Sakura Hanami

Alhamdulillah we experienced the magnificent view of sakura during our visit to Japan last March!

Saya pakai hashtag #krashkozzjapan kat ig sebab imagine kitorang pergi Osaka-Kyoto-Tokyo dalam masa 6 hari! Selain dari nak merasa naik shinkansen, tujuan utama ke sini mestilah nak sakura viewing(hanami) hihi.

Gambar iPhone tak secantik Samsung tapi jadilah kan daripada takde ;p

1. Shirakawa-Minami Dori   Ni tgh kelaparan mencari ramen halal dalam hujan renyai2.  Hihi. Dekat dgn restoran tu, Gion Naritaya, ramen sedap, yakiniku sedap, wagyu beef sedap, chicken karage sedap. Haih. 

Ni masa dah kenyang perut senang hati. Tepi tu ada sungai omg cantik gila pls😍

2. Kyoto Imperial Park   Elok sampai je sini, hujan turun dengan lebatnya. Setengah jam jugak berteduh kat salah satu shrine.
  Masa ni Kyoto baru nak bloom sakura nya. So dalam sebesar2 park tu tak banyak sakura tree yg fullbloom. So ramai kerumun pokok sakura ni. Comel je

3. Sagano Romantic Train
  

4. Shinjuku Gyoen Park
Park ni dalam 5-10minit jalan kaki dari JR Shinjuku station. Kalau nak solat, boleh singgah kat Takashimaya Square Mall, dlm 5minit je jalan dari park. Ada musolla kecik kat situ.
    Sambil suami hantar ‘Aaqil yakyak, saya selfie jap. Kitorang sempat berpiknik makan roti Gardenia cicah kuah Brahims kat sini. Berlapikkan disposable raincoat #sebabtujeyangada #seriustaktipu

5. Ueno Park
 Ini adalah tempat yg paling best kalau nak sakura hanami/viewing. Melaut-laut sakuranya. Sama macam pengunjungnya. Masa kitorang pergi tu agak sesak dengan manusia. Tapi berbaloi sesangat sebab foc je takyah bayar. Dalam park ni jugak ada Ueno Zoo tapi kitorang tak pergi la. Lokasi pun senang sebab dekat je dgn stesen Ueno (JR Yamanote line). 

Istimewanya Sakura ni dia bloom kejaaaap je. Lepastu ada jadual dia. Kalau seantero Jepun tu, ada date bloom utk setiap prefecture(bandar). Tempoh antara Mac-Apr.  

 So kalau uols nak tgk Sakura, pastikan cek dulu kalendar Sakura sebelum beli tiket atau sebelum siapkan itenerari. 

Goodluck! 😜

Nak Baby

Lama dah tak cite pasal ‘Aaqil. Dah 4 tahun dah pun Januari lepas. Oh panjang akal sangat. Sekarang ni dalam pada semua benda nak buat sendiri, ada lagi rengek “nak ummmiiii..” dia tu. Dah boleh mandi sendiri, cebok yakyak sendiri, buat susu sendiri, basuh pinggan mangkuk periuk pun nak buat sendiri. Kadang stress sebab bila dia buat sure tertumpah la, terbanjir air la, becak la toilet. Hmm. So kena very close monitoring lagi.

Sooo memandangkan dah fefeeling besar, sejak beberapa minggu lepas ‘Aaqil suruh panggil dia ‘abang’ hashtagnoimnotpregnantyet. Haha. Lepastu asik sebut nak baby ummi nak baby ‘Aaqil. Maksudnya nak adik lah. Sebab dia memang nampak boring la main sorang2. Walid pun takde. Ummi asik buat housechores (macam bz sgt). Pastu bila balik rumah atok wan dia Nampak la dia seronok ramai orang dan kazen. Dia selalu cakap ‘Aaqil suka ramai-ramai… T_T
So semalam dia repeat lagi nak baby. Alang-alang Ummi pun tanya lah,

Me : ‘Aaqil nak baby berapa orang?

‘Aaqil : Nak tiga lah ummi. Nak one 4yrs old, one 4yrs old, one 3yrs old.

Haha! Siyes ni main order je kan. Pagi tadi pun tanya soalan sama jawapan tetap sama ie 2 org 4yrs old, sorang 3yrs old. LOL!  

 Moga Allah perkenankan doa ‘Aaqil ummi dan walid untuk dapat baby yang ramai ya. Amiiinnnnnn

Memori Umrah (21-31 Dis 2015) part 3

Saya just nak share kenangan manis/pahit sepanjang kat sana. Ada yang pernah pergi beberapa kali Umrah tapi tiap kali pergi tu berbeza-beza pengalaman. So mana tau nanti ada rezeki pergi lagi pengalaman berbeza kan. Kata orang ujian Umrah ni memang berbeza setiap orang. Kena berlapang dada dan bersangka baik sepanjang kat sana, inshaallah.
 
1. Kami ke sana under agen Tabung Haji. Kalau ditanya bagus ke tidak, saya pun tak boleh nak compare sebab saya tak pernah pergi dengan agen lain. Tapi alhamdulillah bagi saya semuanya lancar dan perfect, no complaint. Cuma flight delay tu memang tak dapat nak elak la kan. Biar lambat asal selamat. Ada juga agen lain yg tak kurang bagusnya seperti Rayhar dan Andalusia. Cara nak book slot? Pergi je ke kaunter TH Travel & Services yg ada di mana2 TH
 
2. Ada drama sikit masa nak apply visa. At least sebulan sebelum kena prepare dokumen eg birth cert, sijil nikah, gambar etc dan serah bersama passport kepada TH untuk apply visa dari kerajaan Saudi. Cuma kan masa tu suami masih di Ashgabat. Jadi passport memang dia pegang la kan. Lagi 10 hari nak fly baru incik suami serah kat TH. Yang buat saspen tu sebab pengesahan samada visa approve ke tidak cuma 2 hari je sebelum fly! Imagine la kalau Saudi tak sempat proses dokumen suami, kami tiga beranak tak dapat pergi huhu. Sebab suami as mahram & anak ikut emak. Masa dpt call dari TH kata visa approved, rasa macam nak nangis sebab happy sangat. Alhamdulillah ini antara hikmahnya kami ambil TH sebab TH memang dikenali kat kerajaan Saudi so apa2 senang eg late request/submission. 
 
3. Hotel? Saya galakkan kalau plan nak bawak anak kecil atau warga emas, pilih pakej yg hotelnya jarak 50-100m dari masjid (both Mekah/Madinah). Kalau kat Mekah paling dekat sekali Hilton la. Kalau TH takde pakej Hilton. Andalusia ada tak silap around RM8k/pax. Madinah pulak banyak je hotel yang dekat dgn Masjid Nabawi. Cuma depends masuk ikut pintu mana. Kedua2 Mekah dan Madinah kami menginap di Movenpick. Makan sedap, jarak dekat, bilik pun selesa alhamdulillah.
 
4. Hotel Movenpick ni best sebab speaker Masjidilharam tu ada kat setiap bilik. Kualiti speaker tu superb takde dengar bunyi mic rosak ke apa ke. Cuma takleh la jadi makmum sebab fatwa kata tak boleh walaupun nampak dan dengar sbb tiada sambungan saf. Waktu solat Subuh je yang kami bergilir jaga ‘Aaqil. Jadi bestlah even tak turun masjid tapi suara imam/muazzin tu kuat macam duk dlm masjid. Ada sekali Subuh je kot ‘Aaqil semangat nak ikut turun sekali. Memang pakaikan berlapis2 la sebab sejuk pagi2.
 
5. Oh ya cakap pasal sejuk. Bulan Nov-Feb tak silap musim sejuk. Tapi sejuk kat Mekah/Madinah ni paling2 pun 19c. So memang nyaman je. Ala2 spring/autumn. Kalau bawa anak kecil saya sarankan pergi musim macamni. Mereka pun taklah selalu cranky kepanasan. Even boleh duduk hotel jauh sikit sebab jalan pun taklah sepenat bulan2 yg panas. Tak perlu pakai sweater pun kecuali malam2/awal pagi sejuk lebih sikit. Imagine sejuk pun boleh berpeluh time tawaf sebab bersesak, kalau musim haji wow ujian lebih hebat sebab musim haji biasanya cuaca panas.
 
6. Sekarang ni dah ramai orang bwk anak2 kecil umrah sekali. Ada mak arab tu bwk baby dalam sling lagi. Ada yang mcm bwk baby baru habis pantang pun ada. Elok kita studi sikit sebelum bawa anak2 do’s and don’ts. Contohnya semasa tawaf kita dikehedaki dalam keadaan suci tubuh badan dan pakaian. So kalau tawaf sambil dukung anak yg pakai diapers, kena pastikan yang diapers dia baru ditukar dan dia takkan mengotorkan diapers tersebut sampai setel tawaf. Mcm ‘aaqil dah potty trained. Tapi atas factor orang ramai dan toilet jauh dan takut tereksiden, so memang pakaikan dia diapers kat sana. Dia pun dah besar so bolehlah ckp diapers tu kotor ke tak (tapi dia memang jenis penggeli nak kencing/yakyak kat diapers hihi). Ada juga saya tengok sambil tawaf sambil tolak anak kat wheelchair yg disewa (stroller takleh bawak masjid ya). Pernah la terfikir idea ni tapi tak jadi buat. Solat Jemaah pulak lagi la takyah risau sebab mmg ramai sangat yg bawak anak pi masjid. Mcm ‘Aaqil most of the time dia ikut walid dan atok dia solat. Kadang dia duduk je. Kadang dia solat sekali. Masa solat Jumaat je dia ikut ummi. Tu pun dia tidur je masa dgr khutbah sampai la solat hehhe. Kalau anak 2-3orang mungkin kena bergilir jaga anak di hotel dsbg. Saya tak pasti. Apapun berdoa byk agar2 dipermudahkan segalanya.

7. Alhamdulillah kami dapat buat Umrah 3x seorang. Setiap kali tu beza2 ujian dan pengalaman. Kali pertama kami berlima awalsampai akhir. Kali kedua pulak awal2 berlima lepas tawaf berpecah (nanti saya cite). Kali ketiga saya, suami dan mak saya sahaja sebab abah tolong jagakan ‘Aaqil, nak kasi chan suami umrah lebih selesa. So sehari sebelum ke Madinah lepas isya’ tu abah keluar sendiri miqat di Tana’im (5 minit teksi dari hotel) dan habiskan umrah sebelum subuh. New experience jugak untuk abah :)

8. Ada riwayat mengatakan lebih afdhal perbanyakkan tawaf sunat berbanding umrah sunat. Tawaf sunat ni saya dan mak buat tiap pagi lepas breakfast, di hari yang kami tak buat umrah. Time ni tak ramai sangat. Lepastu balik hotel gilir dgn suami dan abah saya jaga ‘Aaqil. Cara buat tawaf sunat ni sama je macam tawaf rukun. Niat je la beza. Boleh buat bila2 sahaja sepanjang kat Mekah, tak perlu berpakaian ihram.

9. Amalan bersedekah. Kalau tgh tunggu nak solat tu nanti ada orang hulur2 bekas kurma. Pass around. ‘Aaqil pulak dpt gula-gula, air kotak, biskut. Tetiba je orang lalu nmpk budak dia bagi. Cuma masjidilharam ni takde tabung. Hehe macam masjid kat mesia. So kalau nak hulur duit tu leh bagi kat pekerja2 am macam tukang cuci, tukang refill air zamzam, dsbg. Mereka ni ada kat mana2. Kalau nak bayar dam pun bagi kat mereka ni. Dam yang murah2 la. Dam yang besar2 kena kawtim dgn mutawif ya hehe.

10. Antara perkara yang paling mencabar adalah untuk mendapat tempat di dalam masjid terutama kalau kita selalu keluar masuk masjid. Pintu-pintu dijaga ketat oleh ‘askar’. Semua pintu ditutup antara 30-45minit sebelum masuk waktu solat. Ada la pintu yang masih dibuka tapi kena pandai cari. Biasanya pintu2 yang mengadap Tower clock akan ditutup terlebih dahulu. So kena jalan jauh sikit ke arah Hilton tu untuk cari pintu yg masih dibuka. Tricky kalau musim sejuk, waktu solat dekat2. So lunch in between Zohor dan Asar. Lepastu nak mandi2 semua antara Asar dan Maghrib. Cuma Maghrib je kami biasanya stay sampai Isya’. Lepas Isya’ baru dinner. Kalau dapat masuk masjid tu memang terus menuju ke arah mataf atau kawasan saf yang boleh nampak KaaBAH. Tu memang ultimate la. Paling koman Jemaah solat dalam mall – tapi masih saf bersambung. Pahala beribu kali ganda solat di Masjidilharam tu wallahualam dapat ke tidak kalau saf dalam mall T_T. Tapi sekarang ni pun mataf dah diremove, extension masjid pun dah siap. Mungkin lebih senang nak dapat tempat dalam masjid cuma nak dapat solat mengadap Kaabah tu masih limited.

11. Hari Jumaat adalah hari yang paling sibuk kat Mekah. Fuh I tell you ramai nya orang lebih dari hari biasa. Semua nak rebut pahala berganda di hari Jumaat, di Masjidilharam. Seawal Khamis malam tu dah start ramai yang sampai berhimpit penyek la keluar masuk masjid. Kalau bawak anak kecil atau warga emas tak cukup pegang tangan. Kena berpeluk sekali supaya tak terlepas. Uncang kasut jangan dilupa nanti balik berkaki ayam pula huhu.

  
Baru ku tau susah rupanya nak bergambar depan Kaabah sebenarnya sebab ada pak polisi jaga kat setiap penjuru so tak sempat nak setting kamera or ekjas muka beriya kena cepat pantas tuntas hehehe. Belum campur orang ramai yang tolak2. Photobombed tu perkara biasa #lihatmamatyangtersengihtu 😭

Ok rasanya cukup dulu setakat itu. Next mungkin saya share sikit ujian yang kami lalui sepanjang disana. Kalau nak cerita pasal Umrah ni memang tak habis 7 entry 7 malam haha. Madinah belum masuk lagi kan. Saya ni pelupa jadi bila tulis blog ni at least nanti kalau ada rezeki nak pergi lagi bolehlah baca balik ye tak hehe. Wallahua’lam…

Memori Umrah (21-31 Dis 2015) part 2

Bagi saya dan suami ini merupakan umrah pertama dan dipanggil umrah wajib. Maksudnya umrah ni takboleh dibuat dihadiahkan/diniatkan utk orang lain. Dah setel yang ini baru boleh umrah utk orang. Kalau ikut kursus yg saya pergi tu,1. Hadiahkan untuk mereka yang telah meninggal dunia ataupun mereka yg sakit tenat yakni memang tak dapat la buat sendiri. Paling afdhal hadiah untuk parents.

2. Untuk satu umrah tu boleh hadiah untuk sekali ramai. Lepas tahallul tu, lafazkan dengan ini saya hadiahkan umrah ini untuk xxxxxx kerana Allah taala.

Ok so anywayyyy. Dah siap breakfast semua kami pun turun ke lobi dengan group kami. Mutawif kami namanya Ustaz Abd Rahman, asal Indonesia dah berpuluh tahun tinggal di sana. Dari hotel ke Masjidil Haram boleh berjalan kaki sahaja tak sampai 50meter. So niat kan dah setel masa kat miqat kan. Berjalan lah kami ke Kaabah untuk mulakan rukun ke-2, TAWAF tujuh pusingan keliling Kaabah.

Pertama kali nampak Kaabah, rasa naik bulu roma. Sampai masa menaip ni pun rasa bergenang airmata. Perasaan yang tak sama macam nampak Eiffel, Big Ben, Disneyland. Rasa yang lebih hebat dari itu. Kami baca doa yang ada dlm buku panduan Umrah – – – doa melihat Kaabah. Kami dibawa mutawif untuk melakukan tawaf. Bermula dari penjuru Hajarul Aswad, keliling 7 pusingan. jemaah sangat ramai jadi kami kena pegang each other. Walid pulak dukung ‘Aaqil. Plan asal nak pimpin ‘Aaqil kat tengah tapi subhanallah ramainya manusia, suami kena dukung juga ‘Aaqil. Kena pastikan bahu kiri menghadap Kaabah. Kalau terpaling, kena repeat pusingan tersebut. Sebabtu susah sikit kalau pimpin tangan anak sebab katalah terlepas, kita takleh toleh ke belakang dsbg. Bacaan pula terpulang masing2. Tapi untuk pertama kali ni kami ikut mutawif. Mutawif ikut doa dalam buku panduan umrah. Sepanjang tawaf kena dalam keadaan berwudhu’. So kalau terlepas angin tu kena la keluar, berwudhu’ dan repeat pusingan tersebut. Purata nak complete tawaf dalam pace yang normal adalah satu jam. Kami mula tawaf kalau tak silap jam. Oh ya, di penjuru ke 3, dinamakan penjuru Yamani yakni penjuru sebelum Hajarul Aswad, menurut riwayat ada beribu-ribu malaikat yang mengaminkan doa. Maka bila lalu kat sini, doalah apa2 yang dihajatkan paling utama mohon diampunkan dosa diajuhkan dari Neraka dan diberi kebahagiaan hidup dunia akhirat. Bila sampai ke pusingan baru, lambaikan tangan ke Hajarul Aswad dan beristilam (kucup tangan dan lafaz bismillahiallahuakbarwalillahilhamd).

Alhamdulillah habiiiis je 7 pusingan kami minum air zamzam sambil memandang Kaabah. Kemudian tunaikan solat sunat tawaf. ‘Aaqil alhamdulillah suka sangat dengan ‘aktiviti’ ni. Enjoy sesangat esp bab istilam dan minum air zamzam hehehe.

Next rukun — SAI’E! Dari kawasan Kaabah nak ke bukit Safa dalam beberapa minit sahaja berjalan kaki. Tak terasa pun sebab lalu kawasan masjid je. Haaa ni pun ‘Aaqil berdukung. Mula2 tu nak la berjalan. Paling fav dia masa kena lari anak kat lampu hijau hehe. Last2 suami kena juga dukung dia. Cian jetlag pun tak habis lagi ye nak 😉 Permulaan Sai’e adalah berdiri atas bukit mengadap Kaabah dan baca doa. Kemudian mulalah berjalan dari Safa ke Marwah. 7x jadi mula di Safa, berakhir di Marwah. Sai’e ni tak perlu berwudhu’ pun. Dan tiada syarat spesifik so just jalan seperti biasa ke arah hadapan. Jangan mengundur pulak hiks.
Selesai Sai’e, baca doa lagi dan di bukit Marwah tu, lakukan Tahallul, rukun yang terakhir. Tahallul tu apa? Gunting rambut 3 helai sambil pegang rambut tu, baca doa dan gunting. Biasanya mutawif buatkan yang Jemaah lelaki dan kemudian yg family/spouse lelaki guntingkan rambut yang perempuan. Maka selesailah UMRAH WAJIB kami yang pertama!! Moga Allah terima ibadah dan doa kami. So basically nak completekan satu umrah dalam 2 jam sahaja minus niat di miqat. Sebab kami mula tawaf dalam jam 11pg. Selesai Tahallul jam 1pm camtu. Kejap je. Yang terasa lama tu sebab dari niat kat miqat sampai nak ke tawaf tu makan masa hamper 12jam atas urusan imigresen, perjalanan ke hotel, makan2 dsbg. Umrah yang seterusnya kami bermiqat di tempat yang lebih dekat dgn Masjidilharam jadi kalau keluar jam 9pg, mungkin 3-4 jam lepastu dah boleh settle Umrah :)

Apapun, tersangat rasa bersyukur atas rezeki yg Allah berikan sepanjang kami beribadah di sana. Rezeki kesihatan kerana alhamdulillah paling teruk pun batuk je takde yg demam dsbg , rezeki kelapangan masa kerana kami pergi tu kerja di ofis slow down sebab baru habis appraisal hihi, Allah beri rezeki lebih sikit untuk stay di hotel yang dekat dgn Masjidilharam. Jadi segalanya mudah ie nak ke toilet yg selesa, nak ulang alik solat Jemaah tiap waktu, nak balik makan, mall pun kat bawah je kalau nak beli apa2, dan paling utama rezeki dapat bawa my parents sekali at least sekali seumur hidup mereka dan ketika mereka masih sihat dan kuat. All praise is due to Allah. ALHAMDULILLAH.
Meh kongsi beberapa gambar kami ketika di sana :)
  
Dataran Masjidilharam

 
 
Solat berjemaah pertama kali di MasjidilHaram bersama mak tercinta <3

 
Atok, wan & ‘Aaqil berlatarbelakangkan ZamZam tower

  
  
View from our room. ‘Aaqil suka makan n lukis2 sambil tgk orang tawaf hehe

  
   
Esoknya pagi2 kami ada ziarah luar Mekah ie Jabal Rahmah, Jabal Thur, Jabal Nur, Mina, Arafah dan sekaligus bermiqat di Masjid Ja’ronah (jarak 20mins naik bas) untuk umrah yang ke-2. Umrah yang ketiga pula miqat di Masjid Hudaibiyah (jarak 30mins naik bas).

Ok2… nanti saya sambung lagi ya hehe

Memori Umrah (21-31 Dis 2015) part 1

Tahukah anda perasaan rindu kepada Haramain tu sukar digambarkan. Alangkan belum sampai pun boleh rasa rindu, inikan pula bila dah jejak kaki ke sana. Saya ambil masa berbulan untuk hilangkan rasa rindu yg kuat tu. Perasaan tu macam jadi sebak bila teringat, tiap kali solat nak bayangkan kaabah depan mata, that kind of feeling. Yang buat bertambah sebak sebab mungkin saya ke sana dgn mak abah, orang yg paling saya sayang dan betapa bahagia bila mereka dapat ikut ke sana sekali :)  
Plan asal nak pergi bulan Nov. Tapi memandangkan suami tak dapat bercuti, so postpone la sebulan. Alhamdulillah tarikh utk Disember tu still ada cuma masuk Mekah dahulu. Tak ramai kenalan dan family saya yang berpakaian ihram dari Malaysia jadi saspen juga. TIPS, jika kita rasa mudah maka akan mudahlah ia. Allah menurut sangkaan hambaNya kan. Jadi think positive je jangan fikir susah etc.  

Siapa sangka kami para Jemaah diuji seawal kami di KLIA! Flite sepatutnya jam 10pagi. Lepastu masa taklimat kat KLIA, diberitakan yang flite tunda ke 12tghari. Ok la takpe lagi. Lagi sejam nak fly tu, kami pun pergi ke boarding gate. Masuk dalam kapalterbang. Tapi tak fly2. Kami diminta turun dari flite dan rupanya kapalterbang tu ada masalah teknikal. Fuh menguji kesabaran jugak. Cuma mujur masih di Malaysia. Sebab kami ada dengar ujian kat imigresen Jeddah lagi seksa. Ni macam intro la kira huhu. 

Tak lama kemudian pegawai TH kata flight bakal berlepas jam 8 malam. Ya, 8 MALAM. Masa tu baru pukul 2ptg mcmtu. MAS sebagai ganti akan beri kupon lunch, hotel untuk mandi2 rehat2 dan dinner. So para Jemaah ni pun berpusu la ke restoran utk pakai kupon lunch tu. Tak silap kat Burger King dgn satu kedai noodle ni je boleh redeem lunch. Punyalah ramai beratur. Sebab kiranya satu flight tu kan.

Lepas lunch, naik bas ke hotel (area Sepang), amik kunci bilik, mandi2 dan dinner. Kesian tgk muka masing2 macam letih berpusing2 dlm negara sendiri. Hihi. Yang lawak tu kami hantar la gambar dah sampai bilik hotel kat whatsapp group family. Mereka ingat kami dah sampai Mekah dah. Ha ha. ‘Aaqil pun bila sampai hotel tu dia kata ummi kita dah sampai Dubai ke. Pulokkk T_T

  
Alhamdulillah akhirnya kami berlepas juga jam 8malam ke Jeddah. Penantian yang sangat menguji. Permulaan ibadah umrah kami yang sangat menarik dan sukar dilupakan.

Sepanjang atas flight saya tgk tak ramai Jemaah yang bukak inflight entertainment hihi. Mungkin sebab penat sgt menunggu dari Subuh, nak isya’ baru boleh naik plane masing2 dah terlelap. Ada yang ulangkaji rukun umrah dan doa2. Termasuklah saya. ‘Aaqil Alhamdulillah happy je. Dia sorang je yang tgk movie gamaknya. Dalam gelap lak tu haha. Makan pun elok. Lepas tu tidur. 2 jam sebelum mendarat, ketua agama TH (ustaz) buat taklimat sikit. Ingatkan Jemaah terutama muslimin (sebab tak boleh pakai pakaian berjahit/tutup kepala etc) untuk berpakaian ihram dan baca bersama niat ihram. Jika anda masuk Mekah dahulu, miqat adalah di Qarnul Manazil yakni 1-2jam sebelum mendarat di Jeddah. TIPS, kalau Jemaah lelaki tu takpe je nak pakai ihram belah bawah sahaja kemudian jubah diluar. Sebelum niat ihram, kena cabut la apa yg patut kemudian pakai ihram belah atas.
Tak dapat dinafikan lepas niat ihram tu debaran dia lain macam. Bermulalah pantang larang ihram hingga lah lengkap rukun umrah. Niat – Tawaf – Sai’e – Tahallul – Tertib. Kalau perempuan debar dia lebih kepada rambut yg gugur/tercabut. Saya ni pulak ada habit pelik suka cabut rambut dan Tarik rambut gugur. So memang kena bertahan la rambut gatal ke apa. TIPS adalah jangan cari rambut gugur kat baju ke inner ke serkup ke. Atau garu/sikat rambut beriya.

Touch down dalam kul 12tghmalam waktu Jeddah. Macam zombie masing2. Beza tau touchdown pergi cuti2 dgn touchdown Umrah. Rasa rendah diri sangat dpt jejak kaki ke Jeddah. Baru airport ni wei. Lagi bertambah sayu ni sebab masing2 berpakaian putih bersih nak menjadi tetamu Allah.
  
Dekat 5 jam jugak tunggu nak clear imigresen. Jeddah airport ni takde sistem yang teratur. Line q pun takde. Jadi ikut dan je lah. Masa flight kitorang sampai tu ada lagi 2-3 flight lagi serentak. ‘Aaqil alhamdulillah tak meragam sebab dah puas tidur agaknya.
Ambil beg semua dan naik bas untuk ke Tanah Haram, Makkatul Mukarramah. Perjalanan mengambil masa sejam lebih kurang. Sempat singgah Subuh di masjid tepi jalan. Oh bila mutawwif tu announce je “Kita dah masuk Tanah Haram…” perasaan sebak tu sukar digambarkan.
 Rasa macam mimpi jadi kenyataan dapat jejak tempat di mana Rasulullah pernah suatu ketika dahulu terima wahyu dan berdakwah, tempat dimana Islam bermula, perit jerih perjuangan Rasul dan sahabat membangunkan Islam. Masa sampai tu fajar baru menyinsing. Kami terus ke Hotel Movenpick, check in bilik, makan breakfast dan kemudian turun ke lobi untuk Umrah yang pertama :):)

Bersambung…

Where have I been?!

Its been a long hiatus. So long that I even forgot my wordpress password. Boooo. Luckily I can still xs the account through my phone. So here I am updating my blog like anyone cares lol. Ok nonetheless, sooo many things happened (and didn’t happen ;p) and alhamdulillah regardless.Well lets recap in a brief what are the things happen for the past few months, for the sake of my future self yang mesti nak baca kan (waving to future Kausar ha ha);

September

Went for a short trip to Dubai. Meet me half way as they say. Encik suami ada kursus di sana maka saya dan ‘Aaqil pun join sekali alang2 hotel semua disediakan. So terbang lah kami berdua ke negara padang pasiaq nak pi jumpa walid kat sana. Aaqil ni suka naik aeroplane jadi memang takde masalah. Asalkan makan tidur tv cukup so he’s a happy boy. Cuma kelas suami saya tu sampai ke malam jadi setiap siang saya dan ‘Aaqil habiskan masa berdua sahaja. It was fun though despite the summer weather in Dubai. So we stay indoor or went to malls. Habis kursus, we went separate ways, walid ke Ashgabat weols back to KUL. Oh btw talking about tickets, kebetulan Emirates buat sale so beli tiket last minute tapi harga lebih rendah dari biasa, rezeki jgn ditolak he he.

We came back to a very hazy Malaysia. Jerebu yg sangat teruk dalam sejarah. Sampai beberapa kali sekolah kena tutup. Termasuklah playschool ‘Aaqil. Ummi pulak tak dpt la nak cuti tiap hari tu kan so Alhamdulillah duduk ngan atok wan. Maknjang pun baru balik dari UK so ramai la nak tolong tengokkan. Betul janji Allah yang dalam setiap kesulitan, ada kesenangan. And it always comes from my dear family I love u. Anddddd because of the bad haze, my eczema flared up. It was soooo bad that I hope it was just a nightmare. I have to go back and forth to dermatologist. I had this once in 2014 kot and they gave me jab. But this time doctor tu suruh sapu je ubat dia bagi. Hmmphh. Steroid yg lagi kuat dari elomet katanya. Lepas 2-3x kali jumpa barulah ok sikit. Ngeri sebab eczema tu jenis bulat2 besar 5sen dan ada byk seluruh badan. Mcm psoriasis pun ada. But doctor kata eczema. Phew. Benci eczema hashtagnangis.
October

Oh what not to dislike about this month. The appraisal month. Cycle yg ni memang gila sikit appraisal nya. Sampai 3 boss review. Amend tah berapa kali. Memang cycle yg tough. Seiring dengan keadaan harga minyak pasaran dan ekonomi dunia yang meruncing. Only He knows.

On a happier note, my little bro got engaged! Simple ceremony in Puchong and inshaallah the walimah will be held sometime in Aug 2016. Moga Allah lancarkan segala perancangan dan urusan. Amiin
November
Yeah my birthday month. Nothing much happens this month. Oh yaa ‘aaqil ‘graduated’ from his playschool. How time flies kan. Kejap je anak besar. Suami balik kejap cuti so sempat la nak settlekan rumah Setapak yg lama ditinggalkan tu. Dan prepare utk Umrah Disember eg vaksin, payment, dokumen utk visa dan kursus.

Disember
Suami balik Malaysia lepas kursus di Dubai(again). Sepatutnya back for good. Tapi nampaknya lepas umrah dia still kena balik semula ke Ashgabat. Kena tunggu beberapa bulan lagi sampai pengganti dia boleh ke sana dan dapat work permit. Oh highlight of our December (and 2015) is definitely our ibadah Umrah 21-31 Dec with my parents. Kami berlima ke sana di bawah pakej Tabung Haji, masuk Mekah dahulu. Dah lama tergendala nak blog pasal umrah ni haih. Inshaallah ada masa (dan mood) saya share ya.

That’s the end of 2015 recap. Hehe. An eventful year I must say. Despite the economic downturn, oil price crisis, blablabla… we are surviving and I pray that everyone does. What doesn’t kill us makes us stronger, amiin. May He grants us bigger rewards in the hereafter for being patience. 
Till next entry. Muahciked

Pelaburan Yang Menguntungkan?

Bila umur dah mencecah 30-an tak boleh tidak kita tentu inginkan kewangan yang stabil. Yelah, masa umur 20-an masih dalam peringkat nak berjinak-jinak dapat duit sendiri, gaji tiap bulan, nak ekjas gaya hidup, nak belanja byk mana tiap bulan. Dari prepaid beralih kepada postpaid. Dari makan gerai dah boleh makan fine dine sekali sekala. Dari bawak motor dah boleh berkereta. Dari rumah sewa dah duduk rumah sendiri…

Fasa umur 30 ke 40 tahun ni adalah tempoh yang sangat penting untuk kita buat keputusan tentang pelaburan, simpanan dan perancangan persaraan. Sejujurnya, seawal kita dapat gaji pertama tapi ye lah proses nak stabil kan diri emosi dan nafsu shopping tu memang kena ekjas slow2 hehe

Oh tapi saya nak bercerita tentang pelaburan yang lain.

Saya membayangkan 5 sekawan yang mula bekerja pada tahun yang sama dengan jumlah gaji yang sama, increment tahunan yang sama. Masing-masing tiada simpanan. Bermula pada titik yang sama. Tapi semestinya komitmen mereka berbeza2. Ada yang kahwin dulu, ada yang perlu tanggung mak ayah di kampung, ada yang belajar sambil bekerja…Gaya hidup dan corak perbelanjaan mereka juga berbeza….variables ini bertindak sebagai ‘expenses’ dari hasil gaji yang SAMA tersebut.

Bulan berganti bulan. Tahun berganti tahun.

Selepas 10 tahun, saya boleh katakan portfolio kewangan untuk 5 sekawan ini boleh jadi jurang yang sangat besar antara satu dgn yang lain walaupun hakikatnya income mereka tak banyak perbezaan. Apa yang boleh menentukan perubahan portfolio masing2?

1. Pelaburan yang dibuat ie hartanah, emas, fixed deposit, saham
2. Perbelanjaan bulanan mengikut gaya hidup
3. Simpanan berkala
4. Pendapatan melalui bisnes sampingan

Cabaran yang 4 kat atas ni memang sangat tidak dapat dinafikan. Nak melabur ada risikonya. Nak berbelanja ada nafsunya. Nak menyimpan ada halangannya. Nak berbisnes ada turun naiknya.

Saya pun ada cerita. Portfolio saya ada kalanya goyang apabila tiba-tiba ada keinginan luar biasa terhadap baju anak, perabot rumah, melancong, barang kemas, tudung dan handbag. Haha! Tapi itulah lumrah orang dewasa dan berduit kononnya. Dah dapat gaji mestilah nak belanja diri sendiri kan. Reward diri katanya. Reward yang tiada kesudahan. Hujung bulan menangis tengok baki akaun. True story.

Walau apa pun cabaran untuk meletakkan portfolio kewangan anda di peringkat terbaik di mata anda sendiri (hehe), paling jangan dilupa satu faktor yang boleh mengubah portfolio kita pada bila-bila masa, dengan peratusan peningkatan atau penurunan yang tak dijangka iaitu,

MELABUR MELALUI SEDEKAH, ZAKAT DAN INFAK.

Diriwayatkan oleh Ibn Masoud, Ibn Abbas dan beberapa orang para sahabat: “Satu dinar kamu infakkan pada jalan Allah, sedinar diinfakkan untuk membebaskan hamba, sedinar engkau sedekahkan kepada orang-orang miskin dan sedinar engkau infakkan kepada keluarga engkau, yang paling besar pahalanya yang diinfakkan kepada keluarga engkau”. (Hadis Riwayat Muslim)

Seorang ustaz pernah berkongsi, sistem kewangan Allah adalah yang paling hebat. Kita tak tau kita labur RM10 kepada masjid dengan seikhlas hati akan memungkinkan kita mendapat pulangan RM10k pada bulan berikutnya melalui saluran yang kita tak nampak. Tiada istilah fixed deposit. Tiada istilah minimum bonus. Kadang peratusan pulangannya di luar logik akal. Setuju tak? Tak semestinya sedekah dalam bentuk wang sahaja, malah boleh juga dalam bentuk yang pelbagai. Saya pasti setiap dari kita ada momen tersendiri mendapat pulangan dariNya yang tak disangka. What u give u’ll get back inshaallah. Lakukan seikhlas hati, bukan niat mendapat balasan. Allah itu maha kaya.

Jadi sila tambah kepada yang empat itu,

5. Sedekah, derma, infak, bantuan kepada yang memerlukan.

Moga Allah REDHA dan portfolio kewangan kita bukan sekadar indah di dunia, tetapi berhasil dan membantu kita di akhirat kelak, amiiin.

Bulatan Gembira : Niat yang Benar

Beberapa minggu lepas saya ada mendengar tazkirah di ikimfm disampaikan oleh Ustzh Norhayati. Kurang pasti tajuk apa tapi berkisar tentang NIAT YANG BENAR.

Niat yang benar ni bukan sekadar niat di hati dan dibibir. Tapi disertakan dengan usaha untuk beroleh apa yang diniatkan tu. Contoh yang ustazah beri adalah sahabat Nabi yang tersangat inginkan mati syahid. Saya sempat google hadis berkenaan kisah ini, haaa eloklah saya kongsikan,

Daripada Jabir katanya, “Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah SAW pada hari Uhud, katakan kepadaku, kalau aku terbunuh (dalam peperangan ini), di mana aku? Jawab baginda: Di syurga. Lalu lelaki itu segera meletakkan beberapa biji tamar yang ada di tangannya, kemudian dia berperang sehingga mati terbunuh.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hadis sohih tu. Betapa niat beliau BENAR maka beliau keluar berperang kerana dengan cara itu, lebih dekat beliau kepada syahid. Mungkin di kalangan rakan-rakan beliau yang lain pun ada niat untuk mati syahid tapi sekadar duduk di rumah bersama keluarga maka ini tidak dikategorikan sebagai NIAT YANG BENAR.

Hehe kenapa tetiba nak sentuh pasal ni. Saje je. Aritu mak buat samosa untuk buka puasa. Sambil makan dan puji memuji kesedapan samosa tu, mak cakaplah mak dari dulu memang teringin nak master dalam buat kuih melayu yg sedia maklum sangat susah. Dan alhamdulillah hasil attempt yang banyak kali, dah boleh kira master la. Seri muka, karipap, kuih lapis,talam ubi antara kuih buatan mak yg juga faveret kami adik beradik. So saya teringat pasal NIAT YANG BENAR ni. Kita boleh cakap kita nak sesuatu tapi kita duduk saje harapkan ia datang dengan sendiri memang tak lah. Kalau kita niat nak buat karipap misalnya, kita kena pergi keluar beli kentang, kena usaha cari resipi, kena usaha luangkan masa, kena usaha tanya tips kat orang yang lebih pakar. Usaha-usaha itu yang menjadikan sesuatu niat menjadi NIAT YANG BENAR. Kerana usaha itu memungkinkan kita beroleh apa yang kita nak, yakni karipap. Haha

Kalau nak kahwin kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dgn baitul muslim hihi
Kalau nak anak kena ada niat yang benar. Uhuk. Contohnya kira waktu subur
Kalau nak ke umrah atau naik haji kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dengan tabung haji dan pergi kursus dan improve bacaan Qur’an/dalam solat
Kalau nak tolong orang pun kena ada niat yang benar. Contohnya dengan buat terus
Kalau nak kuruskan badan kena ada niat yang benar. Contohnya dengan pergi bersenam
Kalau nak improve kesihatan kena ada niat yang benar. Contohnya kurangkan makanan tak berkhasiat
Kalau nak mula simpan duit kena ada niat yang benar. Contohnya kawal perbelanjaan bulanan
Kalau nak daki gunung Kinabalu kena ada niat yang benar. Contohnya pegi gym/jogging tiap hari tingkatkan stamina
Kalau nak cemerlang exam kena ada niat yang benar. Contohnya study sungguh-sungguh

And the list goes on. Niat akan jadi sekadar niat bila kita tidak letakkan usaha. Inshaallah Allah memandang setiap usaha hambaNya.
Ya. Segalanya bermula dengan niat. Tetapi niat yang benar itulah lebih afdhol. Omputih kata true intention.

Wallahua’lam

Alkisah ‘Aaqil dan Potty-Train

So ‘Aaqil reached another big milestone; DIAPER-LESS. Yay! Alhamdulillah.

Jujurnya tersangatlah malas nak potty train ‘Aaqil sebab tak ready nak melayan bocor atau kencing malam atau kencing merata. Oh well excuses lol. Sampai sekarang umur dia dah 3thn stgh dah pun. So I said to myself…nantilah akhir tahun cuti panjang sikit atau masa Walid dia dah balik for good baru kita potty train ‘Aaqil.

Then one day I came back from office, I would say rahmat of the 1st day of 10 Malam Terakhir Ramadhan, ‘Aaqil was not wearing diaper and he said he didn’t want to wear diaper anymore, ever. Part of me was happy but boy was.i.nervous. coz I was not ready just yet haha! Ummi ummi… anak yang volunteer sabar jelah. But later that night I still put him on diaper just for terawikh sebab susah kan kat masjid. Sampai2 je masjid, ‘Aaqil dah terkepit2 nak gi toilet. So cakap kat dia kencing je lah kan ada pampers. Haha. Dia kata nak kat toilet jugak. So pusinglah satu masjid negeri tu carik toilet. So terlepas Isya’ dan terawikh 2 rakaat haha.

Malam tu pulak banyak kali dia ingatkan supaya belikan dia ‘seluar kecik’. Takut Ummi lupa hehe. Esoknya barulah tau kisah sebenar di sebalik kenapa takmo pakai pampers dah haha…. IMG_8693

Lepas 3 hari bangun pagi pampers kering dan ke toilet nak mandi kencing dengan banyaknya, maka saya decide utk off kan pampers di waktu malam juga. Yup within less than a week, ‘Aaqil is fully diapers-free! Alhamdulillah.

Tips potty train saya pun tak reti nak kongsi sebab ‘Aaqil ni dah dikira lewat banding dgn kanak-kanak lain yang umur 2 tahun dah start potty train kan. Cuma faedah kalau potty train di usia ‘lewat’ ni adalah anak cepat faham dan tangkap maka cepatlah settle inshaallah. Lagi tips;

1. Belikan seluar kecik(or spender as we call it ;p) ikut design yg anak kita nak. Mcm boys ada spiderman, batman, cars, Thomas. Girls pulak ada hello kitty, princess, frozen etc. Supaya semangat sikit hehe. Masa ‘Aaqil awal-awal tu saya belikan design Thomas&Friends. Lepas tu atok wan dia belikan yg movie Cars tu. Eksaited dia nak pilih pakai yg mana hehe.

2. Beberapa hari pertama tu kena ingatkan untuk pergi toilet selang sejam. Terutama sebelum keluar rumah, sebelum berjalan jauh dan sebelum tidur. Lama-lama dia sendiri akan mintak nak pergi toilet. Macam ‘Aaqil adalah insiden ‘terbocor’(this is normal) 3x. Sekali tu kencing malam – ni kes malam2 kat kampong sejuk dan dia minum susu banyak sblm tidur. Lagi 2x tu dia cakap Ummi dah basahhh… pasrah la mengelapp..

3. Jangan tanya ‘nak kencing ke?’. Tapi bawak je lah pergi toliet terus sebab kadang mereka ni tahan taknak kencing sebab lapar #truestory ataupun sebab nak main.

4. Standby pampers dalam kereta atau dalam handbag sehelai JUST IN CASE tak ketemu toilet atau trefik jem melampau.

5. Bagi reward jika dah berjaya milestone tertentu. Yang ni pernah plan nak buat (biasalah PLAN nak potty train tu ada lama dah ;p) tapi sebab ‘Aaqil alhamdulillah awal settle jadi ummi tak sempat pun bagi reward. Huhu nanti kena jugak bagi ni

6. Kerjasama dari pasangan tu penting. Terutama bila nak bergilir teman anak ke toilet. Terutama public toilet T_T. ‘Aaqil ni kadang kat mall pun nak yakyak. Adoyai. Rumah orang toksah cakap la. Setiap rumah (raya rumah orang) dia nak visit toilet hehe. Kadang tu sikit je kencing dia tapi mungkin perasaan nak kencing tu rasa nak gi toilet je. Takpelah looking at the bright side, asalkan tak terkencing dlm seluar ;p

Bagi saya, potty train ni kita buat bila ibubapa dan anak dah bersedia. Paling penting, anak dah bersedia. Tanda-tanda dah bersedia adalah; dah boleh cakap maka boleh bagitau nak kencing/yakyak, bila bgn tidur pampers dia kering dan boleh faham/terima arahan. Ada juga yang buat ikut fasa. Siang tak pakai diaper tapi malam pakai. Pun boleh juga. Sebab bocor kat tilam memang lagi parah huhu.

Tak tau kebetulan atau apa. Ramadhan 2014 ‘Aaqil putus susu. Ramadhan 2015 ‘Aaqil putus pampers. Hehe

Berkat Ramadhan…

Alhamdulillah <3

Kenduri Kahwin Contoh

Hihi gitu tajuk.

Alhamdulillah hujung minggu yg lepas, my BIL, Khairul Asraf selamat bergelar suami. Majlis berlangsung di Kulim, Kedah hometown biras baru saya, Wanee:) Nikah Sabtu dan kenduri keesokan harinya.

Satu yang sangat menarik perhatian saya adalah kedua-dua majlis diadakan dengan sangat sederhana. Selepas majlis nikah di masjid, ada jamuan di rumah pengantin perempuan untuk keluarga kami. Very small scale. Kawan-kawan pengantin pun takde. Lauk pun homemade.

FullSizeRender60

Selepas nikah. Incik suami dan baby Awliya tiada dalam gambar…

Esoknya pulak kenduri berlangsung di Dewan Bandaran Kulim. Ketibaan kami diraikan dengan kompang kemudian selawat oleh sekumpulan pelajar tahfiz(kalau tak silap la sebab berjubah putih dan berserban/kopiah). Sepanjang majlis ada nasyid dari kumpulan yang sama. Tiada majlis tepung tawar dan merenjis kerana tiada pelamin. Atas pentas tu tempat makan beradab dan satu lg sudut ada kek pengantin.

Lepas makan, pengantin potong kek sendiri2. Oh ya dj atau pengacara majlis juga tiada. Jadi aturcara just go with the flow. Simple sangat. Best pulak tgk.

Mesti wonder kan kat mana amik gambar dengan pengantin sebab takde pelamin. Hehe. Ambil gambar bawah pentas je. Kadang bila nak pengantin duduk, tarik kerusi dari meja makan tu dan amik gambar. Haha comel je.

Overall majlis ni sangat simple. Takde protokol. Tapi kami dari pihak pengantin lelaki tetap rasa diraikan. Zaman sekarang ni susah nak jumpa yang simple gini hehe.

FullSizeRender62

‘Aaqil dan Ummi makan kenduri paklang Asraf

FullSizeRender63

Kami berdua dengan Raja Sehari

FullSizeRender64

Family Iboi + Family BokBak

FullSizeRender61

Rombongan berarak nak masuk dewan, ‘Aaqil tetiba nak jalan ke arah vespa. So janji dgn dia lepas kenduri kita pergi kat vespa. Hihi

It might not be applicable to all, but modesty is still the best kan? May Allah bless their marriage till jannah. Amiin

p/s : balik Taiping/Baling kali ni berdua dengan ‘Aaqil tumpang adik ipar dari Shah Alam. Alhamdulillah ‘Aaqil behave je walaupun ada tantrum selang 6jam haha boleh gitu