Monthly Archives: April 2007

kisah berantai

kisah #1
dlm 2 minggu lepas,sdg dlm pjlnn pulg dr klcc ke mmc.ada urusan di klcc.cuaca separa panas.hari sudah hampir tengahari.lalu di dpn corus hotel apabila seorang lelaki dlm lingkungan umur 30-an menyapa,

lelaki : adik,nk mintak tolong boleh?
me : ye?
lelaki : adik blh pinjmkan abg duit?abg nk balik tanjung malim tp takde duit ni..
me : emm..(smbil memandang sweater beliau..oo..upsi..)..berapa ye lbh kurang?
lelaki : tak kesah la dik.abg ada mintak dgn org lain td tapi sume org maki2..
ms tu dlm hati rs bcampur2..takut dia tipu la,kut la die org jahat la..but..
me : (keluarkan dompet dan mencongak2 RM di dlm.ade la rm20+).em..rm10 boleh?
lelaki : boleh2.time kasih sgt dik…(tersenyum)
me : sama2…

kmudian kami bdua blalu ke arah yg berbeza.sekali sekala aku menoleh ke blkg.khuatir die sbnrnye mengekori aku.tetapi tidak.ya,mungkin die mmg btul2 memerlukan duit itu.insha allah

kisah #2
seminggu slps kisah #1.kebiasaannya aku akan pulang dgn mngambil lrt di stesen ampang park->sentral dan ambil komuter dr sentral->shah alam.dr situ, abah akan fetch balik rumah.kdg2 abh akan amik kat stesen universiti,atau kg baru,bergantung di mana yg lebih praktikal utk fetch aku.tp hari tersebut berbeza.dlm komuter,dlm pukul 6.15pm,aku terima sms dr abah,

“k lang dah kat mane?hari ni abh amik k ngah dan athif kat hosp.nk abh amik kat mane?”

aku,
“k lang br je naik tren dr sentral.its ok.takyah amik k lang.tq”

sjk ada kredit kad,aku mmg jarang bw cash yg byk.gedik naik tren pun pakai touchNgo.ok ok..bebalik pd cite,aku bkire2 la cukup tak duit nk byr tmbg taxi.stesen shah alam->rumah biasanya rm5.tak kurg,tak lebih.mmg duit dlm dompet tak cukup.ada 3 helai rm1 shj.aku teroka seluruh pelusuk beg galas aku.ada jmp beberapa sen.mmg beg aku sngaje disepahkan dgn duit.hrp maklum.penting utk waktu2 sebegini.tp takkan nk kire skrg kut,detik hatiku.so,setibanya di shah alam,org ramai berpusu2 ke taxi hub.sbb kt stesen ni mmg xde pkhidmatan bas.aku bdiri di satu sudut.ye,pandai pun teka.aku kira syiling.kira punya kira,ada rm4.80.hmm.xpe,aku nekad nk naik teksi.mesti.dlm teksi,aku teroka lagi dlm beg.alhamdulillah,lg 5 minit nk smpi rumah,aku jumpe 20sen di suatu ceruk beg.maka aku pun byrlah pakcik teksi tu dgn ktoing2 nye syiling.ehe.x malu punn…

kisah #3
beberapa hari selepas kisah #2.hari tu abh balik lewat.so bajet mak ada kat rumah.tren smpi kat subang jaya, aku msg mak,

“mak ada usrah hari ni?k lang sampai lg 10 minit”

mak, “a’ah ada usrah.sorry..”

so,kena naik teksi balik rumah.so operasi meneroka spt kisah #2 bjalan spt biasa.kali ni lbh parah sbb kbykn duit telah diteroka semasa kisah #2 mybbkan tdk byk syiling yg tinggal di dlm beg tsebut.ms tu muka cuak tak ingt la.sbb tak kan nak balik jln kaki kan.kira punye kira,tak cukup rm1!kali ni mmg konfem sbb stiap ceruk beg mmg dah clear dah.ehe.toing!yey dpt satu idea!dial umah,af,my youngest bro angkat fon,

af : helo..
me : helo af,k lang sampai rumah lg 15minit,tlg tunggu kat depan rumah dgn rm1 ke rm2 ke sbb k lang tak cukup duit nak byr pakcik taxi (satu nafas ok.tiada noktah mahupun koma)
af : ok

pastu mmg nekad trus masuk teksi.dgn harapan adik aku akan terpacak kat pintu gate umah nnt.dlm pjalanan tu,aku bukak purse.mmg sgt tkejut oke sbb rupenye ada xtra rm1!!mase tu mmg rs syukur sgt2..rs mcm Allah nak tolong sgt time tuh..dah la tu,pakcik taxi hntr aku dulu drp 3 pnumpang yg lain.dgn sampai awal dr biasa dan duit tmbg yg cukup2,aku rs amaze dgn apa yg terjadi.kuasa Dia..fyi,lps byr tu aku ada lbh kurg 3 sen je dlm purse.serius.

======================================

soalan : apekah kaitan antara ketiga2 kisah tersebut?

sekian,terima kasih