Monthly Archives: January 2009

makanan kegemaran saya

saya sebenarnya dah lama nak buat entri ni.like since a year back kot hehe

1. nasi timbel lengkap

1213530241timbel20komplit

pertama kali rasa masa berpeluang ke bandung pada tahun 2005.lepas rasa tu,tiap restoran saya pergi kat sana saya akan pesan hidangan ni.presentasi nya menarik dan rasa nye walllah!sebijik macam gambar di atas.hehe.nasi timbel ni terdiri daripada nasi,tempe dan tahu goreng,ayam goreng dan sayur asam.saya tak berapa gemar sayur asam ni.tapi overall makanan ni memang superb.boleh ditemui di restoran sekitar bandung,kalau anda ingin mencuba hehe

 2. ayam penyet/pecel lele

penyet

hidangan masa kenduri mawi di felda taib andak.pertama kali rasa awal tahun 2008.hidangan ni memang top in the list masa saya di johor.kat jb atau pasir gudang memang senang nak jumpa restoran yang menjual ayam penyet/pecel lele.pecel lele ni kira ayam penyet versi ikan keli.terdiri dari nasi,ayam yang diperap kemudian digoreng dan kemudian diketuk,sambal yang sedap+pedas gile,ulam2an,tempe+tahu goreng serta sup.dalam seminggu sekurang2nya sekali mesti makan ayam penyet.feveret saya dan teman2 adalah di zona ayam penyet.restorannya bertentangan dengan pelangi mall JB, tingkat atas kedai mamak.ada lagi satu cawangan zona ayam penyet iaitu berdekatan dengan jusco tebrau dan daiman bowling centre.kalau dulu restoran kat depan pelangi tutup, kami sanggup redah jem untuk ke tebrau semata2 nak menikmati ayam penyet tersebut.hehe.kira purata┬á2 pinggan sekali makan.ehem.kisah speselnya,tauke kedai ni dah hafal muka kami dan selalu kami dibelanja oleh beliau.kira pembakar semangat untuk kami datang dan datang lagi…haha!amazingly,saya tak pernah sempat ambil gambar zona ayam penyet kerana belum sempat nak snap dah habis.begitulah penangan ayam penyet bagi saya ;p

 3. nasi lalapan

dsc04770

makanan ni diperkenalkan oleh kak ila,di miri.restoran berdekatan dengan mega hotel.nasi lalapan ni sebijik macam ayam penyet.cuma lalapan ni boleh pilih nak daging,ikan selain ayam sebagai lauk utama.lain2 adalah ulam2an,sambal dan sup.kalau di bintulu pula ada 2 kedai yang saya tau menjual nasi lalapan.di kafeteria aliiya (berdekatan dengan park city mall) dan juga di restoran selera kampung(berdekatan dengan pasaraya farley).nak dijadikan cerita, tiap malam sebelum pulang ke hotel, saya akan singgah tapau nasi lalapan di kafeteria aliiya.sampai ke suatu hari,saya sampai2,sorang pembantu restoran terus tanya “lalapan ayam dan air soya bungkus?”.regular customer katanya hik2

sebenarnya yang membuatkan ketiga2 makanan ini istimewa adalah kerana sambalnya.memang memainkan peranan penting.sampai tak tidur malam dibuatnya.over oke entri ni.exaggerate habes.elokla berhenti menaip sebelum menjadi lebih parah.

sekian

rindu nak menaip

sedar tak sedar, esok genap sebulan saya di bintulu.alhamdulillah,dapat pulang 2 kali untuk cuti akhir tahun 2008 dan kenduri kahwin puan amirah(wah!congrats dear:))..

banyak kisah pahit dan pahit disini.erk,pahit tersebut 2 kali.hik2.tapi syukur,sudah tiba ke penghujung.segala yang pahit-pahit itu berakhir dengan senyuman saya yang ke telinga apabila semua panel di uji dengan jayanya!syukur alhamdulillah.sememangnya pengalaman disini mematangkan saya.saya belajar untuk mengawal stress yang tidak terjangkau hebatnya.sungguh!

sebagai penenang hati,saya cuba sedaya mungkin untuk memujuk hati saya.seteruk2 stress saya disini, tak seteruk mana jika dibandingkan mereka yang diuji di Gaza (nauzubillah).tak sehiba mereka yang kehilangan keluarga dan sanak saudara kerana kezaliman ISRAEL LAKNATULLAH.tak sehebat mereka yang dibuang kerja kerana kegawatan ekonomi.sekurang2nya saya masih mempunyai sumber pendapatan (alhamdulillah) dan masih di dalam negara yang tidak diserang pengganas dunia.syukur sangat.apalah sangat stress kerja itu.huhu.

wah.jauh menyimpang pula entri kali ini.saya cuma nak tunjuk gambar-gambar yang saya ambil disini.buat2lah faham dan tumpang gembira ye ;p

bocc

syukur semua berjalan lancar dan selesai mengikut jadual yang ditetapkan.tinggal lagi mahu minta cuti dari tuan boss.berdebar sungguh.inshaallah semua berjalan lancar

esok…selesai
lusa…pulang

doakan jua kelancaran untuk seminggu selepas ‘lusa’ ini ye.sangat teruja.tapi takot.huhu.tapi teruja.tapi—- haih semoga dipermudahkan semuanya.amiiin ­čÖé

motif menyepi

begini jadual saya disini saban hari

0545 : bangun pagi dan mandi
0615 : subuh dan bersiap
0630 : teksi sudah menunggu di lobi, bertolak ke plant
0650 : tiba di plant
0655 : sambar waja milik ofis dan pergi ke bangunan Bintulu Crude Oil Terminal (BCOT)
0700 : tunggu kontraktor untuk minta permit
0715 : kontraktor baru sampai
0730 : berkejar-kejar mendapatkan tandatangan untuk permit
0800 : mesyuarat pagi di BCOT
0915 : mesyuarat pagi tamat
0930 : pulang ke Bintulu Onshore Coordination Centre
1000 : melihat-lihat kerja kontraktor dan kadang-kadang ke warehouse melihat barang yang diperlukan untuk projek diangkat oleh kontraktor
1230 : zuhur (kontraktor pun pi makan tengahari)
1400 : kerja bersambung
1900 : teksi menunggu di pagar
1930 : tapau nasi lalapan dan air kacang soya makanan ruji
2000 : tiba di bilik hotel dan mandi walaupun kadang2 malas nak mandi
2030 : isya’ dan makan dan lepak atas katil
2200 : konfirm dah tertido

begitulah.memang tak sempat nak buat apa2.kalau nak dibandingkan,kerja disini lebih stresfull berbanding semasa di pasir gudang.tapi kugagahkan jua demi menyiapkan projek kerna barulah mudah proses memujuk bos untuk mengambil cuti akhir bulan ni.LOL.doakan saya ye.

namun saya amat bertuah kerana
1. saya ditemukan dengan pemandu teksi wanita.jadi tak perlu risau untuk pulang malam.dulu ingat nak sewa kereta.tapi fikir2 balik,bahaya kalau pulang malam seorang.He knows best.
2. bila tiap hari jadual padat,kurang rasa rindu pada athif dan faqeh.walaupun video faqeh ketawa dalam henfon tu diulang mau dkt 10 kali sehari.hey,kira ok lah tu
3. pekerja di BCOT sangat baik hati semuanya.rasa macam satu keluarga.tapi pekerja2 lagi satu syarikat minyak ni sangat sombong dan menyakitkan hati.susah betul nak sign permit sobs
4. sini ade nasi lalapan.kira versi ayam penyet di sarawak.oh nanti saya buat entri khas mengenai ini ye ehehe
5. wifi di hotel ni kerap down.maka takdelah tempting sangat nak online.hik2

saya sudah tak sabar nak menamatkan projek di bintulu ni.semoga dipermudahkan segalanya.amiin

sejadah

kisah petang td,sekembali saya dari pejabat…

sjadah

1. di sini alas saya solat biasanya.tak sempat nak lipat

2. balik2 je,nampak almari terbuka luas.haih,apehal pulak orang housekeeping nih wat keje tak habis…diriku mencomel mengomel

3. ooohhh….”dik,sejadah ade ni haaa..kenapa pakai tuala lak jadi sejadah…”.kata orang housekeeping itu dalam hati

timekaseh ye kak housekeeping.kalau bukan muslim,saya doakan dikurniakan hidayahNya.kalau muslim,mohon ditambah pahala.amiiin

p/s:suke2 je┬ának post entri sebab nak tengok camane rupa entri kat skin baru….lalala~

welcome 2009

its new year again,he he.how time flies,huh?

personally, it has been a great year indeed.as usual,i didnt achieve some of my 2008 resolutions.huhu.well,maybe this year i wont be too ambitious so that all resolutions are achievable.then only i can give a pat on my back when the 2009 curtains fall ;p

so here goes the highlights of year 2008,in random..

1. having blast being attached at the fabrication yard for more than 10 months.i’ve learned a lot.despite the slow learner that i am.but i coped quite well alhamdulillah ­čÖé looking forward for next cycle of this project which is the hook-up and commissioning stage,inshaallah

2. for the very first time, i went for the skill gap assessment.its a good preparation for the ACD beginning next year.ACD is like the hot topic of this year as it will be implemented to our SKG in 2009.hope everything will be fine huhuh

3. the arrival of my 2nd nephew, muhammad faqeeh ­čÖé umur sudah 9 bulan+.gigi sudah dua batang dan sangat suka ketawa ha ha ha

4. oh how i can forget the assignment at norwich,uk.cool experience indeed.i travelled from kl to amsterdam and from norwich to london alone.i went for a walk in the busy city of london for one whole day;) i wish i can do that all over again

5. not all my siblings got the chance to travel by airplane.last school holidays in june, i bought 8 airasia free seat tickets kl-jb for my siblings.they’re having blast.i think la ;p.and we enjoyed staying at Grand Bluewave Hotel for a night.went for ayam penyet, sup gearbox and danga bay.short yet memorable holiday ­čÖé

6. got engaged to my dear fiance.looking forward for our next milestone inshaallah ­čÖé

i wont put too much hope in 2009.it’ll be the most challenging year i guess, looking at the financial crisis,economic downturn and what more the unstable fuel price.hmm..

however,regardless i’m still looking forward for 2009 because,

1. it will be my wedding year!

2. my first experience to the europe countries

3. will be getting my first baby——>apartment la oi.haha

4. and so much more!cant wait:)

inshaallah.let us pray for the best.pray for His blessings.and for His love.2009 will be a better year for all of us.oh and better us,inshaallah..amiiinn

.Goodbye 2008.Welcome 2009.Enjoy the new skiN.