Monthly Archives: April 2009

dua puluh lima

tidak.umur saya bukan 25…

beberapa bulan lepas saya telah ditag oleh azwa via facebook…nak try buatlah hik2

25 random things about me..

1. saya mempunyai obsesi terhadap kain batik.kalau kat rumah dulu,kain batik memang menjadi rebutan kami adik beradik perempuan termasuklah mak saya.silap2 boleh ‘ter’pakai orang punya atau ngaku kain batik tu sendiri punya.lagi rabak lagi ‘season’ kain batik tu,lagi menjadi idaman kami beradik ;p

2. saya pernah menjalani pembedahan membuang tumor pada tahun 2005

3. saya takut berjalan atas rumput di waktu malam.takut K.A.T.A.K

4. saya adalah jaguh minum air sejuk.tak kira pagi buta atau lewat malam.kalau pi restoran ais dalam cawan dah cair,saya takkan minum air tersebut sehingga saya dapat ais utk ditopup.kemudian baru saya menghabiskan minuman tersebut.oh,gelas tersebut juga mestilah ‘berpeluh’ ;p

5. saya tak suka durian tapi saya makan tempoyak,bubur durian.eskem durian a no-no jgk

6. kali terakhir saya pakai bedak adalah ketika umur saya 6 tahun kot

7. saya tak pandai bawak keta manual

8. saya merupakan seorang yang selektif.saya boleh menjadi seorang yang sangat becok dan kadang2 menjadi seorang yang sangat pendiam.bergantung pada di crowd mana saya berada

9. saya jarang bershopping secara eksesif.sekali saya membeli barang,saya akan pastikan barang tersebut tahan lama dan saya tak perlu beli lagi untuk tempoh beberapa tahun mendatang

10. saya mempunyai nama yang maskulin.seringkali orang akan memanggil saya encik atau refer saya sebagai him.pernah ketika di matrikulasi nama saya berada dalam senarai nama lelaki untuk tandatangan kedatangan.oleh itu setiap kali kelas saya perlu meminta attendance sheet daripada pelajar lelaki

11. saya takut kucing dan haiwan2 yang sewaktu dengannya

12. saya tak akan berselera untuk makan kalau tiada yang pedas

13. saya selalu menjadikan cili api sebagai ulam.sampaikan suami saya juga menjadi mangsa kerana hampir semua lauk pauk yang saya sediakan saya akan sepah2kan cili api didalamnya

14. saya takut menghidap apendix disebabkan tabiat saya di no 13.tapi saya tak dapat membendung tabiat saya yang satu ini huuuu

15. saya merupakan salah seorang thalesemic carrier

16. saya masih boleh muat baju kurung yang saya pakai ketika di tingkatan dua

17. saya sangat obses terhadap roller coaster. kalau boleh semua jenis roller coaster saya nak naik. setakat ini, yang paling mencabar dan gaban punye adrenalin rush adalah space mountain di disneyland paris.mmg superb lah!:)

18. saya sangat sukakan nombor maka saya mempunyai kegemaran mencongak yang tidak terkawal.kadang2 secara refleks, saya mendapati saya sedang membuat kira2 dan i can do this for hours.just love things with numbers

19. saya tak suka menonton kartun.lebih2 lagi yang hujung minggu tuh.konfirm tukar channel lain

20. kalau saya memasak, saya akan meletak garam mengikut instinct.kemudian saya tak akan rasa untuk konfirmkan cukup ke tak masin.sama juga kalau buat air.saya akan meletak gula dan susu secara intuisi.saya jarang mengikut sukatan yang ditetapkan

21. saya teringin nak hiking,sky-diving,bungy jumping and parachuting. the closest sports yang ala2 saya pernah buat adalah rockclimbing and abseiling di perak dan paragliding di puncak,bandung.oke lah daripada tak merasa lansung. tempoh hari di bali ada orang main parasailing tapi suami kata “lain kali ye…”.huuuu T_T

22. saya pernah menjadi presiden persatuan bahasa arab di sekolah menengah.ketika itu saya agak fasih berbahasa arab.public speaking dalam bahasa arab adalah sangat kool.tp sekarang?errr

23.saya pernah digelar ‘nerd’ oleh adik2 saya ketika di zaman sekolah menengah.nerd itu sudah berkurang ketika di zaman univ.rasanyalah

24. maklong saya berkahwin dengan seorang chinese manakala makteh saya berkahwin dengan seorang indian.jadi secara rasminya,saya mempunyai sebuah keluarga yang muhibbah ;p

25. kebanyakan poin2 di atas suami masih belum discover.he he.maka saya mentag suami lah untuk memberitahu apa 25 benda rawak tentang diri beliau yang mungkin saya sendiri belum tahu πŸ™‚

phew.ok i think thats about it.takdalah gempak mana pun.saya masih manusia biasa seperti kamu2 juga.okelah,sesiapa yang nak buat tag ni,adalah dialu2kan.maybe we can learn from each other,no?

πŸ™‚

termuntah ke

i have lotsa friends
one of ’em is pakwan
he owns a blog
i love this entry by him
well pakwan, i 100% agree with you
oh and i hate to say this
but i so disagree with our culture.. “biaselah tu..baru2 kawen…”
why not you say… “hope diorang hepi camtu sampai bila2”
that’d much better,no?
btw i’m not talking from my own experience
alhamdulillah
let us respect each other and share the love~

p/s : pakwan,if u’re reading this,i’m ur silent reader hehe.keep writing yea!;)

rindu

budakkcik

taktau nak cakaplah.rindu sangat dengan budak berdua nih.borak kat tepon tak puas.i can imagine their mischievousness.faqeh bercakap kat hp sambil berjalan-jalan sekitar rumah.si abang nya athif pulak duk berebut hp dari adiknya.ni ibu diorang bagitau lah.haih.rindunya.last weekend diorang balik dungun.weekend ni pulak kami berdua berada di perak,walimah sepupu suami…minggu depan kut baru leh jumpa inshaallah πŸ™‚

gmbrbyk1

rindu ngan semua jugak..tak sangka kan..semua berhempas pulas untuk majlis bersejarah itu,setiap hari bertekak berbincang agar semua berjalan lancar.lepas tu secara drastik kita semua terpisah jauh.kadang2 rasa sebak sebab adik beradik kami ni bukan jenis belajar jauh2.bila dah kerja baru la pi jauh sikiiit je.last2 balik rumah semula.biarlah jauh ke acheh ke,johor ke,sarawak ke.destinasi terakhir adalah teratak kat shah alam tu.tapi bila dah berkeluarga,semua kena move on.mak ngan abah pun nak rehat.adik2 masih ramai.bagi chance kat mereka pulak nak bermanja dgn mak dan abah.apapun,i sincerely miss those moments — abah suapkan aiskrim ramai2,bukepuasa bln ramadhan,beraya kat kanchong dan buat kerja gila,weekly bowling at summit and so much more!this is what we call life must go on kan.anyhow,emotions aside,hargailah detik2 bersama keluarga anda.life can be tricky and in a split of second,u r away and you’re not even ready to face that fact.well,i’m talking as someone who spent most of her single life with her family πŸ™‚ mungkin orang lain tak rasa apa yang saya rasa.mungkin dulu saya kurang hargai masa bersama keluarga.huhu.okelah,mari campak jauh2 perasaan syahdu;p kaklang sayang semua~

nasi lalapan ukay perdana

kesinambungan daripada entri ini, daripada dulu lagi teringin nak cari resipi ayam penyet dan sewaktu dengannya.nak dijadikan cerita, 2 minggu lepas saya ke bintulu lagi atas urusan kerja.lebih 2 bulan tak merasa penangan nasi lalapan kafeteria aliya.

sesampai di kedai makan tersebut,pekerja2 nya sambut dengan senyum lebar…

“nasi lalapan kak.heee?”
“lama tak nampak dik..semua pekerja saya tertanya2 ke mana akak ni pergi..”
“kerja lama ke kat sini sekarang..?”

dengan slanga saghawak πŸ™‚ rasa macam artis terharu pula bila disambut sebegitu.hehe.jadi macam biasa,saya pun order la..”lalapan ayam,nak peha,sambal lebih,pedas lebih,nak sup”

elok pesanan saya siap,saya ke kaunter nak membayar.ketika itulah akak chef nasi lalapan ni menerpa ke arah saya.borak2 jap.lama tak nampak saya katanya.hehe.dah alang2,saya pun ape lagi…

“kak,saya dah lama teringin nak tanya resipi ni..” tanpa segan silu..;p

kakak tu sangat baik,dia bagi saya resipi sebijik2(saya rasa la),tulis atas perca kertas kira bil.hik2.oh tapi ada kondisi – jangan diberitahu pada orang2 sini,bawa pulang semenanjung terus..saya pun angguk sahaja.dah nak sangat resipi tu kan.so beginilah resipi nya…

lalapan1

dalam pada dia tulis tu,ada tips2 sampingan.resipi atas tu pun in brief je.kalau kekawan nak resipi penuh dan detail dengan cara memasaknya,boleh je saya nak kongsi.tapi dalam emaillah.takmau letak sini.sian lak bisnes akak ni hehe..

oh,jadi tadi sempena ulangbulan pernikahan kami(nak jugak) dengan gagahnya saya telah membuat nasi lalapan saya yang pertama kali.ehem2.tadaaaaaa…

13042009550

hidangan untuk 2 orang:) suami saya kata rasanya serupa.mana dia tau sebab dia pun belum pernah rasa nasi lalapan kat bintulu tu.hehe.org kidding je la.tapi memang rasa dia hampir2 la.takleh la lawan tuan punya resipi kan.cuma mungkin nasi nya kena modify sikit supaya rasa lebih keayaman.nyum2.apapun,alhamdulillah..

selamat bereksperimentasi!:)

quick one

alhamdulillah..

internet sudah masuk πŸ™‚ dah seminggu sebetulnya haha.begini rupanya rasa bekerja dan tinggal di ibukota.i’m still in theΒ  process of adapting myself with the transformation.ironically, we are now living in our own house,from scratch.a perfect way to kickoff,huh.dan kini saya kagum dengan mereka yang boleh juggle antara karier-suami-urusan rumah tangga-anak(s)- update blog and yet,masih ada masa terluang untuk perkara2 lain.

zaman sekolah dulu,selalu gak dengar tentang ‘semua orang diberi 24jam sehari,sama sahaja.tak lebih dan tak kurang.tapi macamana lain orang lain produktivitinya’.memang sangat terkena batang hidung sendiri ;p

rabbi yassir wala tu’assir..O Allah,make things easier for me..amiin

later