Monthly Archives: June 2009

health security

we often talk about money security.things like what if our EPF will soon drain out after 10 yrs of retirement.how we should prepare ourselves for rainy days.how confident are we to survive in this economic crisis.do we have enough saving for future.in case we are the victim of retrenchment,are we ready financially.how to retire young and so forth.

but i never heard about health security.until last friday, i was invited by this hotel for their free medical checkup and entitle me a 2D1N stay at their hotel.i was like,no harm done,just give it a try lah.yeah well ppl talk about scam and all but i wholeheartedly trust the hotel.hwa3.ok,after trying so so so hard convincing my other half,off we went to the hotel after work.

———————————————-

hmm do you know that…
– it is important to have health screening every year
– most of critical illnesses detected when its already at stage 3 where its impossible to cure
– typical medical checkup only covers on the surface and not every detail of your organs
– there’s not a single company give full health screening for their staff (as far as i know lah).the most thorough is x-ray,urine test,normal blood test,eye test…oh u get the picture ;p
– health screening is income tax rebatable (max rm500)
– blood test in full health screening can detect up to 100 types of disease
– via health screening, cancer cells can be detected up to 2 yrs earlier (allahua’lam.but if its true,awesome huh)

HOWEVER, do you know that…
– not many ppl are aware of this
– full health screening costs at approx rm3500!

well that were basically what we’ve been lectured for almost 2 hours.phew.and then comes the promo.haha.i knew it.even masa dia dok cite2 tu kami dah macam boleh bajet what he’s heading to.but, we were trying not to be skeptical as our jaw dropped when we totally agree with all his points.and you know what..right after having the discussions and all, we signed up for…

…annual health screening for 20yrs and it costs us less than rm600/session(not rm3.5k as quoted by other medical centre.phew).so technically we only pay less than rm100 for annual health screening – after we deduct the income tax rebate.btw we now have 40 sessions for 20yrs…

the beauty of this scheme are..
1. it is upon invitation.they dont entertain walk in if im not mistaken as they want to maintain their standard.they dont open this to public.tun mahathir+wife are among the first group doing their health screening here
2. since we have to fast the night before screening, they’ll provide us healthy breakfast in between test and while waiting for the results, we can have our lunch at their cafe for FOC
3. they will limit session to only 30sessions/day so the place wont be congested with ppl heh
4. we can always give the session[s] to other person eg our parents,siblings or whoever we think need the screening.masa dia kata ni, terus je saya teringat kat mak ngan abah.i really want them to have this health screening…huhu
5. when the results are ready,the doctor will explain the results in detail and there will also be dietitian to advise what we should consume or not based from our organs’ condition and compatible with our blood type
6. the results will be given in a cd that can easy to  bring anywhere
7. oh and if something is detected in the results, the doctor will write a letter to our panel hospital and any surgery whatnot will be advised
8. done with the session, they will issue us with letter for us to claim our rebate of rm500.yiehaa
9. the scheme is more towards prevention than cure
10. the results will be ready within approx 2hrs after the checkups as the lab is in the centre itself.cool huh
11. all the terms and conditions are spelled out in the 10pages(kot) agreement.rupa ala2 S&P nak beli rumah.siap stamping bagai

we are yet to undergo our first session.i’m quite excited tho am quite afraid of the outcomes/results.oh and the advise that’ll be given by the dietition ie taleh mkn itu ini dsbg ;p

apart from the health screening, we are also entitled with several benefits which i dont think i want to reveal ’em here cause it is not related with health security ;p well everything needs money and so does this scheme.but we brainwash our brains not to be so berkira when it comes to health.huhu

ahaha.dah macam promoter lak saya.kui3.well this is not MLM mind u.i just want to share the importance of health security.if you are interested in this scheme, pls inform me and i will propose your name to our ‘agent’ as this is by invitation only.and we can invite few number of nominees only.sad.in our case, we want to share this with our parents/family.we never know what ‘happen’ to our organs inside.huhu.personally, i want to know about my appendix,why i get senggugut everytime i got my periods and so forth.this screening tells all,inshaallah.
oh if you are invited, and after the explanation you have no confidence with the program, no pressure, u are still entitled for one night stay at their hotel.haha..menarik kan.ala orang mesia memang suka benda free.kui3

okelah.apa2 je lah saya mengarut.harap kamu faham.hehe.yang penting adalah doa dan ini adalah sebahagian daripada usaha.selain daripada itu,kita serahkan padaNya..wallahua’lam

sekian

abah saya

hari ini adalah hari bapa.tak pasti untuk seluruh dunia atau mcmane.tapi yang saya tau hari bapa disambut hari ahad minggu ketiga bulan jun tiap tahun.saya pun baru tau ;p

tak kisahlah hari tersebut hari bapa ke hari ibu ke hari jadi ke hari wesak ke, jasa bapa2 kita harus dikenang setiap masa, inshaallah.. 🙂

abah saya

bapa-saya saya panggil ‘abah’.sekarang umur abah sudah menjangkau 52 tahun.kalau ikut umur pencen 55tahun,ada baki 3 tahun lagi.abah ada 11 orang anak,tiga menantu dan 2 orang cucu.alhamdulillah.menjadi abah kami bukan mudah.terlalu banyak liku dan onak.saya pasti untuk mana2 abah pun.perjalanan bukan mudah.mencari sesuap nasi untuk keluarga yang dipertanggungjawabkan olehNya.tak terjangkau jasa dan pengorbanan.hanya Dia yang mampu membalas.

selain mempunyai PhD, berikut adalah kerjaya sampingan abah yang saya ever-kagumi,

1. petukang
masa kecik2 dulu kami selalu gelar abah mcgyver.ala watak dalam tv tu.sebab abah boleh selesaikan apa juga masalah barang rosak kat rumah.dari barang eletrik sampaila ke perabot2.abah lebih suka betulkan sendiri daripada panggil orang datang betulkan.cat seluruh rumah luar dan dalam,buat tembok,pasang tiles,simen depan rumah,tampal siling bocor yang dah bocor balik,betulkan tangki bocor,makeover fridge+almari lama,semua abah buat sendiri.abah hampir2 nak buat tembok/pagar keliling rumah tu sendiri tapi kami melarang.tak pasti niat tu abah nak teruskan atau tidak ;p apapun kesungguhan abah memang amat kami kagumi…

2. chef
abah pandai memasak.sangat.mak cerita dulu masa diorang baru kahwin,abah yang ajar mak buat agar2.comel kan.hehe.keistimewaan masakan abah terletak pada briyani,nasi tomato dan yoghurt.yummy.oh dan juga tandoori.masa abah sebatical kat uk masa saya darjah 1, abah kerja sambilan di kedai pakistan kalau tak silap.sebagai tukang masak.oh dan juga roti nan+mixed buna.dulu masa mak dalam pantang,kami ternanti2 masakan abah.nasi goreng abah pun sedap.sekarang kalau ada family gathering atau makan2 kecil2an, abah yang akan masak.dan kalau adik beradik yang tinggal di asrama balik cuti,abah akan siap2 beli lamb untuk gulai dan rempah2 buat beriyani.he he

3. pelawak
abah saya boleh kategorikan sebagai pendiam.abah kurang bercakap.kadang2 takut jugak nak cakap apa2 dengan abah.selalu nak cakap2 apa serius akan melalui mak dulu.jadi kalau abah sekali bercerita memang kena betul2 beri perhatian.kadang2 terselit lawak antarabangsa yang tak disangka2.wp kadang2 konfius kejap yang abah serius atau berjenaka hehe

4. tangan seni
masa kecil2 dulu,ada satu pertandingan melukis di kompleks pkns.masa tu saya sekolah rendah.abah bersungguh2 mengajar kami melukis.saya ingat lagi abah ajar lukis orang dan warna menggunakan water color.kaklong ngan angah ingat lagi tak?tajuk lukisan tu adalah ‘keluarga bahagia’.saya masih ingat abah bersungguh beli water color dan kertas lukisan untuk kami dan tiap malam melatih kami melukis dengan cantik.saya masih ingat dengan jelas rupa lukisan tu.syahdu la pulak rasa.oh tapi kami tak menang pun pertandingan tu.tapi usaha abah tu mmg schweet;)

5. doktor
walaupun berlatarbelakangkan kejuruteraan mekanikal, abah la yang merawat kudis2 di kaki dan tangan kami masa kami kecil.pernah satu ketika tu satu rumah dilanda kudis bernanah.kat tangan,kaki,seluruh badan.kat sekolah pun penyakit ni merebak dengan jayanya.abah ada set rawatan ie pembalut,ubat iodin,ubat ungu,plaster,pengopek kulit kering dsbg.so kami beradik akan ambil giliran untuk dirawat oleh ‘doktor abah’.memang menjerit tak ingatla.tapi abah bersungguh.abah nak kami sihat.bayangkan ada satu ketika tu,satu tapak tangan saya penuh nanah.celah2 jari semua.geli tak.sakit nya boleh bayang sampai sekarang.jadi balutan kena ganti selang beberapa hari.semua balutan tu abah buat.terima kasih abah sebab sabar dengan kitorang huuu

abah juga suka bawa kami yang ramai ni berjalan2.mandi laut,sungai.piknik.pulau pangkor,morib,pd,tioman,sungai kelah,ulu yam.tapi bila semua dah besar agak jarang dapat keluar beramai2.kali terakhir berjalan masa ke jb tahun lepas.bestnya kalau dapat gi pangkor ramai2 macam dulu2.mandi sampai muka hitam hehe

dalam garang2 abah,abah tetap sabar.abah tak ringan tangan dengan kami wp kami ni nakal2 belaka.sikit2 nak gaduh.kalau abah nak denda abah akan buat dengan cara berhikmah.tapi seingat saya abah memang jarang pukul/piat telinga.kalau kami adik beradik gaduh,abah akan damaikan dan suruh kami salam dan peluk masa tu juga.hehe

kalau nak senaraikan memang tak akan habis.jasa abah memang tak terjangkau.masa bujang dulu,abah la yang hantar dan ambil.dari zaman sekolah sampailah dah kerja.masa tinggal beberapa hari nak bergelar isteri,rasa sayu tiba2 sebab dah tak dapat cium tangan abah tiap pagi.tanggungjawab abah dah dipindahkan kepada orang lain.

tiada siapa yang sempurna.begitu juga abah saya.abah siapa pun.tapi dalam ketidaksempurnaan dan isu-isu yang timbul antara anak dan bapa,kena selalu beringat tentang jasa mereka terutama masa kita kecil dulu.melayan apa jua keinginan kita.dan kadang2 faktor usia juga menjadikan mereka berubah sikap dan inginkan lebih perhatian.kita kadang2 terlepas pandang dan rasakan terbeban dengan perubahan ini.nauzubillah..

apapun,kaklang sayang abah.terima kasih atas semua pengorbanan abah.tak terbalas dengan wang ringgit.kaklang doakan abah panjang umur,murah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik.semoga abah hepi selalu… 🙂

abah roxxx !

saat2 genting

ok.my body parts hurt so bad.coz we spent our whole day yesterday here…

.

.

.

.

.

.

cute signboard:)

yezza,genting highlands!:)

it was ad-hoc actually.at 6 am my better half woke me up several times and asked me to take my bath.i was like “mandi ape pagi2 buta ni yang“.normally on weekends, we’ll perform subuh then have an extra sleep afterwards.so the fact that he kept on bugging me with bangun3 and bangun on saturday morning, quite confusing. then finally he muttered, “nak gi genting tak…“.terus mata buntang oke.so after all the drama thank u i love u semua,we perform subuh,take bath and only that very moment we started googling etc.hehe.seeing the options, we decided not to buy tickets online ie skyway+theme park tix.

at approx 8am, we departed and had our breakfast.we missed the skyway exit hence no cable car for us.T_T.but i quote my husband, “takpe,ada alasan nak naik genting lagi” so i smiled.huahuahua.okeh,we reached genting—first world hotel parking to be exact, at 9.30am.yup, less than an hour hence no solat jama’ like usual.he he.oh the good thing about genting now is the u can find the suraus nearby.u can find one beside the ‘flying dragon’ ride, one beside the ‘space shot’ ride and the usual one in the first world hotel itself.

beli tix

ok.we parked our car.the parking is free,mind u.so yay:) we went straight to the ticket counter and bought our all-day-unlimited-ride-outdoor pass.at first we plan to take the express pass(which is 50% more expensive from the normal tix) however considering that the pass cant be used for certain rides esp space shot, oh and corkscrew was under maintenance(yeah,how sad is that) so we decided to proceed with normal tix.its rm44 per head.for info,they have  family package and all park tix as well.

newly improved genting!

then we proceed to the wristband counter.ada kaunter tuuu.i still remember back in uni days(2003/04 kot) the wristband were given at the entrance.no such counter.oh and there are loads of improvement ie theme park map,new rides,kat tmpt q ada seats,stalls lined up along the walkway be it food or souvenir stalls.sgt mengujakan oke..

the rides :)

fast fwd,here are the rides we rode yesterday(pix left to right)!!

1. cyclone (best3!!)

2. space shot (oh sangatlah suka.since forever.we rode once during the day and once at night.i prefer night ride coz u can see beautiful lights all over genting.supercool.yippie!:))

3. grand prix fun kart (or go-kart.we also rode once during the day and once at night.pun malam lagi bestt hik2)

4. rolling thunder mine train (suka jugak.main screw2.we rode 2 times back to back coz at that time less ppl quieing for this ride)

then it was raining heavily.so we perform our zuhr,had our lunch and perform our ‘asr 🙂

and more rides :)

5. antique car (since it was raining heavily outside, only few rides were still operated.this is one of em.and since we just had our late lunch, hence we dont need the ‘vomiting’ rides hua3)

then the rain stopped.alhamdulillah.all were back to normal.yiehaa~

6. spinner (oh maseh suka.wp lebih ramai budak2 dari mak budak)

7. super toboggan (this is with weight restriction.max weight is 72kg.cool sgt.but i think this ride really contribute to my body ache terhentak sini sana *sigh*)

8. flying dragon (we both love this!!recommended!)

9. matahari (ferris wheel laaa.hehe.we rode this just to kill the time and wait for maghrib aka dating sambil tgk sunset.boleh tak;p)

flying coaster yang mengujakan

10. flying coaster (wahhhhhhhhhhhhhhh suka sangat!!!silalah naik.we paid rm8(per pax) and its totally worth it.the ride is rm12 for non-wristband holder and rm10 for wristband holder.maybe we got rm8 because its already past 7pm)

11. pirate ship – the ship swings back and forth.below pix,3rd from left (this is one of the new rides.categorized as ‘thrill rides’ but NOT so)

genting during nite

overall, we had 12hrs(10am-10pm) fun time on our 3rd monthversary (apekah).quite sad because corkscrew was not in service and we missed the cable car ride.next time maybe *wink kat hubby*

oh anyhoo,here are few tips that you might want to consider if you plan to visit genting;

1. drive up coz u can manage your own time.balik ikut suka, no need to rush for last cable car whatnot.and u can save time coz u bont need to q for the cable car ride(skyway).as i mentioned before,the parking fee  is free.plus, if you buy all day unlimited pass, u might want to utilize all your day here.operation hours is 8am-10pm.the tix is quite expensive ok

2. you dont need to purchase the express pass tix as the pass is only applicable for certain rides.totally not worth it

3. if you plan to stay until pm, pls prepare a proper attire. u dont want to get cold that’ll spoil your mood altogether.the temp can reach up to 16degC during pm.kalau naik space shot mau jadik 12degC.supercold huu

4. for ‘specky’ ppl, better you wear your contact lense as some of the extreme rides require u to take off your specs which is soo not cool kan.huuu

5. buy your tix online.much2 cheaper 🙂

6. or you can consider stay in one of the hotels here ;p

well,feel for yourselves and u get what i mean 🙂

p/s : thanks sayang for everything!i love u so much and hope our love will grow stronger day by day, inshaallah!:) *hugsiesssss*

grass is greener

rumput lebih hijau di tempat orang lain.kan?selalu sangat terfikir camtu…err saya lah.orang lain mungkin tidak huuu

spring 2008

bila duduk kat pejabat kebosanan,terkenang kawan yang ada kat site belajar macam2.kadang rasa agak tertekan.rasa macam nak tukar tempat ngan dia.rasa macam nak jadi macam dia..

bila tinggal sekali dengan suami,selalu rindu2kan adik beradik,mak abah kat shah alam.rasa macam kan best kalau dapat tinggal serumah macam dulu2.bawak suami tinggal dengan family.macam ada kawan tu.rasa macam nak jadi macam dia…

bila tengok kawan ni gaji seolah2 tak luak,rumah besar,kereta idaman,anak dah cukup sepasang pada umur lebih muda dari sendiri,boleh melancong sini sana dan bershopping tanpa had,rasa macam kenapa kita tak boleh jadi macam dia…

bila tengok teman buat business sendiri pada umur muda,dan sukses pula tu,rasa macam nak ke arah itu juga.supaya dapat berhenti kerja,tak perlu makan gaji dan pada masa yang sama ada banyak masa untuk uruskan rumahtangga.rasa macam nak jadi macam dia…

bila fikir2 balik saya selalu nak ada lebih dari apa yang saya ada.tapi mungkin juga, Dia tak beri sebab mungkin saya tak mampu nak tangani semua nikmat itu.mungkin sebab Dia BELUM nak beri saya.mungkin Dia nak simpan semua nikmat tu untuk nikmat yang lebih besar dan bermakna di masa mendatang.mungkin itu semua bukan mungkin.Dia memang dah tetapkan semua itu.apapun saya kena bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang.inshaallah.

err tapi tak salahkan untuk angan-angan?hehe

sekian segmen monolog kali ini