Monthly Archives: November 2009

tentang korban

i would say that this is the most colorful aidiladha ever

we reached tampin, my mom’s kg at around 10-ish the day before raya. the next day we woke up and perform our raya prayer at the nearby mosque.quite haywire that morning since some of my hub’s stuff i forgot to pack and hysterical and dramarama a bit huhu.anywayss since its aidiladha (no beraya2 thingy) so yeah i get over it immediately walaupun dalam hati rasa sangat loser.sob

our family going to qurban seekor lembu (mcm tak sesuai lak letak ‘a cow’ bahaha) ie if im not mistaken pakngah, makngah, mak, maktam and angah portions. however since raya falls on friday, my abah suggested that we do the qurban on the next day at makteh’s house nearby(5 minutes walk) since their house compound is spacious for kerja melapah and all.and so the lembu was sent to their house that friday morning

so on raya day we did nothing other than eat, catching up with family gossips, eat, tgk lembu and sleep.hahah.oh whilst my parents went shopping for some stuff for our qurban next day

saturday.the d-day.early in the morning my mum and sisters were preparing for breakfast, then we received a phonecall from pakteh at around 8-ish saying that “lembu dah tumbang”.we were like gelabah and “cepat2 makan apa yang ada” konsepnya macam dah nak imsak tapi sahur belum siap.no joke.coz supposed my abah lead the whole qurban thingy.and all the qurbaners were not there (rumah makteh-the qurban venue) yet.macamane tuh.so my atok (whose actually demam that day.sob) called makteh’s house back to reconfirm.its seemed that nothing happen.perhaps miscommunication and lembu tumbang was referring to the lembus at the mosque huhuhu.so baru lah sume orang makan selow2.hahah

sebelum dilapah

after breakfast, everyone headed to makteh’s house for the qurban.pak imam/org masjid pun dah tunggu.while the guys ‘dealing’ with the lembu, the ladies start preparing all the ingredients for the menus ie daging bakar, air asam, sup tulang,cili kicap dan masak lemak cili api otak lembu.hehe.realizing that some of the ingredients left at atok’s house

so kakngah and i, oh together with faqeeh(my nephew) went to get those ingredients…..i took my hubby’s car key and drove down to atok’s.kakngah went into the house first as she opened the gate,left me with faqeeh.i drove inside and thinking of bringing faqeeh together with me and leave the car engine on.sebab nak kasik keta sejuk.just after i slammed the door,the whole car locked.n yeah, with faqeeh inside!i was hysterical.i called up kakngah who was inside atok’s house and everyone (kakngah, wan and makndak) tried to find the quickest solution.kakngah called makteh’s house and asked my bro to come over and solve this thingy.i didnt dare to tell my husband yet as they’re all busy with the lembu….huhu

my husband’s reminder(before he went outstation few weeks before) kept on playing in my mind..

“locking sistem keta ni dah tak berapa betul.jangan tinggalkan kunci dalam keta ok”

and my respond was

“ish awk ni.takkanla saya nak tinggalkan kunci dlm keta.inshaallah,dont weri”

yela sangat!!now i left the key, with engine on, with my mischievous 20 months nephew inside!i tried to attract his attention to open the door lock and even to rundown the mirror but he was ‘busy’ with all the stuff inside our car!he opened the mineral water, drink from it, then spill it over, played with our house keys,koyakkan kertas penyata kwsp(boleh?) lepas dah basah kena air dan macam2 lagi. he didnt care about my sis and i calling him from outside.

my bro came few minutes later,bejalan kaki.rasa bersalah gila.dengan darah lembu penuh kat baju, he tried to think the most possible solution.he asked us to find like dawai/besi halus for the mission.tried for about 15 mins,didnt work!to add spices to the story, hujan lebat giler turun ok.while faqeeh on the other hand trying to play with the steering, gear, handbreak.i was screaming like mad.angah asked me to go inside coz my emotion has taken its toll on me.seriously.i was so worried about my nephew.anything can happen.i even suggested to my bro to just break the window and i’ll bare the cost.as long as faqeeh is okay.tp angah menten kool cakap “takpe,tu last resort”. i was here and there in atok’s house.i just realized that am not good in handling this kind of pressure huhu

ok when i see there’s no progress in breaking the car lock, i asked anyone at makteh’s to ask my husband to come over at atok’s.i need his consent shud we need to break whatever.sob.suddenly, miracle happen.agak miracle la.coz a chineseman nearby who realized we were struggling with the car, went to us and told us that he knew someone from accessories shop who can help us.kira macam pintu specialist.kot.but he said that he need someone to bring him there.so apparently pakndak was around and he volunteered to bring this chinese guy to town and find the said person

my husband seemed frustrated.whoaaa sangat rasa bersalah T_T.then pakteh also came and ask how’s everything and i bet by that time, everyone at makteh’s knew about this tragedy already.even some of my cousins came down to take the ingredients that we shouldve bring at the first place.then kaklong+abg fazali pulak just arrived from kl.ramai2 dok kerumun kereta.hujan lebat,benti,lebat balik.just like my emotion that time.crazy betul.huhu

then all we did was waiting for the so-called-hero-of-the-day to come over and do his thing.faqeeh already cried like mad.i felt like crying too seeing him helplessly but strange,i have no tears.i was still in shock

20 minutes later pakndak came back with the hero.yeah within 5 minutes he manage to open the driver’s door without any damage.alhamdulillah!i was the happiest person on earth i tell u.tho it was the longest one hour in my life.by that time faqeeh already asleep dengan tersedu sedan.maklang mintak maaf,adik! T_T

after the incident, we headed back to makteh’s and prepare for lunch.everyone there were worried about us  and all they can do is pray hard that everything will be ok.huhu…then had our big lunch, bahagikan daging, kemas2 and head back to kl that night

but u know what, the incident kept on bugging me.even until today.even my mom already advised me to get over it.but still….

seriously,above all,abah didnt say a word(to me) about this.that’s the most mysterious thing.ever.well i learned my lessonS.the damage is done anyway,things happen kan?

i dunno how to relate this tragedy with qurban.prolly sacrifice of a calm bro to his hysterical sister.or a husband who didnt get mad to her wife coz not listening to his pesanan.or an uncle who volunteered his car to fetch the hero.or perhaps a dad who reserved his comments on this tragedy.pengertian qurban itu luas…kan.kadang2 kita tak nampak.halus sangat… huhu

p/s : atau qurban seorang anak sedara yang terkunci dalam kereta?huhu

europe trip – part 4 (hola barcelona)

esok paginya,seawal jam 4pg kami bertolak ke stesen bas di porte maillot utk menaiki bas terus ke lapangan terbang beauvais,paris.kami naik ryanair,penerbangan murah untuk negara2 eropah.tiket pergi balik paris-barcelona adalah EUR71.81 nett.kira beauvais ni mcm LCCT,ryanair pulak mcm airasia.gitu

adegan cemas #1
sue tergelabah sebab dia mendapati pouch dia yang berisi duit dan pasport hilang.dah la yg bestnya masa tu dah dlm bas.tinggal 2-3 penumpang je belum naik.pelagi,kitorang pun tumpang gelabah sekaki.siap dah pk ni – kalau tak jumpa kita batalkan je trip ni pastu stay paris lg 2mlm.haha.gelabah tak gelabah kan.lepas mcm cemas 5minit tu,jumpa pouch tu.misplace rupanya.agaknya matsaleh2 atas bas tu pun hilang ngantuk tgk drama kitorang kecoh2.heh

adegan cemas #2
masa nak cek-in.tak pulak kami sangka yang boleh tahan ketat jugak sistem dia.kalau saiz beg 16″ x 22″  x 6″ haa kena la folo.kalau beg tak fit maka kena la ekjas sampai fit saiz tu.handcarry pun satu beg je sorang.kalau bwk sling dgn backpack dikira 2.so dekat sejam jugak proses menyumbat dan ekjas2 beg semuaorang.nasib baik kitorang orang yg pertama cek in.huhu.bukak la luggage dgn megi baju busuk sume heeee.main alih2 ikut beg mana muat.comel kitorg

adegan cemas #3
masa nak lalu kat x-ray.barisan saya dan sue ok.tapi chura dan tasha dpt barisan tak berapa ok – makgad tu suruh buka tudung.takcukup tanggal jaket,kasut,stokin.tapi mujur makgad tu bwk masuk bilik dia dulu huhu.kalau kat public mau kami tulis surat ke ‘Surat kepada Pembaca’.ada makgad kesah?sudah tu mereka berdua pun mengomel2 sbb tak adil sy dan sue tak kena mcm tu heh

permulaan yg agak janggal dan aneh disitu

jadi kami pun terbang mcm biasa.bertolak jam 9pg,sampai dekat jam 11pg.kapatebang tak penuh.byk tempat kosong.depan tempat duduk kami ada sekumpulan budak sekolah.yang kelakarnya,bila berjaya landing je,diorang tepuk tangan dgn gemuruh jugak la.motif tidak dpt dipastikan.barangkali ini pertama kali pergi lawatan sambil belajar di sepanyol heheh…

hola Barcelona!

kalau nak pi jalan2,jgn lupa print dan highlite kan perkataan/ayat penting haha

kami ambil bas dr airport ke stesen bas bandar.cuaca sedikit terik dari di paris.suhu masih di bawah 15degC.maka kami memang tanggal wintercoat dan pakai jaket biasa sahaja.kalau tak mmg berpeluh2 la huhu.ye,sebelum merantau negara org,cek dulu suhunya.takut ter over atau ter under dress pulak.gitu.

kami book AAE Hostel Subirats untuk 2mlm.total lebih kurang EUR20 perheadpernight.hostel ni terletak lebih kurang 10minit berjalan kaki dari stesen bas..

adegan cemas #4

bukan hendak memburuk2kan.tetapi 2 perkara yang kami perasan sesampai disini adalah – majoriti mereka tak faham english berbanding org perancis.maka kamus kami sgt berguna disini.huhu.yg ke2 pula adalah bandar mereka agak kurang bersih.taik burung sana sini dan anjing2 kencing dan berak di tgh jln..kitorang pernah saksikan acara pembuangan secara lansung lg.huhu.cemas2.ok 2 dulu.byk lg lepas ini

adegan cemas #5
keadaan luar hostel takde rupa hostel.tak semeriah di Le Village.sunyi je.dari luar kelihatan tangga naik ke atas.that’s it.so interkom2,pintu dibuka,sy dan sue naik ke atas.yg lain jaga beg.ohoho kami ckp ayam itik diselangseli dgn bhs isyarat semasa berkomunikasi dgn tuan hostel.makcik umur 60+ camtu.tgk dia dan family dan rumah dia teringat telenovela spt lausurpadora dan mariamercedez.selesai aktiviti yg sy kira agak aneh tu,kami pun dibawa ke bilik….

bilik alhamdulillah bersih kemas dan selesa.ada satu queen bed,satu doubledecker,satu bilik air dan satu almari.kami pun lepak2,baring2,main iPod sue(ada wifi ok.klass),dan tiba2,

“korang,lapar la…cerek takde eh”
“a’ah la takde cerek.dapur pun takde”
“jap aku pi tanya mamat kat luar tu”
(adegan chura dan abg John – bukan nama sebenar)
“nnt dia tanyakan kat tuan hostel”

ptg tu kami siap2 utk berjalan2 lg.kami dah sepakat untuk take our own sweet time di barcelona.maklumla,3 hari di paris sgt padat dan memenatkan..

stesen metro dekat je dgn hostel.jln tak sampai 5minit.sempat la singgah kedai runcit beli air mineral sambil ditipu pakcik peniaga.sungguh malang

adegan cemas #6
di stesen metro tu,kami diingatkan oleh pak cik kat situ yg berjalan2 di bandar tu kena jaga beg.byk pencopet.mungkin dia nmpk kami selamba bawak backpack di blkg dan slingbag yg expose.mula di saat itu,kami dilanda kecuakan melampau.terus jadi terlebih berhati2.muka takleh sorok rasa tak secure.kami dok kepit je beg masing2 huhu

tp aktiviti berjalan tetap diteruskan

arc de triomf

arc de triomf – tp kat paris nye lagi cantek


tak ingat bgnn apa.tp ramai org amik gambar.so join sekaki

lihat,ambil gambar pun pegang2 beg sebab takut kena ragut haha

adegan cemas #7
gaduh dgn pakcik jual t-shirt.dia tak boleh tahan marah kalu org tawar menawar harga dgn dia maka terjadilah episod
“u dun want to buy u don’t talk much”
katanya apabila kami tak jd beli setelah menawar harga.pakcik tu bkn org local situ.perantau juga spt kami huhuhu

kawasan ramai pencopet.katanya

the famous las ramblas – jalan yang panjang.macam pasar malam


makanan tengahari kami

mknn tghari : kentang goreng, roti, falafel dan salad.tasha sorang makan habis.yg lain tapau bwk balik hostel

balik ke bilik,ada cerek.kitorang ingat tuan hostel bg.rupanya abg John belikan baru punya.maka chura pun terjatuh chenta…haha!jadi malam tu kami bersungguh masak makan malam seperti di bawah.nikmatnya,alhamdulillah~

makanan ruji

dari kiri : falafel dan roti lebih petang tadi, kombinasi brahim2, pisang, koleksi maggi buatan malaysia.sila perhatikan lapik terdiri daripada selimut gulf air dan juga peta paris.hehe

rajin kalu,saya sambung lg:)

tentang reno

kami ambil masa 2 bulan jugak nak buat keputusan untuk pindah.tah kenapa ada satu hari ni saya kat bintulu,tetiba je saya naaak sangat pindah ke rumah baru tu.tak tau angin apa.mungkin Dia bagi gerak hati untuk saya berfikir sebegitu.hehe.maka saya suarakan pandangan saya kepada suami dan dia pun menyokong cadangan saya.oh tak,sebenarnya dia tunggu saya cakap ‘ya’ sebab dia memang nak pindah sejak hari dapat kunci rumah baru.haha!

ok jadi berikut adalah yang kami buat..

senarai kerja reno

kami senaraikan la apa yang kami nak buat.dari sekecil2 menda,sampai la sebesar2.kami tak beli perabot baru.benda yang kami bakal buat kat rumah tu memang semua orang pun buat.ada la dalam beberapa benda wajib dan benda yang sunat hik2. tips : yang wajib adalah seperti grill, lampu2, kipas2, new wiring/powerpoint, kalau nak letak aircond,suruh hack siap2.dan kalau dinding tu dah kena hack,kenalah rumah tu di cat baru ye.atau boleh je mintak kontraktor tu plaster dan touch up semula

bajet

selesai buat senarai,maka perlulah mengira bajet dan kewangan ye kawan2.dan ketika ini,ada beberapa dalam senarai kat atas tu perlu distrike out kan mengikut keutamaan.mana yang kurang penting harus di tolak tepi dahulu.atau diganti dengan yang baru.tips : sebelum buat bajet,pastikan kita tahu harga semasa supaya bajet tu berguna.kalau bajet melulu takde basis,memang akhirnya nanti kita yang ternganga sebab bajet lari huhuh

timeline/schedule

ada 2 jenis
1. tempoh singkat : ini kalau kita pakai kontraktor yang sama,buat semua kerja.dari buat grill,sampai la ke kabinet dapur.sebab,kita cuma berurusan dengan satu orang je.bawah dia ada team buat wiring, team cat, team plaster siling dsbg.jadi,kita cuma bagi dia skop kerja dan dia akan tetapkan bila dia boleh siapkan semua tu

2. tempoh yang lama : ini sesuai kalau kita bukan nak pindah cepat.macam nak take our own sweet time.dalam hal ni,kita kena bijak susun sequence kerja reno.kontraktor mana masuk dulu.contoh,wiring kena buat dulu, cat last sekali.kalau buat kabinet dapur tak ganggu kerja wiring,bolehla dibuat serentak dsbg.so bila setel satu kontraktor,baru bawak masuk kontraktor utk kerja2 lain.dan seterusnya.sampai la kerja semua siap

cari kontraktor

kami ada berjumpa dekat 10 orang kontraktor.begini kesahnya.ewah

calon #1

jumpa email orang ni kat forum.so emel dia minta quotation.beberapa hari kemudian dia emel saya quotation.dia dapat pelan rumah saya dari internet.barulah saya tau yang kompeni ni buat interior design.masa tu saya rasa harga dia memang mengarut.siap ada caj untuk konsultasi.jadi weekend tu kami jumpa untuk diskusi dan kami pun minta la kurang kan skop dan ekjas quotation tu mana yang patut.kami bagi bajet kami dan mintak dia ekjas.selesai miting, dia pun kata akan email semula dlm 2-3 hari.sampai sekarang tak email2.boleh?

calon #2

uncle ni dia datang 15 minit awal dari kami.janji kul 6,kul 5.45 dah sampai.kami pulak tersekat kat jem.sampai 6.15 camtu.elok sangatlah.sampai tu,bincang sikit2.pastu bila kami kata kami nak pindah akhir tahun ni.terus dia ckp,”uncle bukan apa.uncle cuma nak terus terang.uncle byk job sikalang.takut tak dapat buat.uncle ckp betul2 ni.tapi kalau tahun depan uncle boleh”.kami pun macam kagum sebab uncle ni terus terang.ye la,kalau org tamak,boleh je dia senyapkan kan.tapi kami mintak jugak uncle tu ukur2 dan quote utk kami.tp uncle tu tak email2 pun quotation sampai sekarang.haha!

calon #3

uncle chia ni buat rumah kawan seofis saya yang tengah reno jugak bulan lepas.jadi saya mintak uncle ni datang tengok rumah saya.janji dgn dia hari ahad.sekali datang bawak satu family.dengan isteri dan anak 3 orang.hehe.kata dia “today is family day”.tapi bisnes tetap bisnes.bagus uncle ni.so bincang2, dia pun mula ambil ukuran.anak dia tolong ukur2 sekali.tulis2 conteng2 kat buku dia.dia pun janji nak email quotation selasa tu.hari isnin,uncle ni call dan bagitau dia ada pergi showunit kat area aparment kami(tingkat atas) dan kontraktor kat showunit tu bagi harga jauh lagi murah dari harga yang dia boleh quote.jujur tak?siap kata dia tak sampai hati nak quote saya mahal2 sebab nanti kalau saya borak dengan jiran,saya nye harga paling mahal,dia rasa tak patut.lepas tu,dia sms saya no kontraktor yang kat showunit tu.suruh saya call dan pergi tanya sendiri.saya memang terharu sungguh la dengan uncle ni.jujur betul

calon #4

nama dia patrick.suami saya jumpa dia kat forum kabinet dapur.ramai orang suka dengan hasil kerja dia.maka kami pun panggil dia untuk datang buat ukuran dan quote.boleh tak,dia ukur,lepastu dia kuarkan kertas A4 kosong,pembaris dan pen(baca:bukan pensil) dan mula lukis kabinet dapur kami dlm 2D.dalam masa tak sampai sepuluh minit, dia siap lukis.lima minit lepas tu, dia quote.siap dengan quotation kombinasi table top dan kabinet.wah.kagum2.sebelum balik,sempat dia bagitau yang kalau kami call dia dulu,dia akan bagi diskaun lagi.he he.lukisan dan quotation tadi dia email 2 hari lepas tu.memang superb.tu free of charge tu.baguskan.bisnes punya pasal

calon #5

uncle lim plaster ceiling.kawan suami ada rekemen dia.dia memang buat plaster siling sahaja.datang naik lori je.hehe.ni pun sama.ukur2 dan lukis on the spot.tapi dia pakai pensil la.tak macam patrick tadi.heheh.tak sampai 10 minit dia quote.oh memang berpatutan harganya.sapa2 nak buat plaster siling,kami boleh bagi no dia.quote for free

calon #6

ha yang ni kami tak jumpa pun.saya jumpa no email dia dari internet.so dia email kata hubungi dia kalau nak buat apoinmen.ok lah.satu hari tu saya call dia.nak set apoinmen hari ahad sebab tu je yang kami boleh.kalau hari bekerja takut sampai2 dah malam jadi tak boleh nak ambil ukuran sume(kan rumah baru,lampu pun takde.magrib je rumah tu gelap).dia mcm diam lama jugak.boleh tak dia cakap tak boleh sebab hari ahad ni hari cuti.saya adalah turned-off serta merta.dia adalah bagitahu nak tanya bos dia macamane kalau jumpa kami hari ahad(masalah claim la tu) tapi saya dah tawar hati so cakap takpelah incik.kita set apoinmen lain kali.lepas tu dia ada call beberapa kali tp saya dah tak berminat.bukan apa,saya macam agak pelik.sebab sepatutnya bisnes mana ada cuti.apatah lagi kontraktor kan.ahad memang off day.tp kalau ahad tu adalah masa yg kebanyakan pelanggan boleh jumpa,tak ke dia rugi.kalau 10 pelanggan dia tak nak jumpa,susah beb bisnes nak jalan.hhuhu

calon #7

yang ni pulak berapa kali suami saya cuba setkan apoinmen.akhirnya dapat jugak.dia datang ambil ukuran dan 2-3 hari kemudian,dia email quotation.biasa saja.tak banyak hal

calon #8

kedai kabinet dapur.masuk2 kedai je rasa cam tak dialukan pun.mungkin nampak kami ni macam jalan2 window shopping kot.hik2.so akhirnya ada lah sorang akak ni datang mintak pelan dapur.kami pun bagi.diskas2 sume ie mana nak letak peti sejuk,dapur,table top apa. jadi dia pun kata nanti dia email quotation.boleh tak sepanjang jumpa tu dia tak senyum lansung.saya rasa macam nak keluar cepat dari kedai tu.huhu.oh harga yang dia quote agak mahal maka adalah suka sebab tak perlu deal dengan dia haha

calon #9

ni nama dia ah chai.kontraktor dekat showunit.so kebanyakan rumah kat apartmen kami tu ambil dia sebagai kontraktor.so ada byk unit dia tgh buat dan dia bawa kami pergi tengok.senang nak cari idea.so habis jelajah rumah2rumah orang,kami pun duduk bincang apa nak buat.haha pakcik ni la.dia quote on the spot.tapi macam musykil sebab bila kami cakap nak buat camtu camni,dia tekan2 kalkulator dia lepas tu letak satu figure.macam biar benar.patut buatlah jalan kira supaya kami faham.cth cornice kan.berapa ft x price/ft.ini tak.dia tekan2 pastu tulis final figure.selamba.tapi satu la masalah ah chai ni.dia paling pantangggggggg kalau kita cakap kita nak bawak masuk kontraktor lain.wooo panjang ceramah dia.cth dia buat semua kecuali kabinet dapur sebab kami nak mintak orang lain buat.dekat setengah jam jugak kena sekolah dengan dia.dia tak marah.cuma ayat dia macam”kontraktor tu bkn bagus pun.kalau u bawak dia masuk,kalau anything tak match ke apa u jangan salahkan i” kinda thing.tp uncle ni memang dedikasi.nak jumpa bila2 pun boleh.maklumla dia keja kat bangunan tu pun

calon #10

bukan kontraktor pun.tapi kedai aunty buat langsir.kami mmg dah aim nak ambil dari kedai sebelum ni kami buat langsir.tapi ternampak kedai aunty ni.jadi masuk saja2.so belek2 kain dia.pastu nampak roller blind untuk dapur.maka berminat dan aunty ni terus tanya nak buat langsir ke.so kami pun kata nak buat langsir hall dengan dapur.dia pun conteng2 atas kertas buat kalkulasi dan bagi final harga, ikut kain yang kami suka waktu tu.kami pun cam ok la murah jugak siap bagi free barang lagi.tapi sebab kami ni bukan bertujuan nak lock terus, dan berhajat nak ambil banyak2 quotation dan banding harga,maka kami pun memang bincang sekadar bincang.dekat setengah jam bincang.lepas tu aunty ni keluarkan buku invois dia.”apa alamat rumah u”.kitorang tersedak.”err aunty kami belum lagi nak beli ni.baru tanya2″.aunty tu kata,”takpa.u bg deposit sikit,lepas tu bila u nak pindah kami hantar orang pasang”..”err aunty…”.masa ni saya laga lutut saya dengan suami saya mintak dia pujuk aunty tu”.masa ni muka aunty tu dah kelat “i ada apoinmen sekarang tp i tunggu u.takpe je.u bagi deposit”.kitorang macam,eh ini dah satu paksaan.pastu suami aya kata takpelah kami ada urusan lain dan lainkali kami datang.taktahu dah nak cakap camna lagi.pastu aunty tu cakap “i dah kasi banyak murah u lagi mau pikir.lain kali u datang i tak boleh kasi ini macam punya harga”.ok so what.tetibe saya nyirap.dlm hati.heh.ha time ni la,aunty ni tinggalkan kitorang dan pegi kat depan tanpa kata sori mintak diri apa2.kami terdiam beberapa minit.aunty tu merajuk okkkkk.dan macam marah.kami adalah tak faham.tak pernah jumpa orang sales yang merajuk.kami tak salah.so dia buat macam tu,suami saya mintak maaf dan kami pun keluar dari kedai.aunty tu tak tengok pun kitorang.boleh?kalau saya seorang,saya tak mintak maaf pun.sebab saya tak rasa saya salah huhuh.tapi suami saya ni lembut hati sikit hik2

tu je kot yang teringat.ada banyak lagi jenis orang yang kami jumpa.orang jual ekon,org jual lampu,kipas dsbg.nak cerita satu memang tak habis hehe

bila jadi macam ni,banyak benda saya belajar.masa rancang sebelum ni,memang terfikir,jumpa sorang sudah la.tak payah banding2 harga.takyah buang masa.tapi bila kita jumpa lain orang,kita tambah ilmu kita.kalau nak grill,kena buat emergency door utk bomba,kalau nak letak downlight kena turunkan siling berapa inci,kalau nak cat kena buat berapa lapisan,kalau cat warna gelap makin mahal,kalau nak buat kabinet dapur sinki kena alih bawah sikit,hood hob semua tu.kalau kami jumpa sorang kontraktor terus lock,memang banyak benda kami blur.so jumpa macam2 orang,macam2 diorang cerita.itu ini,kalau buat ni kena buat macam tu dsbg.elok juga pengetahuan ni.untuk masa depan supaya tak kena kelentong dengan kontraktor hehe.pengalaman yang bagi saya amat menarik.walaupun memenatkan dan menensyenkan huhuhhh

lagi satu, sebahagian orang sales ni paling tak suka kalau kita nego harga beriye,tapi last sekali kita tak beli dengan dia.ada orang boleh terima.tapi ada orang agak sensitif.jadi kalau nak nego tu berpada2lah.kalau kita memang dah suka dan nak ambil dia,nego lah sampai nak nangis pun.tapi kalau kita bukan suka sangat atau ada pilihan lain,nego sekali dua cukuplah.then dah2 la tu sebab takut termain dengan emosi orang huhu

lepas tu kita jangan terlalu cepat bond dengan sales assistant.gurau2 semua sebab nanti susah kita nak say no.kita keep it as firm as possible supaya senang nak keluar dari situasi ‘terpaksa beli’

ni ah chai ajar.kalau masuk kedai mana2 jangan tunjuk macam suka gila.macam waaaaaaaahhhh cantiknya sofa niiiiiiiiiiiii.sebab ini akan bagi impresi kat SA tu yang awak memang naaaaaaaaaaaaak sangat sofa tuh.jadi kalau harga tu boleh turun lagi pun dia takkan turunkan sebab dia yakin awak akan amik sofa tu.haha!lepas dia pesan tu,kalau masuk kedai pastu saya excited semacam,nanti suami saya hep!dah2 keep it low.haha!

kalau masa first meeting dengan kontraktor lagi,gaya dia kita macam tak berkenan ie suka bagi alasan,datang lambat,berlagak diva(selalunya ID) maka lupakanlah.cari je kontraktor lain huhuh

hmm begitulah pengalaman kami.taktahula rumah kami tu jadi apa sekarang.kami ambil ah chai jadi kontraktor sebab tengok hasil kerja dia elok.ah chai dah buat sejak isnin lepas.tiap hari call.nak siapkan dalam 2 minggu katanya.semangat.petang ni nak pergi site visit setelah seminggu tinggalkan mereka bekerja.harapnya memuaskan hati huhuh

kabinet dapur pula kami ambil dari patrick inshaallah.mungkin awal bulan depan mula dan tengah bulan boleh datang pasang

kalau semua berjalan lancar,kami kena book tarikh untuk pindah rumah.maklumla apartment.lif pun kena book.takut bertembung dengan orang yang nak pindah pada tarikh yang sama 🙂

ok lah panjang sudah.catatan untuk saya baca di hari tua 😛 sekian

aduh

kenapa entah letih semacam seminggu dua ni
hampir tiap hari sampai rumah lewat
padahal blah dari ofis kul 5 tepat jugak
urusan sana sini
mencari yang terbaik
dan sudah tentu yang termurah
harapnya sudah bertemu dengan yang dicari
esok sambung lagi
habis mencari yang ‘itu’ kena mencari yang ‘itu’ pulak
sampai lah siap semua nya
moga dipermudahkan

bak kata saya pada suami “dah lama tak dating ngan awak macam awal kawen dulu” yakni tanpa halatuju.jalan2 suka2 balik lewat malam.sekarang balik pun letih.aduh.berbaloi hendaknya…

nanti saya bercerita lebih lanjut tentang pencarian kami ini 😉