Monthly Archives: February 2010

this and that

fuh lama tak jenguk blog.banyak pulak komen2 spam wujud yg datang tah dari mana haha

apepun, mari kita semak carta(sebut carta banyak2 kali rasa cam pelik kan?kan?) bulan feb,

 ACD

alhamdulillah i did better than the last time. tho frankly i regretted that i did that great.u know, the feeling of going to fly freely without the senior anymore.what do u expect.when u already acrossed the border, u r no longer e1 and everything will be different.am not sure whether am such a drama or what but it really2 makes me wonder.tak puas lagi cakap ‘saya tak tahu,nanti saya cek dgn senior’.ok to tell u the truth, i was among who was offered for an early reassessment this coming June-Aug to close all my gaps and yeah naik e2.but i keep on planning to not close all and leave few so that i can have another one pleasant year as e1.haha.yeah me not mentally ready for this..even husben dah penat brainwash huhu.sorry,still not ready just yet.huhuuu

WHAT DOESN’T KILL YOU MAKES YOU STRONGER

  1. a week before the assessment i just figured out that my nightmare almost 5 yrs ago is now back and ‘kicking’.yeah the tumor.but the doctor at the clinic mention something about endometriocyst coz i told her about my period pain and all.i was given a referral letter to meet gynae at prince court.since the acd was just a week away so i decided to fix the appointment date after the assessment huhu
  2. and so,being the curious yours truly, i googled about the thingy and before i get the explanation by the doctor, i already have the whole picture ie whats the worst case, what kind of surgery, how it happens etc etc.i even told my better half about it from a to z nak make sure he really understand why so and so.i rasa i dah jadi gynae dah time tu explain kat my hubby macam dia yg patient.haha
  3. so yeah few days after the acd i met the gynae, dr tan. she asked about my surgery back in 2005 and i told her everything ie 13cm ovarian cyst, anemic, thalasemic carrier, period pain, took ponstan during period,trying to get pregnant etc.she said that i have a ‘fantastic’ history.haha.well then she did ultrasound,pap smear and blood test on me.so yeah the tumor is back.now with 5cm size!surprisingly i was relatively soo calm, well compare dengan drama menangis masa 13cm dulu.huhu
  4. she diagnosed me and yeah bulls eye, sebijik macam yang i google seminggu sebelum tu.weird, i was like “ha,kann betul..” sambil pandang hasben saya.hepi sebab selfdiagnose sama macam doctor.lol.i told dr tan that i took ponstan only once then was afraid of the side effect.then she asked me, so apa yang u tak takut.n i said surgery!!mesti doc tu rasa i kurang siuman(wow lama tak guna perkataan ni).tapi siyes cakap,takda perasaan yang lebih lega selain perasaan lepas surgery.walopon sakit.huhu.oh eniwei when i answered that (without consulting my husband), she ckp emm i guess i give u few days to think over then next week u tell me your decision.actually my plan was to have the surgery the very next day coz i just want to get overwith.tapi suami i ckp, “takpelah.kita blk fikir dulu.cite kat mak n abah”.then i agreed.haha.tak nyempat2
  5. so we discussed.we actually planned a trip this coming march.flight booked back in oct.so we have to wait after the trip sebab if i go for surgery in feb, we might have to forget the trip and flight tix burnt.so the surgery will be in mid march, a week after we’re back from the trip,inshaallah.

THE TRIP

its going to be in early march.we named it 2nd honeymoon/early anniv celebration.ok ngada2.full stop haha

NEW ANAK BUAHS

see the plurals?yeah my kaklong and kakngah both pregnant!kakngah nya due date a week earlier than kaklong’s.happy for em.diorang ajak join the club but i said,”inshaallah doakan”.jawapan stended hehe

so that’s about it, the highlights of my February.nothing much pun.n am so looking forward to march..the trip,the anniversary and the surgery.wah rhyme.. 😛

 ya allah apdet macam hape.here and there better stop now.ok sekian

jom mandi sungai!

sabtu baru ni saya dan keluarga belah suami pergi piknik dan mandi sungai.hoho.agak spontan juga plan ni sebab baru bincang2 sehari sebelum.plan asal pun cuma kami sekeluarga dan keluarga pakteh.tapi petang jumaat tu pakteh berjaya pujuk tok dan tokwan dan keluarga pakndak kat lumut untuk join sekali.maka makin ramaila yang join.ape tu org puteh kata, “the more the merrier”.gitu 🙂

pagi sabtu tu ke pasar mencari bahan2 nak memasak.lauk utama adalah ayam percik, sambal udang petai, tomyam campur dan lauk2 sampingan.maka memasak la kami dari jam 9pg camtu sampai kul 12noon.rombongan dari lumut pun dah sampai maka kami pun memulakan perjalanan ke air itam, batu kurau.lebih kurang setengah jam dari taiping…

ada gak la tragedi lawak sebab masing2 dah beriye nak membakar ayam dan ikan tapi boleh tak takda sapa teringat nak bawak fire starter dan plg kelakar,lighter/mancis!mana nak dapat api kan.masing2 semangat tapi benda penting boleh lupa.maka kami pun singgah ke kedai runcit kat batu kurau tu beli brg2.nasib baik ada.kalau tak ada jugak yang kena gosok batu sampai keluar api hoho

ok tetiba macam malas nak cerita semua.layan gamba saje ye 🙂

cewah cewah.bizi2

ni masa baru sampai.yang kanak2 dah hilang ke sungai dah.i ingat nak join jugak tapi kena jadi sedar diri sikit.well 😛

okeh.air siappp

oke.maka menolong makndak membuat air

tapak piknik :)

lepak2 sambil borak2 sementara tunggu makanan siapp 🙂


percikkkk

beginilah cara2 membuat ayam percik ye.hehe.ayam tu dah masak dah kat rumah.tinggal bakar je kasi ada rasa asap,bak kata suami hehhe


ikan ponnn

ikan dan ayam di percik2

yummm

inilah dia watak utama!!

yummmmmmmmmm

sebahagian dari lauk pauk yang dimasak di rumah


bon apetit!

akhirnya masa makan pun tiba…yay!!

ok.masak sudah.makan pun sudah

maka saya pun mengacah2 mahu menolong makteh membasuh pinggan di bawah sambil suami kenyit mata ajak turun mandi haha.so tolong makteh basuh pinggan dan saya tak keluar dari air sampai la kena panggil sebab tok dan tokwan dah nak balik huhuhuuuuuu.tak puasssss

weehoo

mandiiiiiiiiiii~~~~~


lallalala

with cousins

ehem

lap u 🙂 (nota : makteh comel sebab pi mandi sungai bawak gayong.klasik sungguh :P)


love u ;*

i love this pix.real jacuzzi.really reflects the awesomeness.i mean the sungai.subhanallah

so thats about it.faktor yang membuatkan perkelahan di sungai bes adalah;

1. ada geng mandi yang sporting
2. tak ramai orang
3. kawasan yang bersih dan luas
4. air yang dalam dan deras dan jernih
5. cuaca yang mengizinkan
6. bilik persalinan yang selesa

alhamdulillah semua faktor di atas menyebelahi kami.cuma yang no 6 tu ada agak kureng sedikit.tapi at least ada bilik terlindung huhu.well elok kami naik dari sungai,cuaca dah mula mendung.elok sampai rumah,hujan pun turun.timing memang baek betul la hoho

apa pun memang terubat rasa rindu mandi sungai.kali terakhir mandi sungai beriya2 dah bertahun2 kot.rasa macam kembali ke alam kanak2 pun ada hehhee…

alhamdulillah…

p/s : inshaallah kalau ada peluang nak bawak family shah alam pun datang sini.time kat sana asik teringat kat derang huhu.tetibe emo huhu

p/p/s : fuh sempat pun post se-entri.sat lg suami balik dari tgk bola.esok pulang ke kl.yay!