Monthly Archives: January 2011

ini hari

ya, hari ni team kami dijadualkan pulang 🙂


ya, memang saya pangkah2 tarikh tiap hari..kadang2 baru tengahari dah pangkah ;p

ya, kali ni rasa macam lebih lama dari trip2 sebelum ni hmm

tak, saya tak akan packing selagi belum nampak batang idung bot

ya, bot patut dah bertolak dari bintulu tapi ada kemungkinan akan berpatah balik kalau cuaca teruk di perjalanan

tak, saya tak tukar tarikh tiket balik kl lagi. +ve +ve law of attraction

ya, saya happy nak balik

ya, saya happy

ya, saya

ya,

🙂 🙂

Location:masih atas kapal mc1 yg bergoyang2

wow!

wow!!!
kalau kat dunia oil&gas ni maksudnya wait on weather.maksudnya downtime.kerja tak jalan.wow boleh jadi disebabkan hujan ribut.atau angin lebih dari 25knot.atau ombak melebihi 3meter.dan apa2 shj kondisi cuaca yg tidak selamat utk pekerja di lautan..


kami dah wow dari hari sabtu lepas.kira dah seminggu duk dlm kapal tak naik platform.goyang takyah cakapla inul darastita pun konfem surrender.kalau ikut ramalan kaji cuaca, boleh berpanjangan sampai rabu minggu depan.APA?!tapi saya dijadualkan pulang ke darat pada hari selasa T_T..


ye bukan sahaja kerja tak jalan, bot yg patut bawa penumpang pun wait juga huhu.dah seminggu bot tu tunggu di bintulu sebab tidak dibenarkan travel.termasuklah lebih kurang 60 org penumpang yg nak datang ke sini..


oleh itu marilah doakan yg cuaca akan bertambah baik terutama menjelang 18hb depan..amiiin

Location:tgh lautan perairan bintulu

jauh rasa dekat

alhamdulillah

walaupun saya sekarang berada di atas kapal ini,

di tengah2 lautan samudera,tapi dgn kemudahan teknologi masakini, saya dapat berhubung dgn yang tersayang dgn sangat mudah..

utk pengetahuan semua,wp tgh laut tapi kapal dan platform(LQ) ada satelite dish.maka sesetengah area tu ada la wireless wifi hihi(my room oso got wifi one!;))

facetime : utk videocall dgn syarat ada nya wifi

viber : macam facetime tapi phonecall biasa saja.oh sms pun boleh

skype : boleh call, videocall dan chatting!oh sangat suka

antara 3 ni skype yg paling stable la.kool sgt rasa macam nak pengsan.and the best thing is kesemua ini adalah free hihi.sapa tak suka menda free kan lol

kat kapal ni wifi cam siput.siput pun laju lg kot.so target nak duk LQ next week pasal next week baru ada katil kosong.wifi sana terbaek!

btw tadi saya skyping la pastu suma yg nampak cam konfius,

“aik ada line ka sini..”      …haha sbb kan i mcm ckp kat telefon ;p

okla nak sambung skyping with my dearest.taa:)

Location:tengah laut perairan bintulu

tentang 2010

2010 berlalu dengan seribu kemanisan dan kepahitan.terlalu banyak yg berlaku yang kadang2 buat saya terfikir yg Allah sayangkan saya sebab itu semua itu terjadi.banyak momen2 yg membuatkan saya menangis dan menjadi sangat fragile sehingga rasa hampir putus asa dgn diri sendiri.bertambah berat apabila sebahagian drp ujian itu saya terpaksa pendam dan lalui sendiri hanya dgn sokongan suami.tp alhamdulillah Allah tu Maha Mengetahui kemampuan hambaNya utk menghadapi sesuatu ujian.saya bangkit walaupun tidak ‘pulih’ sepenuhnya kerana saya tahu menjadi dewasa bukanlah semudah yg disangka, semua dikurniai ujian dan ini ujian saya, saya harus terima dan sabar..

2010 bermula dengan baik.dan Allah Maha Kaya, things get a lot tougher, and even more tougher when it reaches to December subhanallah.it really made me think is this a karma or what comes around goes around thingy.apa pun Allah lah sebaik2 perancang tiada yg Maha Kuasa selain Allah..

so here goes my 2010 journey, at least part of it;

Jan
– doa selamat at our new house, attended by both families

Feb
– my ACD assessment.passed almost 80%. TP proposed my name for early reassessment in June
– my first appointment with gynae.not so good news.ultrasound showed cyst of almost 5cm
– scheduled for laparoscopy in te following month

March
– short vacay at Hong Kong.had blast with hubby alhamdulillah though my mind cudnt stop thinking about the laparoscopy procedure
– our very first anniversary.celebrated 2 days before admitted to hospital.had bad stomach cramp on the day itself.pity hubby well not the way we want to celebrate it hmm
– laparoscopy went well,not very good post results but life must go on..thanks hubby n family for everything
– on medical leave for 2 weeks
– there goes our anniversary month*sigh*

Apr
– appointment with gynae.again.post surgery thingy

May
– offered myself to join hook up team for offshore assignment
– went for a short vacay at Penang, stayed at Tg Bungah Beach Resort.oh sebenarnya gathering kawan sekolah suami.tumpang sekaki hihi

June
– enroll swimming lessons with kak Sharifah(recommended by Maktam) at bungalow near jln ampang.oke la sebab all girls so no worries.yuran pun reasonable
– gaji naik alhamdulillah thanks to mr president.before:loads of rumors.after:loads of controversy.huhu apa2pun rezeki masing2 dan $$$ bukanlah satu2nya bentuk rezeki.pengertiannya luas bagi mereka yg mahu berfikir inshaallah
– went for the ACD reassessment and yeah i passed it but well yet to be promoted since havent completed my SKG courses..*selamat.still enjoying my E1 cap hoho

July
– went for offshore at kujta.my very first experience to stay offshore for more than 2 weeks!learned a lot alhamdulillah.the experience was priceless-staying on a accomodation barge with few days very bad weather sampai kena pullout few times.whoever get the chance, dont think twice just go for it esp yg belum ada komitmen tuh huhu

Aug
– sahur dan berbuka hari pertama Ramadhan atas kapal
– pulang dari klia balik dari offshore tu,kereta kami kena pecah!masa parking utk pegi bazar ramadhan.sabar je lah.org tu ambil backpack suami kat kerusi belakang.dia ingat ada laptop agaknya.few thumbdrives gone.nasib baik ganti cermin tu ada insuran cover alhamdulillah
– kakcik stayed with us part of ramadhan coz she’s working nearby

Sept
– sambut aidulfitr buat kali pertama di rumah sendiri.so seminggu sebelum raya sibuk menghias rumah ie new cupboard, gantung frame2 gmbr dan hadiah kawen huhu biasa2 je cukuplah asalkan tak nampak mcm rumah sewa hihi
– 2 hari sebelum raya saya dilanda demam+migraine kombo 2in1.raya ketiga baru betul2 sihat huhu
– little that i know that was my last ramadhan n syawal with my mother in law.she passed away at 49yrs old, a week after we return back to kl(cuti raya hbs)..and i was offshore at that time..refer to prev2 entry..took us few weeks to clear up arwah’s house n stuff..
– we didnt do makan2 raya this year.unlike last year

Oct
– a week after my mil passed away,’uwais my 3rd nephew was born.as an anencephaly baby,he did great and survived 10days.i can still remember clearly his face before he was bathed n ‘kafan’…oh miss him tiba2…T.T
– my first niece,izzah was born 5days after ‘uwais 🙂

Nov
– celeb raya haji offshore.ada bbq tapi hujan maka tak best..anyhow first experience celeb raya offshore..merasalah
– celeb birthday offshore.hihi.sedih tp malas nak layan feeling maka redah je lah.best jgk sbb geng team b wat seprais masa dinner kat galley.ada kek lg wp tak sesedap kek secret recipe tp the thought that counts hihi.balik tu celeb dgn hubby 2-3x pulak.amboi kalah budak kecik party sampai 4-5 kali lol
– insiden saya jatuh tangga atas kapal mc1.haha tak kelakar.balik2 darat tak pegi cek kat doktor pun..huhu

Dec
– tak sampai seminggu saya balik dari offshore, adik ipar (yg bekerja di klang) dimasukkan ke hospital kerana gangguan makhluk halus yg kemudian menjejaskan ingatan dia.ct scan,eeg,blood test mcm2 lg dbuat utk pastikan sakit dia.dlm masa yg sama ramai ustaz yg dtg tlg ubat…kesian suami bergilir dgn adik yg lg sorang utk jaga dia di hospital.lepas hampir 3 minggu dlm hospital, dia dibenarkan pulang.jadi tinggal lg 2 minggu di rumah kami di setapak.sekarang dia dah pun pulih sepenuhnya dan minggu dpn blh masuk kerja mcm biasa alhamdulillah 😉
—-

2010,its been a colourful year.thanks for the memories..

2011,looking forward to meet u.pls be kind to me;p

whatever it is, wish everyone a joyful year ahead inshaallah.moga kesihatan dan kesenangan yg diberi ini menjadikan kita hambaNya yg semakin dekat dgnNya – reminder to maself amiiin:)

till nxt entry wslm

Location:Jalan Ayer Madu,Kuala Lumpur,Malaysia