Monthly Archives: September 2011

lil hero movements

buat in bullet point je la kan, sonang….

Checkup at 21wks
the gender?lil hero = a boy la, hehe.inshaallah:) sebelum doc bgtau tu dia tanya la instinct kan.then honestly i told her few days ni rasa macam boy.tapiiii few wks before that instinct kuat kata girl.siap mimpi2 bagai.haha mommy instinct yg takleh pakai.so doc cakap, “haaa betul la ur latest instinct tu…” LOL perlu ke

btw next checkup at 26wks akan buat detailed scan ie nak tgk internal organs baby etc.doakan semua baik2 saja ye inshaallah.btw aritu at 16wks ada bagi darah.doc bgtau the result.rupanya my hb reading low.bacaan patut 11 tapi i’m at 10 je.so doc bagi suplemen iron utk tambah sel darah merah.additional drp pramilet n neurogain tuh.mmg kena makan iron ni sebab kalau tak, mula la pening2 esp pagi2.bila baca2 kat buku etc, mmg 20wks+ adalah tempoh dimana sel darah merah bayi dibentuk….kalau tak cukup iron, mine kena ‘cilok’ laa huhu.the rest are all okay alhamdulillah…

Quickening
yup, ada rasa bubble2 dlm perut.1st time rasa masa kat umah tok iboi raya ke-2 belah malam.masa tu tgh tgk org bakar ayam.mula2 ingat sebab lapar.rupanya dah mula rasa pergerakan this lil miracle!indahnya perasaan itu.kadang2 rasa sebak sebab diberi peluang oleh Allah utk rasai pengalaman ni huhu.kadang2 rasa geli mcm kena geletek.serius!tapi bila dia tgh tidur tu rindu nak rasa lagi so try goncang perut as if nak kejut dia bangun…apa la kan ;p sejak tau preggy dulu memang letak earphone kat perut kasi baby dengar bacaan qur’an.so aritu baby tak gerak since the night before plus me cherry berry.fuh risau amat.pagi esoknya kasi baby dgr bacaan qur’an cam biasa -> masih senyap.risau dah.elok habis je surah yaasin(masa tu), baru dia gerak.uuu behave sungguh my baby dgr qur’an senyaaap je…moga membesar jadi anak yg soleh ye…amiinnn..

Weight Gain
hingga ke minggu ke23 ini, berat dah naik 2kg dari pre-pregnancy weight.alhamdulillah gynae kata normal dan bagus sebab tak naik mencanak huhu.yang paling penting, lil miracle is healthy…sekarang baby dah around 500g…perut dah makin besar, baju ada yg dah tak muat, nak bangun dari duduk pun kena tarik nafas dalam2 dulu huhu ni baru 500g.ok now i understand apa maksud zulida on ‘jalan macam kura2’ hahahha

what else huh?oh, i’m gonna miss being pregnant.especially during this 2nd trimester.1st trimester dealing with morning sickness.tho mine relatively not that bad, i still superlove 2nd tri coz time ni my tummy sized just right and i always feel sexayy haha boleh?in approx 4wks time i’ll be in my 3rd tri…hope everything will be fine inshaallah!!

syawal 2011

tahun ni tahun ketiga kami beraya berdua.inshaallah tahun depan bertiga 😉

rasanya tahun ni raya yg paling hectic sekali.penuh aktiviti terutama tiap hujung minggu…ehehe.despite that, i thank Allah for giving me the strength to complete puasa ramadhan and another 6days puasa enam, syukur alhamdulillah…moga amalan2 ini diterimaNya…

anyways raya pertama sebagai wanita mengandung tak kurang bestnya.especially layanan luar biasa oleh pak2 dan mak sedara kat kg suami.rasa lawak pun ada jugak sebab pantang kita sebut “sedapnyaaa kalau dapat makan….dot3….” haaa memang silapla.dan2 tu jugak depa pi carik.walaupun saya punya fasa mengidam dah lama berlalu.siap bungkuskan utk bawak balik kl lagi.huhu feel blessed.this is one of the things that i’ll missed bout being preggy hoho

syukur jugak selera memang terbaek la time raya.esp bila raya kat baling food maveles ie ketupat palas, lemang, laksa, sambal goreng, petai jeruk.fuhhh nak kata memang tak benti2 makan…


laksaaaaaa 😉


alhamdulillah….Allah dah susun semuanya dan sepanjang raya adalah tempoh ‘honeymoon period’ of pregnancy ie selera dah kembali mengganas, tenaga lebih dari sebelum pregnant dan perut belum begitu sarat…

disebabkan tu, kami dapat juga menunaikan hasrat yg lama ditunda iaitu buat makan2 aka housewarming(padahal duk rumah ni nak dekat 2tahun dah).tahun lepas plan jugak tapi sebab seminggu lepas cuti raya MIL pergi dijemput Ilahi, sepanjang syawal 2010 rumah kami tak sempat ‘beraya’…

alang2 tahun ni yours truly ni tiba2 semangat nak masak bagai, pembawakan budak agaknya…so dapatla buat beberapa sesi makan2.tu pun tiap sesi tu antara 15-20orang je…tapi memang tak buat hari ahad sbb hari ahad hari mengemas!and tak buat openhouse sebab mmg hajat kami nak buat all homecooked food..so kena wat small2 group laa

5 syawal : family shah alam(my family la) lepak dari lunch sampai dinner.siap ada acara mandi swimming pool lagi haha!kira masa ni tgh mood beraya kat kedah lagi, jd juadah yg berjaya dimasak pun ada yg ala2 utara.menu hari tu nasi impit, rendang kari daging, laksa, mihun goreng, moist choc cake.oh lepastu ketupat palas jagung pemberian makcik kat baling..


ikan kembong almost 2kg nak buat laksa siap direbus!

kaklong bwk lasagna,mak bwk rendang dari kampung,angah bawak strawberry cheesecake,adik2 bwk ice-cream.menu malam lak lontong, sambal udang petai, nasi putih, then kakngah buat gulai kulit rambai.perghhh sedap2.rambai tu pun org baling bagi jugak.alhamdulillah…disebabkan raya ke5 ni la baru dapat kumpul fullhouse, maka diadakan juga sesi bergambar dan bersalam2 raya serta bagi duit raya hehhe.happy sangat!

12 syawal : officemate hubby for lunch.ada dkt 20org incl. their spouses n children.menu nasi ayam, nasi impit, kuah lodeh, daging masak hitam dan bubur jagung.terover estimate gamaknya sampai nasi ayam tu leh wat nasi goreng utk dinner esoknya huehuehue.alhamdulillah ramai suka esp the nasi ayam.my hub’s senior punya wife (origin from india) asked for the recipe.he he..hilang penat masak suma hihi.btw boss hubby bawak pulut durian 2 tupperware besar!ok now that reminds me we haven’t return back those tupperwares…

18 syawal : my loong lost coursemate!haha takdela lost tapi susah sungguh nak kumpulkan semua.yg datang pun 4orang je with their hubs and kiddos.tp alhamdulillah makanan cun2 je.menu for that day are nasi lemak, rendang ayam, nasi impit dan bihun sup w cili kicap.boleh tak ada insiden masa masak nasi lemak tu boleh pulak rice cooker tu buat hal coz nasi tu tak masak betul aka mentah!stress gila.setelah dimodify dan dicook semula baru dia ok.phew.drama betul.kesian hubby la esp sbb jadi mangsa kepada kestresan mak buyung sorang ni.emo kat dapur sambil nyumpah2 ricecooker(sambil tutup perut supaya baby tak dengar haha!)…but all in all happy sangat sebab tercapai gak hajat nak ajak those gorgeous ladies to my house…thank u dearests!oo lupa malam tu pulak berkejar balik shah alam for dinner with atok tampin.balik tu sampai kul 1+ setelkan dapur sikit2 coz esoknya nak masak lg for another group of hubby’s friends…

19 syawal : geng2 pipe n utp.paksu&family pun datang jugak.ramai yg datang almost 30pax gak alhamdulillah…haa, kali ni masak tak berapa terasa sangat sebab mula masak awal sikit ie kul 9am.bese kul 10am baru nak basuh ayam bagai haha.tp sebab the day before dah pi pasar n rendang pun dah siap2 masak seekor stgh, so rilek sikit.hubby pi beli lemang kat gerai dkt2 rumah nak tmbh kasi nampak la menu raya hihi.saya pulak masak nasi minyak, kurma daging, salsa, spaghetti bolognese.ok nasi minyak tu pun agak drama jugak sebab seumur hidup tak pernah masak dan tak pernah tgk orang masak haha.lepastu terus2 nak jamu org makan.bila tgk orang makan bertambah2, lega gilaaaa!alhamdulillah…:):)


ni je la gambar yg sempat snap.lebihan nasi minyak, kurma daging dan salsa for brunch esok harinya 😉

nanti rajin i tepek resepi kat sini eh.supaya i pun tak lupa.senang so rugi kalau tak share…ehe.so anyways, elok last guest balik,kitorang berkejar ke papa rich jalan dorasamy sebab ada surprise birthday party utk kazen hubby.otw back singgah raya rumah senior hubby pulak.balik tu pancittt!!sempat simpan semua lauk2 lebih.esok pagi hubby bgn awal sikit tolong basuh pinggan periuk semua….

subhanallah I’m so blessed because my husband is such a helpful one.dia la yg akan pastikan hall n rumah kemas, bervakuum dan bermop, tolong masak n buat air, tolong kemas the aftermath, tolong quality check the food, the cashier(hehe) dan tolong urut kaki n belakang saya after each makan session.tak campur lg tlg tahan all my bebel and emo rollercoaster kat dapur.yeah dramaqueen bila dah preggy can be quite handful when working errr cooking under pressure.haha!i know i can’t thank him enough.thank u dear!

allahua’lam next year boleh ke tak buat macam tu bila dah ada si kecik tp at least takla ralat sgt sbb dah buat this year huhu.hope everyone’s enjoyed the food as much as i enjoyed cooking em…!

ok entri lepas ni nak cite pregnancy updates!

p/s : ni la gaya org dah 6bulan tak apdet blog.taip takde rupa nak berenti

the ‘bun’

🙂

so i’m currently baking a bun in my oven.and it’s already half-cooked ;p i’m into my 23rd week now alhamdulillah…

it was quite a journey before i became pregnant.a journey that i would say never in my life would imagine myself in.tak terfikir langsung!but i’m blessed that my beloved husband and family always here to boost up my spirit.at times i felt down the loo,not only because i’m not pregnant yet but also because of the never ending bad news coming from the gynae’sss (yeah its plural)

tapi tu la kata orang rezeki masing2.kami redha ini bahagian kami.malah bila dah dikurniakan si kecil dalam ‘oven’ ni rasa runsing kadang2 apa pulak ujian selepas ini.fasa awal ujian sbg suami-isteri ini kami telah lalui.terbayang mak dan abah yg 32 tahun hidup bersama, ujian apa yg tidak diberi??despite all that,they remain together til today n hopefully eternally.so we’re just less than 10% of their whole marriage life.still long way to go.He knows our limit…

so for now let’s enjoy these amazing moments.the pregnancy journey… 🙂

Thank You Allah

tulis balik

ye itulah hajat saya sekarang.utk kembali menulis di blog ini.kesian, ni bukan dah tahap bersawang ni, sawang pun tak kuasa nak bertandang dah.huu

marilah kita sama2 berdoa agar ini bukanlah hangat2 tahi ayam… ;p

stay tuned!