Monthly Archives: October 2011

three targets

….so far

1. Mom’s Care Baby Carnival Sale (28 oct – 7 nov 2011)

things am looking forward to : feeding sets (avent), carseat, stroller, playpen….apa lagi yek?

2. Mydear Warehouse Sale (26 oct – 7 nov 2011)

things am looking forward to : babycot, mosquito net, mattress, err what else???

3. 2nd Maternity and Children Expo (18 – 20 nov 2011)

things am looking forward to : maternity cum nursing wear, baby stuffff…

baju bajan baby masih ku tunggu Pureen Warehouse Sale…bilakahhhhh?? and of course Year End Sale lah kan…so it is official, November and December will be the months of SHOPPINGGGGGGGGGG…yeeehaww

🙂

the 26th week

at 25w5d we went for the detailed scan.it costs us rm300 as its not covered by ING.u can choose not to go for the scan.but as yours truly had had so many surprises when it comes to ultrasound, we chose to proceed with the scan…

alhamdulillah as far as the scan is concerned, everything looks normal. the doctor scanned through the baby’s face, skull, legs, toes, arms, fingers, heart, liver, kidneys…btw this lil miracle showed off his thanggg when the doctor was looking for it.whoaaa baby ni wat malu je depan doktor haha.dahla side view kan lagi la ;p btw we even managed to see his face…#awkwardmoment #surprise

my sugar and BP also appears normal alhamdulillah.tho for the past few weeks i eat those sugary choc/icecream/cakes/desserts/yoghurts nonstop.syukur sangat2 so far semuanya ok *tumbuh tanduk*

apple strudel...ughhhh yummyhhh!!!i actually craved for this last sunday, early in the morning..dah dapat ptg tu, makan sambil leleh airmata..

ooo lepastu doc bg i tetanus jab sebab yg tahun 1997 tu dah expired.mati2 ingatkan macam tetanus tu mcm rubella yakni sekali seumur hidup je amik huhu..

btw i gained 6kg from my pre-pregnancy weight.wooot!!! 🙂 though this lil miracle only weighs 830g so far hmmpphh.selera mencanak sekarang cam hape…

“naik 3kg sebulan normal ke doc?

“i would say still ideal considering u didnt put on weight the first 5 months…tapi 3kg ni agak banyak tau..”

“tapi kan doctor, i’ve read somewhere that its normal when you’re 20wks and above..” (bila manusia in denial)

“thats 28wks and above la darling…kalau <28wks, 1kg per month je tau…ni suka makan apa niiii..”

(the rest are history ha ha)

once i enter week 25, i cant no longer fit to my jeans.i cant zip it off and wear the bellybelt extension.certain baju kurungs and blouses i have to sadly say goodbye..not until 4-5 more months inshaallah.my baby tees which i normally wear at home alraeady tight on tummy area.tapi masih boleh pakai macam nangka busuk lol.so i think 6 months and above you can start to wear maternity uniforms huh?so far i only have 1 maternity jeans which is super comfortable!i have 1 maternity blouse and 2 maternity-cum-nursing (2in1) blouse.thats about it.am still looking for the 2in1 decent blouse but why la so hard to find!!any recommended brand?

oh did i tell u lately i have trouble getting the best position to sleep at night?tak boleh tidoq telentang nanti sakit belakang.so i choose to sleep on my left side…

the baby?oh he’s been practicing kickboxing a lot lately.sometimes its like earthquake in my tummy.lol no joke.but not to the extent that he wakes me up from my beauty sleep la.goodboy…:).ke aku memang jenis tido mati

shopping?tak mula lagi…sape tau bila next pureen warehouse sale angkat tangan!tunggu Y.E.S pun iye jugak.maknanya dah masuk 7 bulan baru shop2.moga masih gagah berjalan ye huuu…

carik nama baby?err belum.sape ada idea angkat tangan!hihi

btw we’ve signed up for the Parentcraft Class organized by PCMC in Dec slot inshaallah.i’ll be in my wk32 – i should look pregnant in any angle of my body by that time kan.hahahha

anyways, on a serious note, i have this intermittent panic attack when i enter my 7th month.*labour pain aside*…will i be a good mom?will we be good parents?will i be able to juggle my baby with my job?will i be independent enough to take care of my baby if my husband’s not around/sick?will we set good examples toward our kid(s)? etc etc….have to start reading about parenthood(esp in islam) u know tanggungjawab ibubapa, hak anak2 dsbg in addition to those pregnancy books/magz …huhuh

my hope is that one day, this lil guy in me will grow as a good khalifah and will feel blessed to have us as his parents…shoot rasa sebak taip macam ni.oklah tanak tulis lagi.incik baby, i love u so much…. 🙂

p/s see you

minggu lepas hantar cik adik sayang ni masuk hospital.mata dia sakit.kalau nak pakai mata dia je mesti satu sistem badan cik adik jadi cramp.takleh buat apa2…


sakitnya sejak 7 bulan lepas lagi.tapi baru nak hantar ganti.tu pun sebab warranty cik adik ni dah nak habis bulan depan.sayang nak berpisah dgn dia tu yg tunda2.sekarang kakak dia la jadi pengganti sementara waktu…

gambar kat atas tu sebagai kenang2an.sebab lepas ni cik adik dah takda.ganti dgn cik adik yg baru…

“amoi aaa…berapa lama boleh ambil balik?”
“lagi 2 minggu macam tu”
“kalau mau engrave sekali macam yg lama bila boleh dapat?”
“itu sebulan atau 2 bulan maa”

hubby kata takyah la engrave tu.sebab lambat sangat 2 bulan baru dapat.dia kata dia pun xkisah.uuu sedih T.T

tu yang last2 amik gambar cik adik sayang cukup syarat *background lagu syahdu*

well anywayssssss next week dapat yg baru.woooot!!!!!!*chicken dance*

nasi minyak menjilat jari

aritu dah bgtau nak share resipi nasi minyak simple tu kan.ok here goes;

(untuk 16pax dewasa)
1kg beras basmathi biasa (equiv to 8 cawan yg mai sekali dgn ricecooker tu)
9 cawan air
1 cawan susu ideal
5 biji bawang merah dihiris halus
3 biji bawang putih dihiris halus
sebatang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tin kecil 125g minyak sapi
daun pandan
1tsp garam
2 tbsp kismis

kaedahnya ye puan2…
1. basuh beras basmathi dan tos kan
2. cairkan minyak sapi dan tumiskan rempah campak dan bawang2 hingga kekuningan.saya suka kalau ada cam coklat2 hangus sikit..sikit je ok
3. dalam ricecooker yg dah di ‘on’, masukkan beras.curahkan bahan tumisan tadi sekali dgn minyak sapi ke dalam.gaul selama seminit
4. masukkan air dan susu yg telah disukat
5. masukkan garam dan daun pandan.kacau sebati
6. tutup ricecooker dan tekan ‘cook’
7. bila dah hampir masak, taburkan kismis dan gaul sebati
8. setelah nasi masak, tutup suis sebab takut kerak (hihi ni kalau ricecooker kurang bijak macam i punya ;p)
9. bila nak hidang, taburkan bawang goreng
10. enak dimakan bersama gulai kurma, dalca, kari atau ayam masak merah.kalau rajin, buat acar jelatah.kalau kurang rajin mcm i, buat salsa sudey.heheee

sorry takda gambar lain sebab aritu kelam kabut masak terlupa nak snap gambar bahan2 dan yg dah siap terhidang.huhu

notakaki :
a. rule of thumb utk sukatan beras basmathi vs cecair adalah 1 1/4.contohnya nak masak 4 cawan beras, gunakan 5 cawan air.tapi kalau nak guna susu cair, buatlah 4+1 ke atau 3+2 ke…yg penting 5 cawan cecair…comprende? ;p

b. beras basmathi ada banyak jenis.ada yg basmathi rebus la apa la.so pastikan kat paket tu sebelum beli ok.kaedah masak dia beza2 ikut jenis…

c. kalau pakai periuk atas api pun boleh.sukatan sama je.tapi kena rajin tgk dan kacau la ye…

sekian, selamat mencuba!:)

breakfast at park

hari sabtu lepas kaklong organize birthday breakfast sempena izzah punya besday yang 1st…

best sgt buat kat padang depan masjid negeri.ada disediakan meja dan benches so abah bawak tikar utk extra tempat duduk…

tema nya adalah potluck so penuh meja tu dgn makanan2…

ada nasi lemak, kuih2, sardin roll (abah’s), mushroom soup(kaklong’s), cheese tart and choc strawberry tart (kakngah’s), garlic baguette (angah’s), pancake (yours truly ;p) dan teh tarik.yummm MMG TErBAEK!!


ni gambo lepas siap2 pack dlm tupperware kat rumah pagi tu.the pancakes.bawak kuah sardin sekali.selera melayu katanya.hehhe.resipi penkek nnt i tepek ;p


tu dia birthday girl makan spaghetti sendiri.comel sesangat duduk ayu je makan suap sendiri.bila org datang dekat, di hulur spaghetti yg dia dah jilat sua ke mulut kita hehhehe

ye…the place is sooooo perfect for family activities.masa kitorang kat situ, ada few families bertukar ganti.yelah kitorang kat situ seawal 8pagi…kul 11pagi baru balik 🙂


“haaa sampai pun tart makngah…dah sejam izzah tunggu….”


“alamak…nak kena pilih ke?dua2 sedap nih..spaghetti pun tak habis lagi…”

haaa nak promote ni.my kakngah ambil tempahan utk tarts nih.RM23 for box of 25pcs.sapa nak tempah bolehla contact2 i ye…kompem sedappp!!utk doorgift pun ada(box of 4)…


ni pulak homemade garlic baguette and homemade mushroom soup…SEDAP GILA OK!tapi hat ni tak dibuka utk tempahan lagi(lagi?hahaha matilah)…

ooo selain birthday izzah, ni jgk utk meraikan my bro muhsin’s konvo, dan birthday our beloved arwah ‘uwais (who was 5days older than izzah.refer to my post in nov 2010)…alfaatihah

kul 11pagi tu kami pun berkemas balik.mmg seronok utk ubah mood get together.we should do this more often.i dun mind waking up early for this kind of occasion(haha kantoi suka bgn lambat)…


izzah the birthday girl who is now at maldives til thursday.follows her mak to work.wan tolong babysit.such a lucky girl ;p
lagi gambar ~~ cilok dari momo ~~


maklang baru sampai masa ni 🙂


the biiiiiiig park!


izzah baru belajar berjalan.kalau pakai kasut dia kekok sikit.abglong athif la yg setia ajar izzah jalan hehhe sampai poloh2(peluh2)…


🙂 sekian laporan dari bilik berita 🙂

fakta nutrisi

atas faktor yg dinyatakan dlm entri sebelum ini, sekarang sangat obses dgn…


untuk honey bunches of oats


untuk goodday fresh milk


untuk magnolia good night milk

begitulah juga di botol vitagen, yogurt, fruit juice dsbg. ya, obsesi terhadap kandungan nutrisi bagi makanan yg di pek.tgk brp mg or % carbo, protein, fat, calcium etc.ginilah orang malas makan ubat, kira aktiviti menengok jadual nutrisi adalah utk menyedapkan hati dan sanubari lah ;p

ini breakfast saya utk minggu ini,


gigih ok bawak mug+sudu pegi ofis padahal selama 5tahun lebih kerja tak pernah ada mug/sudu sendiri kat ofis.hehe.masa saya letak kotak cereal tu dalam troli grocery tempoh hari hubby bertanya sinis bersama mimik muka,

“nanti jgn tak makan ye.air soya kat dalam fridge tu dah berapa bulan tak habis pun”

“ye…baiklah…saya makan…”

sekian

malas makan ubat

memang perangai ni sejak azali.tah bila nak berubah.tak kisah la ubat antibiotik doktor atau ubat batuk atau ubat vitamin yg inisiatif sendiri

dulu masa zaman U ada la amik suplemen vit B complex.pun susah nak konsisten ambil hari2.zaman keja pun beli jugak vit yg sama tp last2 vit tu expired with more than half botol lg.ish3 mbazir amalan syaiton!

asid folic agak rajin sikit la sebab sedar diri kan T_T.lgpun asid folic ni takde rasa so masih boleh bertahan…

masa perut dah mula membesar, beli stretch mark oil.hmmpphh sebulan je beriya dok sapu tiap malam.lepas tu selang semalam skip.membawa ke seminggu.sampai kena perli dgn hubby.sekarang dah mula pakai balik.sebab?sedar diri T_T.takut tgk tumbesaran perut yg tidak tercapai akalku.yelah i taknak la pakai PB pas bersalin(motif libatkan PB?haha)…

lagi satu suplemen dari gynae…calcium tablet,iron,pramilet dan neurogain.masa bulan puasa aritu, sehari pun tak tinggal.sebab sebelum imsak mmg rutin telan ubat2 tu dulu.taaaaapi elok je stat raya rutin tah ke mana.hish!sebab ubat pun dah here n there.kadang2 balik lewat so dinner otw back from office.sampai2 mmg tak sempat nak jenguk ubat huhu.am i a bad mom already?

sekarang ni kena tabahkan hati la jugak.sebab kesian kat baby.tiap malam tendang2 suh makan ubat.so letak ubat2 sebelah katil dgn botol mineral.tapi episod hubby kena paksa ingatkan mmg ada la…sobs….

taaaapi, kalsium je tak diteruskan sebab ya Allah tak sedap dan besar nya tablet dia nauzubillah (over kan senah?)…tapi betul, pernah sekali tu i teguk air 2-3 kali ubat tu tak masuk tekak sampai ubat tu dah cair atas lidah omg.lepastu rasa nak termuntah sambil kuar air mata.drama ok.don’t get me started with drinking anmum milk.superdrama.i salute those who can easily consume all those supplements with no hassle…tabik tabik tabik..
anyways, to still consume my calcium, i usually drink a bottle of fresh milk every morning during breakfast(kat office).my choice wud be either goodday or marigold(convincing tak style org minum susu leh tau brand apa yg sedap)..ni mmg amalan since before preggy lagi.oh and now i even start my daily routine of having cornflakes+milk for breakfast.let’s give a week probation on this ;P kang ‘gebang je lebih’ katanya lol

p/s : oh i still have a packet of anmum materna milk powder.sape nak i bagi FOC!?serius nih tak tipu