Monthly Archives: January 2012

birth story : how it begins

this was when i timed my contractions on Thurs 19th in my iPod…

20120124-201456.jpg

sebenarnya dah mula dari dalam kereta otw balik dari ofis lagi tp ingat braxton hicks biasa.balik rumah tu baru decide nak time kan sbb konsisten sakitnya…

and 11.15PM was when my water broke … (dan lepastu iPod tah ke mana heh)

to be continued…

hello world!

fresh from the ‘oven’…

20120122-002146.jpg

pic taken few minutes after the delivery…baby boy, Friday 20th Jan, 1151hrs, 2.85kg 🙂

facts!
1. born 11days earlier than the due date
2. all 3 labor signs appear ; regular contractions, broke waterbag, blood shows…in sequence.all happen within 4hrs
3. almost 17hrs contraction pain, 7pm 19Jan till the final push
4. we were supposed to meet Dr Seri for 38wks checkup on 20th noon itself to check whether baby already engaged or not.so xsempat tau pun baby engaged masa admit tu
5. tak sempat sign up dgn stemcell bank.nasib baik ada kit ready kat hospital.decide amik cryocord time yours truly tgh contraction yg peak tu.voleyhh??
6. my last meal before the big day was maggi mee specially cooked by chef kemal.thanks dear.sbb tak larat nak singgah tapau food before balik ofis sbb masa tu kontraksi dah mula kicking in
7. tak sempat handover keja.my last day at work patutnya on the 20th itself.siap ada meeting lg kul 10pg.so dalam labour room sempat hantar2 email thru iPod, till i was 5cm open.lepastu i dah macam orang gila siap tarik2 tshirt suami tahan sakit huhu

alamak dah macam karangan birth story lak.no lah, just random things about the d-day.takut lupa.btw baby belum ada nama sebab initially plan nak finalize masa cuti CNY.kah3 so sampai sekarang masih duk figure out lagi…

ok til nxt entry, ummi checking out;p

p/s : baby jaundice sikit so tonite tak rooming in.hubby lak balik rumah jap family in laws baru sampai dari Taiping.so now alone in the room…leh godek blog japs:)

36-37 weeks

semenjak dua ni…

• tak sanggup tgk perut kat cermin.berkilat2 mcm nak meletup dah hihi
• nesting instinct yg agak melampau.weekend baru ni habis semua yg boleh di masuk mesin basuh tu saya basuh.dari comforter sampai ke alas kaki.tinggal langsir je tak join sekali huhu.lepastu pantang nampak air ke sos ke kuah menitik saya akan tarik muka stres.suami pun dah faham sgt…huhu.harapnya ni kejap je la.bak kata newsletter, allow your house to be dirty when u’re on maternity…uhuk…we’ll c…
• masih clumsy.tapi dah berkurang.beberapa minggu lepas lagi teruk…
• alhamdulillah tidur nyenyak mcm biasa.cuma posisi tu takleh lama2 mengiring.sleeping on my back lagi selesa
• ada tinggal satuuuu je maternity pants yg selesa dipakai.i beli tiga je pun.satu jeans 2 working pants.jeans tu pun dah tak selesa.sebab?jerut dia tu dah melorot ke tgh perut.biasa letak atas perut (bwh breast).ni dah tak sampai.so kena ekjas bagi jerut tu stay bawah perut pulak.mmg tak selesa.pakaian paling selesa sekarang adalah jubah…
• minggu lepas punya checkup baby dah nak engage.so kena jalan lebih sikit.harapnya next appointment minggu depan baby dah masuk laluan,amin3…
• kalau ikut graf tumbesaran baby, dia mcm tak folo seperti sepatutnya.below line.so tanda kena makan lebih sikit la ye…btw as of last week, baby dah 2.7kg…berat yours truly dah naik 10kg…
• rasa2 mcm ada potensi kena seluk next checkup
• rajin minum air kelapa.pantang jumpa.weekend aritu minum sampai kembung perut hohoh
• mimpi mengarut tiap malam toksah ckpla.tp tidur tetap nyenyak..selalu gak mimpi baby.suami pun.neves letteww
• ada beberapa tshirt suami yg jadi fav utk dipakai kat rumah memandangkan baju saya dah ketat metat…berebut tshirt lak tetiba khennnn
• sistem makan stail 1st tri yakni makan sikit tp selalu.bukan sbb nausea.tp sbb cepat kenyang.perut dah sempit gamaknya

ok sekian.esok dah 37wks..full term eh?ke prev week lagi dah full term ek.hihi..

p/s : btw our fren, azwa yg beza 2wks from me dah selamat deliver minggu lepas at 38wks.sonoknya… 😉 dia pun 1st baby, after 4yrs of marriage..

kelas seni keibubapaan

haa berbelit lidah nak baca kan.sebenarnya nak cite pasal pegi parentcraft class sebulan yang lepas.biasanya dipanggil antenatal class tapi kat PCMC ni lain sikit namanya.mungkin sebab ada tunjuk ajar memandikan dan mengurut bayi.juga tentang breastfeeding.lain2 sesi berkait dgn pregnancy dan delivery…

kelas ni dari pagi sampai ke petang.tapi tak terasa pun sebab seronok dan menarik.azwa pipe4 dan gina (kwn scholar) pun ada…

banyak info penting yang rasa2nya memang boleh dapat kat internet cuma bila pergi kelas macamni lagi interaktif dan best.lg pulak suami pun join sekali so secara tak lansung suami pun boleh faham apa yg telah dan bakal dilalui oleh isteri mereka.get them involve kekdahnya…

20120103-225046.jpg

antara yang menarik,
1. talk on breastfeeding
2. food/nutrition throughout pregnancy
3. talk on epidural (ehem). anaestathist tu siap bawak epidural kit tu ;p doc ni kelakar suka buat lawak hihih

20120103-225133.jpg
ni haaa epidural kit…

4. newborn hearing test : will be conducted after delivery, before discharge. to determine the baby’s hearing/talking defect if any
5. senaman ibu mengandung.hihi.selalu dulu joke around pasal ni.ha, ni bersenam la betul2 ;p
6. signs of labour, stages of labour up until delivery
7. melawat2 labour room : time ni bolehla gelak2 dlm labour room kan…

20120103-225231.jpg

terutama buat first time mothers, disarankan utk pergi kelas sebegini.sekurang2nya kita tau apa yg nak dijangka.dan kalau tak faham boleh terus tanya.lain hospital lain kelas yang diberi.tapi inshaallah tak rugi kalau pergi sbb yang beri talk tu biasanya memang orang2 yang expert.bawak sekali suami utk mereka ambil bahagian sekali ok… 🙂

ada satu talk tu diberi oleh my previous gynae, Dr Tan.dia terkejut nampak kitorang kat kelas tu dan tumpang happy sebab i manage to conceive 😉 lepas last appointment dgn dia tu mmg senyap je sepi tanpa berita so dia kata dia wonder juga what happen to me.so cerita berjela2 kat dia lepastu cakap la now I’m under Dr Seri…anyway seronok jumpa dia balik.Dr Tan sgt thoughtful…

ok guess that’s all on the parentcraft class.balik tu takde pun buat senaman ibu mengandung.hishhh hari ni dah 36wks rasanya kena la start exercise kasi senang nanti.inshaallah…

of foodies & drinkies

makanan favorite ketika ini : pisang, jagung, ice cream, roti canai, yogurt, tempe, tauhu, maggi

minuman favorite ketika ini : ribena, orange juice, milo dinosour (ni plg latest), apple w aloevera, juiceworks, air kelapa muda

yg pisang dgn jagung tu buat jadi apa2 pun sedap.kek pisang ka, jemput2 ka, makan gitu je ka.jagung lak yg corn in cup, jagung bakar pasar malam, jagung rebus sendiri, semua ai telan.sedapnyalahhh….

juiceworks tu dperkenalkan oleh zulida.bulan nov aritu jadi member.kebetulan my birthday month.so any drinks 20% off.setiap hari minum juiceworks.rasa sihat sebab minum buah+susu+cereal+eskrem.tapi bulan dec mcm culas sikit sebab tiap hari nak balik awal so tak berjalan sangat kat suria tu #iptimetrack…

20120102-164503.jpg
buah dan air utk breakfast hampir saban hari

20120102-165407.jpg
roti canai mamak tak minat.mesti nak carik yg melayu buat.lagi gebu.kuah pun lebih pekat

20120102-165430.jpg
milo dinosour buatan sendiri.utk stgh cawan air diperlukan 4sudu besar penuh milo.ais lagi separuh cawan.no sugar pls.sedappp

20120102-165501.jpg
kek pisang kukus.guna pisang emas.kukus sebab malas nak guna oven.barang asas je ie pisang,telur, minyak jagung/minyak masak, gula, tepung gandum, sodaB, baking powder…

food galore lah pregnen2 ni.dah aftermath nanti sendiri mau ingat la.mana boleh pantang tu usahakanla yek…huhu

selamat datang 2012 :)

banyak entri tertangguh.nak tulis tapi tak tertulis.tipulah takde masa sebab orang anak 2-3-4 pon boleh je sempatkan nak tulis entri tiap hari LOL…

so ok fine ai taknak beri alasan walaupun sebenarnya ipod ada masalah dgn blogpress bila upgrade jadik ios5.dia macam crash gitu.so nak menepek kat laptop memang nan ado la.tu yg tangguh2…

[ek eleh sempat jugak bg alasan satu perenggan T_T]

———-

dropping by to wish all my readers (kalau ada) a blissfull new year 2012…

looking back, 2011 has been an eventful year to me.4 bulan yang pertama penuh dengan pelbagai kisah pahit.saya tak ceritakan di sini.tapi selepas itu satu persatu berita gembira dan tentunya yang paling menggembirakan kata omputih the cherry on top adalah berita saya berbadan dua dan bakal bergelar ummi tak lama lagi.subhanallah Maha Suci Allah pemberi rezeki…dan bulan2 selepas itu segala2nya indah belaka.yang pahit tu terus tak nampak dah…kata omputih lagi, nothing else matters… 🙂

tahun 2012 bakal menyaksikan saya dinaikkan pangkat dalam hidup inshaallah.tanggungjawab pun semestinya bertambah.dan intuisi saya mengatakan yang tahun 2012 akan menjadi sangat mencabar dari segi kehidupan kami suami isteri dan juga karier kami masing2.seperti tahun2 sebelum ini, cabaran yg datang menguatkan lagi hubungan kami dan saya harap begitu juga dengan cabaran di tahun 2012…yang pasti, rumah kami sudah ada penyeri…qurratu ‘ain..tak lah seperti 3 tahun sebelum ini yakni tiap hari senyaaaaap je masing2 bermain gajet atau melayan hal sendiri ;p inshaallah….

saya tiada azam yang spesifik utk tahun baru 2012 ini tapi saya mohon pada Allah agar menjadikan saya isteri yang lebih baik, ummi yang penyayang&bertanggungjawab utk anak kami, anak yg berjasa kepada mak&abah.saya juga ingin menjadi pekerja yang lebih baik dan berintegriti hihi.begitulah secara general.ada pecahan utk azam2 tersebut tapi biarlah antara saya dan Allah sahaja…nak list2 satu di sini segan pula ;p

saya juga ingin lebih kerap mengupdate blog.huhu.lebih kepada utk tatapan sendiri di kemudian hari sebenarnya…moga diberi kekuatan itu.btw apple sila rectify masalah blogpress yg crash tu.

akhir kata, seperti biasa,

goodbye 2011…thanks for the memories 🙂

welcome 2012…bring it on!!!!