Monthly Archives: March 2012

kesah anak bujangku

alhamdulillah hari ni ‘aaqil dah 2bulan9hari.anak bujangku membesar dengan jayanya.kuat minum jugak ni:) tapi tak sekerap masa baru lahir dulu…so ummi nak senaraikan milestone ‘aaqil takat yg ummi ingat;

– dah pandai menegur orang dan menyembang.ni sejak habis pantang aritu
– suka hisap jari2/mitten
– pandai buat buih2 kat mulut

20120329-160158.jpg
– tidur meniarap sejak umur berapa minggu tah.sekarang dah tidur telentang semula he he
– kalau tidur meniarap tu, kadang2 tu dia mengesot sampai dari posisi horizontal boleh jadi vertical
– bangun paling kerap 2x je malam2.kadang2 subuh baru bangun
– boleh tinggalkan dia main sorang2.tapi lama2 tu ekk ekk mintak org duduk dkt dgn dia
– kalau burppp macam org dewasa.dari jauh 100meter boleh dgr ;p
– pandai dah bottle feeding.tak byk ragam alhamdulillah
– mata sangat alert dgn sekeliling.kalau kat umah mata dia ikuuut je ummi pegi mana
– suka tengok lampu

20120329-160103.jpg
– suka duduk dlm carseat 🙂 nangis bila lapar je.kalau ngantuk dia tidur sendiri
– masih suka meneran2.mak kata teran daging(nak membesar hehe)
– kalau nangis muka dah tak merah pekat macam dlm pantang dulu
– kalau yak2, ada bunyi explosion.sampai bocor kat belakang
– kalau perut dia meragam yak2 taknak keluar, mesti nak dukunggg je.taknak diletak huu
– rambut tumbuh capok2.cukur bantal.tapi atas pun botak.camno
– kadang2 ada time tu dia mengamuk sebab taik hidung buat hidung dia tersumbat.dia tonyoh2 hidung(pusing kepala kiri kanan) masa meniarap.bila taik hidung keluar dia good mood balik he he

20120329-160228.jpg
– tempat faveret dia dari masa baru lahir dulu masih changing mat dia.esp kalau lepas tukar diaper sbb yak2.mmg bersembang je dia lepastu.betulla org ckp baby ni berak pon comel hihi
– suka mandi!!!sampai sengih2 comelnesss

20120329-160427.jpg
– suka walid dia tidurkan.kalau ummi semua tak kena.dpt tgn walid kejap je lena ;(
– kalau nangis kadang2 tu takde intro terus highpitch je.risau ummi dibuatnya
– masa baru2 lahir dulu pantang nak tukar diaper, mesti nak pancut.masuk umur sebulan dah boleh kontrol.sekarang dah tak pancut2 dah hee
– kalau ummi engorge, dia marah sangat sbb flow susu laju sampai tersedak2.menangis2 sampai kadang taknak minum dah huhu

tu je la takat yg ummi ingat.patutnya aritu masa dia sebulan buat gak gini sebab baby ni cepat membesar.dia masuk 2bulan,mcmane dia masa sebulan dah tak ingat dah huu

20120329-160510.jpg ni masa checkup ngan paed at 2months.panjang dia dah 60cm.tinggi anak ummi ni ye.inshaallah yg penting membesar jd insan yg beriman dan baik budi amiin 🙂

rasa hati v2.0

our new challenge as married couple.and as new parents….

still remember this entry?

yes it’s happening.in less than 3wks time.oh Allah give me strength and patience to face this.dan permudahkanlah urusan suamiku disana…

amiin

postnatal challenges

alhamdulillah saya dipermudahkan sepanjang 9bulan mengandung.saya takda ; muntah2, kaki atau tangan bengkak, sakit belakang, bleeding etc.berat pun naik tak sampai 12kg.syukur sgt2.infact sampai ke hari terakhir mengandung saya masih boleh solat seperti biasa…
disebabkan itu, saya sgt takut sbb kata orang kalau mengandung mudah,nak beranak tu payah.taaapiii (bg saya)…

perjalanan utk melahirkan juga lancar.awalnya memang tak dpt nak imagine samada air ketuban pecah dulu ke.tanda darah ke.sakit berpanjangan ke.atau sampai overdue, kena induce dan worst, kena emergency csec.syukur alhamdulillah segala2nya mudah wp ada org kata 12hrs in labour tu lama.huhu

rezeki masing2 kan

dugaan lepas bersalin rupa2nya yg buat saya menitis air mata.dalam labour pun tak nangis tp lepas bersalin yg terduga sampai tumpah airmata…

1. jaundice
start day2 nurse kata baby ada kuning sikit.bilirubin reading masa tu 188.so nak elak dari naik sampai 200, kena letak bwh lampu under nursery care.so satu malam je sempat rooming in.disebabkan itu, i was advised to pump my milk so that i dun have to go back and forth to bf him

20120314-135222.jpg
hasil day2 : masih kolostrum.so sikit je
..memang sedih tgk anak kita yg baru umur berapa hari kena bogel tinggal diaper je pastu kena letak bawah lampu.nangis weh.day4 reading turun jadi 178.jadi kami request nak rooming in just nak try without the lampu.day5 reading naik balik 202.even masih tinggi, paed bagi jugak discharge alhamdulillah dan suruh monitor kat rumah je.kalau nmpk masih kuning pergi KKIA amik darah dan tgk readings

20120314-135536.jpg cut stori short, our baby had prolonged jaundice.lepas sebulan baru betul2 takde kuning alhamdulillah.petuanya hanya bf more n more supaya baby kencing dan berak selalu.mak jugak 2-3 kali mandikan dgn air daun kucai sambil selawat…

2. babyblues
ni terjadi masa 2nd week lepas deliver.i was so overwhelmed with this new responsible.being helpless maklumlah dlm pantang kan.suami lak ke hulu ke hilir setelkan uri la birthcert la beli barang baby yg dah habis la.me on the other hand struggling with breastfeeding and the post contraction pain.time ni la rasa sediiiiiiiiih sangat sebab terbayang waktu zaman berdua dgn suami.tiba2 rasa sedih sbb it will never be the same with baby on board.sedih sampai tiap malam nangis.bgn mata bengkak tp takpe mmg bengkak sbb tak tdo baby meragam so takde orang saspek apa2…after few days i get the hang of it.tiba2 je okay.and everything back to normal alhamdulillah…

3. constipation
masa 1st week masih ok.balik rumah pantang mula la sembelit datang.kadang sampai sejam duk dalam toilet.nak teran tak boleh sebab episiotomi.so mmg pasrah.sampai nangis ok.bila sukses tu memang lega tapi sangattttt sakittt.rasa2 berdarah n luka tapi tak berani nak tgk.after 2wks baru setel sbb mula byk minum air masak dan makan buah.alhamdulillah…

4. sore and cracked nipple
newborn babies especially boy sgt kuat bf.kdg sejam sekali pun tak kenyang.imagine bila macam tu nipple baru nak biasakan dgn ‘tugas’ ni tiba2 kena ragging baek punya.baby lak jenis suck kuat.ada time tu selang 2 hari kena sapu Medela purelan tu sebab sakittt sangat.tapi nak taknak kena jugak bagi suck sbb kalau tak nanti cik b bengkak.so memang meleleh airmata tahan sakit.am lucky to have such a supportive husband.masa baby suck tu dia bg saya genggam tgn dia tahan sakit huuu.bila baby dah sebulan everything dah ok or maybe my nipple dah numb kot hahhaa

looking back i just know that semua orang ada bahagian masing2.bagi saya, mengandung dan bersalin sgt dipermudahkan.tapi lepas drp tu yg mencabar emosi dan fizikal.im lucky to have such a supportive husband and family.esp my mom yg always there to calm me down.biasalah first time mother semua benda nak dirisaukan.baby taik idung byk pun ai boleh stres sbb kesian dgr baby takleh bernafas elok2 huu.my mom always say this,”dun worry.babies are stronger than u think” #sotrue