Monthly Archives: May 2012

his first fever

…was yesterday, at 4m8d of age.
Tak perasan pun badan ‘aaqil panas masa susukan dia sebelum pegi ofis. Masa kat ofis dlm kul 11pg camtu mak msg tanya mana letak paracetamol(pcm) dia sbb badan dia panas. Call mak pastu mak kata temp dia 39.3degc! Macam nak pengsan dengar. I cried a bit tapi kontrol la kan ofismate dgr srott sssrrroottt hidung huhu…

Balik dari ofis mak kata dia dah better la. He looks better too cuma lembik lagi. Mak kata masa pagi tu lagi la kepala pun lentok je alahai…;(

Malam semalam amik temp lagi. Dah 38.3degc. Temp turun masa lepas bagi pcm je. So continue pcm lagi. Dan buat sponging letak kain basah atas kepala. Dan juga basahkan kepala dia dengan air asam jawa supaya sejuk sikit…

Tapi alhamdulillah everything happens,

– dia still minum susu dan tak keluarkan balik ie muntah
– dia suka gila ok pcm tu siap jilat2 bibir sexy dia
– kebetulan nak jadi masa walid dia ada kat Msia, huhu

Paling kemungkinan dia dpt demam tu daripada yours truly. Sebab elok the day after he took his 4mos jab, ummi dia yg demam. Bila ummi dah sihat baru dia demam. Pandai amik turn

top of the chart

semalam pergi utk checkup dan immunisation jabs utk 4 bulan…

– amik 2nd dose pneumococcal, 2nd dose 3serangkai(tetanus/polio/??) dan juga rotavirus(oral)

– ‘aaqil is now 7.8kg and 66cm long.alhamdulillah.paed kata he’s top of the chart.but takyah risau sbb berat dia proportionate dengan tinggi…
20120530-162557.jpg
– kesahnya punya lama tunggu.lebih sejam.masa kat rumah dah susukan dia siap2 supaya tak meragam dalam kereta.sekali dah turn lambat, ‘aaqil tak senang duduk.plan taknak bg susu few mins before amik rota sbb bc kat intenet takut baby muntah(rugi rm200 kalau muntah).tu yg hold2 dari bagi dia susu.bawak jalan pusing2 naik stroller.kesian nya pasal bg jugek la.elok dia tlelap lepas bf, nurse panggil.walawei camno?so sebelum bagi rota, paed tiarapkan ‘aaqil supaya burp.pastu baru bagi sikit2.alhamdulillah tak muntah lepas tu 🙂

next checkup adalah lagi 2 bulan ie 6 months 🙂

‘aaqil dah 4 bulan!

alhamdulillah pejam celik pejam celik (ayat cliche) ‘aaqil dah pun genap 4 bulan semalam…tiap hari rasa excited je nak tgk dia membesar.subhanallah the joy of motherhood is beyond words ❤

20120521-162927.jpg
so marilah kita recap apa yg progress ‘aaqil sebelum ummi ‘aaqil lupa haha

– masih mandi dalam bathtub baby dia tu.tapi dah up sikit aar.now dah mandi dlm toilet.lama gak ah ummi nak kompiden mandikan kt dalam toilet.penah sekali test mandi kat sink tp gelabah namapos.gelabah adalah merbahaya ye bila handle baby.so i settle at toilet je for now.air pun kena suam2 gitu kalau tak tjerit anak bujangku pakai air paip saje huhu.mungkin bila kaki ‘aaqil dah kiat sikit baru kompiden nak mandi kat sink inshaallah

– suka hisap penumbuk (spt entri sebelum ni).sampai berdecap2 la.kadang dia jolok jari2 dia dlm mulut sampai nak termuntah huhu.mungkinkah gusi beliau mula gatal??hmm

– rashes aritu dah hilang lepas beberapa hari sapu earth mama balm tuh.alhamdulillah.rasanya bukan eczema sebab lepas dah baik tu try gak makan udang/seafood, tgk ok je kulit dia.inshaallah

– suka borak2 dgn jayanya.especially pagi2 kul 8 or 9.murah dengan senyuman dan tawa ewaahhh

– suka dgn bunnies handmade by makcik dia.suka sgt sampai kena bawak travel.letak je depan dia terus senyap dan borak2 dgn bunnies tu.boleeyyh??

20120521-163525.jpg
– kalau time bf, dan dia tak berapa lapar, dia akan suck, pastu lepas pastu pandang ummi dia gelak2, pastu sambung suck balik.dia buatlah macam tu sampai dia mmg dah taknak dah.sebabtu penting letak napkin bawah mulut dia kalau tak memang lencun ummi dgn dia2 sekali.tp kalau lapar toksah ckp aaa.minum tak lepas2 (kecuali kalau overflow) huhu

– sekarang minum 18-20oz masa ummi gi keja.alhamdulillah.grow baby grow 🙂

– yakyak pun alhamdulillah kebabom.bau pun kebabom haha

– dalam seminggu ada la 3-4 malam ‘aaqil tido dari kul 12 sampai subuh baru bangun.malam2 lain tu dia bangun sekali je kul 3 atau 4 pagi.tu pun minum kejap them tido balik.berkat ummi kuat tido masa pregnen #ehyeke ;p

– meniarap?haha tak lagi.kena tolak vontot dia baru la nak cuba2 niarap.mungkin sbb dia selalu duk dlm rocker.so jarang prektis.so aritu kasi dia prektis tp nak kena jugak kita tolak vonts dia dulu hehhe.cuma time malam je tgh mamai2 tu nanti dia rengek2, then angkat kaki dia tinggi2 pastu nak golek.tapi tangan terhimpit pastu uwekkkk nangis.tp tu masa mata terpejam la hihi…

– suka ok lagu twinkle2 little star.sejak seminggu lepas kot.kita nyanyi ke youtube ke dia mmg suka.kalau tgh badmood nyanyi je kt dia mesti senyap.try jugak tunjuk lagu wheel on the bus tapi tak benti nangis.nak twinkle2 gak hihi

– suka gelak sambil jerit high pitch kalau happy sangat atau tengah borak dgn orang

20120521-163131.jpg
– pandai nak berkawan.contoh bila kazen dia kak izzah atau abglong ‘athif nak main ngan dia haaa kemain lagi gelak2 terkekek2 jerit2 hihi

– ni pun baru a week ago perasan.’aaqil suka pegang jari kaki dia sambil tarik kaki ke atas.nasib baik tak sampai lagi masuk mulut huhu…kadang2 sampai dua2 kaki dia naikkan sabau je lah

– haaa ni baru semalam discover.ummi tak puas hati ‘aaqil taleh niarap lagi.so ummi pun dirikan dia.punyalah excited sengih2.lama lak tu kaki dia boleh tahan.lepas seminit 2 minit baru dia longlaikan lutut dia.hihi gudboy anak ummi 🙂

laju sangat baby ni membesar.’aaqil minggu lepas akan berbeza dengan ‘aaqil minggu depan..alhamdulillah, moga anak ummi membesar dengan sihat dan bijak dan comel, amin 🙂