Daily Archives: January 17, 2013

tentang strata title

surat dah sampai…sebenaqnya ni surat reminder sbb dulu developer pernah hantar tapi ter’ignore’ oleh diriku huhu

20130117-133415.jpg
so alkesah strata title ni pemilik rumah(apartmen/kondo/sewaktu sgnnya) akan dpt lebih kurang 2 tahun lps dpt kunci(kalau pemaju hampeh lg lmbt la dpt)

maka sila bersedia financially,

1. bayaran caj guaman – mortgage (peguam loan)
2. bayaran caj guaman – MOT (peguam pemaju)
3. duti stamp

caj2 kat atas tu bergantung kpd harga property.sama la mcm masa mula2 beli rumah dulu…

contohnya rumah harga almost RM200k, total ketiga-tiga caj diatas adalah hampir2 RM6k…

detail utk pengiraan boleh semak google atau peguam2 anda.heh

untung gila kot jd lawyer.prepare doc gitu2 je dpt bedebuk riban2 huhu…