Monthly Archives: May 2013

ebm for ramadhan

ramadhan is just around the corner…memandangkan bulan puasa kat sini pada musim summer yakni siang yg panjang, maka dijangkakan kami akan berpuasa selama hampir 17jam!

the fact that ‘aaqil is still fully bf is worrying me.risau susu tak cukup utk dia.memang diberi kelonggaran utk ibu menyusu tidak berpuasa tapi hmm nnt kita tgk camne

so aritu masa mob ke sini mmg dah bwk siap2 bpump avent manual tu.with the liners

lepas 3bln tersimpan, bukak2 tgk pump tu dah berkulat euww.mungkin sbb masa packing aritu tak keringkan betul2 …setahun jgk pump tu berjasa, alhamdulillah…

20130530-112621.jpg

jadi baru2 ni carik kat dubai.jmp kat mothercare dubai mall.last time i purchased the price was rm369.we got this only for 310dirham(equiv rm250) only!murahkan?tak sure samada skrg dah murah atau kt dubai mmg murah.rezeki ‘aaqil…bought the breast shields as well.much cheaper than medela’s…

20130530-113006.jpg

alhamdulillah…

sekarang ni ‘aaqil kul 11 baru bgn tido…so pagi2 akan engorge.maka tadi memulakan sesi stock up ebm utk ‘aaqil for ramadhan inshaallah…

dapat 3.5oz for 10mins.target nak pump sekali je tiap pagi.sbb kalau directfeed dia mmg akan minum sungguh2 if u know what i mean heh.inshaallah by ramadhan cukup utk supply him when ummi too exhausted to feed him directly…

20130530-113358.jpg

not sure whether he still wants bottle or not.mayb nnt bg via straw/sip in cup je kot…moga rezeki ‘aaqil cukup hingga 2tahun…inshaallah…8bln lagi, still long journey…moga Allah permudahkan

dubai lagi

….conversation a week after we came back from dubai,

“hmm walid ada kena pi miting la minggu depan…”
“kl ke..?” (muka pasrah)
“taklah, dubai….”
“tipuuuuu…” (kontrol perasaan)
“iyelah.ummi nak ikut ke?”

the rest are history hahaha

so here we are again, in dubai.alhamdulillah rezeki tak dtg selalu kan huhu.we arrived last friday and will be going back to ashgabat tomorrow am.macam dejavu pulaks lol.hari ni suami miting…

the first 2 nights we stayed at rose garden hotel apts nearby to the mall of emirates(moe).yesterday we checked in to another hotel ie the venue of the meeting, ramada plaza jbr(jumeirah beach residence) near to the dubai marina.boleh nampak jugak org yg tahan panas pi mandi kat pantai jumeirah tu.panas wooo…hari ni 42c ok tskkk.mat saleh la ramai bersidai tepi pantai tu..

initially husband booked for a normal exec suite but during checked in yesterday, we’ve been upgraded due to some prob with the booked room.masuk2 je tkejut sbb besar gila, lg besar dr apartmen ktorg kt msia huhu.ada 2blek, 3toilet.with dapur & hall…

20130527-124133.jpg
cuak pun ada sbb tup2 tak jmp ‘aaqil >.< mmg saspen...so kena tutup semua pintu sblm si kecil menjelajah... alhamdulillah freezer is provided so tak risau ttg seafood & brg2 frozen lain.byk jugak shopping kali ni.siap bwk 3 luggage kosong ok... sabtu pi lulu hypermaket & dubai mall 20130527-124947.jpg

20130527-125003.jpg
malam tu sempat singgah rumah josey and dinner w his family kat mamak!best sgt dpt mkn roti canai gebu w kari ikan!

20130527-124643.jpg
pastu semalam lps dah settle kat ramada, amik taxi ke moe.shopping brg dapur kat carrefour…

20130527-124909.jpg
penuh gak trolley.malam japlagi sure pening mana nak packing ie sumbat barang.baggage allowance ok lg sbb dpt max 45kg sorg.space je pening sikit huhu…

tgh tunggu laundry ni sudah sbenonya.buat laundry dah alang2 ada mesin basuh.sbb nak buat semua balik esok sure pengsan

‘aaqil : 16m milestones

alhamdulillah ‘aaqil dah pun genap 1tahun 4bulan hari isnin baru2 ni…dah lama tak listkan milestone dia.so kali ni mari kita cuba ye ummi heh

• sekian lama penantian, akhirnya ‘aaqil ‘dapat kaki’ masa umur dia menginjak 1y3m aritu.alhamdulillah

• his first word was susu(pronounce as shishi).ni sebelum masuk setahun lg

• other words to date; no, nak, ummi, air

• dah pandai geleng kalau x nak sesuatu

• suka mintak pakaikan kasut dlm rumah.feeling2 jln kat luar kot

• gigi baru 7 batang.bertambah sebatang je r masa umur setahun.hmm

• dah tinggi!boleh mencapai stove masa tgh masak smbil terjingkit2.haishh

• kalau mintak ipad dia akan sebut “E!!!” sbb dlm ipad ada vid abc dan huruf tu je dia suka sebut

• suka main belakang tv masa ummi solat.ye masa ummi solat je T_T

• kadang2 dia letak sejadah atas lantai pastu tonggek2 baring2 macam tgh sujud.pastu mulut soksek2 tgh baca sesuatu

• suka tgk upinipin, bubbleguppies, timmytime, mickeymouse clubhouse(part intro saje)

• fav food : tomato, carrot, timun, telur.nasi tgk mood…

• masih fully bf, alhamdulillah

• dah pandai garu & mintak digaru

• dah pandai pakai straw or minum sendiri pakai cup biasa

• dah pandai main bola ie lari tendang lari tendang.cuma kdg2 suka kutip instead of tendang heh

• dah ada kereta ok, thanks walid bg ‘aaqil lesen…haha

20130523-172014.jpg

hmm tu mana yg ummi ingat.moga membesar dgn sihat&sempurna.ummi loves u so much…

alkisah tepung turkmen

sejak 29 tahun yg lalu, saya hanya tau pakai tepung gandum.kalau cari resipi kat intenet ke sebolehnya nak elak tepung naik sendiri la, tepung high protein la tepung roti la tepung blablabla sbb mmg tak reti

masa first sampai sini, dlm kabinet ada tepung yg kiri sekali tu.

20130517-113037.jpg

suami la beli sbb masa dia ‘bujang’ dulu kadang2 dia nak buat cekodok ke jemput2.ok fine.so i pun dgn yakin pakai la utk buat kek la penkek la pizza la jemput2 la lasagna la etc2 sbb ingat ini tepung gandum(pek tu mmg bahasa turkmenrussia shj).habis jgk 2kg xsampai sebulan

so masa pegi kelas basic roti tu, akak tu kata pakai tepung kek dgn tepung roti.menganga la kan.pastu dia amik yg pek biru dgn pek hijau.hahaha rupanya selama ni dok pakai tepung roti…!!no wonder la semua resipi kat intenet xmenjadi.siap salahkan tray la oven la resipi la kahkah

so, dari kiri — tepung roti, tepung gandum, tepung kek/superfine

rupa2nya gambar dpn pek tu memainkan peranan hahaha

alhamdulillah now i know how to differentiate between those 3.kira skrg dah takyah 100% rely on tepung gandum ehheh

pastu pastu aritu try la buat muffin pakai tepung kek.tak naik cantik ok!!!so utk muffin stick to tepung gandum kalau tak dia tak gebu merekah 😉

tapi masih tak tau pakai tepung naik sendiri.mungkin tepung gandum+baking powder=tepung naik sendiri?

short getaway to Dubai (3)

my view on dubai,

• overated
• city with malls.u can find a mall in every 1km.no joke
• the smallest mall is as small as our biggest mall in malaysia.go figure
• so hard to find area w free wifi even in the mall.hotel pun camtu, boleh kira dgn jari yg bg free wifi, or else u have to pay to get connected.istanbul better tho oldcity, every hotel offers u free wifi laju pulak tu (ok that sound so biased haha)
• bak kata org msia yg duk ashgabat, “dubai tu semua benda ada, makbapak je yg xde” hehe tp betul, cili api, serai, bendi, petola, taugeh, tauhu etcetc
• tapi tapi tapi kena sedia duit lah ye.quite high cost of living coz barang exotic yg selalu ada kt mesia spt yg dsebut di atas agaks mahals
• foods here are expensive.tskk.sekali makan kat foodcourt pun boleh cecah aed50/pax (aed1 = rm0.80)
• aritu mmg tingin sesangat nak mkn nandos.tau tak harga se set yg quarter chic yg biasa kt mesia rm15 tu, dubai harga aed37!tu nandos kat fudcourt tu ie layan diri.thanks suami :’)
• dubai panas bahang almaklum kitorg dtg time summer (37c).bak kata kwn kami kt sana “pagi2 siang2 duk dlm mall je la.kalau nak keluar tunggu dah nak sunset”…tu yg smpi x larat ukur jubin mall tu
• u will find more foreigners than locals.dubai ni 20% je org dia.selebihnya adalah org luar
• most of the sales assistant/cashier/buruh kasar adalah org luar namely pinoy or indians.ramai sesangat pinoy kat sini.orgdubai ni taknak keje yg biasa2 je.depa amik post boss atau manager saje ok
• abaya sini cantik2 silalah beli buat kenang2an.price range aed100 up to aed1000
• metro stations diorg cantik sgtttt.mcm klia pun ada
• cuma tourist attractions cant be reached by metro.u still hav to walk or take cab.haaa meter taxi stat dgn aed10 ok
• kat mall, azan akan berkumandang setiap waktu solat.surau pun besar bersih dan cantik.malaysia sgt kalah part ni (terbayang surau midvalley dlm kepala)
• malls ada baby rooms yg best dan cantik so ummi suka
• burj khalifa sgt cantik
• seafood murah aaa.luminarc pun.tefal pun.tp both brand ni kt ashgabat pun murah jgk.misi corelle yg x kesampaian aritu huhu

pendek kata, dubai ni mmg heaven utk org yg kaki shopping.sediakan duit je atau kadkredit

short getaway to Dubai (2)

tujuan utama geng2 ashgabat ke dubai biasanya adalah utk shopping brg basah ie seafood.sbb kat ashgabat takde jual sotong, ketam.udang ada tp mahal.ikan ada tp salmon(murah) dan ikan2 lain imported/frozen/tak fresh…

since sorang dpt 45kg, kami borong jugak la seafood.a day before pegi dubai deep freezer kami sampai.comel je.brand beko(famous kat sini)

20130514-074642.jpg
ada 3 drawer.mmg dah lama berhajat nak beli extra freezer sbb yg ada tu separuh je dah penuh dgn serai daun2 cili padi halia kunyit etc(stocked up sbb kat sini tak jual)…
awal pagi kul 7 hari sabtu tu suami & josey(tuan rumah) pegi fish market di deira.pasar ni ikutkan tutup kul 12 so kne pi awal2.hasil rembatan; 2kg ketam, 1kg sotong, 3kg udang, 1kg telur ikan, 2kg tenggiri & 2kg ikan selar kuning…balik2 tu terus cuci dan asing2 ikut portion.then freeze.esoknya flite takla thawed/hanyir sangat

20130514-075324.jpg
btw kat dubai ni kitorg stay rumah kawan, josey&shida.josey was husband’s projectmate back in kl now working at dubai for iraq project.shida resigned from the company last yr & follow josey.anak depa almira(4y.o) & amir(2y.o) sonok sgt main w ‘aaqil hhehe
sambung lg jenjalan hari sabtu ke one of thai restaurant, smiling bkk namanya.makan taugeh ya allah sedapnya!hahaha.tomyam dia pun sedap.tapi seriuslaaaa dubai ni mknn mahal gila.nangis tgk bil huhu

then we went to
• dubai outlet mall (30mins from city centre)
• deira city centre – kat sini makan steak @ chillis haha sedapp dah lama xmakan steak huhu

balik tu serius pancit.packing utk balik esoknya…

short getaway to Dubai

today is our day 4 in dubai 🙂

a very adhoc trip.planned a week before, ticket purchased 2days before and received our passports few hours before departure!phew~

20130511-132053.jpg

so far we have been to,

• ibn batutta mall
• dubai mall -> burj khalifa & dubai fountain
• dubai aquarium & underwater zoo
• mall of the emirates -> ski dubai
• palm jumeirah
• jumeirah beach
• naif souk

20130511-132808.jpg
(above is the man made island, palm jumeirah)

earlier this morning husband went to the fish market in deira for seafood shopping!

we will be going back to ashgabat tomorrow pm…