Monthly Archives: June 2013

dubai ver3 : nasi mandy

first time makan nasi mandy ni adalah kat sec 7 shah alam.lebih kurang 2 tahun lps

kat dubai ni ada satu restoran nasi mandy yg ramai malaysian suka makan.in fact masa ktorg sampai sini, ada satu grup malaysian baru sudah makan…

20130624-163023.jpg
tu dia duta nasi mandy uols haha

restoran ni terletak kat abu bakr assiddiq road, near clock tower, old dubai.dlm 20mins naik taxi dari downtown dubai

20130624-163214.jpg
setting ala2 surau.makan duduk.ni utk grup yg ramai.utk privasi ada lebih kurang 10bilik kecik2 macam ni

20130624-163333.jpg
so kalau mai sini nak meeting2 close deal etc boleh lah…haha

pastu tiap bilik ada button utk ‘call’ if nak panggil waiter

kami order nasi mandy sherry fish(mcm ikan siakap) & lamb mandy.dan lentil soup

20130624-163601.jpg

set ikan tu 30dirham, set lamb tu 45dirham kalau xsilap.mmg sedap sgt.portion dia agak besar utk sorg makan.kitorg hampir buat rekod sbb nak habis dah semua tu kitorg makan.tp sedar diri maka tapau la bawak balik hotel.’aaqil pun mkn byk sgtttt.’aaqil mmg suka nasi berperisa (mcm nasi ayam nasi lemak etc) hihi

btw standard dia bg kuah smbl tomato n salads as complimentary

alhamdulillah…

dubai ver3 : lobsters 101

turun dari at the top, perut dah lapar.ada ofismate suami rekemen satu restoran lobster kat dubai mall ni.katanya sedap gila so pi la carik

red lobster nama kedainya..

20130621-132744.jpg

masuk2, bukak menu…ada bhgn live lobsters, crabs, shrimps, fish….bubtang mata nak pilih…

tp sebab dah tujuan nak mkn lobster so hubs went for live lobster set & i chose red lobster special…’aaqil amik fries haha

the foods came w complimentary appetizers ie cheddar bay biscuits

20130621-133116.jpg
sedap sangatt.baru sat ni ai gugel recipe rupanya mmg famous biscuits RL ni…rapuh kat luar, gebu kat dalam.served hot.’aaqil pun suka, makan byk…

another complimentary apptzr, ceaser salad,

20130621-133335.jpg
then our main course sampai…this is hubs’

20130621-133437.jpg
and this is moine…

20130621-133510.jpg
dig innnnn!!!
sedapnya ya allah.alhamdulillah diberi peluang merasa lobster.but mind u, yg rock lobster (left) ni rasa dia v.mild, biasa2 je.tp live lobster(hubs’ & mine yg belah kanan) adalah superb!if u love crabs & shrimps, u’ll definitely love this.

suami dah setel makan isi semua then struggle nak open the claws tho depa dah siap bg opener.so we asked the waiter to assist.he said ok gimme 2mins i hav to put on my gloves.so dia mai balik, gloves on, pastu mcm buat show dia bukakkan satu2.mmg messy wehhh.time ni la borak2 tanya2 dia pasai lobster…

the red color lobster ni adalah the best lobster in the world, all the way from canada.ada claws bagai.lobster yg selalu jumpa kat pasar tu adalah rock lobster — yg rasa mild tu…ada badan je ngan misai2…

dah settle tu, makanlah kan.perghhh manis gila flesh yg dlm claws tu.sedap macam ekor dia.sbbtu dlm menu dia ada byk menu mention ‘lobster’s tail’.sbb mmg diff dr flesh kat body…kira macam kte makan ketam,kan yg bhgn susah sikit tu manis sikit kan

20130621-134558.jpg

“mmg sedap & worth every cents” kata ‘aaqil wp ummi&walid je belasah hahaha

tp kat malaysia tak sampai RL ni(rasanyalah).mungkin in few yrs time.mungkin lah…

anyways,

alhamdulillah 🙂

dubai ver3 : at the top

semalam lepas da settle pegi pasar dan packing2 seafood, kami ke dubai mall utk lunch.depan area foodcourt tu adalah pintu masuk n kaunter utk naik burj khalifa. husben kata kali ni jom try naik nak.sblm2 ni tak sempat nak naik.since mmg takde halatuju smlm so plan menjadik hehe

harga naik adalah aed125/pax for adult.pastu harga kids kalau lebih dari 4y.o.so ‘aaqil foc lah.masa kitorg q ada lg slot utk 5.30pm & 8.30pm tp since dah plan nak blk awal so weols amik yg 5.30pm

20130618-190338.jpg

its not actually at the top sbb ada lg few levels to the actual top.the observation deck is at level 124.it took only less than 30s to reach the deck.lif dia pun canggih gila ok.sgt beza dgn klcc or kl tower huhu

20130618-190715.jpg
yg specialnya observation deck ni ada yg indoor & outdoor.’aaqil sgt2 excited mungkin sbb nampak kat luar jauh.berlari2 lah.tgk kat luar sambil potpet2…happy sungguh anak ummi hhehe

dari atas jugak boleh nampak water dancing kat dpn dubai mall which is every half an hour.so we managed to watch 3x dari atas.tapi lg best tgk masa kat bwh sbb nampak lagi jelas air tu menari2 hikhik…

lepas water dancing 7pm baru kitorg turun…

kat sepanjang otw to exit ada tunjuk behind the scene and the burj khalifa & dubai mall proj team.kalau tak silap ada sorang malaysian guy in the team hehe.kalau tak silap la

alhamdulillah atas peluang ini.thank u husband 🙂

dubai ver3 : beli belah kain&abaya

alhamdulillah

here i am posting from dubai.again 🙂

sampai sini petang ahad.kali ni mnginap di almanzil hotel.nearby to dubai mall & difc(tmpt suami miting).suami miting selasa so patutnya fly isnin tp sbb tiket hbs maka ‘terpaksa’ fly ahad… ;p

sampai2 je lepak2 bilik jap pastu amik teksi ke al ghurair city mall.lunch&teruskan misi…
misi trip kali ni adalah nak cari kain buat baju raya.alhamdulillah jumpa yg bkenan di hati 🙂 harapnya tailor sempatla siapkan huhu — ckp mcm konfiden blk raya tsskk

menjelang maghrib kami ke naif pulak.mula2 pi phulwani nak tgk apa yg menarik kat situ sbb kawan2 ashgabat ckp sana byk kain cantik2 murah2.sekaliiii tgk kain dia tak secantik kat mall td.harga lebih kurang.kalau mcm japanese cotton tu dpt aed25/yard.cotton dia lembut sgt!

20130618-125740.jpg

20130618-125752.jpg
disebabkan ramai malaysian dtg beli kain kat sini, babu2 kat sini semua pandai ckp n faham bm.terer gila!so kitorg takleh la ‘ckp blkg’ cth takcantiklah, mahal lah, kat sana lg murah lah.hihi.so nk diskas kena bisik2 dgn suami kah2…even yg kat mall tu pun tau kita malaysian terus tune cakap bm ok.terkujat jap ;p
so hasil tangkapan ada la 2pc kain plan nak buat blouse.cukup2lah kot baju kurung…sedar diri sikit ;p

next stop is naif road for abaya shopping!plan nak beli for my sisters n sils.alhamdulillah dpt price yg best mebi sbb beli in bulk… 🙂

hbs tu dah almost 11pm.so pi dinner ayam golek kat marfa alnoor then back to hotel

‘aaqil behave sgt tho its v.hot night…alhamdulillah

kelas memasak (red velvet cake)

frankly im not a big fan of rvc.tapi ntah kenapa bila kat sini rasa mcm teringin sangat nak mkn rvc.kata org lumrah lah di perantauan… benda yg tak ada la yg nak sangat haha

beriya jugak la gugel resipi sana sini.siap beli pewarna merah lg siap2 masa pi dubai sebab takut tak jumpa kat sini.tapi sampai ke sudah tak buat sbb tak reti beli creamcheese la whipped cream la (baca:masalah bahasa)…

so nak dijadikan cerita(rejeki), masa demo rotiboy tu terjoin conv k.Ana yg nak balik msia for summer break ni request k.Nura supaya buat demo rvc.pastu i told em i wanna learn how too(muka tak malu haha) n stori psl craving bagai.dsbbkan k.Ana nak buat rvc ni masa raya dan flite balik mesia ahad tu jgk, maka disetkan esoknya demo.adhoc gila ok mmg i suka hikhik

esoknya pagi di panas terik tu me&nadia tolakla stroller anak memasing ke rumah k.Nura.just few blocks away.tapi rasa jauh sebab panas sgt.motif cite panas berulangkali?

sampai2 makan dulu apa patut (ada olio, grg pisang, cekodok).kak Daiah pun join sekali hhehe

pastu demo pun bermula… 20130613-221954.jpg 20130613-222014.jpg 20130613-222036.jpg
kena amik gambar pek2 supaya senang nak tanya salesgirl kat supermarket hehe.so memula buat topping dulu, pastu masukkan dlm fridge supaya set.kalau buat a day before pun boleh…

then move on to the cake…beat butter&sugar.sift the dry ingredients.buat buttermilk(cuka+susu).so buat semua sampai siap ikut resipi hhehhe
20130613-222413.jpg
bahagi kpd 2 loyang sebab nak buat 2 layer…sila timbang utk kasi sama tebal kek nanti
20130613-222546.jpg
ni pun amik gambar jgk sbb aritu carik takjumpa.ai ni semua benda tak jumpa ha ha

pastu bakar selama 20mins 180c api atas bawah takyah kipas(depends oven masing2)
20130613-222820.jpg
tadaaaa masa utk makeup the rvc.masa ni ai mmg drool je tak sabar nak makan sebenornye

tips utk dpt kek yg moist adalah – lps kuar dr oven, terus tutup supaya moisture dia menten dlm kek.then sebelum layer dgn topping, brush the surface with plain water.oooooo

20130613-223217.jpg
by zohor semua siap dan dpt sorang 2 slice besar equiv to rm30 kalau kat bisou hehheh

oh ye, kalau ada serdak2 tepi loyang tu jgn dibuang sbb boleh tabur sbg deko.ala mcm yg salu org buat tu

verdict : sdp sgt rvc k.Nura.one of d best ive tasted.alhamdulillah merasa…

bila bhn dah cukup & rasa rajin nnt bolehla buat hehe.inshaallah

si tukang jahit

weekend baru ni mmg bermalas2an.jarang dpt mcm ni sebab selalunya weekend akan ada je aktiviti ofis yg kena join sama

so petang sabtu aritu buat pertama kali pergi ke tailor utk tempah baju.boleh katakan ni tukang jahit org msia sbb hampir smua org2 msia tempah kat dia ha ha.infact sebut je tailor, drivers kompeni ni tau dah kat mana tanpa bg adress bagai hhehe

kain dah di beli sebulan yg lepas lagi.2 utk blouse dan 2 lagi utk baju kurung.all cotton
20130610-164943.jpg

itulah liyana the tailor.merangkap cikgu jahit madam2.dia boleh fhm/ckp english sikit2 so ok la.russian sikit english sikit, lain2 tu sign language kah2

dia caj 50mnt utk baju kurung & 40mnt utk blouse

pastu tailor sini kalau tempah biasa2 je pun kena pi fitting ok.so sabtu ni kena pi fitting ;p

ingat nak beli kain lagi utk ditempah.untungnya sini tempahan raya tak ditutup.ada kwn kpd kwn tu hntr kain lagi 3hari nak raya pun boleh siap…

harapnya kualiti memuaskan la spt yg dicanang huhu

p/s : sebelum balik liyana hulur tgn kt ‘aaqil nak salam pastu ‘aaqil salam siap cium tgn pastu excited gila liyana sambil ckp bahasa dia.dia tanya is this ur tradition.pastu ktorg angguk.hehe ptt la eksaited lol

demam abaya

jumaat baru ni ada bacaan yassin sempena kaksha pindah rumah baru.pindah dari bitarap far.rumah baru kat garacislik

20130610-122952.jpg
tazkirah ringkas sblm bacaan yaasin

20130610-123007.jpg
kanak2 diberi makanan & mainan supaya tidak mganggu majlis hehhe

20130610-123142.jpg
macam2 mknn ada.penuh perut…

kebetulan bbrp org dari kami pakai jubah hitam aka abaya.most of us just came back from dubai.kalau pegi dubai tak sah kalau tak shoping abaya di naif souq

20130610-123534.jpg

ni haa gmbr abaya beramai2…nadia takde sbb p tidokan anak

20130610-123659.jpg
tp yours truly pakai jubah mekah sebenarnya.mak abah beli masa pi umrah baru2 ni hehe

btw masa pi dubai first time aritu smpt beli 3pcs abaya.mmg rambang mata kalau pegi naif tuh.ada kwn kat sini beli sampai 25pcs nak jual kt msia!ni contoh kedai i cilok gmbr dr internet

20130610-123929.jpg
boleh dapat harga semurah 85dirham(rm70) satu pc.kat msia dijual rm400-500 kalau tak silap huhu
kalau abaya yg jual kat mall tu boleh cecah ribu2 dirham.abaya ni terkenal dijual sepasang dgn tudung.memang cantik sesangat

cuma naif ni better pegi waktu malam time2 summer sbb panas woh.ala2 jalan tar kedainya.esp kalau bwk anak kecik mmg x tahan…

sekian laporan hhehe

kelas memasak (rotiboy, asampedas & kerabu epal)

semalam patutnya usrah. tapi atas persetujuan majoriti, kitorang convert jd kelas memasak ha ha

memang best dan happening!kali ni ramai murid2nya.tu yg sesak dapur macam2 ragam.macam merewang pun ado hahhaa

menu2 yg dipilih kali ni adalah,

1. mexican bun aka rotiboy (by kakMaz)
2. asam pedas johor (by kakNura)
3. kerabu epal hijau (by kakMas)
semua sifu lain2

20130606-162623.jpg
kemain serius sorang2.heheh…

asalnya nak belajar buat rotiboy je.tapi alang2 lama nak tunggu roti naik, maka tambah la menu lagi 2 tu.terus boleh buat lunch beramai2…

20130606-162850.jpg

20130606-162900.jpg

barulah ku tau tips nak dpt asam pedas pekat mcm kt johor tu ie rendangkan cili blend+bwg2+belacan.dah agak2 kering baru letak minyak.tumis lagi pastu baru letak air asam & ikan.lama wehhh sejam baru siap ok.patutlah sedap huhu

kerabu epal hijau tu sbnrnya sbb takde mangga muda.simple je ; epal, bawang besar, tomato, daun ketumbar, cili api, udang hidup, udang kering.dressing pakai jus lemon, minyak bijan, sos ikan & garam.sedappp

20130606-163359.jpg

pastu makan dgn nasi panas2, w ikan masin…….

thanks to all sifoooooos!