Daily Archives: June 6, 2013

kelas memasak (rotiboy, asampedas & kerabu epal)

semalam patutnya usrah. tapi atas persetujuan majoriti, kitorang convert jd kelas memasak ha ha

memang best dan happening!kali ni ramai murid2nya.tu yg sesak dapur macam2 ragam.macam merewang pun ado hahhaa

menu2 yg dipilih kali ni adalah,

1. mexican bun aka rotiboy (by kakMaz)
2. asam pedas johor (by kakNura)
3. kerabu epal hijau (by kakMas)
semua sifu lain2

20130606-162623.jpg
kemain serius sorang2.heheh…

asalnya nak belajar buat rotiboy je.tapi alang2 lama nak tunggu roti naik, maka tambah la menu lagi 2 tu.terus boleh buat lunch beramai2…

20130606-162850.jpg

20130606-162900.jpg

barulah ku tau tips nak dpt asam pedas pekat mcm kt johor tu ie rendangkan cili blend+bwg2+belacan.dah agak2 kering baru letak minyak.tumis lagi pastu baru letak air asam & ikan.lama wehhh sejam baru siap ok.patutlah sedap huhu

kerabu epal hijau tu sbnrnya sbb takde mangga muda.simple je ; epal, bawang besar, tomato, daun ketumbar, cili api, udang hidup, udang kering.dressing pakai jus lemon, minyak bijan, sos ikan & garam.sedappp

20130606-163359.jpg

pastu makan dgn nasi panas2, w ikan masin…….

thanks to all sifoooooos!