kelas memasak (red velvet cake)

frankly im not a big fan of rvc.tapi ntah kenapa bila kat sini rasa mcm teringin sangat nak mkn rvc.kata org lumrah lah di perantauan… benda yg tak ada la yg nak sangat haha

beriya jugak la gugel resipi sana sini.siap beli pewarna merah lg siap2 masa pi dubai sebab takut tak jumpa kat sini.tapi sampai ke sudah tak buat sbb tak reti beli creamcheese la whipped cream la (baca:masalah bahasa)…

so nak dijadikan cerita(rejeki), masa demo rotiboy tu terjoin conv k.Ana yg nak balik msia for summer break ni request k.Nura supaya buat demo rvc.pastu i told em i wanna learn how too(muka tak malu haha) n stori psl craving bagai.dsbbkan k.Ana nak buat rvc ni masa raya dan flite balik mesia ahad tu jgk, maka disetkan esoknya demo.adhoc gila ok mmg i suka hikhik

esoknya pagi di panas terik tu me&nadia tolakla stroller anak memasing ke rumah k.Nura.just few blocks away.tapi rasa jauh sebab panas sgt.motif cite panas berulangkali?

sampai2 makan dulu apa patut (ada olio, grg pisang, cekodok).kak Daiah pun join sekali hhehe

pastu demo pun bermula… 20130613-221954.jpg 20130613-222014.jpg 20130613-222036.jpg
kena amik gambar pek2 supaya senang nak tanya salesgirl kat supermarket hehe.so memula buat topping dulu, pastu masukkan dlm fridge supaya set.kalau buat a day before pun boleh…

then move on to the cake…beat butter&sugar.sift the dry ingredients.buat buttermilk(cuka+susu).so buat semua sampai siap ikut resipi hhehhe
20130613-222413.jpg
bahagi kpd 2 loyang sebab nak buat 2 layer…sila timbang utk kasi sama tebal kek nanti
20130613-222546.jpg
ni pun amik gambar jgk sbb aritu carik takjumpa.ai ni semua benda tak jumpa ha ha

pastu bakar selama 20mins 180c api atas bawah takyah kipas(depends oven masing2)
20130613-222820.jpg
tadaaaa masa utk makeup the rvc.masa ni ai mmg drool je tak sabar nak makan sebenornye

tips utk dpt kek yg moist adalah – lps kuar dr oven, terus tutup supaya moisture dia menten dlm kek.then sebelum layer dgn topping, brush the surface with plain water.oooooo

20130613-223217.jpg
by zohor semua siap dan dpt sorang 2 slice besar equiv to rm30 kalau kat bisou hehheh

oh ye, kalau ada serdak2 tepi loyang tu jgn dibuang sbb boleh tabur sbg deko.ala mcm yg salu org buat tu

verdict : sdp sgt rvc k.Nura.one of d best ive tasted.alhamdulillah merasa…

bila bhn dah cukup & rasa rajin nnt bolehla buat hehe.inshaallah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.