Monthly Archives: May 2014

tentang selfie

Sejak saya kembali bekerja Januari yang lepas, rutin pagi saya adalah menghantar selfie-shot saya kepada suami. Haha bunyi seperti lucu tapi saya suka je. Daripada selfie tanpa tujuan lebih baik kita rasa bertanggungjawab untuk selfie. Macamtew. Huahua.
Nak dijadikan cerita suami sudah hampir seminggu disini atas urusan kerja dan bakal bercuti lagi seminggu sebelum pulang kembali ke Ashgabat. Disebabkan sudah tiada alasan untuk ber-selfie maka saya pun ajak suami untuk selfie berjemaah setiap pagi otw ke ofis. Ataupun kemana-mana yang pastinya dalam kereta je boleh selfie dengan tenang tanpa gangguan. Lalalala. selfie

Jangan tertipu dengan wajah ceria tersebut kerana sejam sebelum tu muka dua-dua tak semenggah melayan trafikjem dan menahan ngantuk ha ha.

Hari ni juga genap hari ke-8 saya bebas kanta lekap. Nanti ku ceritakan mengapa ku berglasses ke ofis ya.

Selamat berhujung minggu!

Oh Vivix!

Atok saya umurnya dah menjangkau 80-an. Semenjak arwah wan takde 3 tahun lepas, atok dah tak tinggal di rumah pusaka keluarga kami di Tampin. Atok akan berpindah dari rumah ke rumah anak-anak atok. Seminggu di rumah kami, 2 minggu di rumah pakngah, hujung minggu di rumah pakcu, minggu depannya di rumah paklang. Pindah dan pindah. Dan setiap kali bertukar rumah tu la atok akan bawa bersama beg ubatnya. Dalam beg tu ada tupperware kecil berisi ubat harian/mingguan atok. Setiap malam mak akan duduk berborak sebelah atok sambil sort kan ubat atok untuk stok esoknya atau minggu seterusnya.photo (2)

Mesti korang rasa atok ku rajin makan ubat kan. Oh tidak. Atok saya adalah sangat liat makan ubat. Pernah tu dia tipu2 kata dah makan sebenarnya tak makan pun. Bila sakit baru kantoi rupanya selama ni atok tak makan ubat huhu. Kadang kasihan jugak tengok. Yelah kalau kita di tempat atok pun mana nak tahan tiap hari kena telan hampir sepuluh jenis tablet (tak pernah ambil tahu berapa bilangan sebenar.im a bad granddaughter). Saiz pun macam-macam. Warna warni. Tapi itu yang membuatkan atok tak sakit. Ya ubat untuk warga emas terutama umur macam atok bukan untuk tambahkan sihat, tapi lebih kepada supaya tak sakit. Atau kurang selalu sakit…

Saya kira atas kesedaran ini, Shaklee perkenalkan suplemen cecair yang sangat premium dan serba boleh iaitu Vivix! Malahan sesuai untuk warga emas kerana kehebatannya memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami penyakit yang berpunca dari penuaan. Penghidap penyakit kronik seperti kanser, buah pinggang dan lupus(SLE) juga mengalami perubahan positif dengan pengambilan Vivix secara konsisten. Sebab itu Vivix digelar sebagai produk PREMIUM!!photo (3)

Vivix dihasilkan daripada 4 ramuan yang sangat sukar ditemui! Ia adalah campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu. Korang pernah terbaca tak buah2an dan sayur2an yang berwarna ungu atau merah kaya dengan khasiat? Bayangkan khasiat Vivix ni apabila semua digabungkan dalam satu botol.
Ok berikut adalah antara kelebihan Vivix yang semua orang patut tau,

• Bertindak sebagai antioksidan
Antioksidan ni berkait rapat dengan radikal bebas yg boleh membuatkan kita mudah dijangkiti penyakit dan sebagainya. Persekitaran kita yg tercemar ni banyak menyumbang radikal bebas ke dlm badan kita.

• Mencegah dan mengawal penyakit kronik disebabkan oleh faktor umur
Ni memang stetmen berani. Tapi memang dah terbukti sehinggakan Vivix boleh dikenali sebagai suplemen ajaib yang mampu :
1. Mengawal penyakit DIABETIS
2. Menjadi agen Anti Penuaan
3. Mengawal penyakit JANTUNG
4. Memastikan kesihatan badan secara menyeluruh
5. Mencegah KANSER

Baru-baru ni saya ada share tentang Vivix di fb saya. Kemudian PakDin, pakcik suami saya kongsi testimonial Vivix yang rupa-rupanya diambil oleh Tok suami saya! Kalau tak silap umur Tok dah 70-an tapi masih kuat berjalan ke sana ke mari. photo
Sebelum ni pun memang kuat cuma ada la kadang-kadang sakit sikit-sikit. Nampaknya Vivix serasi dengan Tok suami saya. Alhamdulillah.

Hanya pengambilan 5ml setiap hari, sebotol tu ada 150ml. Memang berbaloi dibeli untuk tok nenek mak ayah atau untuk diri sendiri! Kalau tak sakit nak makan pun boleh sebab Vivix ni juga baik untuk antipenuaan. Lagipun kita tak tahu bila sakit nak datang kan jadi elok dicegah seawal mungkin. Moga kita tak perlu telan ubat bertablet2 di kemudian hari…

Untuk tempahan Vivix secara terus, sila klik sini.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC

Tips tambah selera anak!

Saya masih ingat lagi masa ‘Aaqil 6 ke 11 bulan dia sangat-sangat suka makan. Bila dia suka makan, kita pun seronok nak buat food dia, apatah lagi nak menyuap dia makan. Memang best sangat! Ye lah being the first time mom, saya memang ikut buku (by the book) hihi. Saya ikut 4 days rule masa awal-awal perkenalkan makanan solid untuk ‘Aaqil. Epal, avocado, labu, pisang, etc lepastu mix and match.

hari pertama introduce solid

hari pertama introduce solid

Masuk 5 bulan saya campurkan dengan rolled oat, nasi dan seangkatan. Kemudian baru perkenalkan protein seperti ayam, ikanbilis, ikan. Makanan seperti seafood, telur dan yang berpotensi beri alahan saya lambatkan dulu. Bila ‘Aaqil dah masuk umur 10 ke 11 bulan baru saya mula beri dia dalam kuantiti yang sedikit. Kalau ok takde naik alergi dan eczema baru saya teruskan beri. Alhamdulillah ‘Aaqil takde alahan sampai sekarang…

seronok bagi dia makan. happppy je :)

seronok bagi dia makan. happppy je 🙂

Bila umur dia masuk setahun, dia dah pandai mengunyah jadi saya stopkan bagi porridge. Kami cuba beri dia makan nasi dan lauk dengan saiz kecil tapi dia tak berapa nak. Saya rasa down kejap sebab selama ni kan dia makan banyak, tiba-tiba dia slow down. Badan pun makin susut dan jarang buang air besar. Yelah sebab takde solid pun nak hasilkan ta*ik. Mujur masa tu saya memang dah mula cuti tanpa gaji jadi kalau sakit pun takpe saya memang ada 24 jam dengan dia. Cuma ye lah ibubapa mana yang tak risau kan. Tapi saya faham inilah growth spurt namanya. Anak dah nak membesar. Petanda dia bukan lagi bayi yang kena makan bubur. Jadi saya kena bijak bermain dengan menu agar dia nak makan. Alhamdulillah lama-lama dia dah boleh terima makanan seperti kami makan. Tetapi sangat memilih. Kalau nasi berlaukkan kicap dan telur dia memang makan banyak. Bagi saya takpelah..asalkan dia makan. Hinggalah ada sorang kawan tegur kata tak elok bagi kicap selalu sangat sebab kan kicap tu makanan yg diperam. Saya tukar strategi pulak. Dah tak bagi makan kicap tapi bagi nasi goreng telur atau nasi yg ada perisa spt nasi ayam, nasi lemak. Sikit-sikit saya tak allow kicap melainkan kami memang makan lauk kicap ayam atau kicap daging memang takleh elak la kan. Lepas tu dia makan apa lauk yang kami makan. Ikan pun dia suka.

Masuk umur dia setahun setengah, saya mula beri ‘Aaqil freshmilk dan tambahkan 1 sudu kecil Mealshakes. Alhamdulillah dia tak menolak. Malah nak tolong saya bancuh lagi alahai so sweet. Sebagai permulaan saya beri 2 hari sekali sahaja. Memang nampak perubahan pada selera makan dia. Asik ajak ummi pergi dapur. Makan pun bertambah-tambah.

20140528-135549-50149940.jpg
Bezanya kali ni saya dah tak berapa risau dia tak makan sayur dan protein kerana saya tau Mealshakes dapat membantu menampung kekurangan zat dlm menu ‘Aaqil. Bila makan banyak, alhamdulillah berak pun setiap hari WITHOUT FAIL! Tahu tak bila anak berak tu salah satu kegembiraan dan kebahagiaan buat ibubapa. Mealshakes ni antara kebaikannya adalah ia mempunyai fibre atau serat yang membantu melancarkan pencernaan kanak-kanak. Takdelah sembelit atau najis keras. Kalau sukar nak membuang, dikhuatiri celah punggung anak akan melecet dan semakin sukar untuk membuang di sesi seterusnya. Kita yang tengok ni pun kesian huuu..

MEALSHAKES membantu anak saya!

MEALSHAKES membantu tingkatkan selera anak saya!

Jadi bagi saya Mealshakes sangat membantu anak saya baik dari segi pemakanan mahupun pembuangan air besar setiap hari 🙂

Saya simpulkan perkara yang sangat merunsingkan ibubapa adalah apabila anak,
1. Tidak lalu makan
2. Makan tetapi memilih
3. Hanya makan nasi dan kuah tanpa lauk dan sayur
4. Makan junkfood
5. Sukar untuk buang air besar/ kurang kerap
6. Sering jatuh sakit

Anda harus tahu yang 6 perkara ini berkait. Bila anak tak lalu makan, kurang solid atau serat dalam badan yang membantu menghasilkan najis. Bila tidak buang air besar setiap hari, najis/toksik terkumpul dalam usus/badan yang memudahkan anak-anak jatuh sakit. Kurang zat seperti protein dan karbohidrat juga punca permasalahan anak sering jatuh sakit dan tidak aktif.

Mari berikan anak-anak kita Mealshakes sebagai makanan tambahan mereka. BUKAN tak perlu makan langsung ya. Tetapi agar selera mereka bertambah dan seterusnya membesar dengan sihat dan aktif! Hubungi saya untuk pesanan dan konsultasi!

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC

europe trip – Paris (Eurostar & Eiffel)

Tak tahu nak kategorikan ni entri throwback atau lapuk atau basi. Tapi yang pastinya dah hampir 8 bulan berlalu peristiwa ini. Baru nak diupdate.. Moga masih segar dalam ingatan cewah

Balik dari jalan kat Euston ke Paddington tu sebenarnya singgah Oxford Street cari souvenir sikit-sikit. Oh I also bought a pair of snow boot kat Primark just in case Ashgabat snowing masa winter lagi beberapa bulan (masa tu). Ramai sangat pak dan mak arab kat Primark bersusun paperbag sakan shopping malam raya haji katanya ;p Ye esoknya tu raya haji sure keluarga di tanah air bizi memasak rending ketupat hihi

Malam tu dalam kesibukan packing BOLEH TAK TERNAMPAK ADA TIKUS KAT APARTMENT TU. Euwww sangat. Ku melompat atas katil. Masa tu suami dan anak dah lena dibuai mimpi. Terus kejut suami suruh tangkap tikus tu. Tak boleh blah betul tengah kota London berperang dengan tikus tskk. Tapi tak jumpa pun. Sudahnya packing ala-ala main sumbat2 lepastu suami tolong sambung esok paginya. Adoila

Esok paginya kami keluar sesudah subuh dah keluar. Tinggalkan kunci kat dalam apartmen je nanti tuan dia mai amik. Memang drama gak la sebab berkejar kendong anak dengan luggage besar 2 biji. Kami ambil tren dari Kings Cross station untuk ke Bandar PARIS. Masa tu siap cakap kat suami “yang ni la tempat Khalil dan lea soraya tu jumpa”… Ye cerita cinta jangan pergi uols kahkah. Suami layankan je ku nak tangkap gambar bagai. Oh kami juga pulangkan balik Oyster card (yang macam TouchandGo) tu untuk dapat refund.

P1030014

Bila sampai kat boarding gate tu rupanya tren dah nak jalan! Kira kitorang yang last naik. Phew. Memang kitorang naik je terus tren tu jalan. Adoyai… Harga tiket Eurostar London-Paris adalah EUR112/adult. ‘Aaqil takde seat so duduk atas pangku je.P1030019 P1030021 P1030028 P1030030

Perjalanan patutnya ambil masa 2 jam lebih. Tapi ada masalah teknikal  jadi hampir 3 jam. Dah risau sebab takut Dan, owner apartment kat Paris tu lama tunggu kitorang…

Arrival kat Paris Nord. Oh orang perancis sangat sombong sebab masa kitorang baru sampai nak naik metro ke Montmartre tu beg kitorang tersekat kat gatepass dekat 15mins. Ramai yang lalu lalang, pandang pun tidak even kitorang dah excuse me excuse me. Phew. Last2 ada seorang lelaki budiman ni tolong kitorang. Tu pun tak faham English dan cakap French huhu.

Oh tentang apartmen. Hanya beberapa stesen je dari Paris Nord. Area Montmartre. Dari metro tu jalan kaki tak sampai 2 minit pun. Memang best sangat2. Kami book melalui airbnb.com. Dia ala-ala homestay la. Dan yang bestnya kami adalah orang yang pertama duk sini woooot. So layanan memang tiptop la. Siap ada complementary beverages. It’s a one bedroom apartment. Sangat cozy dan cantik! Jauh beza dengan apartmen kat London hehe. Serba serbi ada kat rumah ni rasa macam taknak keluar jalan-jalan. Kedai runcit pun berdepan je jadi senang nak beli roti ke air ke 🙂 P1030032

Disebabkan masalah train tu, kami smpai apartmen lewat sejam kalau tak silap. Penat tuan rumah tunggu. Oh owner sangat baik. Terus terlupa peristiwa pahit di metro tadi haha. Dah settle down, solat, tukar pampers ‘Aaqil etc, kami pun bergerak ke metro untuk ke Eiffel tower!! Hello pergi Paris kena lah mengadap kerangka besi tu dulu hikhik ;p Senang sangat baca metro map Paris ni. Kalau nak ke Eiffel, ambil metro ke Bir Hakiem. Cuma agak mahal la tiket metro sebab kami tak ambil daypass or 3daypass sebab masa tu pun dah kul 3pm. So ambil tiket/journey je. Dari Bir Hakeim ke Eiffel Tower tu kena jalan jugak dalam 20-30mins. Tapi ok je sebab cuaca sedap tak lah sejuk sangat. Sebenarnya saya dah siap beli tiket naik Eiffel secara online. Sebab kadang-kadang boleh tahan ramai jugak nak naik ada kuota. So beli siap-siap. Tapi disebabkan masalah tren tu, maka kami sampai tu dah terlewat lebih sejam dari masa kat tiket. Huhu. Nasib baik dia bagi jugak naik kerangka besi ni. P1030036 P1030042

Hihi Eiffel Tower ni memang kerangka besi tau. Takde apa yang istimewa pun. Cuma disebabkan bentuknya yang unik, dibina di Kota Cinta, ia menjadi tersangat popular.

P1030058

Harga tiket untuk dewasa adalah EUR14.50. Kanak-kanak macam ‘Aaqil percuma sahaja. Ni untuk naik ke platform teratas/top of Eiffel. Kalau hingga separuh menara tu adalah EUR11 kalau tak silap. Harga masa 2009 dulu EUR11 dah boleh sampai top. Harga tepung naik maka begitulah jua harga tiket naik Eiffel. Ok tak kelakar. Jadi sebab ada 2 platform maka kena naik lif pun 2x la untuk sampai atas sekali.

P1030069

Jika dilihat pada bentuk Eiffel, yang atas sekali tu kecik je jadi kena beratur untuk naik lif ke atas sekali. So kami spend masa lama juga di platform tengah. Ambil gambar dsbg. Masa ni cuaca dah mula sejukkkk. Lagipun kami dah tinggi di atas lagilah sejuk aduhai. Nasib baik sepanjang di atas ‘Aaqil sangat happy. Alhamdulillah. Daripada atas tu boleh guna teropong untuk lihat sekeliling bandar Paris. Subhanallah Paris memang cantik. Dan padat dengan bangunan hihi. Btw agak sukar untuk selfie di platform teratas ni sebab ruang sempit dan orang ramai dan semua pun nak selfie haha. Malangnya masa kami pergi tu monopod mahupun gopro belum wujud maka ada alasan untuk pergi ke sana semula. Eh suami baca ke ni. Mintak-mintakla baca lalala P1030096 P1030097 P1030098 P1030074 P1030084 P1030119 P1030099

Kami turun tu dah hampir senja. Dekat 2 jam jugak duduk kat atas tu sampai kejung keras beku la. Dah la pakai sweater je pandaikan. Turun tu dah hampir gelap. Eiffel tower bakal disimbahi cahaya lampu oh so beautiful im in love… kami berjalan ke taman depan Eiffel dan ambil gambar. Makin jauh makin cantik. Hari pun makin gelap. Terserlah Eiffel tower di tengah kepekatan malam. Ayat puisi sangat kan. ‘Aaqil pun seronok berlari-lari sambil ummi walid lupa diri selfie berdua (masih tiada monopod ketika ini T_T)…

P1030141

Rancangan asal mahu ke Arc de Triomph dan beberapa lagi tempat pada hari yang sama tapi disebabkan lewat sampai maka kami setuju untuk tidak tergesa-gesa dan pergi ke tempat tersebut ke hari esoknya. Tu yang lama melepak di Eiffel. Jam 8pm macamtu baru bergerak pulang. Sempat singgah di kedai runcit untuk membeli air, butter, roti dan telur untuk sarapan esok. Malam tu balik kepenatan. Masak megi telur je untuk dinner. ‘Aaqil makan roti dan telur rebus hihi.

Malam tu sambil saya masak, basuh baju sidai baju, suami mengadap laptop buat kerja. Honeymoon sangat kan hihi. So that’s how we spend our Eid Adha last year huhuh

Will update on our day 2 in Paris soon (hopefully not next year la tskk)

Isu harga produk Shaklee?

Saya nak berkongsi sedikit. Ada DUA perkara yang amat penting yang anda perlu tau sebagai pengguna atau bakal pengguna produk Shaklee,

Penyelarasan Harga

Beberapa bulan lepas Shaklee telah membuat penyelarasan harga Semenanjung(WM) dan Sabah/Sarawak(EM). Maksudnya? Kini pelanggan di Sabah dan Sarawak dapat menikmati pembelian harga produk Shaklee di harga 5% lebih murah dari harga sebelum ini!!

Penyelarasan ini adalah tanda Shaklee menghargai para pelanggannya. Bayangkan dengan kos sara hidup yang meningkat hampir 100% sejak 5 tahun yang lepas, harga produk Shaklee tetap sama. Malahan boleh pula diselaraskan kepada harga yang lebih murah! Sebab bagi saya boleh je Shaklee selaraskan tetapi harga di Semenanjung mengikut harga Sabah/Sarawak.  Tapi sebaliknya yang berlaku 🙂

Ini juga salah satu cara untuk Shaklee lebih meluaskan pasarannya di peringkat luar Semenanjung!!

shaklee

Perang Harga

Satu lagi isu yang sangat hangat diperkatakan adalah isu ini! Terdapat kes dimana pengedar menjual produk Shaklee(SID) di bawah harga ahli yang mengganggu reputasi Shaklee sendiri. Bermula 1 Apr lalu, Shaklee telah mengeluarkan arahan agar SID menjual produk Shaklee mengkiut harga pasaran yang ditetapkan. Harga ahli HANYA UNTUK AHLI SAHAJA. Tiada ‘harga antara’ atau tawar menawar dibenarkan. Jika anda bukan ahli Shaklee dan membeli produk Shaklee dari SID dengan harga lebih murah daripada harga pasaran, ini bermakna SID tersebut boleh dikenakan tindakan iaitu ditarik kembali keahliannya!

Penguatkuasaan ini bukan sahaja memberi kelebihan kepada para ahli kerana ia memelihara keistimewaan menjadi ahli Shaklee. Malah, lebih ramai pengguna Shaklee yang AKHIRNYA mendaftar sebagai ahli Shaklee dan dapat menikmati harga ahli. Saya akan bercerita mengenai faedah menjadi ahli Shaklee dalam entri seterusnya J Sejak penguatkuasaan ini, lebih 10 orang rakan saya mendaftar sebagai ahli di bawah saya, alhamdulillah. Kebanyakan mereka merupakan pengguna setia Shaklee. Jika anda memang menggunakan produk ini secara konsisten memang sewajarnya anda mendaftar terus sebagai ahli. Cuma RM65 sahaja seumur hidup tak perlu perbaharui.

Moga semua SID dapat berniaga dengan berhemah demi mencari rezeki yang berkat.

Kepada pembaca yang memang pengguna setia produk Shaklee, jom lah mendaftar jadi ahli. Sangat berbaloi!

Kausar | SMS/whatsapp : 0122635678 | COD Shah Alam & KLCC

Alkisah teacher & kolagen

Minggu lepas berlangsungnya majlis Hari Guru peringkat taska ‘Aaqil hihi. Ala kecil-kecilan untuk raikan teachers dan anak-anak. Dapat surat tu tertera mintak dipakaikan anak-anak pakaian yang presentable sedikit dan juga kalau boleh sediakan hadiah untuk teachers anak. Wah, hadiah! Pertama kali nak bagi hadiah hari guru untuk guru kepada anak jadi rasa teruja lebih sedikit.

20140520-125038-46238961.jpg

Dalam kepala memang terbayang shawl je. Jadi sehari sebelum kejadian tu lepas lunch, singgah kat Ampang Park dan jumpa shawl yang cantik dan selesa. Harga pun murah. Beli 2 helai sebab teacher untuk toddler ada 2 orang, Teacher Nisa dan Teacher Qina. Kemudian beli paperbag dan kad kecil di Memory Lane. Balik rumah malam tu pek kan siap-siap hadiah, dah siap tulis atas kad saya didatangi satu idea!! Apakata saya tambahkan se-sachet Shaklee Collagen Powder ke dalam set hadiah ni. Mesti teachers suka! Mujur ada sekotak Collagen yang baru dibuka…hihi memang rezeki teachers ‘Aaqil betul ;p

20140520-122241-44561357.jpg

Esoknya, 16 Mei Jumaat, abah bagitau ‘Aaqil yang beri sendiri hadiah kat teachers masa sampai di taska. Sempat saya ber-whatsapp dengan teacher Nisa ucapkan selamat hari guru dan berterima kasih kerana menjaga ‘Aaqil dengan penuh sabar. Tapi, saya terlupa nak beri cara pemakanan suplemen seperti yang biasa saya beri kpd pelanggan saya! Saya tangguh punya tangguh hingga Ahad malam, saya whatsapp teacher dan bagitau cara makan kolagen gitu gini gitu….

20140520-122241-44561418.jpg

Sekaliiii teacher reply balik bagitau yang dia makan serbuk kolagen tu begitu sahaja tanpa dibancuh dsbg! Siap tanya lagi berapa harga sebab kalau saya jual dia nak beli lagi. Haha tergelak besar saya. Maklumlah saya sendiri bermasalah nak telan kolagen walaupun setelah dibancuh dengan air oren ;p Rasa yang tak berapa mesra di tekak saya. Tapi ramai je kawan saya yang takde masalah untuk minum secara natural. Kejadian teacher ni memang terbukti ia boleh je ditelan macam tu je. walaupun seeloknya dibancuh bersama AIR MASAK dan DIMINUM ketika perut kosong untuk kesan optimum!!

Bercerita mengenai cara pemakanan kolagen Shaklee atau pun produk Shaklee yang lain, amat penting kita tahu cara yang betul agar ia benar-benar berkesan. Ini merupakan salah satu contoh. Dahulu saya ambil kolagen dengan membancuhkan serbuk tersebut bersama air oren, air milo. Lepas beberapa kotak dah habis, baru saya tau cara terbaik adalah hanya bancuhkan serbuk dengan air masak suhu bilik. Ok disini saya letakkan FAQ mengenai kolagen sementelah banyak jenama kolagen di pasaran kan,

S : kenapa kolagen Shaklee tidak berperisa? kan bagus kalau ada perisa strawberi, mangga, anggur, durian…..sedap sikit nak telan…
J : bila serbuk kolagen tu diproses nak dijadikan berperisa, maka ketulenannya akan ‘dicemari’…

S : kenapa kolagen mestilah dikekalkan ketulenannya?penting ke?jenama lain boleh je jadi sedap
J : agar saiz molekul kolagen kekal kecil ya…

S : kenapa kolagen seeloknya bermolekul kecil?
J : agar ia mudah menyerap kedalam lapisan kulit. rugilah telan kolagen kalau molekul tak dapat diserap.ye tak

Sekarang dah faham kan kenapa kena bancuh dan minum dengan air masak sahaja. Agar molekul kolagen tersebut kekal dan tidak dicemari oleh molekul milo dan molekul jus. Bila molekul kekal dgn saiz yang kecil, maka mudahlah kulit seta organ kita serap kolagen. Barulah nampak kesan yang kita nak.

Sebagai SID, saya sangat particular tentang cara pemakanan suplemen yg pelanggan saya beli kerana saya ingin mereka merasai kesan pada diri mereka barulah saya pun happy nak menjual. Ye tak? Perasaan best bila dapat menambah nilai dalam hidup orang lain 🙂

Jika anda nak glowing sebelum raya, boleh cuba ambil Shaklee Collagen Powder daripada sekarang. Topup kolagen anda now now now… hihi

Untuk tempahan Shaklee Collagen Powder anda secara terus, sila klik sini.

SID 970655
COD sekitar Shah Alam dan KLCC
Sms/Whatsapp : 0122635678

Adikku si Gen Z

I hope its not too late to congratulate my beloved baby brother, ‘Imran for making through to LAW SCHOOL. Ok la kan sounds hip sangat bila mention gitu walaupun hakikatnya Asasi Undang-Undang di UITM Shah Alam. Hihi

20140515-095541.jpg
Sebetulnya saya benar-benar kenal ‘Im ni masa dia cuti lepas SPM lah. Sebab sebelum ni dia duk asrama. Saya pulak lepas kahwin tak duduk rumah mak jadi ni la masa yang betul-betul kami berdua duk sekali bawah satu bumbung.

Dalam adik beradik saya seakan ada generation gap. Macam ada 2 group. Yang geng kakak abang ni gen Y dan adik2 yang masih belajar ni gen Z. Kadang tak satu wave. Tanggungjawab kami pun berbeza-beza. Saya rasa siapa pun yang ada adik beradik ramai dan jauh perbezaan usia akan merasakan ini.

Jadi seolahnya kita tak faham mereka dan mereka tak faham kita. Banyak la yang saya belajar bila akhirnya kami duduk sebumbung. I find he has lots of good qualities. Sebelum ni kalau adik2ku yang balik asrama sekejap2 saya akan rasa macam apesalla diorang ni macamni tak macam kitorang dulu etc etc… So now I learn the differences and accept the way he/she is… :’) Maklumlah kita ni hidup zaman mirc/friendster/sms20sen, mereka hidup zaman twitter/fb/whatsapp/4g jadi cara pemikiran mereka berbeza, antara faktornya lah kan…
Note : You will understand this generation gap thingy as you go through some articles on the net. Really an eye opener. Sekurang-kurangnya bila kita tak puas hati dengan adik2 atau bos2 kita yang babyboomers kita boleh berlapang dada dan katakan pada diri kita,” its okay, this is just a gen gap thing laa no biggy”..

On top of that, we all agree that ‘Im ni special in his own way. Dia bukan mediocre science stream must get straight A’s. He has his own way of thinking that makes him unique. That makes him who he is now.

I used to look at him as budak nakal tak nak dengar cakap. But now after months living with him, dia adalah antara anak mak yang sangat mendengar kata. In fact lagi taat dari masa saya di umur dia kot. Kira boleh diharap la kat rumah tu as man in the house. Kalau suruh dia takkan tangguh. And he is natural with kids. He’s like a guy version of Raiyan my sister haha. Walaupunnnnnn agak kuat menyakat anak-anak buah dia tapi sangat penyabar melayan budak-budak…

Lagi satu ‘Im ni (eh eh macam nak promot adik pulak uols haha) sangat berdikari. Dia proaktif cari kerja part time lepas SPM. Mula dengan team wedding photog, lepastu tak menjadi dia try pulak kerja kat MyNews.com. 2mggu je tahan sebab takdapat gaji. Masa cuti sekolah tak silap dia pernah kerja McD. Rajin buat ot… He’s not a typical spoilt brother…

Anyways, I pray for his success in uni life and hereafter. Moga ‘Imran tabah hadapi dugaan di tahun mendatang and will make our family proud. This is just the beginning!!

Ummi & ‘Aaqil sayang Pakchak NOOOO hihi ❤️❤️

Kisah Shaklee ku

Hai hai haiiii

Jadi saya telah buat keputusan yang agak penting (bagi saya) hari ini. Saya ingin jadikan Shaklee sebagai sebahagian daripada isi blog saya. Saya ingin berkongsi info dan kisah di sebalik Shaklee dan keluarga saya. Bagaimana ia menyentuh diri saya. Lagipun Shaklee sudahpun menjadi 25% daripada hidup saya, dan hampir 15% daripada pendapatan bulanan saya. Alhamdulillah…

Moga bermanfaat buat semua pembaca 🙂

Bagaimana terjebak?
Sebetulnya saya dah maklum mengenai bisnes Shaklee ni sejak 2 tahun lepas. Beberapa rakan sekerja dah join. Ada yang berhenti separuh jalan. Ada yang berhenti kerja sebab nak buat bisnes ini sepenuh masa. Disebabkan lebih ramai berhenti separuh jalan daripada yang konsisten maka saya kurang berminat nak join. Tiada contoh terdekat. Lagipun saya tak gemar makan suplemen hehe. Alasan biasa.

Jan 2013
Kaklong saya, Aishah join bisnes ini dibawah Kak Puteri. Saya cuma ‘jeling’ dari kejauhan. Nak tengok sampai mana kaklong bertahan. Bulan berikutnya saya sudahpun menetap di Ashgabat, ikut suami yang kerja disana. Melalui fb saya lihat promo kaklong beserta kenaikan rank beliau bulan demi bulan. Makin ramai mutual friends kami (satu alumni sekolah) yang terjebak di bawah beliau. Saya jadi tak senang duduk sebab rasa berkobar-kobar nak join.

Ogos 2013
Pulang Malaysia untuk cuti berhari raya ‘akhirnya’ saya serah diri jadi ahli dengan alasan nak mula pakai kolagen LOL. Dapat keahlian percuma dengan pembelian 3 kotak Shaklee Collagen Powder! Sempat coaching dengan kaklong.

Cabaran awal yang paling saya tak boleh lupakan adalah apabila satu kotak produk Shaklee yang kami bawa pulang ke Ashgabat telah hilang ketika transit di Dubai! Masa tu nak nangis rasa. Sebab di dalam tu bekalan suplemen untuk kami hingga bulan Disember! Setelah laporan dibuat di pejabat Emirates, kami menunggu kotak tersebut masih tidak dijumpai. Saya redha jika itu bukan rezeki saya. Kami pulang ke Ashgabat tanpa satu pun produk Shaklee!! Tapi saya tetap teruskan berpromo di fb menggunakan apa jua info dan knowledge sedia ada! Dua hari kemudian, jam 5pg suami dapat panggilan dari Emirates mengatakan kotak tersebut telahpun dijumpai dan akan diterbangkan secepat mungkin!!!! Alhamdulillah!!

Maka bermulalah perjalanan saya bersama Shaklee di bumi Ashgabat… :):):)

Banyak cabaran dan tips penting yang ingin saya kongsi hasil pengalaman yg saya kutip disana. Bak kata kawan-kawan saya, ‘negara pelik tapi benar’ hhaaha. Bakal saya ceritakan di entri seterusnya!!

Stay tuned and enjoy your stay!

❤️❤️

Kausar Mohd Amin
SID 970655
0122635678 (sms/whatsapp)

‘Aaqil’s Sports Day!

Kiranya sabtu lepas merupakan hari yang cukup bersejarah buat diriku yang bergelar ummi. Hehe. Sebab first time ni anak nak pegi hari sukan. Walaupun last minit baru teacher dia bagi surat, mujur hari tu takde plan apa-apa.

20140514-145319.jpg

Takdelah besar sangat eventnya. Buat pun dekat padang depan skool tu je. Kalau tak silap ada 3 kelas kesemuanya. Toddlers(2-3y.o), preschool 4-5 y.o dan preschool 5-6y.o. Kelas ‘Aaqil Cuma ada 6 ke 7 orang je.

Plan asalnya nak bawak adik lelakiku, Imran untuk teman. Tapi pagi-pagi tu takde siapa pulak yang bangun. So kami pergi berdua je. Walid dah pesan amik gambar dan video banyak2. Maklumlah hari bersejarah….hehhe. Lepas subuh tu terus mandi lepas tu kejut ‘Aaqil dan tukar baju dia. Oh ada peristiwa kelakar tentang kasut sukan ‘Aaqil. Lepas lunch hari Jumaat sehari sebelum hari sukan tu beli sepasang kasut sukan untuk dia. Malam tu kasi dia pakai sebab taknak la berperang berdrama pagi hari sukan tu kut la dia taknak pakai. Sekaliiiii dia suka sangat kasut tu sampai tidur pun nak pakai kasut tu haha. So sampai ke pagi tidur dengan kasut. Aduhai anakku. So masa nak tukar baju dia tu kena pujuk la suh tanggal kasut dulu haha..

20140514-145155.jpg
Dah siap-siap semua, kami pun bertolak. Alaa skool dia tak sampai 5 minit pun dari rumah kami hehe. Sampai tu parking area padang tu dah penuh la pulak. Jadi saya drop ‘Aaqil kat teacher Qina dia sebab semua student dah kena berhimpun. Apalagi, meraung si kenit tu macam tiap pagi nak hantar nursery kekdahnya adoi. Ummi jenguk je dari jauh sambil berjalan ke kereta nak cari parking.

20140514-145116.jpg
Pastu cari seat nak duduk. Usha ‘Aaqil dari jauh je. Tengok dia macam blur-blur lagi. Maklumlah, baru bangun pastu tak mandi hehee tetiba kena pegi tempat ramai orang, ummi lak hilang tiba-tiba. Mintak tolong teacher Nisa ambilkan gambar ‘Aaqil yang dah siap pakai cap 🙂

Tak sampai setengah jam lepas tu acara pun bermula. Mula dengan perbarisan anak-anak. Mengikut kelas masing-masing. Didahului oleh kelas TODDLERS…awwww… Masa tengok ‘Aaqil berarak, bergenang airmataku. Tak sangka macam tu perasaan sebak. My little miracle dah besar, dah boleh independent. Kejap sangat masa berlalu…

20140514-145139.jpg

Ok habis je berarak, ada sesi nyanyi lagu I Am MusLIM, Lagu Selangor, ikrar dari anak-anak, pastu ada lagu GUMMY BEARS dan KUNGFU PANDA(haa dua lagu ni diorang kena buat tarian sekali haha). The whole time ‘Aaqil berdiri tegak je tanpa perasaan hihiihi. In fact semua yg dalam kelas dia berdiri tegak je hiiihi

20140514-145217.jpg
Habis tu semua keluar baris dan diikuti dengan acara untuk TODDLERS. Ada dua acara. Awww lagi sekali airmata ummi bergenang. Sempatla rakam video. Tak percaya at his age and his manja-ness he can do such things independently. The whole time dia tak perasan pun ummi berdiri dekat je dgn dia. Punyalah seronok dia main. Bila dah keluar dari gelanggang main tu semua pegi kat mak ayah masing2 tapi anakku dok cari2 ummi tak jumpa alololo. Cakkkk ummi kat belakang rupanya. Baru nampak dia sengihhh…

Pastu ‘Aaqil minum vitagen, makan bihun, sementara tunggu hujan turun(jap) dan kelas lain main acara diorang…

20140514-145246.jpg

Habis dalam kul 10+ ada penyampaian hadiah. Semua dapat la takde pemenang takde pengalah. ‘Aaqil dapat hadiah aeroplaneeee…punyalah eksaited nak bukak hadiah time tu jugak pastu menjerit happy dpt aeroplane…

20140514-145334.jpg
Alhamdulillah…now countdown to his graduation pulak, perhaps akhir tahun ni? Hehe

Ummi loves you so much sayangggg❤️❤️