Monthly Archives: June 2014

Suplemen untuk Ramadhan

Oh my kejap je masa berlalu. Lagi 3 hari je nak menyambut Ramadhan. Saya pasti antara readers saya yang terfikir suplemen terutama utk,

1. Anak-anak yang baru mula belajar berpuasa
2. Nak glowing menjelang Syawal
3. Mak ayah di kampung agar cergas dan sihat sepanjang Ramadhan dan Syawal

Haaa. Saya nak bagi cadangan la ye….

20140626-113310-41590114.jpg

SATU
Untuk anak-anak yang baru mula berpuasa, biasanya umur sekitar 6 ke 7 tahun kan. Saya cadangkan ambil set ini,

Mealshakes dan Performance Drink!

Bagaimana ia membantu? Mealshakes dapat tingkatkan selera anak ketika sahur malah mempunyai 19 zat yang diperlukan seorang kanak2 yg sedang membesar.
Performance Drink dapat elakkan anak anda dehydrated sebab seimbangkan elektrolit dlm badan. Puasa ni kritikal kat kanak2 bukan sebab lapar sgt tapi sebab haus. Betul tak? TAPI pastikan cara pengambilan betul ya. Saya akan beri cara pemakanan set ini kepada pelanggan saya dengan percuma :’)

DUA
Musim raya ni kita akan jumpa ramai orang. Selalu kita akan titikberatkan penampilan ; muka dan saiz badan. Ahaks. So untuk Glowing Menjelang Syawal, saya cadangkan semestinya Shaklee Collagen Powder! Ambil sesachet sehari selama 30 hari Ramadhan untuk kesan menakjubkan di bulan Syawal :’) Untuk ehem saiz badan pula boleh amalkan Set Mighty 3 Gems yang dapat kawal selera makan kerana efek kenyang lebih lama!! Sahur dan buka puasa tak perlu makan lebih2 inshaallah!

TIGA
Bagi orang tua kita di kampung mereka pastinya looking forward nak beribadah dengan seselesa mungkin. Vivix inshaallah dapat membantu. Cara pengambilan pun warga emas friendly sebab hanya 1tsp sehari. Tak perlu telan tablet. Sebotol Vivix tu memang untuk sebulan penggunaan. Just nice untuk Ramadhan. Kalau ambil 2 botol (hingga Syawal), boleh dapat percuma keahlian Shaklee!

Jom sama-sama raikan kehadiran Ramadhan dan sediakan ‘kelengkapan’ secukupnya agar dapat beribadah dengan selesa dan tenang…

Salam Ramadhan dari saya ❤️

Untuk tempahan Set Anak Belajar Berpuasa secara terus, sila klik sini.

Untuk tempahan Glowing Menjelang Raya secara terus, sila klik sini.

Untuk tempahan Vivix secara terus, sila klik sini.

Atau boleh juga hubungi saya di nombor tertera.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC

europe trip – Paris (Day 2)

Ok tadaaaa saya bagi kesinambungan daripada entri sebelum ini. Hihi pasrah la kan walaupun basi. Sekadar nota di kemudian hari.

Hari ke-2 di Paris kami berjalan-jalan mengikut itenerary saya masa ke Paris tahun 2009. Cuma kami tak ke Disneyland la sebab masa kami agak suntuk. Sebab nak spend masa kat Disneyland kena seharian. Rugi kalau pergi separuh hari. Lagipun ‘Aaqil pun kecik lagi memang takkan ingat lah memori kalau pi sana. So kami proceed jenjalan je di sekitar Paris dengan hop on hop off metro. Cuaca agak mendung the whole day. Infact separuh hari hujan iskkk. Tips nya jangan pergi masa transition musim sebab akan banyak hujan. Kami pergi masa tu autumn nak tukar ke winter…

Kami memang jenis yang melancong bukan untuk shopping. So LV ke apa ke sila tengok dari luar je ye. Kalau masuk pun cuci mata je. Kahkah. Maka beginilah perjalanan kami di hari tersebut…

Sacre Ceour
Rupa dia ala-ala masjid sikit. Walking distance je dari apartment kitorang kat Montmartre. Masa ni dah mendung dah. Hampir-hampir kitorang sesat sebab punyalah tinggi bukit yang nak didaki tak sampai-sampai. Dah sampai atas, amik gambar lompat-lompat sikit. P1030166 Kami turun guna Funiculaire. Macam tram gitu lah turun ke bawah. Boleh jugak nak jalan turun ikut tangga tapi taknak buang masa. Bayaran tak pasti lah tapi lebih kurang macam nak metro harganya. Tinggi macam bangunan 20 tingkat gitu..

La Defense
Dari stesen Anvers (biru) kami naik hingga ke hujung sekali line kaler kuning. Tak ingat nama stesennnya. Ada satu monumen berbentuk segi empat yang sangat besar. P1030183 Unik sangat bangunan ni. Kalau tak silap ada office kat sini. Technip Paris pun area sini. Masa ni dah renyai sikit. Jadi kami turun ke subway lepak kejap. Subway kat La Defense ni ala2 KL Sentral sikit.

Arc de Triomph
Kalau tengok dari top Eiffel, boleh nampak Arc ni tengah2 kat centre dan ada cabang ke segenap bahagian lain di Paris. Bawah monumen ni ada muzium. P1030197 Paris memang banyak muziummmmm. Haa kat sini kitorang stop jap duduk kat bench fefeeling orang perancis makan senwic yg dah ditapau. Haa masa kat sini hujan dah berhenti alhamdulillah. Lepas amik gambar (lompat2 lagi) kami teruskan perjalanan di sepanjang jalan yang terkenal iaitu,

Champs de Elysse
Yang buat femes ni sebab jalan ni tersangat panjang dan pelbagai kedai berjenama spt Louis Vuitton yang sangat besarrrrr along this road. Kalau tak silap kami masuk kat Zara je kot. Oh dan Tag Heuer hihi. Tu pun sebab hujan hihih. P1030211 Belilah payung sebatang sebab masa ni hujan dah makin lebat

Grand Palais dan Concorde P1030227 Istana dan monumen yang sangat indah. You all boleh jalan kaki atau naik metro untuk sampai ke destinasi ni semua. Sebab memang dekat antara satu sama lain…

Musee du Louvre
Masa kat sini hujan dah lebat sangat. Sedih gak sebab ni antara tempat yang sangat saya nak bergambar. Oh disinilah dikatakan gambar Monalisa disimpan. P1030249 Kami turun ke bawah ‘pyramid’ tu untuk berteduh dari hujan. Orang sangat ramai despite the rain. Kami spend dlm sejam juga disini sebab stuck tak boleh pergi mana2. What an experience…

Grand Mosquee de Paris
Kami singgah makan lunch di area masjid ni dan tunaikan solat jama’ kat sini. Alhamdulillah. Kat area masjid ni juga ada banyak kedai daging mentah yang halal.

Laduree
Macaron yang terkenal tu boleh didapati kat sini. Tak silap metro line hijau. Haha teringin punya pasal maka kami pun menapak ke sini. Jauhnya mak aih sampai nak tercabut kaki. Belilah jugak 6 ketul (sekotak kecil) yang berharga hampir eur40 *nangis*…tapi serius memang sedap. Lain sangat dengan macaron kat tanahair (lupa diri). P1030263 Rasa dia tak manis sangat dan lemak2. My fav is pistachio and rose (baru beli 6 ketul dah ada feveret matilahhh inisemuapoyo kah2). Bila otw back baru tau yg sebenarnya Laduree ni ada je kat Champs Elysse tadi. Perancangan kurang bijak disitu ya.

Notre Damme
Masa ni dah gelap. So pergi takat cukup syarat je. P1030265 Haa dalam ni ada muzium. Dan kat taman tu patut ada burung jinak macam pigeon tapi sebab dah malam mungkin dah pulang ke sarang. Gitu. Kami dinner di restoran yang sama saya pernah makan dengan the girls back in 2009. Restoran Istanbul ape tah… Lepastu shopping souvenir sikit dan pulang ke apartment…

Balik tu dah kul 10 ke 11 malam. Packing untuk ke Frankfurt keesokan harinya. Alhamdulillah ‘Aaqil pun baik je tak cranky. In fact masa dinner tu still aktif lari2 dlm restoran kacau org lain makan hehe…

Till next entry xoxo

Sarapan Mudah dan Pantas

Percaya tak bagaimana kita mulakan pagi kita akan menentukan bagaimana kelancaran hari kita? Sebab tu saya yakin sarapan yang berkhasiat, pantas, mudah dan sedap amat penting untuk pagi dan hari yang lancar. Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) adalah pilihan terbaik untuk sarapan bagi mereka yang sibuk tetapi ingin terus produktif dan masih khasiat! esp

Masa zaman muda-muda dulu saya ‘rajin’ bangun lambat . Sepanjang hari tu saya rasa tak best dan lesu. Dan akhirnya hari saya tak produktif. Cuba renungkan situasi ini;

Situasi 1
Bila mulakan hari dengan awal, jalan pun kurang sesak, tiba di ofis pun awal, sempat tunaikan solat Dhuha, dan bersarapan dengan tenang. Biasanya saya akan ambil ESP sambil menyemak email, calendar harian dan senaraikan perkara yang perlu dibuat untuk sepanjang hari. Boleh pulang dengan lebih awal kerana hari berjalan lancar…

Situasi 2
Jika saya terbangun lewat, saya akan lewat sampai di ofis dan ia akan menyebabkan saya tergesa-gesa membuat semua perkara yang akhirnya meletihkan saya dan perlu pulang lewat dari ofis.

ESP sebenarnya membantu saya utk kembali kepada track asal jika saya berada di Situasi 2. Saya masih sempat untuk ‘kembali positif’ dengan pengambilan ESP. Bagaimana? Sarapan dengan ESP mudah disediakan dan sangat praktikal. Sambil buat kerja mahupun mesyuarat saya masih boleh ‘bersarapan’ dan khasiat yang berpanjangan. Tak perlu spend masa 15-30minit untuk tapau dan sarapan di pentri — hey kan saya dah lewat sampai ofis! ESP ni sesuai untuk mereka yang always on the go atau orang yang mulakan hari dgn lewat. Kaya protein dan kenyang lebih lama, sedar2 dah waktu lunch!

(Resepi ESP saya : 1.5sudu besar ESP + 250ml susu segar sejuk + 2sudu besar Milo)

Saya boleh rasakan perbezaan hari saya dan juga positiviti saya pada hari tersebut. Sebab apa jua yang berlaku di awal hari akan memberi kesan kepada emosi saya. Jika saya happy pagi tu maka happy lah dan positif lah saya sepanjang hari. Jika pagi saya bermula dengan perkara negatif (eg kelam kabut) maka ia akan efek keseluruhan hari saya…

Anda pula bagaimana? 🙂

Untuk tempahan ESP secara terus, sila klik sini.

Bisnes vs Makan Gaji

Disclaimer : Ini bukan pendapat bias kerana saya sedang ‘menyarung kedua-dua kasut’. Harap maklum.

Seronok tau bisnes Shaklee ni kerana sangat menguji ketahanan dan kesabaran diri. Ramai yang ingat bisnes ni adalah bisnes PALING SENANG DI DUNIA sebab modal RM65 je lepastu semua buat online je lepastu ramai dah jadi jutawan goyang kaki blabla… Tapi tak ramai yang tau sebenarnya sama sukarnya dengan bisnes yang bermodalkan RM20,000 mahupun RM200,000. Sebab lumrahnya perniagaan ni sama sahaja. Apa usaha yang anda letak, itulah yang anda dapat…

Contohnya kalau kerja makan gaji, kita malas ke kita rajin ke hujung bulan gaji tetap masuk kan. Walaupun kita malas nak buat kerja seminggu, mengular ke atau buat tapi dengan berat hati atau buat sambil komplen, ia takkan efek langsung kat gaji hujung bulan tu.

Tapi berbeza dengan perniagaan sendiri. Katalah seminggu tu mood down gila malas nak promosi atau tak buat apa2 yang menambah nilai, maka zero lah pendapatannya. Memang bisnes tu takkan ke mana-mana bermaksud tiadalah income yang best di hujung bulan.

Semalam sambil saya memandu pulang dari kerja saya terfikir mengapa ada hadith yang menyebut 9 daripada 10 sumber rezeki datang dari PERNIAGAAN. Berikut adalah apa yang terlintas di fikiran saya,

  1. Islam menggalakkan umatnya sentiasa menjadi RAJIN. Saya tak katakan orang yang makan gaji ni tak rajin (helo saya pun sekarang sedang makan gaji. ayah saya dulu sara kami sekeluarga dengan makan gaji. suami saya pun sara saya guna duit makan gaji) tetapi kita cenderung untuk menjadi selesa dan PASRAH dengan apa pun yang terjadi kepada nasib kita sebagai pekerja dan perkara di luar kawalan kita contohnya polisi syarikat, untung rugi syarikat, rekod prestasi tahunan dan sebagainya. Apabila kita sampai mode pasrah maka kita akan terima seadanya (sayalah tu)
  2. Keuntungan jangka masa panjang. Kebanyakan perniagaan perlukan 2 ke 4 tahun untuk betul-betul stabil. Ada yang hingga 10 tahun untuk akhirnya kita menjadi bos besar, bergantung kepada modal dan kompleksiti sesebuah perniagaan tersebut. Tempoh ‘struggle’ ni lah yang tak ramai mampu nak lalui. Tetapi jika dilihat kepada jangka masa panjang, hanya perniagaan yang akan dapat memberi pulangan pasif kepada seseorang. Pasif ini bermaksud anda sudah ada empayar sendiri dan anda sudah kurang aktiviti secara literal dan lebih kepada pengurusan di peringkat atasan. CEO lah maksudnya. Tugasan tak banyak tetapi TANGGUNGJAWAB dan AURA semakin besar kerana sudah mempunyai empayar yang memerlukan anda sebagai tunggak.
  3. Meningkatkan imej orang Islam di mata masyarakat. Sudah tentu kita nak melihat masyarakat seislam kita kaya dan berjaya kan. Jika teman berbeza agama sudah lama pilih perniagaan sebagai cabang utama mengapa tidak kita? Mungkin kerana kita sudah SELESA atau pun takut nak struggle di beberapa tahun terawal (sayalah juga tu).

Oleh kerana itu saya mula menjinakkan diri dalam bidang bisnes ini melalui Shaklee. Saya sedar yang mood saya dengan kerja 9to5 turun naik. Tapi dalam bisnes Shaklee saya banyak belajar mengenal diri sendiri, banyak belajar mengenal banyak benda yang sebelum ni saya tak dapat pelajari dalam kerja hakiki saya, alhamdulillah. Saya belajar untuk menjadi lebih positif dan berfikiran terbuka. Moga jodoh saya panjang dalam bisnes ini agar saya dapat menjadi mentor kepada lebih ramai orang dan mengemudi empayar saya sendiri suatu hari nanti, inshaallah :’) Mohon doa semua hihi

p/s : ini semua pendapat peribadi saya, tiada kena mengena dengan orang yang saya pernah kenali ataupun tidak, wallahua’lam.

.Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC  

Masker yang tidak bersemuih?

Bersemuih? Berlemuih? Hihi mana-manalah…

masker

Sejujurnya saya sangat kagum dengan mereka yang boleh disiplin dengan facialfoam-toner-moisturizer-masker-nightcream-eyecream-yadayadayada…Fuh bagi saya kalau mereka boleh buat step by step ni setiap hari, memang lah wanita sejati. Ha ha.

Beberapa hari lepas saya duk belek-belek botol Vitamin E Complex daripada Shaklee. Tertulis kat situ “…with Grape Seed Extract”. Wahhh terus teruja nak baca kepentingan ‘biji anggur’ ni terhadap kulit sebab saya ada terbaca ada orang buat produk ni sebagai MASKER. Ho ho harus ku study kelebihan bermaskerkan Vitamin E gituww.. photo 1

Ekstrak yang diambil daripada grape seed (biji anggur) ni adalah dalam bentuk minyak. Memang proses nak ekstrak tu tersangat sukar dan kompleks TETAPI compare dengan efek dia perghhh mmg marveles ; ia dpt memulihkan jerawat, melembapkan kulit dan banyak lagi! Boleh apply kat kulit melalui banyak cara! 🙂

Jadi berikut adalah kebaikan grapeseed ni yang anda perlu tau,

1.Memulihkan jerawat – grapeseed oil ni mempunyai ciri-ciri antioksidan dan antikeradangan yang sangat baik untuk merawat jerawat (wah rhyme haha). Minyak ini juga mempunyai asid linoleic yang sangat membantu kesihatan kulit

2.Tegangkan kulit – pergh ni yang paling syiok. Minyak ni bantu kecilkan liang roma jugak maka ia boleh elakkan liang roma tersumbat yang boleh mejurus kepada jerawat. Sangat membantu bagi mereka yang mempunyai kulit jenis berminyak

3.Mengurangkan lingkaran gelap keliling mata – ni pun best jugak. Terutamanya dialami oleh orang dewasa disebabkan kurang vitamin ataupun kurang rehat. Produk di pasaran yang claim boleh bantu pulihkan masalah ni kebanyakannya mempunyai kandungan bahan kimia yang merbahaya. Sebaliknya dengan penggunaan minyak biji anggur ini setiap hari selama beberapa minggu dapat menghilangkan lingkaran gelap ini secara semulajadi inshaallah..

4.Melembapkan kulit – menariknya minyak ini boleh juga untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Ia sangat membantu menyembuhkan luka disebabkan jerawat

5. Antipenuaan – pengambilan setiap hari secara konsisten dapat menghilangkan kedutan wajah dan garis halus. Elastisiti kulit juga dapat diperbaiki menjadikan garis halus kian memudar

Bagaimana cara penggunaan minyak Grape Seed ini?
– Urutan di atas permukaan kulit
– Tekap perlahan disekitar lingkaran mata
– Campurkan minyak ini dengan krim pelembap anda untuk ‘lock’ kelembapan lebih lama dari biasa

Haaa semalam saya telah pun eksperimentasi Vita-E Complex Shaklee. Hanya cucukkan sahaja kapsul yang berwarna coklat gelap ini dan picit keluar minyak yang ada didalamnya. Picit sambil sapukan ke kulit muka terutama bahagian yang berbiji2 dan bawah mata. Picit hingga kapsul tu betul-betul penyet hihi. Kemudian biarkan 30 minit sebelum bilas… Anda pun cubalah sendiri, inshaallah mana tahu menjelang Syawal nanti anda akan kelihatan 10 tahun lebih muda ahaksssphoto 2

Promosi Vita-E Complex berakhir 30 Jun ini! Pembelian satu set promosi ini melayakkan anda dapat keahlian secara PERCUMA dan rebat tunai!

Untuk tempahan Vitamin E anda secara terus, sila klik sini.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC 

Ramadhan dan El Nino

Rasa macam baru je bulan Ramadhan kan. Ni dah nak Ramadhan balik. Masih teringat memori berpuasa selama hampir 17jam tahun lepas, di musim panas yang mencecah 45degc! Sangat mencabar. Imsak jam 4pagi dan berbuka jam 8.30malam. Tambah pula ‘Aaqil masih menyusu waktu tu fuhhh…Tapi disebabkan saya duk rumah sahaja dan cuaca panas/kering maka lancar je puasa alhamdulillah…download

Ramadhan tahun ni pula berbeza gaya mencabarnya kerana bertembung dengan musim El Nino. Sekarang pun kita dah mula rasakan bahang El Nino tu kan. Like literally. Keluar rumah panas, masuk rumah bahang macam oven nauzubillah. Nak menghadapi Ramadhan memang sungguh mencabar. Jadi apa persediaan anda untuk menghadapi Ramadhan kali ini yang saya pasti tak pernah dihadapi sebelum ini?

Pertama kali semestinya anda mesti pastikan anda bangun untuk SAHUR. Pentingnya sahur itu adalah kerana ia umpama SARAPAN. Anda selalu dengar kan breakfast is king? So makan pagi itu penting apatah lagi anda bakal berpuasa selama 14jam! Jadi jangan pandang rendah pada kelebihan bersahur tu ya. Tak semestinya makan banyak tapi biarlah SEIMBANG dan LENGKAP NUTRISI.

Untuk bulan puasa kali ni, cuba kita ekjas sikit menu agar kita peroleh khasiat yang lengkap serta boleh kekal bertenaga sepanjang hari seolah-olah tiada beza dengan hari bukan Ramadhan. Set Mighty 3 Gems daripada Shaklee inshaallah dapat membantu anda berpuasa dengan sempurna. Apa yang terkandung dalam set ini?photo (4)Energizing Soy Protein (ESP)

– protein lengkap yang mengandungi asid amino tinggi untuk rasa kenyang yang lebih lama
– bekalkan tenaga
– membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal

Mealshakes
-sesuai untuk semua peringkat umur malah bagi kanak-kanak yang baru mula belajar nak berpuasa
– bekalkan 19 vitamin dan mineral penting
– rasa french vanilla yang enak

Performance Drink
– minuman para atlit yang mengandungi imbangan elektrolit membantu mencegah dehidrasi, seperti minuman isotonik
– membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan
– membekalkan tenaga serta merta tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah

Nampak macam sama je 3 produk ini kan tapi sangat berbeza fungsinya. Pengambilan 3 produk ini secara teratur akan memastikan kita bukan sahaja dapat berpuasa dengan sempurna dan bertenaga, malahan dapat mengelak kelesuan selepas berbuka puasa. Inshaallah boleh kekal bersemangat untuk solat tarawikh dan bangun qiyamullail…

Satu perkara yang sya amat suka dengan set ini adalah ia selamat untuk diambil oleh ibu hamil dan menyusukan. Malahan tidak keterlaluan jika saya katakan golongan ini yang paling digalakkan mengambil set ini sebagai persediaan menghadapi bulan Ramadhan.

Disini saya cadangkan cara pengambilan Set Mighty 3 Gems ini sepanjang bulan Ramadhan,

SAHUR
1 sudu besar ESP
1 sudu besar Mealshakes
1 sudu besar Performance Drink

BERBUKA PUASA
1 sudu besar Performance Drink (bancuhkan dan minum sepanjang berbuka hingga tarawikh)

Cara penyediaan secara terperinci akan saya berikan kepada pelanggan saya SAHAJA 🙂

So macam mana? Bestkan set ni. Satu keluarga boleh kongsi dan minum. Kalau tak sempat nak masak untuk sahur boleh bancuhkan je shake dan hidang. 5 minit siap. Tak perlu tergesa-ges dan kelam kabut. Makanan segera yang penuh khasiat dan nutrisi tanpa perlu penyediaan yang lama 🙂

You know where to find me ;p

Untuk tempahan set ini secara terus, sila klik sini.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC 

perhimpunan 5 generasi

Hujung minggu yang lalu pada 7 Jun 2014 adalah hari yang cukup bersejarah buat keluarga besar arwah Hj Sulaiman, my great grandfather. Kira pangkat onyang la. Yang hadir ni adalah dikalangan anak cucu cicit piut Hj Sulaiman. Ini merupakan perjumpaan yang julung kali diadakan. Orang kuat yang menjadi mastermind perjumpaan ini adalah generasi ke-2, geng sepupu abah dan juga abah sendiri! Perjumpaan ini diberi nama, “Sireh Pulang ke Gagang-Waris Hj Sulaiman Berkampung”.

photo 1

Beberapa minggu sebelum dah rancak berbincang mengenai event ni melalui whatsapp. Oh terima kasih kepada teknologi yang memudahkan semua ni. Facebook pun memainkan peranan penting jugak sebab mudah nak cari dan berhubung semula. Alhamdulillah..

Adik beradik atok Mohamed Sura (abah kepada my dad) ada 5 orang kesemuanya; Bero, Kamisah, Abd Manan, Mohamed Sura dan Sakinah. Cuma atok dan Nek Sakinah je yang masih hidup. Majlis ni diadakan di rumah sepupu abah, di Kg Salak Tinggi.

Beberapa minggu sebelum event dah diberikan link kepada ahli keluarga untuk mengisi online form. Haa dalam ni la diletakkan segala butiran dan dari generasi keberapa dan sebagainya. Pembahagian tugas dari segi penyediaan fotografi, lokasi, makanan, saguhati, pendaftaran juga diputuskan awal-awal lagi. Kalau tak silap saya kos untuk event ni menjangkau RM10k. Hasil daripada sumbangan ahli keluarga, alhamdulillah budget ni small matter je. Malah siap berlebih lagi..

It’s a one day event dari pagi ke petang. Acara dimulakan dengan pendaftaran ahli keluarga. Yang belum isi butiran kena isi bora
ng yang diberi dan kemudian diberi sticker nama and kat tepi tu tertulis generasi ke berapa. Sambil2 tu dibuat sesi kenal mengenal oleh setiap keluarga (Gen 2). Sambil2 tu kanak-kanak ada tempat untuk bermain jigsaw dan boardgames. Ada yang breakfast. Free flow of food! Ada nasi lemak, bihun goreng, kuih muih… Sesi taaruf berjalan agak lama diselang seli dengan photosession. Walaupun panas terik hari tu tapi semua sporting je hihi..

photo 5

Selesai acara tu, semua makan tengahari yang dimasak khas oleh tuan rumah. Seekor lembu tumbang untuk event ni hehe. Ada sup tulang, masak lemak tulang, rending daging, sambal jawa, acar jelatah dan air sirap. Haha cakap pasal air sirap ni saya menyaksikan air direfill dalam bekas dispenser tu dekat 10x kot the whole event. Memang hot stuff maklumlah peluh pon freeflow hari tu. Tak dapat bayangkan orang kuat yang masak memasak tu, memang tabah…

photo 4

Kemudian ada sesi bergambar beramai2 ala-ala masuk paper, ala-ala nak keluar majalah 3 hihi. Dianggarkan 400 orang yang hadir, ramai kannn. Yang dalam gambar ni pun tak semua yang ada. Actual number mungkin 600 ke 700 orang kot waris Hj Sulaiman ni. Oh lepas tu ada bacaan tahlil, popkuiz dan disudahi dengan karaoke. Sebelum majlis bersurai, semua di beri doorgift berupa beg berisi moist choc cake dan air mineral, serta gambar yang diprint! Setiap keluarga diberi satu thumbdrive yang diisi butiran ahli keluarga. Majlis selesai lepas asar cemtu…

Alhamdulillah..walaupun saya tak dapat nak hafal nama (dan rupa) setiap ahli keluarga yang hadir (seriously, its just like attending an event full with strangers!), tapi inshaallah dalam 400 tu saya dapatlah cam at least 20 orang yang kalau berselisih kat shopping mall tu taklah jelling gitu je haha..moga ukhuwah ini kekal selamanya dan dapat dianjurkan lagi  sekurang-kurangnya setahun sekali…

Tips kekal segar di musim World Cup

Demam Piala Dunia 2014 bakal bermula beberapa jam sahaja lagi. Mesti ramai yang eksaited kan. Maklumlah sekali je tiap 4 tahun. Sebab tu macam mana sekali pun sure sanggup untuk berjaga malam…

Saya sendiri menyaksikan suami saya yang sanggup bersengkang mata nak tonton match kalau time EPL. Kadang-kadang tu rasa geram jugak sebab nanti dia mengadu zombie kat ofis la, pening la hihi. Sendiri cari pasal kan;p Masa 2010 dulu pun suami takdelah tonton semua match. Mana yang larat atau pasukan favourite je dia akan sanggup berjaga…

fifa_world_cup_2014_wallpaper1

Banyak tips nak berjaga ni sebenarnya. Antaranya,

1. Masuk tidur awal 2 jam dari biasa
2. Pasang semua lampu kat rumah tu supaya rasa macam malam masih muda
3. Goreng jemput-jemput atau cekodok sebagai pengubat ngantuk
4. Minum teh tarik
5. Ambil nescafe segelas yang boleh beri anda kesegaran hingga 5-7 jam

Memang boleh membantu sangat. TAPIIIII,
Poin no 1 tu adalah berkaitan dengan perubahan rutin yang sangat memenatkan dan kadang-kadang akan berlaku terlajak tidur hingga ‘sedar-sedar dah subuh’…melepas satu match…
Poin no 2 pulak tidak berapa digalakkan kerana pembaziran elektrik…
Poin no 3 pula boleh meningkatkan kadar lemak dalam badan. Takkut habis Piala Dunia, dapat hadiah extra 5kg berat badan hihuuu
Poin no 4 tak digalakkan juga kerana kandungan gula yang tinggi. Tahukah anda kandungan kalori dan gula dalam secawan teh tarik sangat tinggi. Jika diambil saban malam adalah tidak menyihatkan. Tambahan pula anda akan tidur selepas itu.
Poin no 5 juga tidak disarankan kerana kandungan kafein dan kalori yang tinggi. Kafein di dalam segelas kopi/nescafe boleh mencecah hingga 150mg segelas!! Pengamal perubatan menasihatkan agar mengambil tidak lebih dari 100mg kafein sehari

Keburukan pengambilan kafein secara berlebihan,
1. Menyebabkan peminum yang memang menghadapi masalah jantung dan kegagalan saraf menjadi lebih teruk dan kebanyakan mereka tidak sedar ini boleh berlaku kepada mereka
2. Memberi kesan seperti penggunaan dadah perangsang yang lain
3. Menyebabkan dehidrasi kerana ia mempercepatkan penghadaman dan merangsang pengeluaran air kencing yang banyak
4. Menyebabkan badan kehilangan kalsium serta potassium yang mempercepatkan osteoporosis
5. Menyebabkan seseorang itu mengalami situasi cemas, letih, tidak nyenyak tidur, sakit kepala, lekas marah, insomnia

Kesan jangka panjang kafein pula adalah menyebabkan ulser, masalah jantung dan ketagihan.

Jadi macam mana nak stay up tonton Piala Dunia kalau semua kopi takleh minum? Shaklee ada menyediakan satu produk teh yang sangat istimewa yang dinamakan Cinch Energy Tea Mix.

cinch energy tea mix

Kenapa istimewa?
– Hanya 5 kalori satu hidangan! Sesuai untuk mereka yang sangat menitikberatkan pengambilan kalori seharian. Berbanding 100 kalori dalam the tarik semestinya anda akan pilih Cinch Tea kan?
– Terdiri dari gabungan teh hijau Matcha, teh merah Rooibos dan ekstrak teh putih yang kaya dengan khasiat dan antioksidan
– Ia selamat, rangsangan tenaga semulajadi
– Meningkatkan metabolism dan tenaga. Bukan setakat tahan ngantuk je
– Tak perlu tambah gula. Boleh mix dengan air panas atau sejuk dan terus diminum
– Dalam bentuk stick (sachet kecil) yang boleh dibawa ke mana sahaja
– Sesuai untuk berjaga malam, memandu jauh ataupun bekerja di ofis

kandungan

Semestinya Cinch Tea Energy Tea Mix ni adalah alternative terbaik bagi mereka yang mahukan minuman yang sedap tetapi rendah kalori! Malah boleh memberikan tenaga segera! Juga untuk inchloss 🙂

Harus diingat yang Cinch Tea ini masih mempunyai kafein tetapi pada kandungan yang sedikit (70mg/stick). Maka wanita hamil dan menyusu harus kawal pengambilan produk ini. Ia juga tidak digalakkan untuk bayi dan kanak-kanak.

Cara minum? Hanya bancuhkan sesachet dengan 1L (air sejuk lagi sedap) dan diminum sepanjang aktiviti yang dinyatakan. Kalau nak tengok bola, haa minumlah sepanjang perlawanan. Sekotak mengandungi 28 sachet, jadi memang sedang elok untuk musim World Cup ni. Amik sesachet je sehari ya…

Jom sama-sama kurangkan gula, kalori dan kafein di musim ‘zombie’ ini ya hihi. Untuk tempahan Cinch Tea ini secara terus, sila klik sini.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC 

pengalaman berLASIK

Haaa inilah sebabnya saya berkaca mata ke ofis dan kemana-mana sahaja aritu. Biasanya pakai contact lenses sebab saya mmg jenis yang rimas pakai spek huhu. Antara syarat untuk buat lasik adalah kena off-contact lens sekurang-kurangnya 10hari sebelum lasik…

Untuk mereka yang berminat membuat prosedur ni, saya ingin kongsikan la pengalaman saya sendiri hihi. Ok anda kena tahu yang lasik ni ada 2 part, pertama kena cek kesesuaian mata, kedua, prosedur lasik tu sendiri.

Saya tak pasti di klinik lain, tapi di Prince Court/PCMC, setiap part tu memerlukan satu hari penuh. Ramai patientnya. Berikut detail untuk setiap hari tersebut…

Hari 1
Beberapa ujian akan dilakukan ke atas mata. Kat PCMC dipanggil ‘Eye Assesment Test’. Total ada 17 ujian yang anda perlu lulus sebelum anda diputuskan berjaya atau tidak untuk teruskan lasik. Antara ujiannya adalah,
– Ujian power mata asas
– Ukur ketebalan kornea
– Pemeriksaan saraf mata
– Ujian power mata(detail) : macam nak buat spek tu
– Pemeriksaan keadaan belakang bebola mata samada ada bengkak dsbg
– Uji tekanan mata
– Uji eye dryness

Dalam beberapa ujian kat atas ni nurse akan titiskan 3 jenis eye-drop utk besarkan mata. Dan utk bius sekali. Haa masa ni mata memang blur sikit walaupun pakai spek. Pastu pening dan kurang selesa sikit. Tapi lepas 4 jam gitu mata ok la balik. Just untuk test mata je.20140609-111322-40402341.jpg

Pembantu doctor akan ceritakan secara detail apa mengapa bagaimana lasik ni dilakukan, just to educate the patient. I rasa interesting sangat sebab baru I tau apa lasik ni sebenarnya. Dulu ingatkan just laser2 pastu setel hihi.20140609-111323-40403119.jpg

Kornea mata mestilah cukup tebal untuk menjalani lasik. Contohnya walaupun seseorang itu power dia 1400, tapi kornea dia tebal. Maka dia boleh buat full lasik. Jika tak cukup tebal mungkin partial je boleh dibuat. Masa saya buat ujian ketebalan kornea tu nurse ada kata kornea saya agak nipis. Memang pasrah je la sebab kalau tak lepas nak buat lasik nak wat camne kan.

20140609-121934-44374817.jpg Tapi lepas dibuat calculation, mata saya lulus sebab power mata saya dikira agak rendah (200-400), alhamdulillah..

Hari 2
Inilah hari lasik!! Sehari sebelum tu dia akan bagi eyedrop untuk kecikkan bola mata. Pastu takleh pakai mekap, deodorant, perfume etc. Nurse akan cek bila mata kita dah dikira betul-betul bersedia then boleh prep.20140609-111323-40403511.jpg

Having our lunch. My last picture with glasses ;p

Masa saya masuk ‘OT’ tu Prof Muhaya baru nak mulakan lasik dengan sorang patient ni. Prof suh saya tengok omg omg. Ya allah takutnya masa ni. Sebab saya sebolehnya taknak tahu apa yang terjadi tak sangka pulak memang stail PCMC ni kita kena tgk patient sebelum punya prosedur. Ada 2 mesin. Mesin pertama suction, 30secs tiap mata. Jangan risau takut mata berkelip sebab dia akan selotape mata kita kasi bukak je haha…

Setel yang tu pergi pulak ke mesin ke-2. Yang ni pulak Prof bukak lapisan luar kornea, kemudian laser 20secs pastu tutup balik. Masa ni bau cam hangit2 sikit heh.
Pastu setel! Tak sampai 5 minit pun keseluruhan prosedur… Tapi ye lah sebab tgk orang kena buat kan memang saspen. I siap ckp dgn Prof, “adoiii beranak lagi senang…” kahkah

Jangan risau sebab memang tak sakit sebab sebelum tu dia akan bagi bius dlm bentuk eyedrop so tak rasa pape. Cuma lepas prosedur tu kena makan ubat painkiller la sebab takut bila bius habis rasa pedih2 sikit.

Buat dengan Prof Muhaya ni rasa tenang je. Sebab dia akan berbual dengan kita. Sambil tu dia akan berzikir dan cakap “subhanallah sangat tenang sangat bagus…sikit lagi…haa setell dahhh…”. Yang paling saya tersentuh masa kat mesin ke2 tu, masa sedang laser tu Prof baca doa “ya allah jadikan lah (nama) isteri mithali, ibu yang baik, anak yang baik. Mati dlm husnulkhatimah. Dimasukkan kedlm syurga”…tersebak pulak huu. Kuaminkan je. Prof suh kit abaca al-Ikhlas dalam hati.photo 2

Few minutes after lasik. Mata blur sebenarnya tu. ‘Aaqil baru bangun tidur dan mengamuk ummi hilang tadi carik tak jumpa

Lepas lasik, mata masih blur lagi, mata kena pakai spek hitam yang disediakan dlm pakej. Lepas 3-4jam baru cerah mata hihi best sangattt. Cuma mata masih kering dan tak berapa selesa lagi. So balik dari spital kena orang drivekan.20140609-111324-40404429.jpg

Ada 2 jenis eye-drop yg kena letak 4x tiap hari selama seminggu. Lepastu ada eye lubricant yg macam eye-mo tu utk pakai sebulan sebab mata akan mudah kering awal-awal ni…yang kecik tu, dpt 2 kotak ada 20pcs tiap kotak.20140609-111325-40405598.jpg

Thanks husband dan ‘Aaqil yang sudi teman saya 2 hari tu hihi. Memang letih menunggu sebab patient ramai sangat. Yg sekali dgn saya hari yg sama lasik tu ada lebih 20org kot. Saya patient no 17 dah petang kul 3 cemtu huuu20140609-111321-40401320.jpg

Tak sangka lepas 20 tahun kerabunan dapat balik clear vision subhanallah.
Moga info ini dapat bantu uols yang bercadang nak buat lasik. Inshaallah 🙂

saya di sini!!

*UPDATED!*

Live from Sunway Pyramid Convention Centre!

20140608-165706-61026642.jpg
This is my first NC dan happy sangat dapat naik pentas ambil award. Saya layak di bawah kategori Business Growth : New Rank Achievement, alhamdulillah!
So ni lebih kurang perjalanan saya dalam Shaklee secara ringkas,

Ogos 2013 : mendaftar sebagai SID
Nov 2013 : naik rank Supervisor

Hingga ke saat ini, STYLo sudah semakin berkembang dan mempunyai keahlian seramai hampir 50 orang! Saya sedar jumlah ini akan meningkat dan meningkat dan saya bakal melahirkan leaders (rank Supervisor ke atas) tidak lama lagi. Inshaallah mereka juga bakal memeriahkan pentas National Conference tahun hadapan amiin..

Mungkinkah anda salah seorang calon yang bakal bersinar? Berdaftarlah sekarang dengan STYLo dan mulakan empayar anda sendiri 🙂

Berikut gambar sekitar NC dan Glitters Night Star Achievers Dinner!

photo 1  with the one only PM Cery, pencetus fenomena jutawan muslimah!

photo 2

‘Aaqil khusyuk tengok lampu warna warni hihi

photo 3

with geng LiSA yang ambil award sekali

photo 4

piala pusingan 

photo 5

LiSA with Master Puteri 

photo 1

yours truly with Master Puteri

photo 2 Glitter Nite pass
photo 3

Xoxo
Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC