10 Fakta Menarik Tentang Kolagen

FAKTA 1
Pada usia 35 tahun pembentukan kolagen dalam tubuh kita terhenti sepenuhnya. Ada satu lagi artikel yang saya baca kata sejak umur 30 tahun lagi. Oleh sbb itu pada usia 30 keatas ni proses penuaan menjadi lebih cepat ie kulit kering, garis halus, dan masalah kesihatan mulalah menjelmakan diri eg mata rabun, sakit lutut, dsbg. Orang selalu ingat kolagen ni untuk kulit je kan. Tapi sebenarnya ia sangat penting untuk sendi, tulang, otot mata, dan organ lain dlm badan.
Maksudnyakan korang, SUPLEMEN kolagen amatlah diperlukan terutamanya apabila umur anda sudah menjangkau 30-an. Takkan nak tunggu 35tahun kan…
Payung sebelum hujan, kolagen sebelum kedutan.

FAKTA 2
Tadi kita bercerita mengenai penghasilan kolagen yang akan terhenti pada umur kita 35tahun. Apa ada hal sebab kan kolagen kat dalam badan ni masih ada.
Tahukah anda umur 25 tahun kolagen sedia ada itu akan menyusut sebanyak 1.5% setiap tahun. Umur 40 tahun pula susut 30% setiap tahun. Umur 60 tahun susut 50% pula setiap tahun. Hanya dengan suplemen kolagen sahaja kita dapat replenish balik kolagen yang menyusut itu.
Sebab tu kita lihat wajah kita selepas 30-an makin ketara penuaan tu dari tahun ke tahun. Makin sukar nak disorok oleh mekap.

FAKTA 3
Satu lagi fakta yang best. Kolagen & kalsium ni sama pentingnya untuk tulang. Sebab apa tau, kolagen berfungsi sebagai ‘pelekat’ tulang supaya sendi kita bersatu. Dengan pengambilan kolagen secara konsisten, ia dapat menguatkan tulang dan mencegah tulang dari rapuh. Kesihatan tulang dapat terjaga dengan baik hingga usia tua — Osteoporosis yang menjadi musuh bagi tulang juga dapat dicegah!
Imagine dengan pengambilan kolagen dari kualiti terbaik, anda dapat faedah 10 dalam 1 : kulit, kuku, rambut, sendi, tulang, mata, etc

FAKTA 4
Kolagen ni seakan-akan filling di bawah kulit kita yang buatkan kulit kita jadi tegang, ‘penuh’ dan macam kulit baby.
Macam kulit atok nenek kita yang dah 80-an, kulit mereka seakan dah tiada isi. Ni lah antara puncanya.
Mustahil sangat nak dapat balik macam kulit bak telur dikupas hanya dengan ambil kolagen. Kalau mana-mana jenama yang claim boleh tu sebenaqnya ia suatu tektik marketing yang agak kurang jujur. Melainkan si pengguna (baca : duta) memang genetiknya kulit flawless pori kecil tak perlu camera360.
Ada satu eksperimen mudah nak tau tahap kolagen kita, ia dipanggil ‘snap back’. Caranya – cubit di bahagian lengan atau belakang tapak tangan atau bahagian muka dan lihat samada kulit tu kembali kepada asal serta merta atau tidak. Jika masa diambil lebih dari beberapa saat, ia bermaksud bahagian tersebut sudah hilang kolagen & elastisiti!

FAKTA 5
Apa kaitan sinaran matahari dengan kolagen? Haa jangan taktau sinar UVA boleh tembus lapisan bawah kulit dan serang kolagen&elastin yang boleh menyebabkan penuaan berlaku awal dari waktunya. UVB pulak attack bahagian atas kulit secara direct yg boleh sebabkan sunburn tu.
Baru tau kan sinar UV ada A dan B hihi
Sebabtu kalau pilih moisturizer kena pakai yang ada SPF. Nak pilih SPF pun kena studi jugak SPF15 ke 57 ke 38 ke 100 ke.

FAKTA 6
Penyusutan dan ketiadaan kolagen akan menjurus kepada kekasaran & kekenduran pada kulit.di.seluruh.anggota.badan.oh.this.is.scary.

FAKTA 7
Lapisan bawah kulit kita ni namanya dermis. Bahagian ni dibina oleh sejenis protein yg dinamakan KOLAGEN. Kolagen ni bertindak macam scaffolding untuk menampung perkembangan sel dan saluran darah dalam kulit. Jadi kolagen ni macam kerangka atau tiang yang mengukuhkan kulit kita. Bayangkan rumah tanpa tiang, bayangkan bangunan tanpa cerucuk, bayangkan tingkap tanpa frame.
Bayangkan………

FAKTA 8
Antara tips pemilihan kolagen yang terbaik adalah berat molekul yang rendah agar ia boleh tembusi lapisan dermis kulit kita. Unit dia dikira dalam Dalton (Da). Tadi saya ada buat research beberapa kolagen jenama terkenal yang berada di pasaran dan ini penemuan saya,
Collagen jenama N : 3000 Da
Collagen jenama B : 3000 Da
Collagen jenama E : 1500 Da
Shaklee Collagen Powder : 1000 Da :):)

FAKTA 9
Ok nak share tentang kaitan Vitamin C & pembentukan kolagen. Vit C ni perlu untuk menjaga STRUKTUR KOLAGEN yang dibentuk. Apa jua kolagen yg kita ambil, pastikan ia mengandungi Vit C ya!
Sebab tu orang suntik kolagen, suntik Vit C sebab berkait. Apapun, kajian membuktikan pengambilan secara oral lebih berkesan berbanding suntikan kerana penyerapan lebih mantap.

FAKTA 10 tipspilihkolagen

Jika anda menepati ciri-ciri ‘calon’ yang sudah tiba masa untuk mengambil suplemen kolagen, pilihlah Shaklee Collagen Powder! Bukan sahaja ia premium, bersih dan selamat, malah ia dijual pada harga promosi SEPANJANG SEPTEMBER 2014! SCP

Hubungi saya untuk pertanyaan dan order!

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC

One thought on “10 Fakta Menarik Tentang Kolagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge