Monthly Archives: May 2015

Kenduri Kahwin Contoh

Hihi gitu tajuk.

Alhamdulillah hujung minggu yg lepas, my BIL, Khairul Asraf selamat bergelar suami. Majlis berlangsung di Kulim, Kedah hometown biras baru saya, Wanee:) Nikah Sabtu dan kenduri keesokan harinya.

Satu yang sangat menarik perhatian saya adalah kedua-dua majlis diadakan dengan sangat sederhana. Selepas majlis nikah di masjid, ada jamuan di rumah pengantin perempuan untuk keluarga kami. Very small scale. Kawan-kawan pengantin pun takde. Lauk pun homemade.

FullSizeRender60

Selepas nikah. Incik suami dan baby Awliya tiada dalam gambar…

Esoknya pulak kenduri berlangsung di Dewan Bandaran Kulim. Ketibaan kami diraikan dengan kompang kemudian selawat oleh sekumpulan pelajar tahfiz(kalau tak silap la sebab berjubah putih dan berserban/kopiah). Sepanjang majlis ada nasyid dari kumpulan yang sama. Tiada majlis tepung tawar dan merenjis kerana tiada pelamin. Atas pentas tu tempat makan beradab dan satu lg sudut ada kek pengantin.

Lepas makan, pengantin potong kek sendiri2. Oh ya dj atau pengacara majlis juga tiada. Jadi aturcara just go with the flow. Simple sangat. Best pulak tgk.

Mesti wonder kan kat mana amik gambar dengan pengantin sebab takde pelamin. Hehe. Ambil gambar bawah pentas je. Kadang bila nak pengantin duduk, tarik kerusi dari meja makan tu dan amik gambar. Haha comel je.

Overall majlis ni sangat simple. Takde protokol. Tapi kami dari pihak pengantin lelaki tetap rasa diraikan. Zaman sekarang ni susah nak jumpa yang simple gini hehe.

FullSizeRender62

‘Aaqil dan Ummi makan kenduri paklang Asraf

FullSizeRender63

Kami berdua dengan Raja Sehari

FullSizeRender64

Family Iboi + Family BokBak

FullSizeRender61

Rombongan berarak nak masuk dewan, ‘Aaqil tetiba nak jalan ke arah vespa. So janji dgn dia lepas kenduri kita pergi kat vespa. Hihi

It might not be applicable to all, but modesty is still the best kan? May Allah bless their marriage till jannah. Amiin

p/s : balik Taiping/Baling kali ni berdua dengan ‘Aaqil tumpang adik ipar dari Shah Alam. Alhamdulillah ‘Aaqil behave je walaupun ada tantrum selang 6jam haha boleh gitu

Bulatan Gembira : Adab Berhujah

Terutama zaman sekarang dimana ‘perbalahan’ ni boleh berlaku dimana-mana, pakai jari pun boleh. FB, instagram, blog, whatsapp group. Setiap hari akan ada isu tak kiralah politik ke, video viral, trend terkini, artis bercerai, mahupun perbalahan resipi nasi lemak siapa paling sedap (contoh je).

Antara yang popular dan tiada berkesudahan;
– maid vs daycare
– parenting
– breastfeeding vs formula milk
– surirumah vs ibu bekerja
– vaksin anak
– TH vs 1MDB
– makan gaji vs bisnes
– MLM vs nonMLM
– isu rohingya
– GST
– pedophiles

Ya tu belum kira isu artis itu ini yang boleh jadikan pertelingkahan panjang lebar yang saya kira tuan punya badan sendiri tak baca dan ambil tahu pun hujah peminat mereka. Hihi
imagesCAAJTZ1Q
Dalam bulatan gembira (usrah) baru2 ni ada diskas pasal ni. Nak share kat sini. Beberapa perkara yang kita perlu faham dalam isu berbalah atau lebih sopan ehem BERHUJAH adalah,

1. Elak jadi orang terakhir berikan hujah kerana ia menunjukkan ego kita di tahap mana
2. Nyatakan poin-poin kita dgn hikmah, dan hentikan setakat itu
3. Kita tak boleh ubah persepsi dan pendapat orang sekelip mata. Kalau berhujah sampai tahun depan pun, kalau si A kata dia juga yang betul maka sia-sialah perbalahan itu
4. Objektif awal untuk memberi hujah akan bertukar kepada menegakkan benang yg basah atau siapa punya hujah lebih hebat dan selalunya akan libatkan emosi yang akhirnya semua pihak pun di posisi yg kalah (atau fefeeling menang)
5. Berlapang dada. Terima seadanya. Raikan perbezaan pendapat

Memang media sosial ni ujian akhir zaman. Dari taktau jadi tau. Dari niat nak baca jadi rasa sakit hati. Dari rasa sakit hati rasa nak balas balik. Dari balas sekali rasa nak balas 2-3x. Lagi sedih kalau ada yang hingga mendoakan perkara tak baik berlaku kepada sipolan2 sbg balasan taknak ikut apa yg dia kata, nauzubillah.
Contoh dalam twitter ada term #unmention. Nak perli seseorang yang kita tahu dia akan baca status (hujah) kita. Nanti dapat serangan balas melalui #unmention juga. FB pun selalu juga begini. Si A guna ayat sarcasm dengan harapan Si B akan terasa.

Begitulah hingga tiada kesudahan.

What kind of world we are living in. Lets try as much to respect each other and be kind. Kalau orang takleh nak berbuat baik ngan kita, biarlah kita dahulu buat baik dengan SENYAP atau BERHENTI BERHUJAH.

Moga Allah ampunkan dosa kita dan lindungi kita dari ujian akhir zaman ini…

‘Aaqil and vocabs

Of late ‘Aaqil talks so much. Like a lot, that a year back I cant imagine he’ll be this talkative lol(alhamdulillah). The ugly truth is, I had this paranoia going on when he turned 2. He speaks very little word back then and at some point, I started googling the word “speech therapy” “autism” “2 year old milestone”. I was on babycenter every single day. I even counted no of words in his vocabs and unfortunately it didnt match the milestone as per the website (so the experts). The media social newsfeed didnt help either – you know, comparing with others. Paranoia. Guilty as charged. Sorry ‘Aaqil.

So a year later, this lil boy talks so much that he even utter these words; risau, tersekat, reverse, excavator, patahbalik, merajuk, penat. Hehe. He can make a very looooooong sentence using more than 20 words no kidding haha. Cakap sorang-sorang la selalunya. Atau tengah sungguh2 nak explain atau bercerita.

Kebelakangan ni soalan favourite dia adalah “kenapa?”. Tak pasti samada dia betul2 nak tau kenapa atau dia seronok je nak cakap perkataan tu hihi. Tapi bila dia suka tanya macam tu, kita jadi bersungguh nak jawab dengan betul walaupun jawapan tu tah dia faham tah tidak. Kalau dia tak puas hati, dia akan tanya lagi “kenapa?”

Baru ni ‘Aaqil dah masuk ke stage yang semakin menguji akal fikiran.
Alkisah dia tengah tengok kartun di suatu petang Ahad. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Maka Astro pun not available lah kan. Terjadilah perbualan ini,

‘Aaqil : Ummi, kenapa jadi macamni?
Ummi : Jap ummi cek (flipping channels). ‘Aaqil memang semua cite takde. Tgk ni cite atok, cite toknyang, cite pakchak, cite walid semua takde…
‘Aaqil : Alaaa kenapa…
Ummi : Sebab bila hujan memang semua cite takde. Nanti bila hujan berhenti baru ada balik.. (good reasoning for a 3yr old huh)

‘Aaqil senyap sebab terima kot jawapan tadi…perhaps trying to relate…tiba-tiba…

‘Aaqil : Ummi kenapa Allah turunkan hujan..?

Ummi terus terdiam. Terkejut dia tanya soalan seadvance itu. Lama ummi nak cari jawapan sampai atok dan wan kena tolong jawabkan dulu. Mashaallah ummi memang tak bajet yang ‘Aaqil nak tanya soalan cepumas camni seAWAL ini. Ingat nak tunggu umur 5 ke 6 tahun huuu

Yes from now on, we can talk about Allah, heaven, hell… Oh ‘Aaqil nak nangis ummi cemniii. Biasalah emotional likedat.

Jadi malam tu masa maghrib macam biasa ‘Aaqil tanya ummi kenapa ummi solat. Jawapan dah berbeza.
Ummi : Supaya Allah sayang. Supaya nanti boleh masuk syurga.
‘Aaqil : Oooo..
Ummi : Nanti ‘Aaqil pun kena solat supaya kita masuk syurga sama-sama…
‘Aaqil : Syurga tu apa? Ummi syurga tu kat mana?
Ummi : Errr… ummi solat jap ye, lepas solat nanti kita sambung cerita..

Fuh fuh…. this little boyyyy…why grow up so fast oneeeeee

Never. Underestimate. Your. Child.

Alkisah Padang Pasiaq

Balik dari Abu Dhabi, kitorang jalan-jalan Dubai pula. Hmm cakap pasal desert safari ni, sejak pertama kali nak ke Dubai saya memang teringin nak pi padang pasir naik unta. Haha. Tapi masa tu ‘Aaqil masih dikira baby lagi dan atas nasihat rakan-rakan, maka terpaksa lupakan hasrat. Lagipun masa tu summer, jadi dah la panas, takde kerja nak pi berjemur kat padang pasir.

Maka semasa lawatan singkat bulan 12 aritu, kitorang selitkanlah Desert Safari trip ni kat itenerary. ‘Aaqil pun dah cukup besar. Cuaca winter pun nyaman2 gitu. Winter kat Dubai ni kalau belah siang dia sejuk macam kat Genting Cameron camtu. Kalau malam kena pakai cardigan sikit. So time safari ni just nice la.

Agak impromptu jugak. Dah email kat tour agent seminggu sebelum ke Dubai tapi takde reply. Pastu teringat yang kat Dubai Mall ada booth kecik tour agent utk Desert Safari ni jadi kitorang pegi sana je book sehari sebelum. Ada banyak tau pakej… dari separuh hari, pagi sampai malam, atau bermalam kat padang pasir. Harga utk kami 3 beranak tak silap AED500, untuk Morning Desert Safari incl pick up, dune bashing, camel ride.

Dah nama pun morning, kul 8.30am FWD dah terpacak kat hotel nak pick up kami. Berperang la jugak nak siapkan ‘Aaqil pagi2 buta huhu. Otw ke desert tu pegi hotel lagi satu nak pick up lagi satu family. Tourist dari German 4 beranak. Perjalanan dari downtown Dubai ke padang pasir ambil masa lebih kurang 40minit ke satu jam.

FullSizeRender55

Quad-Biking

Sampai kat sana, ada stop over untuk Quad Bike ride bagi yang berminat. Kena bayar extra la kalau nak. Lepas setengah jam, pi Dune Bashing pulak.

FullSizeRender57

Hello Unta!

Ok. Dune Bashing tu menyeronokkan hanya pada 5minit pertama. Lepas tu saya rasa nak muntah pening loya segala macam ada haha! ‘Aaqil pulak konfius. Dia tanya “Ummi kita nak pergi mana ni?” sebab FWD tu dah macam orang gila turun naik bukit pasir sampai dah nak tergolek. Alhamdulillah dia ok. Malah dia lebih ok dari ummi kahkah. Bila dah berhenti dan parking dan dibenerkan keluar tu saya panjatkan kesyukuran tak terhingga ke hadrat Ilahi kerana LIKE FINALLY I CAN TAKE PHOTO OF THE DESERT padahallll haha.

FullSizeRender56

Rasanya unta ni dah biasa selfie. Lawan tokey sangattt

Kemudian kami teruskan perjalanan ke suatu kawasan yang ada khemah2 kecil. Oh kat sinilah ada bbq dinner dan belly dancing di sebelah malam. Tapi kami kat sini untuk Camel Ride! Ada dalam 2 ekor tak silap. So kitorang pun naik la. Selalu tengok gambar je kan. Ni dapat naik dan jalan2 dgn unta hihi jakun weols. ‘Aaqil redhaa je.

Selesai tu, ada yang nak sambung sand boarding. Bayar lain lah. Lepastu semua dihantar pulang ke hotel masing-masing.

Oh ya. Kalau ada chance, pergilah padang pasir ni masa sunset. Mesti lagi cantik. Kitorang jadual nak cukup syarat je bawak ‘Aaqil (dan ummi) jumpa unta maka ambillah pakej paling short and sweet gituw. Hihi.

DCIM102GOPRO

Ooo tak habis lagi cerita Dubai. Tercicir cerita Dubai Miracle Garden dan Global Village. Yang tu kita letak gambar je lah ye. Latersss

Crabby Crab Crab Crab

Penangan tengok ig haniszalikha duk jilat jari makan kat Crab Factory : Original Louisiana Boil, terus ku tag encik suami. Maka tertunailah hasrat di hati nak makan kat situ masa suami balik cuti aritu he he.
FullSizeRender22

Saya imagine kedai dia besar macam Chilis ke KFC ke. Tapi hakikatnya kedai dia kecik je, kat rumah kedai biasa, boleh isi max 30pax je kot. Small scale. So kalau tak buat reservation, kena lah q kat luar kedai yg sebelahnya ada 7E dan juga Guardian hihu. Kebetulan kami tunggu tak sampai 15mins, alhamdulillah.

Rambang mata ok tengok menu dia. Lobsters, crabs, scallops, prawns, Japanese snails, yabbies, mussles, octopus and so much more. And most of these are fresh and ALIVE inside the aquarium hehe. Tapi jangan rambang mata sangat ye sebab harga dia akan terus jadikan anda pandai buat keputusan haha tak rasa nak order semua T_T. So kami pilih ;

1. Yabbies – rupa dan rasa dia macam udang kacuk ngan lobster hehe
2. Crab – tak pasti nama dia sebab not in the menu. Kebetulan malam tu ada offer ketam yg diterbangkan fresh dari Paris. So we had a good deal on that hihi

FullSizeRender23

‘Aaqil tengah buat silap mata dgn harapan dpt makan free

Lepas pilih main menu, boleh pilih sos! Inilah yang I tunggu2 sebab review cik haniszalikha ituh. So terus putuskan nak sos Southern Bang (pedasssss) utk ketam dan Garlic utk yabbies’. Mind you, they serve in plastic bag tau, like literally, jadi kalau ada anak kecik kenalah amik 2 plastic bags. Satu pedas satu tak pedas. Macamtew. Side dishes eg corn, potatoes, mushrooms, sausages. Yerp, no salads. No pasta for dinner menu.

The verdict?
1. For seafood lovers, go for it!
2. The Southern Bang sauce is TO DIE FOR. Menjilat jari. Pedas menepati perut nogoghi ku. Nora bagi 5bintanggg
3. Bit overpriced la. Makan hotel pun murah lagi lol. Ada satu set ni, nama dia Big Bang Theory ke hape, harga almost RM1k utk 8-12pax. Haha go figure. Kalau nak ikutkan, rasa macam ketam or udang kita beli kat pasar je. Maybe (just MAYBE) sebab semua tu diterbangkan dari Louisiana. Nak kena cek birth cert binatang2 itu hmpph.
4. No kids menu. Kalau ada anak kecik susah sikit nak cari menu yg sesuai. Kitorg ingat ada pasta. Rupanya pasta ada time lunch je. So ‘Aaqil makan sausage n jagung. Nasib baik dia berselera. Siap cicah2 kat dlm plastic hehe.
5. Very messy. Guna tangan kiri kanan. So kalau nak bwk baby kena makan bergilir. Errr kalau ada baby makan mana2 pun kena bergilir kot eh hehe

FullSizeRender24

Macam sedih pulak tengok gambar ni sebab makan takde pinggan, kutip dari plastik. Btw ni Day 8 post surgery ‘Aaqil.

Overall rating saya bagi 6/10.

Akhir kata, jangan lupa sediakan ubat gatal untuk mereka yang eczema dan lecithin utk mereka yang berkolestrol tinggi.
FullSizeRender25

P/s : Jangan risau alas meja tu memang alas plastik pakai buang. Hehe

Tentang Mata ‘Aaqil

Tak ramai yang perasan saya kongsikan mengenai mata ‘Aaqil. Pernah sekali dalam blog, sekali dlm instagram/fb. Jadi bila saya kongsi yang ‘Aaqil jalani prosedur utk mata dia, agak ramai yang terkejut. Ada rakan yg siap mohon maaf sebab ignorance. Hehe. Jujurnya, being a protective mom, I don’t want to even mention on his eyes condition. What more to post the pic of his squint eyes! Kalau saya post gambar ‘Aaqil saya akan pastikan mata dia kelihatan ok. Yes, overprotective mom alert ;p

Tapi disebabkan agak sukar nak jumpa blog yg menceritakan tentang Intermittent Moderate Exotropia ni maka saya kira mungkin saya boleh start the ball rolling. Meh la saya nak cerita serba sedikit berkenaan kondisi mata ‘Aaqil ya.

FullSizeRender15

APA? Intermittent Moderate Exotropia. Kalau bahasa biasanya adalah juling air yang kadang2 ada. Paling ketara ketika dia ngantuk atau sedang focus fikir sesuatu. Nnt mata dia akan nampak lari sikit. Ala-ala lazy eye sikit.

IMG_7529

Buat eye-patching selama 2 bulan, sehari sejam. Alhamdulillah Aaqil strong boy. Ummi yg seriau time nak cabut plaster huu

BILA? Sejak umur ‘Aaqil 2 tahun. Mula-mula tu ingat biasa je. Sebab adik beradik n kazen saya pun ada je yang juling air ni. Ala retis macam Rita Rudaini dan Paris Hilton tu antara contoh la. Kan tak
obvious sgt kan. Cuma bila Dr Suhaib (my brother) tgk, maka beliau pun concern dan sarankan kami jumpa pakar sebab takut nanti mata ‘Aaqil ‘penat’ dan nnt ada power(mata) lepastu kena pakai spek huhu

 

BAGAIMANA? Setelah beberapa pertemuan dengan Dr Azura(PCMC) dan Ms Shereen(Sunway Med Ctr) dan juga latihan eye-patching sepanjang 2014/2015, maka mengikut results2 Dr Azura nasihatkan kami untuk ‘Aaqil jalani prosedur Bilateral Lateral Rectus Recession(BLRR). BLRR ni secara mudah nak fahamnya adalah otot mata yang lemah akan di’ekjas’ mengikut ukuran kejulingan untuk alignment. Jadi doctor akan potong sikit bahagian tepi mata (yg putih) kemudian otot dibetulkan dan kemudian doctor akan jahit semula untuk tutup.

KENAPA? Mesti ada yang tertanya2 kenapa sampai kena operate. Bukannya sakit pun mata tu. Kesian budak kecik2 dah kena masuk OT, bius, drip etc. Ya betul, memang mata dia tak sakit. Tapi hujah doctor tu yang kami ambil kira. Dan kebetulan husband saya memang plan nak balik cuti KL seminggu. So kami pun slot in untuk surgery. Setelah diambilkira faktor2 bawah ini, maka kami pun proceeeeed…

1. Genap setahun sudah kami ‘buy time’ untuk beri tempoh mata tu ok sendiri. Mac 2014 – Mac 2015.
2. Mata ‘Aaqil tak menunjukkan progress walaupun dah buy time dan sudah buat latihan eye-patching. Quote dari Dr Azura, “we are losing it” ;(
3. Mata ‘Aaqil masih respon kepada 3D image. Maknanya dia nampak 3D. Doctor nasihatkan agar prosedur BLRR tu dibuat sementara ada 3D. Takut lagi lambat, 3D pun dia tak leh nampak nanti
4. Kalau pesakit dewasa, boleh lagi ‘buy time’ sebab mereka pandai buat exercise mata sendiri. Dulu doctor pernah ajar saya buat exercise mata tu, tapi ‘Aaqil taknak buat sama ;p
5. Untuk jangka masa panjang, supaya tiada rasa rendah diri dengan rakan sebaya (diejek/dipulau dsbg)

Ok BLRR ni ambil masa kurang sejam je. ‘Aaqil kena full GA. Yang sayu dan kelakarnya adalah ‘Aaqil tak tau pun apa yang bakal terjadi daripada admission sampailah dia dah pakai baju OT dan dibawa ke OT. Dia cuma tanya “kita nak gi mana ni ummi” dan dia taknak baring atas katil yang ditolak tu. Walid la yang teman dia kat OT dan pujuk2 sampai la bius dah jalan. Huhu meraung jugakla masa nak bagi gas tu sebab dia takmo baring.

Maka tibalah tempoh yang paling mencabar antara semua, THE POST-SURGERY ordeals! Boleh saya katakan 48jam yang pertama adalah yang paling mencabar. Bermula daripada ‘Aaqil sedar dari bius, hinggalah menahan dari dia tonyoh mata, hinggalah momen nak titiskan ubat dia. If you can go through this 48hrs(oh well you have to), the rest of the weeks will be easier.

What to expect?
UBAT :
1. PCM (oral – elak demam) , Day 1 sahaja
2. Maxitrol eyedrop (setiap 4jam) Day 1-30. Yang ni utk elak scarring/parut
3. Maxitrol ointment (sekali sehari, sebelum tidur) Day 1-30. Yang ni utk elak radang/infection (mata merah)IMG_7211

FullSizeRender16

ni beberapa jam selepas keluar OT. still monyok…

Day 1
Sedar dari OT, ‘Aaqil agak meracau sedikit sebab dia rimas wayar kat kaki (utk BP) dan tangan (utk drip). Lepas habis meracau nak dekat sejam, sebab penat pun ya jugak, kami tidurkan dia balik untuk dia rehat. Lama jugak, lepas 4-5 jam baru dia bangun. The eyes will be reddish, especially the stitches area. First time nak buka mata memang susah. Dia asik nak gosok mata dia jadi kami kena pegang tangan dia dan elak dari dia tonyoh mata dia kat badan kami. Slow talk dan pujuk sikit. Baru dia nak buka mata. Tu pun kecik je.
As advised by Dr Azura, this is the time for us to allow ‘Aaqil to watch TV or play iPad so that he’ll keep his eyes open and also to distract him from pain/discomfort. ‘Aaqil cakap ada tulang dalam mata dia – ye lah imagine la kalau bulu mata kita masuk mata apa rasanya huhu. Inikan pula benang jahitan. Mata akan berair dan bertaik mata. Kena sentiasa lap2 mata dia agar selesa. Makan alhamdulillah tak perlu pantang. Tidur je la tak nyenyak sebab dia ‘ek’ sikit je mesti nak tgk dia gosok mata ke tak. Tepuk-tepuk supaya dia tidur balik.

Day 2
Lebih kurang sama macam Day 1. Cuma ‘Aaqil dah berani turun daripada katil dan berjalan keluar bilik, pergi playground dgn along angah dia, boleh nak lap badan dia dan tukar baju. Masa Day 1 dia tak berganjak dari katil huhu. Usik badan nak lap2 pun tak bagi. Macam trauma sikit. So alhamdulillah dah setel down sikit, cuma masih ada air mata dan taik mata sekali sekala. Kena lap selalu.

Day 3 – Day 5
Mata dah semakin kurang merah, alhamdulillah. Tandanya antibiotic (ointment) dah nampak kesan. Aktiviti pun dah macam-macam. Dah bawak makan luar, pi main lego, pi shopping malls, makan pun dah kembali selera. Cuma ada naik ketumbit sikit kat mata kiri. Tapi by Day 7 tu dah susut.

FullSizeRender17

Day 8 – takde rupa budak baru lepas seminggu surgery kan hihi. syukurrr

Day 7 – Day 30
Basically by Day 7, his eyes both pinkish, he can do his daily routine. Oh ya, cuma takleh mandi swimming pool for the next 2months.

So minggu pertama Walid jaga. 2nd week atok wan jaga. Cabaran seterusnya adalah nak bagi ‘Aaqil ke skool dan masa yg sama kena ajar ticer dia letakkan ubat sebab ada lagi beberapa minggu untuk apply ubat titik tu setiap 4jam.

Thank you Allah for the strengths. Thank you kat family yang banyak bg support dan semangat. May Allah ease our journey inshaallah…