Daily Archives: May 18, 2015

‘Aaqil and vocabs

Of late ‘Aaqil talks so much. Like a lot, that a year back I cant imagine he’ll be this talkative lol(alhamdulillah). The ugly truth is, I had this paranoia going on when he turned 2. He speaks very little word back then and at some point, I started googling the word “speech therapy” “autism” “2 year old milestone”. I was on babycenter every single day. I even counted no of words in his vocabs and unfortunately it didnt match the milestone as per the website (so the experts). The media social newsfeed didnt help either – you know, comparing with others. Paranoia. Guilty as charged. Sorry ‘Aaqil.

So a year later, this lil boy talks so much that he even utter these words; risau, tersekat, reverse, excavator, patahbalik, merajuk, penat. Hehe. He can make a very looooooong sentence using more than 20 words no kidding haha. Cakap sorang-sorang la selalunya. Atau tengah sungguh2 nak explain atau bercerita.

Kebelakangan ni soalan favourite dia adalah “kenapa?”. Tak pasti samada dia betul2 nak tau kenapa atau dia seronok je nak cakap perkataan tu hihi. Tapi bila dia suka tanya macam tu, kita jadi bersungguh nak jawab dengan betul walaupun jawapan tu tah dia faham tah tidak. Kalau dia tak puas hati, dia akan tanya lagi “kenapa?”

Baru ni ‘Aaqil dah masuk ke stage yang semakin menguji akal fikiran.
Alkisah dia tengah tengok kartun di suatu petang Ahad. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Maka Astro pun not available lah kan. Terjadilah perbualan ini,

‘Aaqil : Ummi, kenapa jadi macamni?
Ummi : Jap ummi cek (flipping channels). ‘Aaqil memang semua cite takde. Tgk ni cite atok, cite toknyang, cite pakchak, cite walid semua takde…
‘Aaqil : Alaaa kenapa…
Ummi : Sebab bila hujan memang semua cite takde. Nanti bila hujan berhenti baru ada balik.. (good reasoning for a 3yr old huh)

‘Aaqil senyap sebab terima kot jawapan tadi…perhaps trying to relate…tiba-tiba…

‘Aaqil : Ummi kenapa Allah turunkan hujan..?

Ummi terus terdiam. Terkejut dia tanya soalan seadvance itu. Lama ummi nak cari jawapan sampai atok dan wan kena tolong jawabkan dulu. Mashaallah ummi memang tak bajet yang ‘Aaqil nak tanya soalan cepumas camni seAWAL ini. Ingat nak tunggu umur 5 ke 6 tahun huuu

Yes from now on, we can talk about Allah, heaven, hell… Oh ‘Aaqil nak nangis ummi cemniii. Biasalah emotional likedat.

Jadi malam tu masa maghrib macam biasa ‘Aaqil tanya ummi kenapa ummi solat. Jawapan dah berbeza.
Ummi : Supaya Allah sayang. Supaya nanti boleh masuk syurga.
‘Aaqil : Oooo..
Ummi : Nanti ‘Aaqil pun kena solat supaya kita masuk syurga sama-sama…
‘Aaqil : Syurga tu apa? Ummi syurga tu kat mana?
Ummi : Errr… ummi solat jap ye, lepas solat nanti kita sambung cerita..

Fuh fuh…. this little boyyyy…why grow up so fast oneeeeee

Never. Underestimate. Your. Child.