Monthly Archives: June 2016

Oishii Halal Japan!

Disebabkan Jepun ni ada banyak pilihan makanan yg authentic, jadi jalan2 kali ni antara misi kami adalah mencari halal Japanese cuisine. Sushi, ramen, takoyaki, udon, tempura, teppanyaki, bento haha. Alahai rindunya. Kat malaysia ni pun susah nak jumpa restoran Jepun yg 100% halal. Kat Jepun uols boleh google je atau carik kat ig dan sekarang siap ada apps lagi untuk cari makanan halal.

1000yen = RM37

1. Halal Ramen Gion Naritaya, Kyoto   The chef in action!
 List of menu. Sebab 2x dtg sini spjg trip hampir semua menu ktorg try. Semua berbaloi. 

   

‘Aaqil dengan ramen kegemaran dia. Clear soup. Habis makan sorang. Not a picky eater this boy alhamdulillah senang bwk jalan

 Dah kenapa post time bulan pose ni arghhhh. Dry ramen Mazesoba. Atas condiments, tgh ramen, bwh special oil. Gaul pastu ngappp

  Wagyu Rice. My first time makan wagyu beef. Manis sedappp. Ni size small sebab nak jgk rasa wp dah makan ramen takut kempunan

  Chicken Karaage. Basically ayam goreng rangup juicy. Ni pun kes takut kempunan. Tapi habis ya semua tak membazir. Sedapnyaaa ayam ni ??
 Sila rotate gambar. Ni dry ramen perisa kari. Sedap sebab ada sentuhan nasi kandar sikit hahahhaha
2. Ayam-Ya , Kyoto  

This one dry ramen with kuah ala2 miso. Budak2 dpt milo free (import dr malaysia siyes xtipu)

 Padahal tgh lapar kan. Ni ada student msia tolong snapkan. I had spicy ramen. Husband ramen in soy soup xsilap. Canggih order menu ala2 vending machine pastu dpt kupon n bg kat waitress. Spicy ramen dia sedap sangat nak nangis #mohonjanganmengidam

   
Lama kitorang lepak sini. Lepas makan, solat jama’ siap2 sebab kat luar hujan lebat. Keluar2 dah xujan. Oh Ayam-Ya ni sediakan surau yg sgt selesa! Siap asing laki pempuan 🙂
3. 7-Eleven. Haha!   Onigiri! Aka nasi kepal. Kat Jepun ni byk je speedmart jual nasi kepal ni. Tapi pastikan beli yg takde alkohol. Nak selamat beli yang kosong takde isi. Merata kitorang cari siap mintak org bacakan ingredients, tanya kawan yg kerja sini etc. last2 ada jual kat 7-e je rupanya. 100yen seketul. Balik dr Disneyland, kami makan dgn brahims yg direheat. Selesai 5ketul. Alhamdulillah kenyangg

4. Sushi Ken, Asakusa Tokyo

 Utk sushi tu boleh pilih nak with or without wasabi. Kalau with, dia akan gaul terus dgn nasi sushi tu. Perghhh. Sedap n fresh. Seketul sushi dlm 150-400yen. Kalau sushi roll jual in 6’s. Ada juga jual sushi platter, tempura platter. Kami pilih sushi ala carte je..

   Mula2 ambil tempura ala carte. Lpstu sedap sgt so ambil lg tempura platter. Kenyang gila! Aaqil suka udang tempura tu. Udang besarrrr
 The ambiance. Kakak yg baju putih tu one woman show. Dia amik order, hantar order, cashier, usher tunjuk tmpt solat, fotografer hihi all in. Jimat kos. Blkg tu tmpt sushi disediakan liveeee. Yup atas tu ada tmpt solat juga. 10bintang!

 Ni lah gambar yg kakak tu ambilkan. Setiap pengunjung akan diambil gmbr utk diletakkan kan fb page SushiKen. So mintak amikkan satu utk kamera ktorang hehe

  Tadaaa! Nah tips utk sesiapa ingin ke Tokyo. Ni area Asakusa. Lagi byk mknn Jepun with halal cert drp kat Malaysia. Cuma jauhlah kalau nak pergi huwaaaaaaa

Semua tempat makan kat atas ni boleh google je sure jumpa. Memang kaki kematu sikit la kena berjalan dari train station tapi berbaloi. Sebabtu kami order banyak2 #justifiedtakhaha

5. U-don, Kansai Airport Osaka   Ada terjemahan bahasa Melayu lagi kat menu tu. Ada udon, tempura, nasi ayam teriyaki etc

 Order dan ambil kat kaunter je. Tempura tu pun dah siap boleh pilih. Makan sementara tunggu flite balik ke KL.

   Tu dia section Tempura. Rambang mata dappppppp

 Kat KIX ni ada 3 restoran halal yg certified. Juga ada surau yg spacious. Siap ada pamplet untuk Muslims Guide.

Secara keseluruhannya, Jepun ni agak muslim friendly banding dgn negara lain mcm Eropah ke. They make effort to accomodate us muslims. And most of all, they UNDERSTAND muslims. Kalau restoran atau menu yg muslim friendly, we have to make order 3days in advance. Sebab? Diorang nak prepare bahan dan perkakasan memasak supaya betul2 halalan toyyiban. Sebab yg restoran kategori “Muslim Friendly” ni they serve nonhalal menus. So halal cuisines are upon request. I love Japan #tetiba 

so bila nak repeat ni *wink kat suami*

JR Pass dan Shinkansen

Salah satu tarikan Jepun sudah semestinya bullet train atau dipanggil shinkansen. Kalau ke Jepun tapi tak naik shinkansen ni macam kira kena datang balik lah kira nya. Tak cukup syarat ye. Hihi.  

Ada 2 jenis shinkansen ni. Hikari dan Nozomi. Nozomi ni yang paling laju. Kalau Osaka-Tokyo tu makan masa 3 jam. Hikari mungkin ambil masa 3.5 jam.

 
Cuma, Nozomi ni kena beli single ticket. Tak boleh pakai JR Pass. Satu trip Osaka-Tokyo tu dalam RM500 bila diconvert. Haaaa. Kalau pergi balik mau RM1k. Per adult tau!

  So apa tu JR Pass? Pass yg layak dibeli oleh tourist sahaja. Org local takleh pakai. Maka kena beli siap2 kat negara masing2. Macam saya, beli kat Isetan KLCC. Ada kaunter JTB kat level 2 tak silap. Beli tiket, dia akan bagi macam kat atas ni. Bila dah sampai Jepun, kena pergi kaunter JR untuk tukar kepada JR Pass yg sebenar.

   
Haa ni lah dia JR Pass nya. Kalau untuk yang 7-day pass, harga 29100yen/adult. Untuk kanak2 6 tahun ke bawah FOC dgn syarat, takleh amik seat. Kalau train tak full bolehla amik seat. Pandai2la. 

Oh boleh juga reserve seat. Topup dlm 8000yen tak silap per trip. Gerabak reserved seat juga lain daripada yg free seating. 

Selain boleh pakai utk naik shinkansen (Hikari), JR Pass ni jugak boleh pakai utk naik apa2 tren atau bas di bwh nama JR line. So kalau return trip ke epot pun boleh jugak. All in. Kena tau la mana line boleh pakai JR Pass mana yg tak boleh. 

Cuma tunjuk je pass ni (bahagian tarikh tu. Mcm kitorg punya tu expired 2/4/2016) selagi dalam date tu bolehla pakai. Activate kad bila korang betul2 nak pakai. Sebab once tukar jd JR Pass, boleh pakai 7hari seterusnya sahaja. Kena plan itinerary elok2 supaya sempat kaver area yg pakai JR Pass seoptimum mungkin. 

Tapi misal kata awk nak datang Jepun tapi nak jenjalan kat Tokyo sahaja atau Osaka sahaja atau Sapporo sahaja maka tak berbaloi lah amik JR Pass ni. Sebab yg costly nya adalah shinkansen tu. Yakni tren yg menghubungkan bandar2 dalam Jepun. Ada juga JR West pass, Jr East pass. Bila nak mai Jepun yg memang kita tau mahal ni tskkk maka kena rancang nak pakai pass mana yg paling menjimatkan. Both itenerary dan juga kos.

Oh jadual untuk train2 ni boleh tgk kat hyperdia.com. Tanya je org JTB kat Isetan KLCC tu inshaallah dia boleh tolong jwb segala kemusykilan. Tiket Dianeyland dan Universal Studios Japan pun boleh beli terus kat sini. Confirm admission! Sila jgn beli kat entrance park sebab takut kalau tgh peak diorg tak bg masuk. Beli kat JTB senang.  Kalau subway pulak tak boleh pakai JR Pass. So kena beli tiket setiap trip. Mcm lrt kita la. Tiket macam gambar diatas. Range harga dlm 110-300yen  per adult bergantung kepada distance. Kids half price tak silap. 
Mesin beli tiket kadang2 in Japanese. So kena la pandai2 cuit org local mintak tolong. Jangan risau orang Jepun sangat bersopan dan sangat baikkkk. Pernah sekali tu dekat kul 11pm. Kitorang menggagau nak bali tiket tapi tak fhm mcmane. So nmpk sorang akak Jepun ni tgh bkejar nk ke tren. Kitorg tahan la dia jap sbb takut terlepas last tren. Dia pun tolong dengan tenangnya walaupun i know dia tgh rushing takut terlepas jugak. Siap senyum lagi takde pun mcm eh sebokla korang ni aku nak cepat. Takde. So berjayalah kami beli tiket subway ketika itu hehe.

Pengalaman kat Jepun memang jauh beza dari pergi Europe ke Middle East ke. Gi Jepun ni rasa macam tak puas seminggu. Kena pergi 2 minggu ke. Boleh g Mt Fuji. Boleh jalan lama sikit kat Tokyo. Kalau tanya saya, saya paling suka Kyoto ie juga dipanggil Japan historic town. Sebab rasa macam calm je. Tak hectic sgt. Dan spicy ramen nya sangat sedap huwaaa. Nah gambar