Kokol Hill

Kalau ke KK atau Sabah, orang tak akan miss pergi Kundasang. Tapi (rasanya) ramai yang taktau kewujudan Bukit Kokol ni. Infact, kalau uols nak jalan2 KK tapi masa terhad, tak dapat pergi Kundasang, boleh ganti naik bukit Kokol.

Sebab?

  • View yg cantik. Boleh nampak both view Kota Kinabalu dan Gunung Kinabalu. 
  • Hanya 30km je dari KK city centre incl 10km jalan daki bukit
  • Ada resort yg sangat cantik dan selesa
  • Udara nyaman dan dingin

Walaupun takde kandang lembu dan ladang teh/strawberi mcm Kundasang, tapi oklah kan daripada takde. Kalau limited masa kat KK mmg elok naik bukit Kokol je. Half day boleh balik dah hehe

Tapi kami overnight kat resort atas ni namanya Kokol Haven Resort. So naisss

Our room comes w free breakfast for 2 😋 Tapi bukan buffet style. Made to order w few selections Ni pulak dinner. Not inclusive tapi ok la. A bit pricey tho. Tapi sebab takde restoran lain dan malas nak drive mencari so settle mkn kat resort je. Staf resort ni cakap bilik Pibabasan ni yang paling cantik kalau nak tgk sunset. Plus ni corner room. Masa kitorang booking, mmg terus cakap nak bilik ni sbb colleague husben rekemen. So kalau uols nak gi, cakap nak bilik Pibabasan, 3rd floor Main Resort. Husben siap main drone dia kat balcony tu sempena sunset. Ni view bandar Kota Kinabalu. Baru lepas hujan lebat. Jap lagi baru matahari keluar dari awan kemudian terbenam 🌞☀️ bangunan kanan tu adalah Rose Villa. Boleh tgk rate dia kat website Kokol Haven Resort. See through toilet. Just we like it. Haha tipu. Nasib baik ada blind utk kaver lol The spacious room! Kalau anak ramai pun boleh amik bilik ni cuma kena topup mattress… The other side of the room. Feeling2 sangat bilik ni tau. 
Yang takleh lupa adalah drama masa mandikan ‘Arfaan. Sebab takde bathtub. Sinki pulak kecik. So berpindah2 dari sink ke shower. Lepastu ekjas air panas tak dpt2 jadikan suam. ‘Arfaan nangis teruk sgt sampai satu tahap tu dia sejuk sgt kot sampai terjegil mata dia nangis high pitch. Ya Allah masa tu lemah smgt ummi. Terus balut ngan towel and pakaikam baju. Lepas dah pakai baju semua dia senyum2 rasa lega gila. Adoi. 

Pastu time 2d1n ni la ‘Aaqil sakit gigi, ‘Arfaan 2hari tak yakyak, walid sakit perut berangin. Nasib baik tiga2 mild je taklah sampai kena gi klinik. Balik tu barulah semua sakit settle. Apakah? 

Oh ya, kalau nak masuk resort utk tgk pemandangan je kena fee RM10/adult. Tapi kalau stay sini tak perlu byr entrance fee. So jangan lupa ok masukkan bukit Kokol dalam itenerari anda! #iklantakberbayar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*