Of Milk Collector

Did I tell you I love love this thing? Sangat convenient especially untuk buat stok susu masa cuti bersalin.

Peneman setiap hari, at least 3x sehari. 7oz Bmilk liners by JingleJungle, marker pen and THE milk collector!

Masa zaman bf ‘Aaqil takde milk collector. Jadi memang sepenuhnya pakai pump biasa utk buat stok susu sebelum masuk kerja. I used Medela FS tapi tak difreestylekan masa tu jadi macam agak stress tiap kali nak pump huhu. Asik pk je cukup ke tak. Lagipun first time kan nak tinggalkan anak jd asik risau stok tak cukup plus ‘Aaqil mmg kuat menyusu.

So bila tau pregnant last year, rajin la alert dgn gajet bfeeding yg latest. One of the gadget that I look fwd to use was the milk collector. Kalau tak silap 1st brand (ori) adalah Hakka. Lepastu byk la brand lain muncul dan harga lagi murah. Hakka ori dlm RM80 gitu kot. But I got mine (cant remember the brand name) from fabmom dlm RM35 masa YES last year. 

This time around I have 3mths maternity leave (thank u company!) so got ample time utk buat stok susu. Brought my Avent manual to KK as well just incase. Mula2 tu switch2 la kejap pakai pump kejap pakai MC tu. Masuk 2nd week pakai MC je tiap kali. 

Tips : setiap kali bfeed baby, especially time engorged, susukan baby sebelah dan letak MC lagi sebelah. Sebab memang sedia maklum bahawa baby la yg terbaik utk bagi susu let down. Let down tu adalah bila u rasa susu tu macam air terjun keluar. Dan sangat rugi kalau biarkan sebelah lagi letdown begitu sahaja masa tgh susukan baby. MC ni design dia lembut macam silikon so memang flexible dan tak sakit. Yang Hakka tak silap ada tempat stand dan penutup sekali. Yg i beli tu seketul gitu je. So lepas pump kena cepat2 masuk dlm plastik utk chill and freeze. Supaya hygiene.  

Tu lah stok lepas almost sebulan. Saya tak pump tiap feeding. Dalam 3x je sehari sebab taknak bg signal demand tinggi nanti asik2 nak kena pump atau selalu engorge – tak selesa. Selalunya pagi pump 2x dan malam 1x. Tak pk lagi camane nak bawak balik KL. Mungkin kena pinjam icebox ofismate husben kot. Dan moga2 selamat sampai dan kekal beku ya tskkk.

Bagi saya tentang stok susu ni kita takleh compare ngan orang lain. Sebab demand baby lain2. Ada baby minum byk ada yg minum sikit. So berpada2lah jgn sbb tgk orang pump sampai ada deepfreezer penuh, kita pun nak camtu jgk sampai stress2. My 2 cents.

Macam ‘Aaqil dulu kena tinggalkan 18oz average tiap hari time i pi ofis. ‘Arfaan mcm tak berapa kuat susu mcm ‘Aaqil. So once dah tau ‘Arfaan minum byk mana nanti boleh la ekjas sikit mana patut. Stok ni pun rasanya utk topup masa Ramadhan nnt huhu sebab masa tu dia baru 4-5bln… 

Ummi walid kena banyak doa supaya rezeki ‘Arfaan cukup sampai 2tahun. Agak risau juga sebab ‘Aaqil dulu ummi pump sampai umur setahun je. Lepastu duk Ashgabat setahun direct feeding je. Lepas 2yrs dah tak bfeed siang, ngempeng malam je…

May Allah ease this breastfeeding journey amiiiin….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge