Category Archives: ‘AaqilKhalish

Sunday Adventure

So we came to our last Sunday in KK. Huhu. Means next Sunday we’ll be in KL and it’ll be my last Sunday before I go back to office.   Phew. 3 months vacation almost over. Sigh sigh.

So as promised by mr husband, we went to Rumah Terbalik. Sebenarnya boleh je nak singgah otw ke Kundasang dulu tapi tak sempat. Kat sini jugak ada 3D Museum. Tiket utk masuk both dlm RM30/adult.

Bertolak dari rumah pun lepas Zuhr. Sebab kepenatan (ke?) sports event tadika ‘Aaqil the day before. Lepastu ‘Arfaan macam meragam sikit sebab tak yakyak dah lebih sehari. Hadui

Sampai dlm kul 2pm. Siap2 bf and tukar diapers ‘Arfaan dalam kereta. Baby selesa, tak cranky, kita pun selesa n tak risau nak berjalan. Tempat public biasanya tak baby friendly so mmg kereta je la tempat paling selesa. Siap ekon lagi 😅

Rumah Terbalik

Sebenarnya rumah ni kecil je. Ada 2 bilik, 1 toilet, dapur, hall, beranda. Tour pun tak sampai setengah jam. Sebab tak dibenarkan ambil gambar kat dalam tu. ‘Aaqil la teruja sebab kipas kat lantai, mesin basuh kat bumbung etcetc haha

Happy dapat gi Rumah Terbalik 😂🙂

Masuk ikut pintu kanan tu, dan keluar kat pintu kiri. Kejap je. Tapi kat luar tu ada tempat bergambar macam kat bawah ni…
‘Aaqil eksaited nak tengok hasil posing dia. Jadi spiderman. Hhehehe. Tu yg ikut je org suh pose gitu gini.

3D Museum


Ni yang paling ‘Aaqil suka. Semua dia nak try posing. Rasa kelakar pun ada tgk dia excited semacam. Lepas amik gambar terus dia nak tgk…”wah macam betul la ummi!” Haha alahai anakku…

Balik tu asik berzikir nak pergi lagi sini best sangat. Sama best mcm Legoland. Hah gitu 😱🤣

Alhamdulillah anak ummi happy. ‘Arfaan pulak tidooooooooooooooooo je. Tak meragam lansung. Goodboy sangat. Walaupun cuaca panas litlit hari tu huhu…

Jambatan Tamparuli

Lepas solat ‘Asar, kitorang pi cari Jambatan Tamparuli pulak. Dalam 5-10mins je dari Rumah Terbalik. Kebetulan elok kitorang sampai tu dah redup2 nak sunset. So husben pun apalagi terbangkan la drone kesayangan…

The view was magnificent subhanallah… These are all #nofilter pictures. Only using my phone… ‘Aaqil mula2 excited nak naik jambatan tak takut la apa la. Tapi bila jambatan dah mula mendaki dan dia rasa bergoyang2, terus nangis dan mintak nak dukung. Alahai. ‘Arfaan sambung tidur zzzzzzz 😆. Jangan risau jambatan sangat kukuh walaupun bergoyang. Siap ada jaring kat bawah kalau2 ada barang jatuh.

We spent almost half an hour up there. Tak jalan sampai hujung pun sebab memang nak tgk view je. Panjang jambatan ni lebih kurang 100mtr. Hujung lagi satu tu ada pekan Tamparuli. Mula2 ingat nak park sana. Tapi byk anjing berkeliaran so better not.

Admin edit:

#WeWereHere #JambatanTamparuli Teaser clip #phantom4 #dji #sonyvegas #aerialview #hd #aerialvideography

A post shared by Khairul Akmal (@khairulakmal) on

Alhamdulillah for the experience. Thanks to husband for bringing us here. Hehe

Hello KK!

So here we are in KK. Short ‘vacation’ before I go back to the office. Post confinement I have another 1.5months so why not we follow walid to KK kan haha. Kuasser mak nak duk KL sorang2.

Its also ‘Arfaan’s new experience of jetsetting! I mean, on a flight. Duh. And ‘Aaqil’s hundreds times (ok tipu tapi lucky u son kecik2 dah merata).  He was only 44days young 😱

The advantage of KK-KL-KK every weekend, husband is now a GOLD Enrich member. So we got to enjoy golden lounge every trip 😍 Free fooooooood and of course, comfort while waiting to board. Alhamdulillah… ‘Arfaan sleeping with walid while ummi having lunch. ‘Aaqil flying like a pro 💁 doing his own thanggg hihi Now back to ummi so that walid can have his lunch pulak. Gitu lah bila tak dpt seat bassinet. Huhu. Baju dah bertukar sebab baju tadi kena yakyak bocor adui Hello Kota Kinabalu we are so ready for you!!! 😍❤

I’ll resume to work early May so end of this month we’ll be back in KL. ‘Aaqil on the other hand having tough time to understand this – there’ll be only me, him and adik in KL and walid still in KK after this. Well he enjoys this phase (all 4ofus together) very much. I hope he’ll understand. Soon. 

Brotherly Love

‘Aaqil has been the only child for 5 yrs! He never had to share his toys. He never had to share his stuff. And more importantly he never had to share his Ummi & Walid. Hehe

Did i tell you that he never liked babies. Ok rephrase. He didnt have feelings for babies. Kalau jumpa little cousins he wont play with em or even notice their existance (lol). He’ll do his thing. Dia pernah cakap;

“‘Aaqil suka kawan yg lagi besar dari ‘Aaqil”

“‘Aaqil nak sayang baby ummi (adik) je bukan baby lain..” when i was pregnant with ‘Arfaan.

The whole 9 months he was beyond happy waiting for the arrival of his ‘friend’. He would kiss my tummy. Talk to the baby. And even has plan for the baby when the baby is out he he

Their first photo as brothers ❤ 03/02/2017.
The first few weeks was quite tough. He was like fighting for attention. Tiba2 tak boleh gi toilet sendiri. Tiba2 nak teman selalu(dalam rumah). Tiba2 nak ummi suap makan. Semua yg clingy lah. Dah macam bukan dia yang sgt independent sebenarnya. And boy I was stressed out bcoz of this. Long before i realized that it is just a new big brother who has been the only child for 5yrs, going through a new phase, wanting for attention.

Day by day I can see that his love for ‘Arfaan grows. Especially during his ‘ponteng’ days from skool. He’ll help me with diaper changing, tengok ‘Arfaan mandi, singing lullaby to him, keep ‘Arfaan company when im taking my (short and sweet) bath/cooking/doing housechores. And the list goes on. Though he always ask “ummi, kenapa baby tak terus besar” or “ummi, kenapa baby besar lambat sangat”…  #facepalm. 

When he came back from his 1st day of school here, I can see that he misses ‘Arfaan even more. He would kiss all over ‘Arfaan and talks to him using soft voice. And it was very spontaneous! ‘Arfaan on the other hand, now very expressive, would respond to him with his cheeky smile. Awwwwhh 😍 

Sometimes I wonder whether is there any jealousy or inferiority involved since obviously my attention will be more to the baby. So to avoid that, I’d make an effort to give the same attention if not more. Contoh “lepas adik tidur ummi tidurkan ‘Aaqil ok” atau “nanti lepas ummi susukan baby ummi lukis utk ‘Aaqil ya…” I hope slowly and surely he’ll get used to having ‘other sibling’ in the house he he

Moga ‘Aaqil akan jadi abang yang baik, penyayang, melindungi adik2nya dan menjadi contoh yg baik buat mereka. Dan semoga tiada rasa cemburu rasa iri rasa yang negatif antara kamu, hanya rasa kasih dan hormat inshaallah…

 I love you so much my boys ❤

2016 Rolla Costah

cant believe its already the last day of 2016! I’d say this year flies so fast u have no idea. So many ups and downs, dreams shattered, plans gone haywired, unexpected gift and surprisingly we managed to go through this year phewwww*lap peluh* … syukur ke hadrat ilahi

Familyplanning-wise, I can still remember we (our little family) started the year with high hope that my husband will demob to KL from Ashgabat for good in Feb; after been let down for few months, as promised by HR…since early 2015 mind u ;( So we braved few more weeks to Feb 2016. I even have my calendar being strikes out day by day, countdownla kunun. 

Come Feb, we got another news. All mob-demob of personnel kena freeze due to restructuring exercise throughout the company. Not only we were upset with the postponement, but with the not-so-happy rumors on salary cutting la, vss la, downsizing la etc. Feb was an emotional month for both our careers and family planning. I was sooooo overwhelmed with so many things in my head that i decided to leave Facebook (until today alhamdulillah still sober lol). Deleted fb from my phone. Thats what i did. Walaupun ekceli takde kena mengena pun dengan re-org tu. Kebetulan je. Hehe. Just so happen that i want to clear up my mind (fb ni kadang semak especially bila ada benda viral dan it occupies my mind yg tgh semak masa tu hihi). 

So yeah dari Feb pospon ke Mac. And finallyyyyyyy 19th March my husband finally back in KL like finally. 3x finally tu haha. Kurang beberapa hari je tu genap 4 tahun bermastautin di bumi Turkmenistan huhu. No doubt the country has been good to us, the memories we will forever cherish in our life ❤️

Not even 2 weeks we celebrated his homecoming, the company was vss-ing ppl, moving the staff, trasfer sana transfer sini. Then we heard rumors that my husband’s name was NOT in KL. Say whatttt. I even have the possibility to be transferred outside KL. What will happen to all our 2016 plans and dreams and —–

30th of March, at our airbnb stay in the middle of Tokyo city, we braved ourselves with the news…ie reading his letter of transfer to *drumrolls* Sabah operations. It was such an emotional night for both of us. Terus pk Aaqil camne, i camne, dia camne…after so many yrs being apart…then this happens.

It took us few hours to finally fall asleep and decided to sleep on it haha. Pagi tu macam2 idea keluar – sambil nak bersiap ke Disneyland. Can u imagine our mix of emotions at that time. We were on vacation and dealing w not so good news at the same time. My husband tried his luck to delay the date of mob to Sabah. Pujuk bos la. Riki HR la. But little that we know that not only us facing the sudden news. Some of our close friends been offered w vss. Some others went through the same ordeal as us, ie LDR and most of em w small kids. Alhamdulillah it  took us less than a day to actually digest this news and redha. Acceptance is hard but  thats the only option we have. And make the best of it. Alhamdulillah im still at KL office so its just back to square one. Cuma i no longer stay w my parents that is. New challenge tu. 

Financial-wise, it has been one of the most challenging year. Firstly, we no longer enjoy the international allowance that we hav since 2012. Now we are quite tight up with this ‘new arrangement’ ie we have to impulsely buy a 2nd car, new furnitures for the house at Sabah, monthly rental n expenses, AND the weekly flight ticket KK-KL-KK. Quite a big chunks of RM there. Aaqil was not happy with walid only around during weekends. But thats the best arrangement we can make for him so that it wont be the same as walid-kat-Ashgabat. Inshaallah duit flight tu berbaloi. Nak kira brp habis mmg nangis tapi life goes on. Ini bahagian kami…❤️ at least husben kat kk. Ada kawan tu wife kat bintulu, dia kat kl. Anak 2org kecik2 lg. Bintulu tu ada satu je kot flite pegi balik kl tiap hari. So my fren jaga si kakak, wife jaga baby. Cant imagine of we were in their shoes… Allah uji ikut kemampuan hambaNya…

Despite that,

Allah granted our du’a in front of Kaabah, at haramain, in Raudhah, ie to conceive again. Alhamdulillah. 2 months after my husband transferred to Sabah, we received this big-beyond-happiness news. Allah Maha Kaya. Allah Maha Adil. With me alone w Aaqil and this lil bub inside me, i know that if He get us to this, He will get us through this. My pregnancy so far alhamdulillah no complications. Allah blessed me with energy and redha and sabar. He knows my limit. Ada sorang kawan cakap, bila diuji macam ni, barulah kita rasa sangat pergantungan kita hanya pada Allah, bukan pd manusia…so true!!??

And the pregnancy just became the highlight of my year. All the tears and frustrations during the first quarter of the year seems nothing. Allah is the best planner. He wont give us all. He leave us with a tiny ongoing ujian so that we keep on remember Him. Syukur…

Oh so THAT ??? my fellow readers, are my 2016 roller coaster ride highlights he he. Other than that, in random..

1. We went to Japan(woot!) during sakura blooming – spring in March. Japan is just uhmaaazinggg. We wish to comeback someday he he. Mahal naw naw so kena tunggu tabung Aaqil penuh. Eh ??

2. I dunno how this made to the list but looking at the no of purple boxes growing giv me somewhat therapy hihi. Yes I got dUCk-ed. Like a pregnancy hormones or something. Frankly i’ve once condemned the brand for putting ridiculos price on a scarf. Tapi tak tahan beb. Especially bila tgk cite Love Vivy. Baby nak jgk lol salahkan baby. My fav would be the PB satin silk. N those georgettes. Chiffons pun best. Pendek je la ducktower tu compare ngan hardcore duckies hehe. My next target is their #worldmapduck. Moga berjaya dalam battle itteww?? If u nak try ducks tapi xmo spend too much you can go to ig #duckscarvestoletgo and buy the preloved ones w cheaper price. Tapi premium basics je la. Yg limited ed macam bloomingduck tu harga makin naik adalah sampai almost rm1k selai. Hehe

3. Aaqil been rushed to emergency due to high fever TWICE! Within less than 2mths gap. Sekali bln puasa, lg sekali cuti merdeka. Luckily nothing serious. Only infection so after few hrs under close monitoring he was discharged. And both happened during weekdays so husband wasnt around. Alhamdulillah my dad and lil sister were available to accompany us during those hard times. My family is definitely my strengths.

4. Trip to KK and Kundasang for a week. So happen that Aaqil’s school was closed for whole week during EidAdha+Hari Malaysia so i took leave and spend a week there. Supposed to blog about this but so malas. Later i pwomise.

5. Aaqil needs to wear glasses! I was quite upset when his specialist revealed to us the news. I was in denial. He’s supposed to start wearing ’em in Aug. But i just ignore the prescription letter by the doctor. Suami pun xmo paksa nnt mak buyung marahh hihi. Until in Nov if im not mistaken, I finally told my husband ok lets do this. Power dia tak tinggi sgt pun dlm 75 gtu je. Tapi silau tinggi. We also dont want his squint eyes to recur. We went high and low looking for the most suitable glasses for his age. Yelah budak2 kan lasak, belum pandai jaga barang etc. So MIRAFLEX is the best brand in town. Very practical and comfortable for kids. The frames are made of rubber, comes w more than 20 colors! Cantikk. Cuma downside dia adalah tak byk kedai ada brand ni. We finally found his glasses at a very small optical store at Mydin PV12. So far dah pakai dekat 3wks and he seems okay with it alhamdulillah 

6. One of the sweetest memory for 2016 was ; Aaqil received an award for Best Khalifah in his class during Ihtifal ceremony! Alhamdulillah. Also he is now able to read in Malay. He just started ReadEasy for english few months back. We are forever proud of him regardless. May he continues to excel in both academic n akhlak n a better muslim for sure. Amiin

7. Recently we went for our babymoon(nak jugak) cum roadtrip cum LegoLand trip for year end vacation! SO.MUCH.FUN… Coz we also cramped in our iteneraries with jjcm at JB and Melaka. Bestttt! Later jugak i blog if rajin hihehu

  Our most recent photo – boxing day 2016 ?? Me @ 34wks?

And that my dear, wraps up our 2016. No doubt it has been colorful with lots of love and blessings alhamdulillahhh 

May 2017 brings us more hope, more happiness, more rezeki and better person amiiin! ❤️

Nak Baby

Lama dah tak cite pasal ‘Aaqil. Dah 4 tahun dah pun Januari lepas. Oh panjang akal sangat. Sekarang ni dalam pada semua benda nak buat sendiri, ada lagi rengek “nak ummmiiii..” dia tu. Dah boleh mandi sendiri, cebok yakyak sendiri, buat susu sendiri, basuh pinggan mangkuk periuk pun nak buat sendiri. Kadang stress sebab bila dia buat sure tertumpah la, terbanjir air la, becak la toilet. Hmm. So kena very close monitoring lagi.

Sooo memandangkan dah fefeeling besar, sejak beberapa minggu lepas ‘Aaqil suruh panggil dia ‘abang’ hashtagnoimnotpregnantyet. Haha. Lepastu asik sebut nak baby ummi nak baby ‘Aaqil. Maksudnya nak adik lah. Sebab dia memang nampak boring la main sorang2. Walid pun takde. Ummi asik buat housechores (macam bz sgt). Pastu bila balik rumah atok wan dia Nampak la dia seronok ramai orang dan kazen. Dia selalu cakap ‘Aaqil suka ramai-ramai… T_T
So semalam dia repeat lagi nak baby. Alang-alang Ummi pun tanya lah,

Me : ‘Aaqil nak baby berapa orang?

‘Aaqil : Nak tiga lah ummi. Nak one 4yrs old, one 4yrs old, one 3yrs old.

Haha! Siyes ni main order je kan. Pagi tadi pun tanya soalan sama jawapan tetap sama ie 2 org 4yrs old, sorang 3yrs old. LOL!  

 Moga Allah perkenankan doa ‘Aaqil ummi dan walid untuk dapat baby yang ramai ya. Amiiinnnnnn

Alkisah ‘Aaqil dan Potty-Train

So ‘Aaqil reached another big milestone; DIAPER-LESS. Yay! Alhamdulillah.

Jujurnya tersangatlah malas nak potty train ‘Aaqil sebab tak ready nak melayan bocor atau kencing malam atau kencing merata. Oh well excuses lol. Sampai sekarang umur dia dah 3thn stgh dah pun. So I said to myself…nantilah akhir tahun cuti panjang sikit atau masa Walid dia dah balik for good baru kita potty train ‘Aaqil.

Then one day I came back from office, I would say rahmat of the 1st day of 10 Malam Terakhir Ramadhan, ‘Aaqil was not wearing diaper and he said he didn’t want to wear diaper anymore, ever. Part of me was happy but boy was.i.nervous. coz I was not ready just yet haha! Ummi ummi… anak yang volunteer sabar jelah. But later that night I still put him on diaper just for terawikh sebab susah kan kat masjid. Sampai2 je masjid, ‘Aaqil dah terkepit2 nak gi toilet. So cakap kat dia kencing je lah kan ada pampers. Haha. Dia kata nak kat toilet jugak. So pusinglah satu masjid negeri tu carik toilet. So terlepas Isya’ dan terawikh 2 rakaat haha.

Malam tu pulak banyak kali dia ingatkan supaya belikan dia ‘seluar kecik’. Takut Ummi lupa hehe. Esoknya barulah tau kisah sebenar di sebalik kenapa takmo pakai pampers dah haha…. IMG_8693

Lepas 3 hari bangun pagi pampers kering dan ke toilet nak mandi kencing dengan banyaknya, maka saya decide utk off kan pampers di waktu malam juga. Yup within less than a week, ‘Aaqil is fully diapers-free! Alhamdulillah.

Tips potty train saya pun tak reti nak kongsi sebab ‘Aaqil ni dah dikira lewat banding dgn kanak-kanak lain yang umur 2 tahun dah start potty train kan. Cuma faedah kalau potty train di usia ‘lewat’ ni adalah anak cepat faham dan tangkap maka cepatlah settle inshaallah. Lagi tips;

1. Belikan seluar kecik(or spender as we call it ;p) ikut design yg anak kita nak. Mcm boys ada spiderman, batman, cars, Thomas. Girls pulak ada hello kitty, princess, frozen etc. Supaya semangat sikit hehe. Masa ‘Aaqil awal-awal tu saya belikan design Thomas&Friends. Lepas tu atok wan dia belikan yg movie Cars tu. Eksaited dia nak pilih pakai yg mana hehe.

2. Beberapa hari pertama tu kena ingatkan untuk pergi toilet selang sejam. Terutama sebelum keluar rumah, sebelum berjalan jauh dan sebelum tidur. Lama-lama dia sendiri akan mintak nak pergi toilet. Macam ‘Aaqil adalah insiden ‘terbocor’(this is normal) 3x. Sekali tu kencing malam – ni kes malam2 kat kampong sejuk dan dia minum susu banyak sblm tidur. Lagi 2x tu dia cakap Ummi dah basahhh… pasrah la mengelapp..

3. Jangan tanya ‘nak kencing ke?’. Tapi bawak je lah pergi toliet terus sebab kadang mereka ni tahan taknak kencing sebab lapar #truestory ataupun sebab nak main.

4. Standby pampers dalam kereta atau dalam handbag sehelai JUST IN CASE tak ketemu toilet atau trefik jem melampau.

5. Bagi reward jika dah berjaya milestone tertentu. Yang ni pernah plan nak buat (biasalah PLAN nak potty train tu ada lama dah ;p) tapi sebab ‘Aaqil alhamdulillah awal settle jadi ummi tak sempat pun bagi reward. Huhu nanti kena jugak bagi ni

6. Kerjasama dari pasangan tu penting. Terutama bila nak bergilir teman anak ke toilet. Terutama public toilet T_T. ‘Aaqil ni kadang kat mall pun nak yakyak. Adoyai. Rumah orang toksah cakap la. Setiap rumah (raya rumah orang) dia nak visit toilet hehe. Kadang tu sikit je kencing dia tapi mungkin perasaan nak kencing tu rasa nak gi toilet je. Takpelah looking at the bright side, asalkan tak terkencing dlm seluar ;p

Bagi saya, potty train ni kita buat bila ibubapa dan anak dah bersedia. Paling penting, anak dah bersedia. Tanda-tanda dah bersedia adalah; dah boleh cakap maka boleh bagitau nak kencing/yakyak, bila bgn tidur pampers dia kering dan boleh faham/terima arahan. Ada juga yang buat ikut fasa. Siang tak pakai diaper tapi malam pakai. Pun boleh juga. Sebab bocor kat tilam memang lagi parah huhu.

Tak tau kebetulan atau apa. Ramadhan 2014 ‘Aaqil putus susu. Ramadhan 2015 ‘Aaqil putus pampers. Hehe

Berkat Ramadhan…

Alhamdulillah <3

‘Aaqil and vocabs

Of late ‘Aaqil talks so much. Like a lot, that a year back I cant imagine he’ll be this talkative lol(alhamdulillah). The ugly truth is, I had this paranoia going on when he turned 2. He speaks very little word back then and at some point, I started googling the word “speech therapy” “autism” “2 year old milestone”. I was on babycenter every single day. I even counted no of words in his vocabs and unfortunately it didnt match the milestone as per the website (so the experts). The media social newsfeed didnt help either – you know, comparing with others. Paranoia. Guilty as charged. Sorry ‘Aaqil.

So a year later, this lil boy talks so much that he even utter these words; risau, tersekat, reverse, excavator, patahbalik, merajuk, penat. Hehe. He can make a very looooooong sentence using more than 20 words no kidding haha. Cakap sorang-sorang la selalunya. Atau tengah sungguh2 nak explain atau bercerita.

Kebelakangan ni soalan favourite dia adalah “kenapa?”. Tak pasti samada dia betul2 nak tau kenapa atau dia seronok je nak cakap perkataan tu hihi. Tapi bila dia suka tanya macam tu, kita jadi bersungguh nak jawab dengan betul walaupun jawapan tu tah dia faham tah tidak. Kalau dia tak puas hati, dia akan tanya lagi “kenapa?”

Baru ni ‘Aaqil dah masuk ke stage yang semakin menguji akal fikiran.
Alkisah dia tengah tengok kartun di suatu petang Ahad. Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Maka Astro pun not available lah kan. Terjadilah perbualan ini,

‘Aaqil : Ummi, kenapa jadi macamni?
Ummi : Jap ummi cek (flipping channels). ‘Aaqil memang semua cite takde. Tgk ni cite atok, cite toknyang, cite pakchak, cite walid semua takde…
‘Aaqil : Alaaa kenapa…
Ummi : Sebab bila hujan memang semua cite takde. Nanti bila hujan berhenti baru ada balik.. (good reasoning for a 3yr old huh)

‘Aaqil senyap sebab terima kot jawapan tadi…perhaps trying to relate…tiba-tiba…

‘Aaqil : Ummi kenapa Allah turunkan hujan..?

Ummi terus terdiam. Terkejut dia tanya soalan seadvance itu. Lama ummi nak cari jawapan sampai atok dan wan kena tolong jawabkan dulu. Mashaallah ummi memang tak bajet yang ‘Aaqil nak tanya soalan cepumas camni seAWAL ini. Ingat nak tunggu umur 5 ke 6 tahun huuu

Yes from now on, we can talk about Allah, heaven, hell… Oh ‘Aaqil nak nangis ummi cemniii. Biasalah emotional likedat.

Jadi malam tu masa maghrib macam biasa ‘Aaqil tanya ummi kenapa ummi solat. Jawapan dah berbeza.
Ummi : Supaya Allah sayang. Supaya nanti boleh masuk syurga.
‘Aaqil : Oooo..
Ummi : Nanti ‘Aaqil pun kena solat supaya kita masuk syurga sama-sama…
‘Aaqil : Syurga tu apa? Ummi syurga tu kat mana?
Ummi : Errr… ummi solat jap ye, lepas solat nanti kita sambung cerita..

Fuh fuh…. this little boyyyy…why grow up so fast oneeeeee

Never. Underestimate. Your. Child.

Tentang Mata ‘Aaqil

Tak ramai yang perasan saya kongsikan mengenai mata ‘Aaqil. Pernah sekali dalam blog, sekali dlm instagram/fb. Jadi bila saya kongsi yang ‘Aaqil jalani prosedur utk mata dia, agak ramai yang terkejut. Ada rakan yg siap mohon maaf sebab ignorance. Hehe. Jujurnya, being a protective mom, I don’t want to even mention on his eyes condition. What more to post the pic of his squint eyes! Kalau saya post gambar ‘Aaqil saya akan pastikan mata dia kelihatan ok. Yes, overprotective mom alert ;p

Tapi disebabkan agak sukar nak jumpa blog yg menceritakan tentang Intermittent Moderate Exotropia ni maka saya kira mungkin saya boleh start the ball rolling. Meh la saya nak cerita serba sedikit berkenaan kondisi mata ‘Aaqil ya.

FullSizeRender15

APA? Intermittent Moderate Exotropia. Kalau bahasa biasanya adalah juling air yang kadang2 ada. Paling ketara ketika dia ngantuk atau sedang focus fikir sesuatu. Nnt mata dia akan nampak lari sikit. Ala-ala lazy eye sikit.

IMG_7529

Buat eye-patching selama 2 bulan, sehari sejam. Alhamdulillah Aaqil strong boy. Ummi yg seriau time nak cabut plaster huu

BILA? Sejak umur ‘Aaqil 2 tahun. Mula-mula tu ingat biasa je. Sebab adik beradik n kazen saya pun ada je yang juling air ni. Ala retis macam Rita Rudaini dan Paris Hilton tu antara contoh la. Kan tak
obvious sgt kan. Cuma bila Dr Suhaib (my brother) tgk, maka beliau pun concern dan sarankan kami jumpa pakar sebab takut nanti mata ‘Aaqil ‘penat’ dan nnt ada power(mata) lepastu kena pakai spek huhu

 

BAGAIMANA? Setelah beberapa pertemuan dengan Dr Azura(PCMC) dan Ms Shereen(Sunway Med Ctr) dan juga latihan eye-patching sepanjang 2014/2015, maka mengikut results2 Dr Azura nasihatkan kami untuk ‘Aaqil jalani prosedur Bilateral Lateral Rectus Recession(BLRR). BLRR ni secara mudah nak fahamnya adalah otot mata yang lemah akan di’ekjas’ mengikut ukuran kejulingan untuk alignment. Jadi doctor akan potong sikit bahagian tepi mata (yg putih) kemudian otot dibetulkan dan kemudian doctor akan jahit semula untuk tutup.

KENAPA? Mesti ada yang tertanya2 kenapa sampai kena operate. Bukannya sakit pun mata tu. Kesian budak kecik2 dah kena masuk OT, bius, drip etc. Ya betul, memang mata dia tak sakit. Tapi hujah doctor tu yang kami ambil kira. Dan kebetulan husband saya memang plan nak balik cuti KL seminggu. So kami pun slot in untuk surgery. Setelah diambilkira faktor2 bawah ini, maka kami pun proceeeeed…

1. Genap setahun sudah kami ‘buy time’ untuk beri tempoh mata tu ok sendiri. Mac 2014 – Mac 2015.
2. Mata ‘Aaqil tak menunjukkan progress walaupun dah buy time dan sudah buat latihan eye-patching. Quote dari Dr Azura, “we are losing it” ;(
3. Mata ‘Aaqil masih respon kepada 3D image. Maknanya dia nampak 3D. Doctor nasihatkan agar prosedur BLRR tu dibuat sementara ada 3D. Takut lagi lambat, 3D pun dia tak leh nampak nanti
4. Kalau pesakit dewasa, boleh lagi ‘buy time’ sebab mereka pandai buat exercise mata sendiri. Dulu doctor pernah ajar saya buat exercise mata tu, tapi ‘Aaqil taknak buat sama ;p
5. Untuk jangka masa panjang, supaya tiada rasa rendah diri dengan rakan sebaya (diejek/dipulau dsbg)

Ok BLRR ni ambil masa kurang sejam je. ‘Aaqil kena full GA. Yang sayu dan kelakarnya adalah ‘Aaqil tak tau pun apa yang bakal terjadi daripada admission sampailah dia dah pakai baju OT dan dibawa ke OT. Dia cuma tanya “kita nak gi mana ni ummi” dan dia taknak baring atas katil yang ditolak tu. Walid la yang teman dia kat OT dan pujuk2 sampai la bius dah jalan. Huhu meraung jugakla masa nak bagi gas tu sebab dia takmo baring.

Maka tibalah tempoh yang paling mencabar antara semua, THE POST-SURGERY ordeals! Boleh saya katakan 48jam yang pertama adalah yang paling mencabar. Bermula daripada ‘Aaqil sedar dari bius, hinggalah menahan dari dia tonyoh mata, hinggalah momen nak titiskan ubat dia. If you can go through this 48hrs(oh well you have to), the rest of the weeks will be easier.

What to expect?
UBAT :
1. PCM (oral – elak demam) , Day 1 sahaja
2. Maxitrol eyedrop (setiap 4jam) Day 1-30. Yang ni utk elak scarring/parut
3. Maxitrol ointment (sekali sehari, sebelum tidur) Day 1-30. Yang ni utk elak radang/infection (mata merah)IMG_7211

FullSizeRender16

ni beberapa jam selepas keluar OT. still monyok…

Day 1
Sedar dari OT, ‘Aaqil agak meracau sedikit sebab dia rimas wayar kat kaki (utk BP) dan tangan (utk drip). Lepas habis meracau nak dekat sejam, sebab penat pun ya jugak, kami tidurkan dia balik untuk dia rehat. Lama jugak, lepas 4-5 jam baru dia bangun. The eyes will be reddish, especially the stitches area. First time nak buka mata memang susah. Dia asik nak gosok mata dia jadi kami kena pegang tangan dia dan elak dari dia tonyoh mata dia kat badan kami. Slow talk dan pujuk sikit. Baru dia nak buka mata. Tu pun kecik je.
As advised by Dr Azura, this is the time for us to allow ‘Aaqil to watch TV or play iPad so that he’ll keep his eyes open and also to distract him from pain/discomfort. ‘Aaqil cakap ada tulang dalam mata dia – ye lah imagine la kalau bulu mata kita masuk mata apa rasanya huhu. Inikan pula benang jahitan. Mata akan berair dan bertaik mata. Kena sentiasa lap2 mata dia agar selesa. Makan alhamdulillah tak perlu pantang. Tidur je la tak nyenyak sebab dia ‘ek’ sikit je mesti nak tgk dia gosok mata ke tak. Tepuk-tepuk supaya dia tidur balik.

Day 2
Lebih kurang sama macam Day 1. Cuma ‘Aaqil dah berani turun daripada katil dan berjalan keluar bilik, pergi playground dgn along angah dia, boleh nak lap badan dia dan tukar baju. Masa Day 1 dia tak berganjak dari katil huhu. Usik badan nak lap2 pun tak bagi. Macam trauma sikit. So alhamdulillah dah setel down sikit, cuma masih ada air mata dan taik mata sekali sekala. Kena lap selalu.

Day 3 – Day 5
Mata dah semakin kurang merah, alhamdulillah. Tandanya antibiotic (ointment) dah nampak kesan. Aktiviti pun dah macam-macam. Dah bawak makan luar, pi main lego, pi shopping malls, makan pun dah kembali selera. Cuma ada naik ketumbit sikit kat mata kiri. Tapi by Day 7 tu dah susut.

FullSizeRender17

Day 8 – takde rupa budak baru lepas seminggu surgery kan hihi. syukurrr

Day 7 – Day 30
Basically by Day 7, his eyes both pinkish, he can do his daily routine. Oh ya, cuma takleh mandi swimming pool for the next 2months.

So minggu pertama Walid jaga. 2nd week atok wan jaga. Cabaran seterusnya adalah nak bagi ‘Aaqil ke skool dan masa yg sama kena ajar ticer dia letakkan ubat sebab ada lagi beberapa minggu untuk apply ubat titik tu setiap 4jam.

Thank you Allah for the strengths. Thank you kat family yang banyak bg support dan semangat. May Allah ease our journey inshaallah…

 

 

 

 

Work-Play Hard at the Lost World of Tambun

Ice breaking. War cry. Project Logo. Telematch. Fun at themepark. Networking dinner. Adventure Race. Budget & Roadmap. Photosession. Performance. Kampung Glamour. Sunburnt. Night Hotspring. BBQ. Family. Friends. Bosses. Work Hard Play Hard. HahahaIMG_7142

 

FullSizeRender3

FullSizeRender4

FullSizeRender5

 

IMG_7144IMG_7143

FullSizeRender6And most importantly, alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Punyalah berdebar tak ingat. Weeks before hari kejadian dah terbayang2 nak drive sejauh tu (IPOH je ponnn) pertama kali dalam hidup. Dengan ‘Aaqil sebagai co-pilot some more. Fuh fuh

Thanks a lot to my parents and brothers, Im and Af sebab teman drive dan tolong layan ‘Aaqil sepanjang Ummi work. Love love… <3

8 Tips Traveling Alone with Toddler

Abaikanlah ye tajuk mat saleh tu sebab taktau term apa dalam bahasa melayu. Cemteww.

Sebetulnya memang tak pernah terbang berdua dengan ‘Aaqil. Jadi bila suami tersayang kata tak jadi ikut kami balik Malaysia sebab last minute tiket habis, fuh memang berpeluh-peluh jugak lah. Dua sebab ku saspen adalah,

1. Long journey/flights (total of almost 15hrs journey incl transit)
2. Bukan direct flight ASB-KUL. Tapi ada transit Bangkok. Kena faham selok belok airport, transfer luggage, transit counter blabla

Maka,

Continue reading