Category Archives: ‘ArfaanKamil

Sunday Adventure

So we came to our last Sunday in KK. Huhu. Means next Sunday we’ll be in KL and it’ll be my last Sunday before I go back to office.   Phew. 3 months vacation almost over. Sigh sigh.

So as promised by mr husband, we went to Rumah Terbalik. Sebenarnya boleh je nak singgah otw ke Kundasang dulu tapi tak sempat. Kat sini jugak ada 3D Museum. Tiket utk masuk both dlm RM30/adult.

Bertolak dari rumah pun lepas Zuhr. Sebab kepenatan (ke?) sports event tadika ‘Aaqil the day before. Lepastu ‘Arfaan macam meragam sikit sebab tak yakyak dah lebih sehari. Hadui

Sampai dlm kul 2pm. Siap2 bf and tukar diapers ‘Arfaan dalam kereta. Baby selesa, tak cranky, kita pun selesa n tak risau nak berjalan. Tempat public biasanya tak baby friendly so mmg kereta je la tempat paling selesa. Siap ekon lagi 😅

Rumah Terbalik

Sebenarnya rumah ni kecil je. Ada 2 bilik, 1 toilet, dapur, hall, beranda. Tour pun tak sampai setengah jam. Sebab tak dibenarkan ambil gambar kat dalam tu. ‘Aaqil la teruja sebab kipas kat lantai, mesin basuh kat bumbung etcetc haha

Happy dapat gi Rumah Terbalik 😂🙂

Masuk ikut pintu kanan tu, dan keluar kat pintu kiri. Kejap je. Tapi kat luar tu ada tempat bergambar macam kat bawah ni…
‘Aaqil eksaited nak tengok hasil posing dia. Jadi spiderman. Hhehehe. Tu yg ikut je org suh pose gitu gini.

3D Museum


Ni yang paling ‘Aaqil suka. Semua dia nak try posing. Rasa kelakar pun ada tgk dia excited semacam. Lepas amik gambar terus dia nak tgk…”wah macam betul la ummi!” Haha alahai anakku…

Balik tu asik berzikir nak pergi lagi sini best sangat. Sama best mcm Legoland. Hah gitu 😱🤣

Alhamdulillah anak ummi happy. ‘Arfaan pulak tidooooooooooooooooo je. Tak meragam lansung. Goodboy sangat. Walaupun cuaca panas litlit hari tu huhu…

Jambatan Tamparuli

Lepas solat ‘Asar, kitorang pi cari Jambatan Tamparuli pulak. Dalam 5-10mins je dari Rumah Terbalik. Kebetulan elok kitorang sampai tu dah redup2 nak sunset. So husben pun apalagi terbangkan la drone kesayangan…

The view was magnificent subhanallah… These are all #nofilter pictures. Only using my phone… ‘Aaqil mula2 excited nak naik jambatan tak takut la apa la. Tapi bila jambatan dah mula mendaki dan dia rasa bergoyang2, terus nangis dan mintak nak dukung. Alahai. ‘Arfaan sambung tidur zzzzzzz 😆. Jangan risau jambatan sangat kukuh walaupun bergoyang. Siap ada jaring kat bawah kalau2 ada barang jatuh.

We spent almost half an hour up there. Tak jalan sampai hujung pun sebab memang nak tgk view je. Panjang jambatan ni lebih kurang 100mtr. Hujung lagi satu tu ada pekan Tamparuli. Mula2 ingat nak park sana. Tapi byk anjing berkeliaran so better not.

Admin edit:

#WeWereHere #JambatanTamparuli Teaser clip #phantom4 #dji #sonyvegas #aerialview #hd #aerialvideography

A post shared by Khairul Akmal (@khairulakmal) on

Alhamdulillah for the experience. Thanks to husband for bringing us here. Hehe

Of Milk Collector

Did I tell you I love love this thing? Sangat convenient especially untuk buat stok susu masa cuti bersalin.

Peneman setiap hari, at least 3x sehari. 7oz Bmilk liners by JingleJungle, marker pen and THE milk collector!

Masa zaman bf ‘Aaqil takde milk collector. Jadi memang sepenuhnya pakai pump biasa utk buat stok susu sebelum masuk kerja. I used Medela FS tapi tak difreestylekan masa tu jadi macam agak stress tiap kali nak pump huhu. Asik pk je cukup ke tak. Lagipun first time kan nak tinggalkan anak jd asik risau stok tak cukup plus ‘Aaqil mmg kuat menyusu.

So bila tau pregnant last year, rajin la alert dgn gajet bfeeding yg latest. One of the gadget that I look fwd to use was the milk collector. Kalau tak silap 1st brand (ori) adalah Hakka. Lepastu byk la brand lain muncul dan harga lagi murah. Hakka ori dlm RM80 gitu kot. But I got mine (cant remember the brand name) from fabmom dlm RM35 masa YES last year. 

This time around I have 3mths maternity leave (thank u company!) so got ample time utk buat stok susu. Brought my Avent manual to KK as well just incase. Mula2 tu switch2 la kejap pakai pump kejap pakai MC tu. Masuk 2nd week pakai MC je tiap kali. 

Tips : setiap kali bfeed baby, especially time engorged, susukan baby sebelah dan letak MC lagi sebelah. Sebab memang sedia maklum bahawa baby la yg terbaik utk bagi susu let down. Let down tu adalah bila u rasa susu tu macam air terjun keluar. Dan sangat rugi kalau biarkan sebelah lagi letdown begitu sahaja masa tgh susukan baby. MC ni design dia lembut macam silikon so memang flexible dan tak sakit. Yang Hakka tak silap ada tempat stand dan penutup sekali. Yg i beli tu seketul gitu je. So lepas pump kena cepat2 masuk dlm plastik utk chill and freeze. Supaya hygiene.  

Tu lah stok lepas almost sebulan. Saya tak pump tiap feeding. Dalam 3x je sehari sebab taknak bg signal demand tinggi nanti asik2 nak kena pump atau selalu engorge – tak selesa. Selalunya pagi pump 2x dan malam 1x. Tak pk lagi camane nak bawak balik KL. Mungkin kena pinjam icebox ofismate husben kot. Dan moga2 selamat sampai dan kekal beku ya tskkk.

Bagi saya tentang stok susu ni kita takleh compare ngan orang lain. Sebab demand baby lain2. Ada baby minum byk ada yg minum sikit. So berpada2lah jgn sbb tgk orang pump sampai ada deepfreezer penuh, kita pun nak camtu jgk sampai stress2. My 2 cents.

Macam ‘Aaqil dulu kena tinggalkan 18oz average tiap hari time i pi ofis. ‘Arfaan mcm tak berapa kuat susu mcm ‘Aaqil. So once dah tau ‘Arfaan minum byk mana nanti boleh la ekjas sikit mana patut. Stok ni pun rasanya utk topup masa Ramadhan nnt huhu sebab masa tu dia baru 4-5bln… 

Ummi walid kena banyak doa supaya rezeki ‘Arfaan cukup sampai 2tahun. Agak risau juga sebab ‘Aaqil dulu ummi pump sampai umur setahun je. Lepastu duk Ashgabat setahun direct feeding je. Lepas 2yrs dah tak bfeed siang, ngempeng malam je…

May Allah ease this breastfeeding journey amiiiin….

Ten Weeks

Alhamdulillah hari ini Jumaat yg mulia, ‘Arfaan dah pun 10minggu.  Haha trend sekarang kan flatlay semua benda termasuklah anak. Lagi 10 tahun tgk gambar ni sure dah out of trend LOL

  • dah rajin senyum. Suka cooing. Kalau dia tgh senyap, kita tenung mata dia. Lama2 nnt dia sengih dan ajak kita agah dia. Gelak2 sampai sedu. Pastu dah. Hehhe
  • Kalau burp, lepas tu nnt keluar muak. Masa first 2mths takde pulak muak. Pastu suka leleh airliur sampai basah2 mitten or baju org
  • Siang2 dia akan tidur lama lepas mandi pagi dan mandi petang. Masa ni mmg deepsleep. Time ni la ummi nak mandi ke wat kije umah ke layan tv series ke. Eh
  • Dah injek vaksin 1-2bln. Alhamdulillah tak demam. Cuma cranky sikit je malam. Dan dedar sikit. Bf kerap sikit esok paginya dah ok. Inshaallah lagi 2mggu amik rota dan pneumococcal pulak
  • Ummi perasan adik ni bf tak sekuat abg. Sbbtu berat pun manja2 je naik haha. Apapun asalkan anak ummi sihat k
  • Kalau dia cranky atau mcm taktau nak apa semua dah bagi, amik minyak yuyi tu sapu kat tapak kaki pastu massage dia. Pergh tak sampai seminit  senyap pastu siap mengagah2 lagi. Fav tu kena massage. Dpt tips ni pun dari Efi.
  • Sekarang bangun sekali je tgh malam. Pastu subuh bgn lg sekali. Nak susu n tukar diaper je
  • Yakyak pun dah 1-2x je sehari. Cuma kuantitinya masyaallah. Boleh tahap bocor sampai baju pun kena tukar hoho Ni masa checkup n vaksin at 8wks kat Gleneagles KK. Dgn Dr Fauziah. Berat 5.16kg, panjang 58cm. Alhamdulillah  Ni pulak masa kita ‘Aaqil dan ‘Arfaan teman Ummi checkup postnatal dgn Dr Seri. Alhamdulillah semuanya A-ok 🙂

Sayu pulak nak masuk keje bila hari2 duk ulit si kenit ni. Huhu. Bertabahlah ummi yaaa

Alkisah Berpantang

Perasaan teringin nak ada confinement lady aka penjaga pantang ni dah lama ada. So elok masuk 2nd trimester aritu terus mencari CL dgn gigihnya. Tanya2 kawan, carik kat instagram, bloghopping.

Dapat few contacts. So lepas tanya2 pakej dan compare harga, maka Nov 2016 (3bln sdlm edd) pun dapat lock dgn Datin Rina, owner ig @fazrina_postnatalcare. Basically my criteria,

  • Boleh ulang alik ie tak tinggal sekali
  • Testimonial bagus
  • Tak perlu nak ambil atau hantar ie transportation all in masuk dlm pakej

Kalau ikut pakej yg agen ni bagi mmg best. Sebab ada 3 pilihan – stay in, ulang alik (halfday) atau ulangalik(fullday). We took the last option. Datang kul 9pg balik jam 4pm. Sbb book tu masa 2016, so dapat la harga 2016. Kalau tak silap tahun ni harga dah naik huhu. Tapi memang CL ni kena book awal. At least 3bln sblm due. Kalau yg CL sendirian berhad tu lagi kena awal sebab dia sorang2 je gerak takde orang bwh dia.

So pantang kali ni memang rasa teratur sikit. Dan kalau kena berjaga malam pun taklah stress bgn pagi tu sebab ada orang yg amik baby kat katil(ummi sambung tidur lg sejam gitu) utk mandikan. Lepastu ada org basuh sidai lipat baju. Ada orang masak kemas dapur. 

Isnin – Khamis : mandi herba, urut, tungku

Jumaat : mandi herba, tangas, tungku

Sabtu : mandi herba, tangas, scrub badan, tungku

Ahad : mandi herba, tungku

Bengkung everyday. Camtulah jadual tiap hari dan badan rasa ringan sangat. Dont know how to explain ringan but yeah. Walaupun iols tak brp suka badan berminyak2 dgn minyak urut tu kan tapi takpe bak kata Hanis Zalikha, berpantang ni adalah a gift to women. A GIFT okayhh. Sebab u dont have to do anything, kena pamper je urut. Tinggal bfeed baby je. Tukar diapers pun CL ni buatkan kadang2. Logika nya berpantang dgn betul ni adalah sebab badan kita ni dah go through lots of changes for the past 9mths pregnancy. Lepas deliver baby, badan tu bukan boleh buat mcm biasa. Kena ‘repair’ dulu mana patut. Tu yg ada urut tungku tangas bengkung.

CL ku namanya Efi. Alhamdulillah Efi serasi sgt dengan kitorang. Baik orangnya. Tak pernah selama 28 hari tu tgk dia moody ke stress ke kecik ati ke. Walaupun kdg saya ni takmo pakai pilis, tak bg lumur minyak yuyi kat baby, ada hari taknak bengkung sbb buasir, makan sesaje lambat2 sbb tgk tv dan sebagainya. Dia selalu cakap “akak kalau ada apa2 tak puas hati akak cakap kat saya terus ya.” Husben pun suka dgn kerja Efi. Siap hari2 suruh tanya Efi nak tak jadi maid kitorg lepas ni. Bila dah stat kerja. So tiap kali time urut tu borak2 cucuk jarum sikit2. Tapi dia insist nak balik Indo bln 4 sebab dah 3 tahun tak jumpa anak2 dia. Dia dah takleh kerja jauh dari anak lepas ni. Tapi dia bg cadangan la eg kawan dia ada yg free, suh tny Datin Rina tu etcetc.  Imagine we used to not liking the idea of having a maid (stranger) in our house but having Efi around make us changed our mind. Gitu je la cite ‘amik maid’ ni sampai situ je. Tak terpk lagi nak bayar agent buat permit utk betul2 amik maid kat rumah huhu

Macam ni lah tiap hari petang2 Efi tolong lipat baju. Laundry walid n ‘Aaqil pun dia buatkan..

‘Arfaan pun tiap hari kena tuam and tungku lepas mandi taw ❤Kiri tu batu sungai yg dibakar atas api kemudian diletakkan daun pisang, dan dibakut dgn towel. Ataupun batu tungku namanya. Tuam satu badan lepas sesi urut untuk lancarkan aliran darah. Kanan pula air rebusan herba dalam periuk. Wapnya lah utk tangas. Kita pakai jubah masuk tangan semua, periuk ni masuk dlm jubah. Kasi wap keluar. 20-30mins. Lepastu bila scrub memang tanggal daki2 inshaallah… scrub kelapa parut atau serbuk kopi. Nyums haha

Lauk pantang fav. Kalau Efi masak ni memang tak sabar nak makan. Ni dia close up. Kentang bilis goreng rangup2 w daun limau purut, bwg2 dan serai hiris. Nyumm. Husben n ‘Aaqil pun suka! Lauk ayam kampung. Sayur. Buah dan air suam wajibbb

Biasanya petang sebelum Efi balik tu dia akan siapkan lauk malam, rebuskan air herba utk mandi petang dan mandikan ‘Arfaan lagi sekali. So malam tu boleh rilek2 (hehe dari siang pun rilek2). Husben je la kena masak tambah lauk utk dia n ‘Aaqil. 

Alhamdulillah dipermudahkan pantang kali ni. Masa awal2 pregnan aritu stres jugak pk nak pantang mana nak duk mana sape nak hantar ambil ‘Aaqil kat skool etc. So husben nekad amik unpaid leave for 1.5months (tq sayang) dan amik CL utk pantang. Alhamdulillah….

Oh kepada sesiapa yg berminat nak ambil CL dr Pn Rina, boleh visit ig dia kat atas tu. inshaallah fast response if nak tanya apa2. CL under dia pun ada dlm 25org. Doa la byk2 dpt CL yg serasi. Sebab lain org lain expectation kan. Kalau boleh time oantang ni la nak bertenang setenangnya. Takmo la CL tu jd penyebab stress hehe. 

Entri sebagai kenangan di kemudian hari. Hehe

Hello KK!

So here we are in KK. Short ‘vacation’ before I go back to the office. Post confinement I have another 1.5months so why not we follow walid to KK kan haha. Kuasser mak nak duk KL sorang2.

Its also ‘Arfaan’s new experience of jetsetting! I mean, on a flight. Duh. And ‘Aaqil’s hundreds times (ok tipu tapi lucky u son kecik2 dah merata).  He was only 44days young 😱

The advantage of KK-KL-KK every weekend, husband is now a GOLD Enrich member. So we got to enjoy golden lounge every trip 😍 Free fooooooood and of course, comfort while waiting to board. Alhamdulillah… ‘Arfaan sleeping with walid while ummi having lunch. ‘Aaqil flying like a pro 💁 doing his own thanggg hihi Now back to ummi so that walid can have his lunch pulak. Gitu lah bila tak dpt seat bassinet. Huhu. Baju dah bertukar sebab baju tadi kena yakyak bocor adui Hello Kota Kinabalu we are so ready for you!!! 😍❤

I’ll resume to work early May so end of this month we’ll be back in KL. ‘Aaqil on the other hand having tough time to understand this – there’ll be only me, him and adik in KL and walid still in KK after this. Well he enjoys this phase (all 4ofus together) very much. I hope he’ll understand. Soon. 

Brotherly Love

‘Aaqil has been the only child for 5 yrs! He never had to share his toys. He never had to share his stuff. And more importantly he never had to share his Ummi & Walid. Hehe

Did i tell you that he never liked babies. Ok rephrase. He didnt have feelings for babies. Kalau jumpa little cousins he wont play with em or even notice their existance (lol). He’ll do his thing. Dia pernah cakap;

“‘Aaqil suka kawan yg lagi besar dari ‘Aaqil”

“‘Aaqil nak sayang baby ummi (adik) je bukan baby lain..” when i was pregnant with ‘Arfaan.

The whole 9 months he was beyond happy waiting for the arrival of his ‘friend’. He would kiss my tummy. Talk to the baby. And even has plan for the baby when the baby is out he he

Their first photo as brothers ❤ 03/02/2017.
The first few weeks was quite tough. He was like fighting for attention. Tiba2 tak boleh gi toilet sendiri. Tiba2 nak teman selalu(dalam rumah). Tiba2 nak ummi suap makan. Semua yg clingy lah. Dah macam bukan dia yang sgt independent sebenarnya. And boy I was stressed out bcoz of this. Long before i realized that it is just a new big brother who has been the only child for 5yrs, going through a new phase, wanting for attention.

Day by day I can see that his love for ‘Arfaan grows. Especially during his ‘ponteng’ days from skool. He’ll help me with diaper changing, tengok ‘Arfaan mandi, singing lullaby to him, keep ‘Arfaan company when im taking my (short and sweet) bath/cooking/doing housechores. And the list goes on. Though he always ask “ummi, kenapa baby tak terus besar” or “ummi, kenapa baby besar lambat sangat”…  #facepalm. 

When he came back from his 1st day of school here, I can see that he misses ‘Arfaan even more. He would kiss all over ‘Arfaan and talks to him using soft voice. And it was very spontaneous! ‘Arfaan on the other hand, now very expressive, would respond to him with his cheeky smile. Awwwwhh 😍 

Sometimes I wonder whether is there any jealousy or inferiority involved since obviously my attention will be more to the baby. So to avoid that, I’d make an effort to give the same attention if not more. Contoh “lepas adik tidur ummi tidurkan ‘Aaqil ok” atau “nanti lepas ummi susukan baby ummi lukis utk ‘Aaqil ya…” I hope slowly and surely he’ll get used to having ‘other sibling’ in the house he he

Moga ‘Aaqil akan jadi abang yang baik, penyayang, melindungi adik2nya dan menjadi contoh yg baik buat mereka. Dan semoga tiada rasa cemburu rasa iri rasa yang negatif antara kamu, hanya rasa kasih dan hormat inshaallah…

 I love you so much my boys ❤

Aqiqah ‘Arfaan

Settling down at our rented house in Kota Kinabalu alhamdulillah…will blog about it later.

Anyway been wanting to post about aqiqah ceremony we did for ‘Arfaan few weeks back but din get the time to write.

Plan nak buat aqiqah tapi venue tu tricky sikit sebab rumah kami apartment tak dapat nak bg tetamu ramai dtg dan selesa. Parking pun lagi satu hal. Masa ‘Aaqil dulu aqiqah buat masa dia 2bln kat kg suami di Baling, Kedah. So utk ‘Arfaan plan buat kat area sini je. Jadi venue terbaik adalah rumah my parents la hihi. Tarikh yg dipilih pula adalah pada 11 Mac 2017, hari Sabtu 🙂

Dalam 2minggu tu cari katerer, kanopi, katerer kambing aqiqah. Sebab jemputan tak la macam kenduri kahwin, jadi buat hi-tea sahaja. Dan menu pun ringan2. 

Jemputan dalam 150pax. Dari kalangan family, jiran2 mak abah, kawan2 kitorang. Jemput makan2 je takde cukur jambul buaian atau doorgift. Sekadar melahirkan tanda syukur atas kelahiran anak kedua kami dan kata abah utk memperkenalkan ‘Arfaan kepada semua.

Alkisah baju ‘Arfaan ni lagi 3 hari nak kenduri baru order kat ig. Hehe. Nasib baik semoat sampai dan muat!

All 4 of us ❤

Alhamdulillah majlis berjalam lancar walaupun ambil gambar ikut dan je. Mana sempat. Takde gambar makanan dan kambing golek huwaaa. Apapun makanan semua sedang elok tak byk berlebih dan tepat jam 6pm tu air dan kambing habis. Maksudnya semua tetamu inshaallah dapat merasa kambing aqiqah…

Menu hari tu;

  • Kambing golek + mashed potatoes + coleslaw
  • Soto nasi impit
  • Bihun goreng
  • Kuih yg macam2 ie talam ubi, karipap, tako, koci, roti sarang lebah
  • Buah tembikai, nangka madu, honeydew
  • Air sirap pandan
  • Teh tarik

Memang marvellous alhamdulillah. Katering pun amik restoran belakang rumah mak abah hehe. Senang apape hal. 

Rezeki ‘Arfaan ramai tetamu yg bagu hadiah dan duit. Nnt kita simpan tabung haji ok sayang…

Terima kasih tak terhingga utk family yg banyak membantu semasa dan selepas kenduri. Yg sposor kuih2 dan juadah. Terutama mak abah yg ‘sponsor’ venue. Hehe. Hanya Allah dapat membalas…❤

Of Hearing Test

Newborn Hearing Screening test adalah salah satu ujian yg akan dijalankan kpd baby yg lahir di Prince Court. Ingat lagi masa ‘Aaqil dulu neves sesangat tatau kenapa tapi alhamdulillah ‘Aaqil pass. Biasalah first time parents apa yg tak neves kan huhu

Sama juga masa ‘Arfaan. Neves jugak. Especially bila perasan masa first day dia lahir tu dia tak terkejut2 sgt. Bunyi pintu bukak tutup pun dia tidur nyenyak. Kazen2 dtg buat bising lompat2 pun dia tidur tak heran.

Hari ke-2, staff PCMC ada 2 org dtg nak buat hearing test. Bawak test device. Dulu 2012 dia bawak baby gi tempat lain. Kali ni dia buat terus kat bilik wad.

Masa tu ‘Arfaan tidur. Memang masa terbaik utk buat test ni ketika baby tidur, dalam bilik yg sangat senyap. So staff ni pun masukkan la device ni kat telinga kiri. Failed! Re-test, also failed. Kat telinga kanan pun sama. Dua2 staff ni muka concern sesangat. Mungkin sebab jarang dapat result fail kan. 

Oh muka ummi takyah cerita la. Mmg rasa macam nak nangis time tu jugak. Husben takde masa tu keluar lunch tak silap.

“Err kenapa ye..”

“Dua2 telinga mcm tak respon. Bunyi sampai ke koklea tapi takde respon”

“So mcmane ya..”

“Jadi kena repeat test lagi seminggu. Nanti kami advise sebelum discaj…”

“Tapi sebab apa ya. Normal ke result fail”

“Normal je. Kadang2 sebab air ketuban ada lagi dalam telinga belum kering lagi…”

So ummi ditinggalkan dengan penuh tanda tanya. Dan ofkoslah sedihhh sangat. Terus google huhu. Hearing impairment or deaf on babies. Reason? Premature (tidak), ada keturunan yg ada masalah pendengaran (tidak), low Apgar Score (arfaan 9/10, so tidak) etc… cuma ada satu tu yg mungkin ada related iaitu ibu masa mengandung ada ambil certain antibiotik atau ubat. Terus flashback aritu ada ambil antibiotik sbb ear infection. Pastu amik ubat sebab demam. Blamed myself the whole time. 

Googled every hour. Hearing aid. Earpiece. Cochlea implant. Special schools. Got nothing to do at the hospital, postdelivery so u get how crazy i was thinking of our baby’s future and he’s not even a week old. Huhu. Bila masa senyap betul2, kadang2 i saje tutup pintu toilet kuat sikit nak tgk ‘Arfaan ada terkejut tak. Bila dia tidur nyenyak, i purposedly make some noise near his ears. But negative. And it got me worried even more.

We discharged on the 5th and our next appointment with the Audiologist and paed was on the 14th. Masa discaj Dr Anthony kata failure rate utk test ni 50% sebab tu tak byk hospital keen utk buat screening ni for newborn. Tapi bagus utk buat for babies so that we know his hearing condition and impairment if any. 

The whole 9 days was not easy either. Aktiviti menguji pendengaran anak diteruskan di rumah. Dan nampak dia respon kalau pintu tertutup dgn kuat, bunyi motor atau lori kat luar etc. So i was certain that he can hear but perhaps the audiologist nanti will come out of hearing level i suppose??? Ye lah, contoh dia boleh dgr bunyi kuat tapi bukan bunyi perlahan. So aktiviti menguji pendengaran anak bertukar kepada uji dgn suara halus atau freq lebih rendah. Sabor je la. The struggle was real. The worry was no joke 😭 tapi rasanya i je beriya. Husbandku lebih tenang…huhu

On the 14th (12 days old) we went to PCMC and met the audiologist, En Iqbal. Test sama je. Device pun sama. Kejap je tak sampai beberapa minit, device tu keluarkan ‘bunyi PASS’, ie bunyi yg berbeza dari first test. Ya Allah upon hearing the sound came out from the device, i beamed with joy. Alhamdulillah his hearing both ears are fine, nothing to worry the audiologist said. 

Kemungkinan keputusan FAIL masa first time adalah,

1. Terlalu awal. Baby baru umur 2 hari

2. Ada cecair dalam salur telinga yg block masa ujian dijalankan eg amniotic fluid. Jadi tak accurate.

Saja berkongsi kisah ni supaya mana2 parents yg lalui peristiwa yg sama supaya tidak terlalu risau sebab ia adalah normal. Saya ada baca forum tu, anak dia 2nd test pun fail tapi bila umur sebulan, repeat test baru pass. So ITS NORMAL. Terutama utk parents yg deliver baby kat PCMC la sebab memang baby kena lalui test ni. Tak sure utk hospital lain.

Moga perkongsian ini bermanfaat!

One Month

‘Arfaan dah sebulan Jumaat lepas, 3 Mac alhamdulillah…


Berat dah 4.4kg! Ummi timbang pakai penimbang kat rumah ni je hihi. Ummi timbang pastu dukung ‘Arfaan pulak, pastu tolak2 dpt la berat ‘Arfaan ;p faham ke 😆

  • Dah tak pakai bedung dah. Rimas. Kalau bedung tu meneran2 mintak keluar hehe
  • Muka masih merah baby. Terutama kalau tgh nangis atau menggeliat. Merah padam muka tu adeh
  • Susu tiap 1-2jam. Tukar diapers pun
  • Efi (confinement lady) kami ajar diaper change cuci kat sink je pakai air suam. Takyah berkapas bagai nnt asik nak beli kapas je hihi
  • Tidur nak berdodoi. Tak berani lagi nak kasi tidur meniarap
  • Tak tidur pun nak berdodoi/berdukung 😅
  • Kuning ada lg sikit huhu. Ummi skrg mkn kurma nk kasi kuning cpt reda. Tadi pun dah mula mandi pakai air kucai. Try je la apape tips

As advised by his paed Dr Anthony, we’ll go straight to 2months checkup and jabs. Tak perlu checkup sebulan. So okayy. 

Will be hosting his aqiqah this coming weekend at my parents house. Moga lancar semuanya. Amiiin

Of 4th Trimester

Hehe. Maksudnya berpantang, post natal. 

Alhamdulillah dilancarkan urusan kelahiran. Balik rumah, sambung dgn berpantang. Rasanya sebulan baru rasa betul2 settle down dengan baby dan sakit dan emosi. Dan bentuk badan asal ?

Jaundice. Masa discaj ada tanya kat nurse takde bilirubin reading ke. Nurse kata doc tak amik reading sebab baby tak nampak kuning. Kami discaj hari ke-3 delivery. Hari ke-5, nurse Klinik Kesihatan Setapak datang melawat. Kena advise bwk baby amik darah sebab kuning tu nmpk ketara.  So kami akur, esoknya bawak hahh tudiaa reading 205! (Tahap kena duk bwh lampu adalah 275). Normal reading adalah 85. Tapi reading lebih 200 tu i was saspen jugak. Doctor KK kata kena monitor reading pattern sampai hari ke-14 sebab ni tempoh kritikal yg boleh efek otak baby. Esoknya gi lagi reading dah 183. Few days after 150. Last week 133. Begitulah menurun sampai dah nak sebulan ni baru nmpk kuning tu tak obvious sgt. Sama macam ‘Aaqil dulu. Dah hbs pantang baru free from jaundice. Ingatkan ‘Arfaan takdpt sbb sama darah O dgn ummi rupanya ada jgk huhu. Treatment sama je, kena kerap menyusu dan kuning akan hilang dgn kerapnya kencing+berak. 

Ruam. Ni ‘Arfaan ada kat muka sejak lahir. Macam jerawat kecik. Tiap hari makin byk. Kat area mata hilang, naik kat leher. Leher hilang, naik kat tangan. Horror jgk tgk. See. Mcm very sensitive skin kan. I still blame the half boiled eggs the nite before delivery. Adeh. Tapi yelah benda nak jadi kan. Balik rumah, tambah dgn kejap panas kejap ekon pun ya jgk. Masa discaj doc bagi ubat sapu Fucidin dan ubat utk letak dlm air mandi. Neves kan bangun2 pagi esok tu tgk kat kepala ada gini. Iskk. Tiap hari dok belek kulit anak. Huhu. Alhamdulillah lepas 2wks camtu xnmpk dah jerawat tu.

Kulit mengelupas. Apa yg ummi makan dan tak makan masa pegnen yg buat ‘Arfaan dpt masalah kaitan kulit ni. So atas nasihat doc, lepas mandi kena sapu dgn baby oil atau losyen supaya kulit baby sentiasa lembap. Pun lepas 2wks baru ok. Alhamdulillah.

Nappy rash. Ni stat dari minggu ke-2 kot. Masa ‘Aaqil dulu dari kat hospital memang pakai cotton dan air utk cuci his bum2. Takde prob ni. Tapi skrg ni taktau la pcmc tukar prosedur ke jimat kos ke sebab sejak baby day one nurse pakai wet wipes utk cuci. Awal2 ok je. Lepas seminggu tu tiap kali diaper change ‘Arfaan menjerit2 bila lap especially kat celah bonts. Sian sgt dia. Tgk2 dah merah melecet siap ada gerutu lagi. Alahai sian. Sejak tu, kitorg tukar kepada kapas dan air suam, dan sapu sudocrem setiap kali tukar.  Lepas 2mggu gitu pakai Sudocrem, nmpk slow sgt nak hilang merah. So ummi sejenis kurang sabar maka pakailah Earth Mama. I swear by this product since ‘Aaqil eczema dulu. Mana ada rashes ke apa sapu ni je terus baik. After a week tukar ke earth mama, alhamdulillah terus ok. Cuma mungkin lepas habis pantang baru berani nak pakai wipes utk diaper change. Mmg lagi senang pakai wipes terutama kalau travelling kan. So sementara tak kuar memana ni bertabah la dgn cotton+air. Baby pun lagi selesa… ni reminder utk next baby ya haha ie no wet wipes for super newborn babies. 

Rasanya semua baby lain2 cabaran masa dalam hari. So nota2 kat atas ni bolehlah utk prevention di masa depan hehe

Ummi pun diduga jugak. Bengkak susu, sembelit, buasir. Alhamdulillah kali ni takde baby blues macam dulu. Ada la kot satu malam tu macam sebak tgk ‘Aaqil sbb kitorg kan berkepit berdua for so many years. Now ada orang ketiga hehe. Sejak ada ‘Arfaan dah kurang borak2 dgn dia. Yelah, walid lg byk masa dengan dia. So slow2 dapat dah rutin tu dan dapat borak2 dgn dia sambil peluk2 dia. Biasalah kot sindrom dapat anak no-2 ?

Bengkak susu. Alhamdulillah ‘Arfaan dapat menyusu seawal jam pertama lahir. Tak silap stgh jam lepas lahir, dia dah dpt bfeed dan terus pandai latch. Dan dia pun nangis bila lapar takdelah tidur je. First week ok demand n supply. Masuk 2nd week tu start dah bengkak susu. Fuh stres jugak. Nak pump tapi takde let down. So susu stuck. So bila baby susu sebelah, tandem sebelah lagi. Lepas beberapa hari baru ok. Kena pump at least 2x sehari baru susu stable. Now alhamdulillah dah ok cuma kadang overflow so ‘Arfaan jap2 lepas sbb takleh cope susu laju sgt. Pelan2 kayuh ye dikk…

Sembelit/Buasir. Mimpi ngeri bertandang lagi. 1st week ok. 2nd week dia mula. Adoi. Masa discaj ada dapat ubat minum Duphalac tu ie utk soften stool. Kat hospital tiap malam nurse bagi. Balik rumah je konfiden tak minum. Lagipun tiap meal mmg makan buah dan minum air banyak. So 2nd week tu mulalah episod duk dalam toilet berjam2 sampai nak nangis rasa. Nasib baik ubt bengkak masa pregnant dulu simpan lagi. So makan tu, minum Duphalac, makan oste. Seminggu jugak baru slow2 okay. Alhamdulillah. Pengajaran la lenkali jgn tinggal ubat doktor huhu…

Food craving. Haha ni taktau kenapa. Dugaan jugak ni. Alkisah momentum makan macam2 masa pegnen terbawa2 lepas deliver. Imagine tiap kali bwk baby p KK lalu kat gerai tepi2 tu mata buntang je tgk ada jual kuih apa. Scroll ig nampak orang pi makan mcm2 semua teringin. Ada satu hari ni tak tahan, pi order LactoMomma cookies sebab nak makan sedap punya pasal.  Depa claim milkbooster tapi sejak dulu saya memang tak lut dgn milkbooster so alhamdulillah kalau tidak bengkak2 makan ni adeh. Bagus biskut ni sbb dlm pantang boleh makan sebab takde telur dalam ingredients nya. Yang pecan tu sedap. Tapi mahal ya ampun. Dah hbs makan tu takde dah teringin lol. Masalah sebenar saya adalah sweet tooth. Suka benda manis. Dan sejuk. Asik teringat kat aiskrim n teh o ais dan frappe. Notty sangat pantang kali ni. Blame the instagram. Oh ya time2 cemni la FluffKL buat pop up bagai kan. Oh sgt la kejam. Tapi mak sabar. Tunggu lah 44 hari nanti makin panjang list ni?

Ala kulli hal, im forever grateful that i have my husband by my side the whole time. Dan confinement lady yg dtg tiap hari uruskan rumah baby semua. So im not too overwhelmed with these challenges. Malam2 kena berjaga pun rasa tak se stress dulu. Sebab gilir ngan husben. Tukar pampers pun most of the time husben yg buat. 

Alhamdulillah. Moga Allah mudahkan,lancarkan penjagaan baby lepas2 ni. I have to slowly cope with housechores and babycare. Lepasni bila dah habis cuti nak kena adapt dgn rutin tiap hari pulak. 

I just want to enjoy every moment raising my kids. May Allah bless amiin…