Category Archives: Ashgabat Travelog

8 Tips Traveling Alone with Toddler

Abaikanlah ye tajuk mat saleh tu sebab taktau term apa dalam bahasa melayu. Cemteww.

Sebetulnya memang tak pernah terbang berdua dengan ‘Aaqil. Jadi bila suami tersayang kata tak jadi ikut kami balik Malaysia sebab last minute tiket habis, fuh memang berpeluh-peluh jugak lah. Dua sebab ku saspen adalah,

1. Long journey/flights (total of almost 15hrs journey incl transit)
2. Bukan direct flight ASB-KUL. Tapi ada transit Bangkok. Kena faham selok belok airport, transfer luggage, transit counter blabla

Maka,

Continue reading

Ashgabat 2014/2015 – Down Memory Lane

Ok as most of you know, we visited Ashgabat during year end holidays. So much fun. Kami memang plan 2 minggu cuti akhir tahun (xmas – new yr) tapi asalnya taktau nak pergi mana. So what I did was I gave my husband proposal of places to go. Ada 4 ke 5 option tak silap. Very high level schedule lah. Nak tengok budget. Maka salah satu option itu dipilih dan alhamdulillah MEMANG TERBAIKKKK.

Basically itinerary trip kami berpandukan ini;

3 malam di Ashbagat
3 malam di Abu Dhabi
3 malam di Dubai
3 malam di Ashgabat

Continue reading

our first outing!

tues 19th, national flag day

so dah nama pun cuti, walid decided to bring us out for some fresh air ;p and also to stock up some groceries

van picked us up at 10am.oh btw we move around the city using van/shuttle provided by the company.so kena on time la takleh ikut suka hati je

our first stop was the wet market.beli daging, tulang and some veges.baru ku tahu suamiku ni terer cakap russian.coz local here speak very little english.aku nganga je tgk suamiku cakap dgn mamat jual daging tu lol.so to survive here mmg kena tahu basic words yg pakai daily la.so far i only know less than 10words haha.takpe sikit2…

next we went to yimpas.ala2 jusco la.bawah ada market, level lain kedai2 baju etc.then atas sekali ada foodcourt…

20130222-105421.jpg

done shopping, we had lunch at the foodcourt.i had lamb begedil set (haha).sedap oii

20130222-145910.jpg
set gini dalam 13manat(equiv to rm13).currency sini n msia lebih kurg so takyah susah2 convert..

btw foodcourt dia cantik gila ala2 fine dining je setup.amik order pun pakai tab.kool

balik tu rehat2 & malam lepas maghrib kitorg kuar dgn lg 2 msian families.officemate husband.so dpt jumpa the wives and kids…gi makan ayam&lamb bakar.pergh sedap gila.ayam tu juicy sampai kalau gigit boleh tpancut jus2 dia dapppp

20130222-150423.jpg

balik from dinner buat projek sambal petai n goreng tempe secara pukal sbg bekalan lunch suami ke ofis esoknya..

20130222-150503.jpg

bwk tempe 10pek.tp cpt lak turn bad so kena habiskan cecepat…

ok sekian enough foodporn for today lol