Category Archives: Tentang Kerja

segalanya tentang kerja.lalala kerja

2016 Rolla Costah

cant believe its already the last day of 2016! I’d say this year flies so fast u have no idea. So many ups and downs, dreams shattered, plans gone haywired, unexpected gift and surprisingly we managed to go through this year phewwww*lap peluh* … syukur ke hadrat ilahi

Familyplanning-wise, I can still remember we (our little family) started the year with high hope that my husband will demob to KL from Ashgabat for good in Feb; after been let down for few months, as promised by HR…since early 2015 mind u ;( So we braved few more weeks to Feb 2016. I even have my calendar being strikes out day by day, countdownla kunun. 

Come Feb, we got another news. All mob-demob of personnel kena freeze due to restructuring exercise throughout the company. Not only we were upset with the postponement, but with the not-so-happy rumors on salary cutting la, vss la, downsizing la etc. Feb was an emotional month for both our careers and family planning. I was sooooo overwhelmed with so many things in my head that i decided to leave Facebook (until today alhamdulillah still sober lol). Deleted fb from my phone. Thats what i did. Walaupun ekceli takde kena mengena pun dengan re-org tu. Kebetulan je. Hehe. Just so happen that i want to clear up my mind (fb ni kadang semak especially bila ada benda viral dan it occupies my mind yg tgh semak masa tu hihi). 

So yeah dari Feb pospon ke Mac. And finallyyyyyyy 19th March my husband finally back in KL like finally. 3x finally tu haha. Kurang beberapa hari je tu genap 4 tahun bermastautin di bumi Turkmenistan huhu. No doubt the country has been good to us, the memories we will forever cherish in our life ❤️

Not even 2 weeks we celebrated his homecoming, the company was vss-ing ppl, moving the staff, trasfer sana transfer sini. Then we heard rumors that my husband’s name was NOT in KL. Say whatttt. I even have the possibility to be transferred outside KL. What will happen to all our 2016 plans and dreams and —–

30th of March, at our airbnb stay in the middle of Tokyo city, we braved ourselves with the news…ie reading his letter of transfer to *drumrolls* Sabah operations. It was such an emotional night for both of us. Terus pk Aaqil camne, i camne, dia camne…after so many yrs being apart…then this happens.

It took us few hours to finally fall asleep and decided to sleep on it haha. Pagi tu macam2 idea keluar – sambil nak bersiap ke Disneyland. Can u imagine our mix of emotions at that time. We were on vacation and dealing w not so good news at the same time. My husband tried his luck to delay the date of mob to Sabah. Pujuk bos la. Riki HR la. But little that we know that not only us facing the sudden news. Some of our close friends been offered w vss. Some others went through the same ordeal as us, ie LDR and most of em w small kids. Alhamdulillah it  took us less than a day to actually digest this news and redha. Acceptance is hard but  thats the only option we have. And make the best of it. Alhamdulillah im still at KL office so its just back to square one. Cuma i no longer stay w my parents that is. New challenge tu. 

Financial-wise, it has been one of the most challenging year. Firstly, we no longer enjoy the international allowance that we hav since 2012. Now we are quite tight up with this ‘new arrangement’ ie we have to impulsely buy a 2nd car, new furnitures for the house at Sabah, monthly rental n expenses, AND the weekly flight ticket KK-KL-KK. Quite a big chunks of RM there. Aaqil was not happy with walid only around during weekends. But thats the best arrangement we can make for him so that it wont be the same as walid-kat-Ashgabat. Inshaallah duit flight tu berbaloi. Nak kira brp habis mmg nangis tapi life goes on. Ini bahagian kami…❤️ at least husben kat kk. Ada kawan tu wife kat bintulu, dia kat kl. Anak 2org kecik2 lg. Bintulu tu ada satu je kot flite pegi balik kl tiap hari. So my fren jaga si kakak, wife jaga baby. Cant imagine of we were in their shoes… Allah uji ikut kemampuan hambaNya…

Despite that,

Allah granted our du’a in front of Kaabah, at haramain, in Raudhah, ie to conceive again. Alhamdulillah. 2 months after my husband transferred to Sabah, we received this big-beyond-happiness news. Allah Maha Kaya. Allah Maha Adil. With me alone w Aaqil and this lil bub inside me, i know that if He get us to this, He will get us through this. My pregnancy so far alhamdulillah no complications. Allah blessed me with energy and redha and sabar. He knows my limit. Ada sorang kawan cakap, bila diuji macam ni, barulah kita rasa sangat pergantungan kita hanya pada Allah, bukan pd manusia…so true!!??

And the pregnancy just became the highlight of my year. All the tears and frustrations during the first quarter of the year seems nothing. Allah is the best planner. He wont give us all. He leave us with a tiny ongoing ujian so that we keep on remember Him. Syukur…

Oh so THAT ??? my fellow readers, are my 2016 roller coaster ride highlights he he. Other than that, in random..

1. We went to Japan(woot!) during sakura blooming – spring in March. Japan is just uhmaaazinggg. We wish to comeback someday he he. Mahal naw naw so kena tunggu tabung Aaqil penuh. Eh ??

2. I dunno how this made to the list but looking at the no of purple boxes growing giv me somewhat therapy hihi. Yes I got dUCk-ed. Like a pregnancy hormones or something. Frankly i’ve once condemned the brand for putting ridiculos price on a scarf. Tapi tak tahan beb. Especially bila tgk cite Love Vivy. Baby nak jgk lol salahkan baby. My fav would be the PB satin silk. N those georgettes. Chiffons pun best. Pendek je la ducktower tu compare ngan hardcore duckies hehe. My next target is their #worldmapduck. Moga berjaya dalam battle itteww?? If u nak try ducks tapi xmo spend too much you can go to ig #duckscarvestoletgo and buy the preloved ones w cheaper price. Tapi premium basics je la. Yg limited ed macam bloomingduck tu harga makin naik adalah sampai almost rm1k selai. Hehe

3. Aaqil been rushed to emergency due to high fever TWICE! Within less than 2mths gap. Sekali bln puasa, lg sekali cuti merdeka. Luckily nothing serious. Only infection so after few hrs under close monitoring he was discharged. And both happened during weekdays so husband wasnt around. Alhamdulillah my dad and lil sister were available to accompany us during those hard times. My family is definitely my strengths.

4. Trip to KK and Kundasang for a week. So happen that Aaqil’s school was closed for whole week during EidAdha+Hari Malaysia so i took leave and spend a week there. Supposed to blog about this but so malas. Later i pwomise.

5. Aaqil needs to wear glasses! I was quite upset when his specialist revealed to us the news. I was in denial. He’s supposed to start wearing ’em in Aug. But i just ignore the prescription letter by the doctor. Suami pun xmo paksa nnt mak buyung marahh hihi. Until in Nov if im not mistaken, I finally told my husband ok lets do this. Power dia tak tinggi sgt pun dlm 75 gtu je. Tapi silau tinggi. We also dont want his squint eyes to recur. We went high and low looking for the most suitable glasses for his age. Yelah budak2 kan lasak, belum pandai jaga barang etc. So MIRAFLEX is the best brand in town. Very practical and comfortable for kids. The frames are made of rubber, comes w more than 20 colors! Cantikk. Cuma downside dia adalah tak byk kedai ada brand ni. We finally found his glasses at a very small optical store at Mydin PV12. So far dah pakai dekat 3wks and he seems okay with it alhamdulillah 

6. One of the sweetest memory for 2016 was ; Aaqil received an award for Best Khalifah in his class during Ihtifal ceremony! Alhamdulillah. Also he is now able to read in Malay. He just started ReadEasy for english few months back. We are forever proud of him regardless. May he continues to excel in both academic n akhlak n a better muslim for sure. Amiin

7. Recently we went for our babymoon(nak jugak) cum roadtrip cum LegoLand trip for year end vacation! SO.MUCH.FUN… Coz we also cramped in our iteneraries with jjcm at JB and Melaka. Bestttt! Later jugak i blog if rajin hihehu

  Our most recent photo – boxing day 2016 ?? Me @ 34wks?

And that my dear, wraps up our 2016. No doubt it has been colorful with lots of love and blessings alhamdulillahhh 

May 2017 brings us more hope, more happiness, more rezeki and better person amiiin! ❤️

Stress Ke? Baca Ni…

Bercakap pasal stress di tempat kerja bukan disebabkan kerja itu sendiri tetapi disebabkan stress dengan orang-orang yang bekerja bersama kita memang benda standard. Selalunya kerja tu tak la menstresskan sampai bawak balik stress tu ke rumah, tapi yang buat hati kurang tenteram tu adalah mereka yang bersama menambahkan pressure kita kat ofis. Betul tak. Saya percaya ramai yg pernah rasakan ini; bila tekanan kerja memuncak, pastu kena push dari atas kiri kanan, kena perli, pendapat diperkecilkan dsbg. Fuh. Saya pernah tau sampai satu tahap tu dah kritikal sangat sampai saya masukkan nama mereka ini dalam doa saya lepas solat sebab saya sedar masa tu saya takde kudrat nak kawal dan hanya Allah yang pegang hati manusia nak lembutkan hati ke, nak ‘jinak’kan ke huhu.

Saya akur bahawa kita takleh puaskan hati semua orang. Lepas je saya doa sungguh2, alhamdulillah dah kurang rasa stress lain macam tu. Bagi saya, saya kerja kerana Allah, saya buat kerja saya sehabis baik, tunaikan tanggungjawab saya. Apa jua yang kacau kiri kanan atas bawah semua tu adalah sekadar rencah. Allah uji sebab sayang. Sebab Dia tahu kita mampu hadapi.

We don’t live in this world to please our bosses, our subordinates, our colleagues. But non other than to please Allah. Lepas kita dah set macam tu, inshaallah kita pi ofis pun rasa tenang je. Takde rasa nak nyumpah orang. Takde rasa nak backstab orang. Takde rasa nak stress tanpa hala. Inshaallah..
IMG_7216

Benda yg sama jugak saya pesan kat suami bila dia stress kat ofis. Dahlah anak isteri jauh, lagi la terasa. Saya ni at least balik rumah tgk ‘Aaqil terus hilang segala gundah gulana huhu. I told him, hidup ni kalau nak puaskan hati semua orang memang akan stress je manjang. Don’t be so hard on yourself. Imagine eh. Katalah kita kat ofis stress dengan boss, sampai membawa ke rumah, main ngan anak pun teringat stress kat boss tak habis lagi. Yang boss tu ada kesah ke? Dia balik rumah dia happy je. So siapa yg rugi sekarang? Kita lah kan. Tak pasal2 naik bp, kesihatan terganggu. So selagi kita buat kerja kita dgn penuh dedikasi dan jujur, inshaallah Allah akan bantu kita dgn berlapang dada.

Mahal tau berlapang dada ni. Siapa yang selalu rasa serba tak kena cuba amalkan berlapang dada ni. Maafkan lah mereka yg menstresskan kita ni kerana mereka juga manusia biasa yg banyak kekurangan. Yang penting kita cuba sebaiknya untuk tidak menstresskan orang lain atau cakap tak elok tentang orang ‘yang menstresskan’ tu. Kalau tak, kita pun sama je macam mereka. Jaga pahala dan amal kita.

Inshaallah kalau kita ikhlaskan niat pi kerja Allah akan bantu mudahkan. Ni tak kiralah kerja makan gaji ke bisnes sendiri ke malah surirumah sekalipun. Kalau kita dah set nak Allah pandang amalan kita, kita takkan terlalu dahagakan pujian atau kredit drp orang lain. Alaaa sekali sekala nak le jugak kredit kan (ahaks) tapi taklah sampai tahap buat semua benda sebab nak please orang huhu. Letih weh kalau cenggituuu

Alkisah beberapa tahun lepas, tiap bulan saya ada HATE LIST. Kelakar tau. So dalam minda saya ni saya kalau geram ngan orang tu saya akan letak nama dia dalam carta tu. Bila camtu saya jadi lega sebab hah padan muka dah masuk dalam hate list ittew. Padahal kan orang yg masuk carta tu ada kisah ke. Hehe gaya penceritaan saya ni macam kerja saya ni stressfull kan. Jangan la terpedaya sebab saya ni memang jenis drama queen lebey. Satu yang saya perasan adalah saya jenis yang suka simpan stress. Tak cerita kat kawan even satu team projek. Which is not good la in a way. Kadang kat suami pun saya sangat selektif kalau nak bercerita perihal stress kat ofis. Kalau pun saya cerita, saya takkan quote nama. Maklumlah satu kompeni LOL. Jaga periuk nasi org katanya. Tapi bila fikir2 balik psl hate list ni, rasa macam lawak pun ada. Lepas fasa ‘hatelist’ tu saya bersara la dari berbuat demikian sebab saya dah amik unpaid leave setahun hahahha.

Jadi moral of the story nya. Takyahla layan sangat stress kat ofis ke, kat orang sekeliling ke sebab kita fikir ni je,

1. Hati manusia Allah yang pegang
2. Ikhlaskan niat, lakukan semua kerana redha Allah
3. Pujian sanjungan kredit dari manusia itu adalah bonus dan hanya interpretasi manusia. Not our ultimate goals
4. Fokus utama adalah untuk perbaiki diri untuk jadi lebih baik

In the end, kita semua akan kembali padaNya. Amalan yg dikira, bukan pujian, bukan favouritism dari orang ramai. Atau encik boss #tetiba

Sekian wallahua’lam 🙂

Work-Play Hard at the Lost World of Tambun

Ice breaking. War cry. Project Logo. Telematch. Fun at themepark. Networking dinner. Adventure Race. Budget & Roadmap. Photosession. Performance. Kampung Glamour. Sunburnt. Night Hotspring. BBQ. Family. Friends. Bosses. Work Hard Play Hard. HahahaIMG_7142

 

FullSizeRender3

FullSizeRender4

FullSizeRender5

 

IMG_7144IMG_7143

FullSizeRender6And most importantly, alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Punyalah berdebar tak ingat. Weeks before hari kejadian dah terbayang2 nak drive sejauh tu (IPOH je ponnn) pertama kali dalam hidup. Dengan ‘Aaqil sebagai co-pilot some more. Fuh fuh

Thanks a lot to my parents and brothers, Im and Af sebab teman drive dan tolong layan ‘Aaqil sepanjang Ummi work. Love love… <3

THE Anniversary!

Alhamdulillah..Sedar tak sedar dah pun tamat bond saya dengan syarikat Petronas. 8 tahun berlalu dengan pantas sekali. Masa mula-mula tandatangan perjanjian biasiswa lebih kurang 15 tahun yang lepas, rasa macam lamanyaaaaa 8 tahuuuunnnn. Tapi itu ini appraisal minyaknaik outstation cuti claim ACD minyakturun offshore bonus pung pang yadayadayada, dah habis dah bond…

Hehe kata orang dah habis ni adalah masa penentu nak update cv lah, nak tender surat berhenti lah. Inshaallah belum sampai masanya and the company still needs me here. Cewahhh ;p

Here’s to another memorable year with the company and….

…dear Petronas, you’re welcome 🙂

Haha!

 

 

 

Sarapan Mudah dan Pantas

Percaya tak bagaimana kita mulakan pagi kita akan menentukan bagaimana kelancaran hari kita? Sebab tu saya yakin sarapan yang berkhasiat, pantas, mudah dan sedap amat penting untuk pagi dan hari yang lancar. Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) adalah pilihan terbaik untuk sarapan bagi mereka yang sibuk tetapi ingin terus produktif dan masih khasiat! esp

Masa zaman muda-muda dulu saya ‘rajin’ bangun lambat . Sepanjang hari tu saya rasa tak best dan lesu. Dan akhirnya hari saya tak produktif. Cuba renungkan situasi ini;

Situasi 1
Bila mulakan hari dengan awal, jalan pun kurang sesak, tiba di ofis pun awal, sempat tunaikan solat Dhuha, dan bersarapan dengan tenang. Biasanya saya akan ambil ESP sambil menyemak email, calendar harian dan senaraikan perkara yang perlu dibuat untuk sepanjang hari. Boleh pulang dengan lebih awal kerana hari berjalan lancar…

Situasi 2
Jika saya terbangun lewat, saya akan lewat sampai di ofis dan ia akan menyebabkan saya tergesa-gesa membuat semua perkara yang akhirnya meletihkan saya dan perlu pulang lewat dari ofis.

ESP sebenarnya membantu saya utk kembali kepada track asal jika saya berada di Situasi 2. Saya masih sempat untuk ‘kembali positif’ dengan pengambilan ESP. Bagaimana? Sarapan dengan ESP mudah disediakan dan sangat praktikal. Sambil buat kerja mahupun mesyuarat saya masih boleh ‘bersarapan’ dan khasiat yang berpanjangan. Tak perlu spend masa 15-30minit untuk tapau dan sarapan di pentri — hey kan saya dah lewat sampai ofis! ESP ni sesuai untuk mereka yang always on the go atau orang yang mulakan hari dgn lewat. Kaya protein dan kenyang lebih lama, sedar2 dah waktu lunch!

(Resepi ESP saya : 1.5sudu besar ESP + 250ml susu segar sejuk + 2sudu besar Milo)

Saya boleh rasakan perbezaan hari saya dan juga positiviti saya pada hari tersebut. Sebab apa jua yang berlaku di awal hari akan memberi kesan kepada emosi saya. Jika saya happy pagi tu maka happy lah dan positif lah saya sepanjang hari. Jika pagi saya bermula dengan perkara negatif (eg kelam kabut) maka ia akan efek keseluruhan hari saya…

Anda pula bagaimana? 🙂

Untuk tempahan ESP secara terus, sila klik sini.

hello world

Alhamdulillah dah hampir 3 bulan pun balik dari bumi Ashgabat…

Whats up?
‘AAQIL
• ‘Aaqil mula ke taska Little Ones di Sek 4, dekat dgn rumah my parents since 31st Dec. He’s coping well alhamdulillah. The first few weeks were the toughest. Menangis sampai taknak bagi ummi pergi. Lama-lama dia dah terima kenyataan yang memang dia kena ikut teacher. So dah boleh pergi dgn tenang dan salam ummi dan tgk ummi pergi tanpa menangis, syukur sangat 🙂
• Masih belum boleh bercakap buat ayat. Perkataan biasa tu boleh lah. Lain2 tu banyak baby talk je. Should i be worried? He’s going to be 26months next week. Hmm.
• Sangat suka makan. Dan nak buat semua sendiri. Dari amik pinggan kat dapur, cedok nasi lauk, sampai la hantar pinggan ke sink dapur. Phew. Nak tutup lampu sendiri, nak tutup pintu kereta sendiri, nak tekan butang lif sendiri. Hihi
• Suka kena dukung. Adoi tang ni memang ummi pancit la. Sebab taknak berjalan sendiri melainkan pergi kedai buku atau kedai toys. Kalau tak memang berdukung je. Bila letak je dia akan baring atas lantai. Huhu
• Kuat minum susu. I give him full cream freshmilk. And mealshakes Shaklee for extra nutrients.

WALID
• Masih di Ashgabat hingga akhir tahun ni if not earlier ;p

UMMI
• Coping with works. Been assigned to a new project. Ok la
• Recently went for offshore site visit. Nasib baik day trip je. So i brought ‘Aaqil & Raiyan along. We stayed 2 nights at Imperial Miri.
• Still trying to manage my time juggling parenthood, my 9-5 job & Shaklee. My target is to earn 5-fig by year end (Shaklee), Allah’s willing :’)
• Oh I’ve stopped my pumping session at the office since early Feb. Alhamdulillah. Now ‘Aaqil only bf when I’m around je. Still figuring out how to wean him 100% ughh
• My eczema worsen since i took Vivix. Healinh crisis thingy. But now getting better. Still cont on Vivix just to get rid of all steroid and toxin in my body

OTHERS
• Aizat my BIL recently got married. Reception at Taiping will be next weekend
• What else huh? Oh I was actually trying to log in to my other blog but to no avail so i end up writing this entry LOL

Thats all I guess. Life is good but I still miss my 2013. Tskk. Kausar , move on alreadyyyy…

off to labuan

jadi ummi terpaksa akur yg kerja ummi ni takleh mengelak dari outstation.tapi ummi syukur sebab ada satu projek baru ummi ni bukan projek offshore.so kurang risau sikit…

kebetulan adik ummi, raiyan baru habis xm dan tengah bercuti.so apa lagi ummi pun plan utk bawak ‘aaqil sekali dan raiyan tolong jaga ‘aaqil sementara ummi kerja

ada site visit di labuan.4 hari la jugak sebab tu tak sampai hati nak tinggal.so ini adalah kali pertama ‘aaqil naik flight dan tidur hotel yay!!even flight yg mengikut not paid for, tapi alhamdulillah ummi ada enrich miles yg cukup utk ummi jimat rm1k lebih!bayar tax je tak sampai rm300 hehe

20120709-165109.jpg

ni gambar2 semalam.dua2 gambar tidur tu masa takeoff and landing.goodboy sayang! ❤

ok nanti stori lagi aktiviti kami di labuan kalau rajin hehe

randomness

1. its been 4wks since my 3rd trimester. segala2nya masih ok alhamdulillah. so far the 3rd trimester has been nice to me syukurrr

2. naik flight 2 kali dan tiada masalah alhamdulillah. sekali ke KT(26wks) dan sekali lagi ke Labuan (28wks). minggu lepas balik taiping sempena cuti extra maal hijrah dan mungkin itu last travel sejauh itu.lepas ni jalan dekat2 sudah…sakit wooo bonts duduk lama2 tak bertukar posisi huhuh. alhamdulillah i have no problem on frequent urination coz i try to control my fluid intake prior every long hours travel. malas nak pening2 carik toilet huhuh

3. berjaya melangsaikan beberapa baby stuff semasa baby expo di midvalley tempoh hari. alhamdulillah. walaupun masih berjela2 lagi barang yg belum dibeli tapi sekurang2nya ada lah gaya nak sambut baby. we managed to grab quite a good deal on baby cot, bedding set, feeding bottles set, rompers, breast pads, and then some small2 stuff at pureen booth. maternity cum nursing wear pun i beli 2 pasang kat autumnz.sukaaa

4. my babybump has grown rapidly since 28wks.tak tercapai akalku.baju kurung semua sangkut tang perut.terpaksa mendamagekan kredit kad dgn membeli beberapa pasang blouse dan pants utk pergi kerja.tiap hari ahad lama sebelum nak mulakan sesi menggosok tuh lama tenung almari berharap ada baju2 pregnant yg cantik boleh dipakai secara tiba2…

5. sangat obses dgn air dan buah2an yg kaya dengan vit c!sounds cliche kan.tapi masa pertengahan 2nd trimester adalah pernah borak dgn one of my colleague nih.dia ada 2 orang boys yg sangat comels.told her that i loved air kacang soya tapi bila pregnant memang sori lah tak boleh telan lansung.orang semua pakat duk minum air kacang soya nak anak putih bagai kan.but not me lah.siyes awal2 je minum lepas tu macam tak lalu tengok soya bean.so she said “akak dulu pun ingat camtu.tp doc akak kata, bukan soya bean.tapi orange juice atau apa2 yg full of vit c…konfirm kulit baby cantik..”..katanyalah.tapi bukan la utk kulit putih.so sejak drp tu sgt suka orange juice n ribena.tiap hari tak sah kalau tak minum for breakfast.risau tentang kulit baby sebab takut terturun eczema ke baby.cian dia.so consume vit c product can at least mitigate la this problem inshaallah…

6. talking about vitamins, habit itu datang kembali.i’ve skipped my supplements for wks now.bila ingat je makan.tapi yg selalunya adalah buat2 lupa.some ppl said that baby besar sebab the supplements (ceyy kononla alasan takmo amik ubat.pffttt)

7. so talking about ‘baby besar’ pulak, we did our regular check up last Friday and guess what, at 30w5d this lil miracle has put on weight to a whopping 1.9kg!mak berdebar ok.measure punya measure, kepala  badan and everything as expected la 30-31wks.tapi kaki dia sudah 33wks ok.kata doc “waaa kaki dia panjang ooo..ni iikut daddy dia la ni ye” ooo no wonder la nak dekat 2kg.sebab check up sebelum ni baru 700g ke gitu.terlebih vit c kah??(refer point no 5;p).btw i’ve gained 9kg from my pre-pregnancy weight.masih normal.kot.so masa doc tanya nak ubat ke tidak, i sengih2 mcm kerang busuk pastu husben pecah rahsia ada orang tak makan ubat.ces.tapi doc kata its ok sebab baby membesar dengan sehat, alhamdulillah.so no trip to farmacy this time he he

ermm sambung kendian la mood dah ke laut balik hihih

ini hari

ya, hari ni team kami dijadualkan pulang 🙂


ya, memang saya pangkah2 tarikh tiap hari..kadang2 baru tengahari dah pangkah ;p

ya, kali ni rasa macam lebih lama dari trip2 sebelum ni hmm

tak, saya tak akan packing selagi belum nampak batang idung bot

ya, bot patut dah bertolak dari bintulu tapi ada kemungkinan akan berpatah balik kalau cuaca teruk di perjalanan

tak, saya tak tukar tarikh tiket balik kl lagi. +ve +ve law of attraction

ya, saya happy nak balik

ya, saya happy

ya, saya

ya,

🙂 🙂

Location:masih atas kapal mc1 yg bergoyang2

wow!

wow!!!
kalau kat dunia oil&gas ni maksudnya wait on weather.maksudnya downtime.kerja tak jalan.wow boleh jadi disebabkan hujan ribut.atau angin lebih dari 25knot.atau ombak melebihi 3meter.dan apa2 shj kondisi cuaca yg tidak selamat utk pekerja di lautan..


kami dah wow dari hari sabtu lepas.kira dah seminggu duk dlm kapal tak naik platform.goyang takyah cakapla inul darastita pun konfem surrender.kalau ikut ramalan kaji cuaca, boleh berpanjangan sampai rabu minggu depan.APA?!tapi saya dijadualkan pulang ke darat pada hari selasa T_T..


ye bukan sahaja kerja tak jalan, bot yg patut bawa penumpang pun wait juga huhu.dah seminggu bot tu tunggu di bintulu sebab tidak dibenarkan travel.termasuklah lebih kurang 60 org penumpang yg nak datang ke sini..


oleh itu marilah doakan yg cuaca akan bertambah baik terutama menjelang 18hb depan..amiiin

Location:tgh lautan perairan bintulu