Category Archives: Friends/Buddy

Work-Play Hard at the Lost World of Tambun

Ice breaking. War cry. Project Logo. Telematch. Fun at themepark. Networking dinner. Adventure Race. Budget & Roadmap. Photosession. Performance. Kampung Glamour. Sunburnt. Night Hotspring. BBQ. Family. Friends. Bosses. Work Hard Play Hard. HahahaIMG_7142

 

FullSizeRender3

FullSizeRender4

FullSizeRender5

 

IMG_7144IMG_7143

FullSizeRender6And most importantly, alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Punyalah berdebar tak ingat. Weeks before hari kejadian dah terbayang2 nak drive sejauh tu (IPOH je ponnn) pertama kali dalam hidup. Dengan ‘Aaqil sebagai co-pilot some more. Fuh fuh

Thanks a lot to my parents and brothers, Im and Af sebab teman drive dan tolong layan ‘Aaqil sepanjang Ummi work. Love love… <3

Alkisah Bulatan Gembira

Beberapa hari lepas diberi kesempatan untuk hadiri bulatan gembira. Sejujurnya sejak kahwin saya lama break dari usrah dan baru tahun lepas kembali mula balik. Tu pun melompat2 naqibah. Kejap ada kejap takde. Alkisah sebab ahli yg sentiasa tak cukup korum. Yelah masing2 bekerja da nada anak kecik.

Kalau ikut Imam Hasan Al-Banna, usrah ni ada 3 rukun tau : Taaruf (kenal), Tafahum (understand each other), Takaful (bantu membantu)… kita takkan dapat ketiga2 ni kalau asik nak melompat usrah. Betul tau. Sebab dengan group usrah lama dulu memang dah sampai ketiga2 ni. Sayangnya terpaksa bubar/tukar group bila masing2 dah berkeluarga dan berpindah luar kawasan.

Selalunya agenda bulatan gembira ni camni;
Continue reading

merdekaraya di ashgabat

masa balik sini ada lagi 2 minggu syawal sebenarnya.tapi sbb semua pun dah masuk ofis so tak terasa sangat raya.ada la 2-3 jemputan raya tapi makan2 gitu je la.not so much beraya pun

so jumaat lepas ofis organize sambutan merdeka-raya.sama macam tahun sebelum ni, dibuat kat merdem

foodwise kami bahagi2 sesama mommies untuk masak.antara hidangan, rotijala kuah kari, karipap, popia, nasi tomato, nasi minyak, ayam masak merah, rendang daging, dalca, acar, nasi impit kuah kacang, bihun goreng, bubur gandum, kuih raya dsbg…pastu ada grilled lamb from merdem 🙂

20130913-151259.jpg
majlis bermula jam 7.sebab hari kerja kan jadi kelam kabut sikit la petang tu

btw iols masak bubur gandum & rendang daging for the event

20130913-151420.jpg

lepas speech dari ceo & embassy, majlis tangkap gambar pastu makan le ape lagiiii

sambil2 makan tu ada karaoke session nyanyi lagu raya lagu tak raya hehe

20130913-151550.jpg

20130913-151616.jpg
haha pastu guess whattt.walid & ‘aaqil menang melaram raya ok.kira best dress la.alololo comel.cian ummi tak menang sbb madam2 ramai nau yg glemer malam tu hikhik

majlis bersurai kul 10.30pm

20130913-151807.jpg
amik gambar bertiga sebelum ‘aaqil start makan ifyouknowwhatimean

;p

memori ramadhan di ashgabat

sebentar tadi selesai sudah sahur terakhir kami di ashgabat.at least for me la sbb taktau lg suami akan sambut ramadhan lg kat sini tahun depan atau tidak…petang ni kami akan bertolak pulang beraya di tanahair tercinta :’)

sungguh ramadhan tahun ni tersangat istimewa dan meninggalkan seribu kenangan manis.alhamdulillah…

pertama kali berpuasa di negara org, dapat terawikh lengkap (wp kadang2 je dpt jemaah), diberi kekuatan utk puasa penuh sampai ke hari ni wp hampir 17j dan masih fully bf ‘aaqil.stok susu dlm freezer tu tak terusik pun.kadang ada hari ‘aaqil kuat mengempeng sampai ummi lembik tp syukur takde la sampai tak berasap dapur tu huhu.30juzu’ juga hampir lengkap, ada berbaki lg 3juzu’…inshaallah sempat habis tahun ni, after so many years….

pastu yg best lg at least 2 hari dalam seminggu tu mesti ada jemputan berbuka.rezeki ramadhan…

jom checkitout gambar2 pilihan sepanjang ramadhan di ashgabat ecewah… ;p

20130802-051556.jpg
menu 14 ramadhan.made this along with mushroom soup 🙂 the mission was to finish our button mushrooms in the fridge.sini cendawan senang jmp.sekilo dlm rm18

20130802-052021.jpg
‘ashgabat chicks’ (thats what we called ourselves kah2) at kakzana’s house for iftar

20130802-052214.jpg
jalan2 malam2 lepas balik dari majlis berbuka di kedutaan malaysia.sempat berfotoshoot dgn geng bitarap127 hihi

20130802-052438.jpg
3 malaysian kids.sebenarnya ada lg satu gmbr with babushka(nenek in russian).ni la fotoshoot nya.khaira nnt da blk raya dah tak balik sini balik sbb mummy dia due end oct…sobs.sbbtu berfotoshoot bagai

20130802-052727.jpg
masa tgh tunggu van nak pegi yimpas beli bahan nak wat biskut raya

20130802-052929.jpg
iftar organized by scomi friends, turkmen style.kat hujung tu tempat amik food & solat.interesting sgt konsep ni hehe

20130802-053156.jpg
saje buat biskut raya nak wat syarat je hehe.buat pastu bawak pi iftar.projek dgn nadia n fariza at my house.alhamdulillah 🙂

20130802-053427.jpg
tu diaaa kompilasi group photo iftar tahun ni di pelbagai lokasi.ashgabat chicks ni mmg mana2 nak bergambar.nasib la suami2 semua sporting tlg jaga anak haha

sedih nak tinggalkan ramadhan.rasa macam kejap sangat dah nak raya huhu.mixed feelings la.happy nak balik raya tapi sedih ramadhan dah di penghujung….

moga diberi kesempatan utk bertemu ramadhan yg akan datang, inshaallah

kelas memasak (red velvet cake)

frankly im not a big fan of rvc.tapi ntah kenapa bila kat sini rasa mcm teringin sangat nak mkn rvc.kata org lumrah lah di perantauan… benda yg tak ada la yg nak sangat haha

beriya jugak la gugel resipi sana sini.siap beli pewarna merah lg siap2 masa pi dubai sebab takut tak jumpa kat sini.tapi sampai ke sudah tak buat sbb tak reti beli creamcheese la whipped cream la (baca:masalah bahasa)…

so nak dijadikan cerita(rejeki), masa demo rotiboy tu terjoin conv k.Ana yg nak balik msia for summer break ni request k.Nura supaya buat demo rvc.pastu i told em i wanna learn how too(muka tak malu haha) n stori psl craving bagai.dsbbkan k.Ana nak buat rvc ni masa raya dan flite balik mesia ahad tu jgk, maka disetkan esoknya demo.adhoc gila ok mmg i suka hikhik

esoknya pagi di panas terik tu me&nadia tolakla stroller anak memasing ke rumah k.Nura.just few blocks away.tapi rasa jauh sebab panas sgt.motif cite panas berulangkali?

sampai2 makan dulu apa patut (ada olio, grg pisang, cekodok).kak Daiah pun join sekali hhehe

pastu demo pun bermula… 20130613-221954.jpg 20130613-222014.jpg 20130613-222036.jpg
kena amik gambar pek2 supaya senang nak tanya salesgirl kat supermarket hehe.so memula buat topping dulu, pastu masukkan dlm fridge supaya set.kalau buat a day before pun boleh…

then move on to the cake…beat butter&sugar.sift the dry ingredients.buat buttermilk(cuka+susu).so buat semua sampai siap ikut resipi hhehhe
20130613-222413.jpg
bahagi kpd 2 loyang sebab nak buat 2 layer…sila timbang utk kasi sama tebal kek nanti
20130613-222546.jpg
ni pun amik gambar jgk sbb aritu carik takjumpa.ai ni semua benda tak jumpa ha ha

pastu bakar selama 20mins 180c api atas bawah takyah kipas(depends oven masing2)
20130613-222820.jpg
tadaaaa masa utk makeup the rvc.masa ni ai mmg drool je tak sabar nak makan sebenornye

tips utk dpt kek yg moist adalah – lps kuar dr oven, terus tutup supaya moisture dia menten dlm kek.then sebelum layer dgn topping, brush the surface with plain water.oooooo

20130613-223217.jpg
by zohor semua siap dan dpt sorang 2 slice besar equiv to rm30 kalau kat bisou hehheh

oh ye, kalau ada serdak2 tepi loyang tu jgn dibuang sbb boleh tabur sbg deko.ala mcm yg salu org buat tu

verdict : sdp sgt rvc k.Nura.one of d best ive tasted.alhamdulillah merasa…

bila bhn dah cukup & rasa rajin nnt bolehla buat hehe.inshaallah

demam abaya

jumaat baru ni ada bacaan yassin sempena kaksha pindah rumah baru.pindah dari bitarap far.rumah baru kat garacislik

20130610-122952.jpg
tazkirah ringkas sblm bacaan yaasin

20130610-123007.jpg
kanak2 diberi makanan & mainan supaya tidak mganggu majlis hehhe

20130610-123142.jpg
macam2 mknn ada.penuh perut…

kebetulan bbrp org dari kami pakai jubah hitam aka abaya.most of us just came back from dubai.kalau pegi dubai tak sah kalau tak shoping abaya di naif souq

20130610-123534.jpg

ni haa gmbr abaya beramai2…nadia takde sbb p tidokan anak

20130610-123659.jpg
tp yours truly pakai jubah mekah sebenarnya.mak abah beli masa pi umrah baru2 ni hehe

btw masa pi dubai first time aritu smpt beli 3pcs abaya.mmg rambang mata kalau pegi naif tuh.ada kwn kat sini beli sampai 25pcs nak jual kt msia!ni contoh kedai i cilok gmbr dr internet

20130610-123929.jpg
boleh dapat harga semurah 85dirham(rm70) satu pc.kat msia dijual rm400-500 kalau tak silap huhu
kalau abaya yg jual kat mall tu boleh cecah ribu2 dirham.abaya ni terkenal dijual sepasang dgn tudung.memang cantik sesangat

cuma naif ni better pegi waktu malam time2 summer sbb panas woh.ala2 jalan tar kedainya.esp kalau bwk anak kecik mmg x tahan…

sekian laporan hhehe

kelas memasak (rotiboy, asampedas & kerabu epal)

semalam patutnya usrah. tapi atas persetujuan majoriti, kitorang convert jd kelas memasak ha ha

memang best dan happening!kali ni ramai murid2nya.tu yg sesak dapur macam2 ragam.macam merewang pun ado hahhaa

menu2 yg dipilih kali ni adalah,

1. mexican bun aka rotiboy (by kakMaz)
2. asam pedas johor (by kakNura)
3. kerabu epal hijau (by kakMas)
semua sifu lain2

20130606-162623.jpg
kemain serius sorang2.heheh…

asalnya nak belajar buat rotiboy je.tapi alang2 lama nak tunggu roti naik, maka tambah la menu lagi 2 tu.terus boleh buat lunch beramai2…

20130606-162850.jpg

20130606-162900.jpg

barulah ku tau tips nak dpt asam pedas pekat mcm kt johor tu ie rendangkan cili blend+bwg2+belacan.dah agak2 kering baru letak minyak.tumis lagi pastu baru letak air asam & ikan.lama wehhh sejam baru siap ok.patutlah sedap huhu

kerabu epal hijau tu sbnrnya sbb takde mangga muda.simple je ; epal, bawang besar, tomato, daun ketumbar, cili api, udang hidup, udang kering.dressing pakai jus lemon, minyak bijan, sos ikan & garam.sedappp

20130606-163359.jpg

pastu makan dgn nasi panas2, w ikan masin…….

thanks to all sifoooooos!

kelas memasak (basic roti)

ni semua last minute plan.masa usrah kelmarin ada dgr2 kak mas nak belajar buat pizza&roti dgn kak zana.pastu kitorang yg lain terdengar berita gumbira tu haha maka pun sibuk2 nak join jugak.so dah ramai kitorg tambah lg satu menu iaitu donat.yay!

jadi ada 6 org pelajar kesemuanya.semalam seawal kul 9pg dah keluar ke rumah kakZana.dekat je 10min naik van…

punyalah baik ati tuan rumah aka cikgu ni before kelas mula jamu brekfes nasi lemak ayam bakar lagi.kat sini apa2 yg org lain masak semua sedap sbbtu suka pi makan rumah orang ;p

dekat kul 10 tu baru la kelas mula.kitorang masing2 bwk la apa ada kat dapur masing2 eg tepung roti, cheese, telur, susu, inti kacang merah, yis, gula castor…mcm potluck bahan2 gitu.alhamdulillah semua bahan cukup sampai berlebih…

mula2 buat adunan roti dulu.sementara rehatkan doh, buat adunan donat pulak.lepas semua dah siap baru buat pizza.masing2 bawak balik sorang satu pizza 6″ bakar kat rumah sendiri sebab dah lmbt nak masak dinner suami masing2 kan kihkihkih….3pm baru balik ok!

rupa2nya kakZana ni pernah pi kelas bakery masa kat indon harga riban2.siap ada exam bagai.dengan cert sekali.patutla tiap kali potluck akak ni punya roti ke donat ke mmg makan satu xcukup.sedap mcm boleh bukak kedai…penah sekali tu kakZana buat donat byk2 husben dia bwk pi ofis, husben i pun setuju donat dia maveles.huhu

gadget dia macam2.digital scale, tray sebesar alam, papan uli sebesar meja makan, pemotong doh, pizza pans…wawawaaaa hebattt

ok so sini nak share la apa yg telah dipelajari semalam,

1. ada 3 kategori bahan2 utk buat apa2 doh roti ie dry(tepung, gula, serbuk2, yis), wet(telur, air, honey) & fat(butter, veg oil, evoo) — semua kena bancuh asing2 dahulu.ini adalah asas.pakailah resepi/sukatan apa pun (kat google kan byk resepi) tp kena ikut peraturan ni

2. makanan yis adalah gula.penggalak adalah air sejuk atau susu sejuk atau butter sejuk

3. garam dan suhu panas akan mematikan yis.jgn sekali2 campurkan garam dgn dry ingredients.garam diletakkan di bhgn fat

4. urutan bancuh : dry + wet hingga adunan bersih dari mixing bowl.istilahnya adalah terangkat ;p step ni pakai tgn sudahhh

5. lepas tu fat ditambah dlm adunan td, gunakan mixer utk step ini.hingga doh sebati.kZana mix lebih kurang 5-10min anggaran

6. keluarkan doh dan usap2 bulat2kan doh tu, baru wrap.rehatkan 10minit

7. bahagikan doh 50g tiap satu(utk donut atau roti bun). tp kalau pizza bahagilah ikut resepi/adunan.bulat2kan mcm bola pingpong tiap satu sampai jd licin surface.fuh step ni mmg sgt renyah.tp ni lah yg menentukan kelicinan doh kita.barulah produk cantik/kemas

8. susun atas tray cantik2.tutup dgn cling wrap.rehatkan 25minit

9. kemudian barulah bentukkan jadi donut ke.letak isi bun/roti ke.anything we want to make with the dough.kalau pizza, masa ni lah kita canai jd bulat dan letak topping

10. rehatkan 90minit.haaa time ni lah yg patut tiap2 td naik kembang.kalau donut akan jd gemuk.minit ke-60 kalau nak sapu kuning telur ke apa ke

11. barulah bakar atau digoreng

barulah kitorang tau betapa sukarnya nak dptkan hasil yg hebat.yis ni jgn buat main2, sensitip ye.kalau tak ikut peraturan dia, bantat la jawabnya.atau tak gebu
20130405-194232.jpg

part yg lawak&cemas masa kelas pun ada jugak hahahhaha,
• digital scale tu habis batt so tukar dgn analog(nsb baik ada).
• pastu blackout dkt sejam!dahlah oven & stove pakai letrik.nak dkt 90mins tu, 4 of us (fariza,rina,kMas,kZana) angkutla tray2 ni turun tangga dari tingkat 12 ke bawah utk pi bakar kat rumah rina yg duk blok sebelah—tangga sbb lif pun takleh pakai!
• lagi 3org(me, kAishah, nadia) jaga budak2 kat rumah.imagine melalak2 budak tu mak diorang tiba2 takde!hahhahaha dah macam nurseri pon ada
• tak sampai 5minit diorang turun, tetiba letrik ada balik.mgelabah kitorg yg jg budak2 ni try call yg bwk tray2 tadi.semua tak jwb call laktu haha.so nadia pi turun lif tggu depa kat lobi.rupanya diorang dah seberang jalan dah nak pi blok rina.laju nau turun tangga
• dah naik, panaskan oven.few mins pastu blackout balik bolehhhhhhhhh.terduduk semua haha.tapi nasib baik kejap je dah ada letrik balik

20130405-194259.jpg
(aktiviti budak2 masa mak2 bz salin nota hihi spot ‘aaqil pls)
apa pun memang best la sebab tak penah pi kelas memasak kan.a new experience la kira.’aaqil pun sgt behave main dgn kakak2 dgn abang2 masa ummi kat dapur 🙂

pasni kalau berjaya praktikkan ilmu roti ni ai buat entri lain ye hahaha

syawal 2011

tahun ni tahun ketiga kami beraya berdua.inshaallah tahun depan bertiga 😉

rasanya tahun ni raya yg paling hectic sekali.penuh aktiviti terutama tiap hujung minggu…ehehe.despite that, i thank Allah for giving me the strength to complete puasa ramadhan and another 6days puasa enam, syukur alhamdulillah…moga amalan2 ini diterimaNya…

anyways raya pertama sebagai wanita mengandung tak kurang bestnya.especially layanan luar biasa oleh pak2 dan mak sedara kat kg suami.rasa lawak pun ada jugak sebab pantang kita sebut “sedapnyaaa kalau dapat makan….dot3….” haaa memang silapla.dan2 tu jugak depa pi carik.walaupun saya punya fasa mengidam dah lama berlalu.siap bungkuskan utk bawak balik kl lagi.huhu feel blessed.this is one of the things that i’ll missed bout being preggy hoho

syukur jugak selera memang terbaek la time raya.esp bila raya kat baling food maveles ie ketupat palas, lemang, laksa, sambal goreng, petai jeruk.fuhhh nak kata memang tak benti2 makan…


laksaaaaaa 😉


alhamdulillah….Allah dah susun semuanya dan sepanjang raya adalah tempoh ‘honeymoon period’ of pregnancy ie selera dah kembali mengganas, tenaga lebih dari sebelum pregnant dan perut belum begitu sarat…

disebabkan tu, kami dapat juga menunaikan hasrat yg lama ditunda iaitu buat makan2 aka housewarming(padahal duk rumah ni nak dekat 2tahun dah).tahun lepas plan jugak tapi sebab seminggu lepas cuti raya MIL pergi dijemput Ilahi, sepanjang syawal 2010 rumah kami tak sempat ‘beraya’…

alang2 tahun ni yours truly ni tiba2 semangat nak masak bagai, pembawakan budak agaknya…so dapatla buat beberapa sesi makan2.tu pun tiap sesi tu antara 15-20orang je…tapi memang tak buat hari ahad sbb hari ahad hari mengemas!and tak buat openhouse sebab mmg hajat kami nak buat all homecooked food..so kena wat small2 group laa

5 syawal : family shah alam(my family la) lepak dari lunch sampai dinner.siap ada acara mandi swimming pool lagi haha!kira masa ni tgh mood beraya kat kedah lagi, jd juadah yg berjaya dimasak pun ada yg ala2 utara.menu hari tu nasi impit, rendang kari daging, laksa, mihun goreng, moist choc cake.oh lepastu ketupat palas jagung pemberian makcik kat baling..


ikan kembong almost 2kg nak buat laksa siap direbus!

kaklong bwk lasagna,mak bwk rendang dari kampung,angah bawak strawberry cheesecake,adik2 bwk ice-cream.menu malam lak lontong, sambal udang petai, nasi putih, then kakngah buat gulai kulit rambai.perghhh sedap2.rambai tu pun org baling bagi jugak.alhamdulillah…disebabkan raya ke5 ni la baru dapat kumpul fullhouse, maka diadakan juga sesi bergambar dan bersalam2 raya serta bagi duit raya hehhe.happy sangat!

12 syawal : officemate hubby for lunch.ada dkt 20org incl. their spouses n children.menu nasi ayam, nasi impit, kuah lodeh, daging masak hitam dan bubur jagung.terover estimate gamaknya sampai nasi ayam tu leh wat nasi goreng utk dinner esoknya huehuehue.alhamdulillah ramai suka esp the nasi ayam.my hub’s senior punya wife (origin from india) asked for the recipe.he he..hilang penat masak suma hihi.btw boss hubby bawak pulut durian 2 tupperware besar!ok now that reminds me we haven’t return back those tupperwares…

18 syawal : my loong lost coursemate!haha takdela lost tapi susah sungguh nak kumpulkan semua.yg datang pun 4orang je with their hubs and kiddos.tp alhamdulillah makanan cun2 je.menu for that day are nasi lemak, rendang ayam, nasi impit dan bihun sup w cili kicap.boleh tak ada insiden masa masak nasi lemak tu boleh pulak rice cooker tu buat hal coz nasi tu tak masak betul aka mentah!stress gila.setelah dimodify dan dicook semula baru dia ok.phew.drama betul.kesian hubby la esp sbb jadi mangsa kepada kestresan mak buyung sorang ni.emo kat dapur sambil nyumpah2 ricecooker(sambil tutup perut supaya baby tak dengar haha!)…but all in all happy sangat sebab tercapai gak hajat nak ajak those gorgeous ladies to my house…thank u dearests!oo lupa malam tu pulak berkejar balik shah alam for dinner with atok tampin.balik tu sampai kul 1+ setelkan dapur sikit2 coz esoknya nak masak lg for another group of hubby’s friends…

19 syawal : geng2 pipe n utp.paksu&family pun datang jugak.ramai yg datang almost 30pax gak alhamdulillah…haa, kali ni masak tak berapa terasa sangat sebab mula masak awal sikit ie kul 9am.bese kul 10am baru nak basuh ayam bagai haha.tp sebab the day before dah pi pasar n rendang pun dah siap2 masak seekor stgh, so rilek sikit.hubby pi beli lemang kat gerai dkt2 rumah nak tmbh kasi nampak la menu raya hihi.saya pulak masak nasi minyak, kurma daging, salsa, spaghetti bolognese.ok nasi minyak tu pun agak drama jugak sebab seumur hidup tak pernah masak dan tak pernah tgk orang masak haha.lepastu terus2 nak jamu org makan.bila tgk orang makan bertambah2, lega gilaaaa!alhamdulillah…:):)


ni je la gambar yg sempat snap.lebihan nasi minyak, kurma daging dan salsa for brunch esok harinya 😉

nanti rajin i tepek resepi kat sini eh.supaya i pun tak lupa.senang so rugi kalau tak share…ehe.so anyways, elok last guest balik,kitorang berkejar ke papa rich jalan dorasamy sebab ada surprise birthday party utk kazen hubby.otw back singgah raya rumah senior hubby pulak.balik tu pancittt!!sempat simpan semua lauk2 lebih.esok pagi hubby bgn awal sikit tolong basuh pinggan periuk semua….

subhanallah I’m so blessed because my husband is such a helpful one.dia la yg akan pastikan hall n rumah kemas, bervakuum dan bermop, tolong masak n buat air, tolong kemas the aftermath, tolong quality check the food, the cashier(hehe) dan tolong urut kaki n belakang saya after each makan session.tak campur lg tlg tahan all my bebel and emo rollercoaster kat dapur.yeah dramaqueen bila dah preggy can be quite handful when working errr cooking under pressure.haha!i know i can’t thank him enough.thank u dear!

allahua’lam next year boleh ke tak buat macam tu bila dah ada si kecik tp at least takla ralat sgt sbb dah buat this year huhu.hope everyone’s enjoyed the food as much as i enjoyed cooking em…!

ok entri lepas ni nak cite pregnancy updates!

p/s : ni la gaya org dah 6bulan tak apdet blog.taip takde rupa nak berenti

a tribute :)

baru-baru ni, masa dah nak hampir hari ulangtahun perkahwinan, saya terfikir nak senaraikan hadiah2 kahwin yg setakat setahun ni sangat berguna dan digunakan secara optimum…

haaaaa ni senarai nya,

1. periuk nasi – 1 saiz S dan 2 saiz L : ok yg ni mmg tak ingat siapa yang bagi.yang saiz S tu adalah pemakaian kami sehari2.max nasi yg blh dimasak adalah 3 cwn.just nice utk mkn 2org.haaa ricecooker ni lah yang kami bawak ke HK aritu.jauh dia bjalan hehe.yang saiz L tu pulak sangat berguna kalau orang datang.boleh menjamu hingga 10 org dewasa.kool!

2. blender – alhamdulillah dpt 1 je ha ha.seminggu dekat 3x jugak pakai.mainly utk blend cili la of kos kan.tp penah je buat apple juice dan air tembikai kat dlm tu.heh.belasah je ;p (drp Bal PIPE n suami)

pinggan

3. set pinggan mangkuk utk 2 orang – mmg pgunaan paling kerap.ada 2 pinggan, 2 piring dan 2 mangkuk.nice (drp auntie kedai letrik tmpt kami beli mesin basuh,astro dan kipas he he)

4. set sarapan utk 2 org – ada 2 mug, 2 piring dan 2 mangkuk.ni jadi mangkuk lauk dan cawan tiap hari (kat kenduri taiping – drp kawan suami)

5. periuk dua handle saiz M – paling mantopp.pemanasan sekata,ewah.tiap hari masak main dish pakai periuk ni.sayang gila kottt.suka sgtt (tp x ingat sapa bagi huhu)

6. set tupperware ada 6 bekas semuanya.ada 2 saiz, kaler kuning dan hijau.mmg sangat diguna pakai ie letak cili giling, asam jawa, bawang goreng, lebihan2 lauk..(daripada Edi PIPE)

termos

7. electric thermos – mavelesss.ni la sumber air bersih dan air panas dan air minum kami.kami takde cerek atas api.water filter pun xde. (kawan suami rasanya sebab masa kat shahalam takde org bg thermos.frust sbb kalau tak silap kaklong dpt sampai 2 hehe.pastu bsyukur kat taiping dpt jugak.sgt tidak senonoh)

8. set cadar dan comforter (we got 2 sets) – dua2 digunakan extensively.(dari Koy SMIH dan officemate suami)

kipas

9. kipas siling beremote control : sekarang selamat dipasang di bilik beradu kami.menyejukkan malam2 kami.alhamdulillah (dari Rozaina SMIH)

10. dapur ada 2 burner : ni pun best.sgt berjasa esp masa musim raya aritu.tapi sekarang ada kat yard je sebab tak boleh fit kat dapur rumah baru.sob (dari PakDin bapa saudara suami)

11. tudung saji dan bekas tisu : hasil sentuhan tangan tok kat baling.menghiasi meja makan eheh

12. dekat 10 set cadar 🙂 so far kami baru pakai 4 kot…yang lain tu tunggu kang rasa nak tukar selera dan tukar angin heheh

13. oven : oh bjasa sungguh.walaupun dapur kecik dan tak boleh letak secara permanent, tapi sempat la masak mcm2 ie biskut raya, lasagna, mac n cheese,ayam golek(abah rasmikan penggolek hehe), apple crumble etc etc (drp maklong)

14. of course all the jusco vouchers and cash.total of almost 2k.esp daripada office and families and bosses.sweeeet.duit ni kami pakai utk beli barang2 rumah awal2 dulu.very useful!

15. vacuum cleaner – rumah baru ni menangkap habuk.kalau guna penyapu, konfirm habuk terbang dan jatuh balik.maka baru ni kami guna vacuum utk ‘sapu’ satu rumah.wp agak leceh kne cabut plag pasang cabut pasang cabut tapi sgt sukaaaaa! (drp the UM hot gurlss)

16. jam meja – ada 2 satu letak kat tepi katil dalam bilik dan satu lagi sebelah tv.rumah kami takde jam dinding (yet) jadi jam2 ni sangat berguna.besar masing2 pun macam jam dinding.so fit for purpose.love it (drp adikku Sulafa’ dan Bibah+husben)

alhamdulillah.hadiah lain kami dah pakai test.ada yang belum berkesempatan spt deepfryer.hmm.oh oh tapi antara semua tuh ada satuuuuuuuuuuuuuuuuu je hadiah yang kami tak boleh test…………………

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

BAJU BABY!

ye, ada orang bagi hadiah baju baby.hehe.kalau tak silap dulu angah kawen pun ada org bg hadiah ni.takpa,inshaallah doakan kami.wat masa sekarang kena ikut nasihat doktor.tunggu dan lihat shj ye…doakan 🙂

jadi begitulah adanya.sekarang saya lebih senang nak beli hadiah kahwin sebab dah ada pengalaman mengguna hadiah2 kawen.mungkin senarai kat atas ni boleh dijadikan panduan utk kamu2 yang nak buat wedding register(fuh) atau nak beli hadiah kahwin teman2..

dan lepas setahun lamanya, thanks again to all for the presents!!baik yang disebut mahupun tidak.sayang semua.muahhhhhhhhhhh