Category Archives: Family

Aqiqah ‘Arfaan

Settling down at our rented house in Kota Kinabalu alhamdulillah…will blog about it later.

Anyway been wanting to post about aqiqah ceremony we did for ‘Arfaan few weeks back but din get the time to write.

Plan nak buat aqiqah tapi venue tu tricky sikit sebab rumah kami apartment tak dapat nak bg tetamu ramai dtg dan selesa. Parking pun lagi satu hal. Masa ‘Aaqil dulu aqiqah buat masa dia 2bln kat kg suami di Baling, Kedah. So utk ‘Arfaan plan buat kat area sini je. Jadi venue terbaik adalah rumah my parents la hihi. Tarikh yg dipilih pula adalah pada 11 Mac 2017, hari Sabtu 🙂

Dalam 2minggu tu cari katerer, kanopi, katerer kambing aqiqah. Sebab jemputan tak la macam kenduri kahwin, jadi buat hi-tea sahaja. Dan menu pun ringan2. 

Jemputan dalam 150pax. Dari kalangan family, jiran2 mak abah, kawan2 kitorang. Jemput makan2 je takde cukur jambul buaian atau doorgift. Sekadar melahirkan tanda syukur atas kelahiran anak kedua kami dan kata abah utk memperkenalkan ‘Arfaan kepada semua.

Alkisah baju ‘Arfaan ni lagi 3 hari nak kenduri baru order kat ig. Hehe. Nasib baik semoat sampai dan muat!

All 4 of us ❤

Alhamdulillah majlis berjalam lancar walaupun ambil gambar ikut dan je. Mana sempat. Takde gambar makanan dan kambing golek huwaaa. Apapun makanan semua sedang elok tak byk berlebih dan tepat jam 6pm tu air dan kambing habis. Maksudnya semua tetamu inshaallah dapat merasa kambing aqiqah…

Menu hari tu;

  • Kambing golek + mashed potatoes + coleslaw
  • Soto nasi impit
  • Bihun goreng
  • Kuih yg macam2 ie talam ubi, karipap, tako, koci, roti sarang lebah
  • Buah tembikai, nangka madu, honeydew
  • Air sirap pandan
  • Teh tarik

Memang marvellous alhamdulillah. Katering pun amik restoran belakang rumah mak abah hehe. Senang apape hal. 

Rezeki ‘Arfaan ramai tetamu yg bagu hadiah dan duit. Nnt kita simpan tabung haji ok sayang…

Terima kasih tak terhingga utk family yg banyak membantu semasa dan selepas kenduri. Yg sposor kuih2 dan juadah. Terutama mak abah yg ‘sponsor’ venue. Hehe. Hanya Allah dapat membalas…❤

Memori Umrah (21-31 Dis 2015) part 2

Bagi saya dan suami ini merupakan umrah pertama dan dipanggil umrah wajib. Maksudnya umrah ni takboleh dibuat dihadiahkan/diniatkan utk orang lain. Dah setel yang ini baru boleh umrah utk orang. Kalau ikut kursus yg saya pergi tu,1. Hadiahkan untuk mereka yang telah meninggal dunia ataupun mereka yg sakit tenat yakni memang tak dapat la buat sendiri. Paling afdhal hadiah untuk parents.

2. Untuk satu umrah tu boleh hadiah untuk sekali ramai. Lepas tahallul tu, lafazkan dengan ini saya hadiahkan umrah ini untuk xxxxxx kerana Allah taala.

Ok so anywayyyy. Dah siap breakfast semua kami pun turun ke lobi dengan group kami. Mutawif kami namanya Ustaz Abd Rahman, asal Indonesia dah berpuluh tahun tinggal di sana. Dari hotel ke Masjidil Haram boleh berjalan kaki sahaja tak sampai 50meter. So niat kan dah setel masa kat miqat kan. Berjalan lah kami ke Kaabah untuk mulakan rukun ke-2, TAWAF tujuh pusingan keliling Kaabah.

Pertama kali nampak Kaabah, rasa naik bulu roma. Sampai masa menaip ni pun rasa bergenang airmata. Perasaan yang tak sama macam nampak Eiffel, Big Ben, Disneyland. Rasa yang lebih hebat dari itu. Kami baca doa yang ada dlm buku panduan Umrah – – – doa melihat Kaabah. Kami dibawa mutawif untuk melakukan tawaf. Bermula dari penjuru Hajarul Aswad, keliling 7 pusingan. jemaah sangat ramai jadi kami kena pegang each other. Walid pulak dukung ‘Aaqil. Plan asal nak pimpin ‘Aaqil kat tengah tapi subhanallah ramainya manusia, suami kena dukung juga ‘Aaqil. Kena pastikan bahu kiri menghadap Kaabah. Kalau terpaling, kena repeat pusingan tersebut. Sebabtu susah sikit kalau pimpin tangan anak sebab katalah terlepas, kita takleh toleh ke belakang dsbg. Bacaan pula terpulang masing2. Tapi untuk pertama kali ni kami ikut mutawif. Mutawif ikut doa dalam buku panduan umrah. Sepanjang tawaf kena dalam keadaan berwudhu’. So kalau terlepas angin tu kena la keluar, berwudhu’ dan repeat pusingan tersebut. Purata nak complete tawaf dalam pace yang normal adalah satu jam. Kami mula tawaf kalau tak silap jam. Oh ya, di penjuru ke 3, dinamakan penjuru Yamani yakni penjuru sebelum Hajarul Aswad, menurut riwayat ada beribu-ribu malaikat yang mengaminkan doa. Maka bila lalu kat sini, doalah apa2 yang dihajatkan paling utama mohon diampunkan dosa diajuhkan dari Neraka dan diberi kebahagiaan hidup dunia akhirat. Bila sampai ke pusingan baru, lambaikan tangan ke Hajarul Aswad dan beristilam (kucup tangan dan lafaz bismillahiallahuakbarwalillahilhamd).

Alhamdulillah habiiiis je 7 pusingan kami minum air zamzam sambil memandang Kaabah. Kemudian tunaikan solat sunat tawaf. ‘Aaqil alhamdulillah suka sangat dengan ‘aktiviti’ ni. Enjoy sesangat esp bab istilam dan minum air zamzam hehehe.

Next rukun — SAI’E! Dari kawasan Kaabah nak ke bukit Safa dalam beberapa minit sahaja berjalan kaki. Tak terasa pun sebab lalu kawasan masjid je. Haaa ni pun ‘Aaqil berdukung. Mula2 tu nak la berjalan. Paling fav dia masa kena lari anak kat lampu hijau hehe. Last2 suami kena juga dukung dia. Cian jetlag pun tak habis lagi ye nak 😉 Permulaan Sai’e adalah berdiri atas bukit mengadap Kaabah dan baca doa. Kemudian mulalah berjalan dari Safa ke Marwah. 7x jadi mula di Safa, berakhir di Marwah. Sai’e ni tak perlu berwudhu’ pun. Dan tiada syarat spesifik so just jalan seperti biasa ke arah hadapan. Jangan mengundur pulak hiks.
Selesai Sai’e, baca doa lagi dan di bukit Marwah tu, lakukan Tahallul, rukun yang terakhir. Tahallul tu apa? Gunting rambut 3 helai sambil pegang rambut tu, baca doa dan gunting. Biasanya mutawif buatkan yang Jemaah lelaki dan kemudian yg family/spouse lelaki guntingkan rambut yang perempuan. Maka selesailah UMRAH WAJIB kami yang pertama!! Moga Allah terima ibadah dan doa kami. So basically nak completekan satu umrah dalam 2 jam sahaja minus niat di miqat. Sebab kami mula tawaf dalam jam 11pg. Selesai Tahallul jam 1pm camtu. Kejap je. Yang terasa lama tu sebab dari niat kat miqat sampai nak ke tawaf tu makan masa hamper 12jam atas urusan imigresen, perjalanan ke hotel, makan2 dsbg. Umrah yang seterusnya kami bermiqat di tempat yang lebih dekat dgn Masjidilharam jadi kalau keluar jam 9pg, mungkin 3-4 jam lepastu dah boleh settle Umrah 🙂

Apapun, tersangat rasa bersyukur atas rezeki yg Allah berikan sepanjang kami beribadah di sana. Rezeki kesihatan kerana alhamdulillah paling teruk pun batuk je takde yg demam dsbg , rezeki kelapangan masa kerana kami pergi tu kerja di ofis slow down sebab baru habis appraisal hihi, Allah beri rezeki lebih sikit untuk stay di hotel yang dekat dgn Masjidilharam. Jadi segalanya mudah ie nak ke toilet yg selesa, nak ulang alik solat Jemaah tiap waktu, nak balik makan, mall pun kat bawah je kalau nak beli apa2, dan paling utama rezeki dapat bawa my parents sekali at least sekali seumur hidup mereka dan ketika mereka masih sihat dan kuat. All praise is due to Allah. ALHAMDULILLAH.
Meh kongsi beberapa gambar kami ketika di sana 🙂
  
Dataran Masjidilharam

 
 
Solat berjemaah pertama kali di MasjidilHaram bersama mak tercinta <3

 
Atok, wan & ‘Aaqil berlatarbelakangkan ZamZam tower

  
  
View from our room. ‘Aaqil suka makan n lukis2 sambil tgk orang tawaf hehe

  
   
Esoknya pagi2 kami ada ziarah luar Mekah ie Jabal Rahmah, Jabal Thur, Jabal Nur, Mina, Arafah dan sekaligus bermiqat di Masjid Ja’ronah (jarak 20mins naik bas) untuk umrah yang ke-2. Umrah yang ketiga pula miqat di Masjid Hudaibiyah (jarak 30mins naik bas).

Ok2… nanti saya sambung lagi ya hehe

Memori Umrah (21-31 Dis 2015) part 1

Tahukah anda perasaan rindu kepada Haramain tu sukar digambarkan. Alangkan belum sampai pun boleh rasa rindu, inikan pula bila dah jejak kaki ke sana. Saya ambil masa berbulan untuk hilangkan rasa rindu yg kuat tu. Perasaan tu macam jadi sebak bila teringat, tiap kali solat nak bayangkan kaabah depan mata, that kind of feeling. Yang buat bertambah sebak sebab mungkin saya ke sana dgn mak abah, orang yg paling saya sayang dan betapa bahagia bila mereka dapat ikut ke sana sekali 🙂  
Plan asal nak pergi bulan Nov. Tapi memandangkan suami tak dapat bercuti, so postpone la sebulan. Alhamdulillah tarikh utk Disember tu still ada cuma masuk Mekah dahulu. Tak ramai kenalan dan family saya yang berpakaian ihram dari Malaysia jadi saspen juga. TIPS, jika kita rasa mudah maka akan mudahlah ia. Allah menurut sangkaan hambaNya kan. Jadi think positive je jangan fikir susah etc.  

Siapa sangka kami para Jemaah diuji seawal kami di KLIA! Flite sepatutnya jam 10pagi. Lepastu masa taklimat kat KLIA, diberitakan yang flite tunda ke 12tghari. Ok la takpe lagi. Lagi sejam nak fly tu, kami pun pergi ke boarding gate. Masuk dalam kapalterbang. Tapi tak fly2. Kami diminta turun dari flite dan rupanya kapalterbang tu ada masalah teknikal. Fuh menguji kesabaran jugak. Cuma mujur masih di Malaysia. Sebab kami ada dengar ujian kat imigresen Jeddah lagi seksa. Ni macam intro la kira huhu. 

Tak lama kemudian pegawai TH kata flight bakal berlepas jam 8 malam. Ya, 8 MALAM. Masa tu baru pukul 2ptg mcmtu. MAS sebagai ganti akan beri kupon lunch, hotel untuk mandi2 rehat2 dan dinner. So para Jemaah ni pun berpusu la ke restoran utk pakai kupon lunch tu. Tak silap kat Burger King dgn satu kedai noodle ni je boleh redeem lunch. Punyalah ramai beratur. Sebab kiranya satu flight tu kan.

Lepas lunch, naik bas ke hotel (area Sepang), amik kunci bilik, mandi2 dan dinner. Kesian tgk muka masing2 macam letih berpusing2 dlm negara sendiri. Hihi. Yang lawak tu kami hantar la gambar dah sampai bilik hotel kat whatsapp group family. Mereka ingat kami dah sampai Mekah dah. Ha ha. ‘Aaqil pun bila sampai hotel tu dia kata ummi kita dah sampai Dubai ke. Pulokkk T_T

  
Alhamdulillah akhirnya kami berlepas juga jam 8malam ke Jeddah. Penantian yang sangat menguji. Permulaan ibadah umrah kami yang sangat menarik dan sukar dilupakan.

Sepanjang atas flight saya tgk tak ramai Jemaah yang bukak inflight entertainment hihi. Mungkin sebab penat sgt menunggu dari Subuh, nak isya’ baru boleh naik plane masing2 dah terlelap. Ada yang ulangkaji rukun umrah dan doa2. Termasuklah saya. ‘Aaqil Alhamdulillah happy je. Dia sorang je yang tgk movie gamaknya. Dalam gelap lak tu haha. Makan pun elok. Lepas tu tidur. 2 jam sebelum mendarat, ketua agama TH (ustaz) buat taklimat sikit. Ingatkan Jemaah terutama muslimin (sebab tak boleh pakai pakaian berjahit/tutup kepala etc) untuk berpakaian ihram dan baca bersama niat ihram. Jika anda masuk Mekah dahulu, miqat adalah di Qarnul Manazil yakni 1-2jam sebelum mendarat di Jeddah. TIPS, kalau Jemaah lelaki tu takpe je nak pakai ihram belah bawah sahaja kemudian jubah diluar. Sebelum niat ihram, kena cabut la apa yg patut kemudian pakai ihram belah atas.
Tak dapat dinafikan lepas niat ihram tu debaran dia lain macam. Bermulalah pantang larang ihram hingga lah lengkap rukun umrah. Niat – Tawaf – Sai’e – Tahallul – Tertib. Kalau perempuan debar dia lebih kepada rambut yg gugur/tercabut. Saya ni pulak ada habit pelik suka cabut rambut dan Tarik rambut gugur. So memang kena bertahan la rambut gatal ke apa. TIPS adalah jangan cari rambut gugur kat baju ke inner ke serkup ke. Atau garu/sikat rambut beriya.

Touch down dalam kul 12tghmalam waktu Jeddah. Macam zombie masing2. Beza tau touchdown pergi cuti2 dgn touchdown Umrah. Rasa rendah diri sangat dpt jejak kaki ke Jeddah. Baru airport ni wei. Lagi bertambah sayu ni sebab masing2 berpakaian putih bersih nak menjadi tetamu Allah.
  
Dekat 5 jam jugak tunggu nak clear imigresen. Jeddah airport ni takde sistem yang teratur. Line q pun takde. Jadi ikut dan je lah. Masa flight kitorang sampai tu ada lagi 2-3 flight lagi serentak. ‘Aaqil alhamdulillah tak meragam sebab dah puas tidur agaknya.
Ambil beg semua dan naik bas untuk ke Tanah Haram, Makkatul Mukarramah. Perjalanan mengambil masa sejam lebih kurang. Sempat singgah Subuh di masjid tepi jalan. Oh bila mutawwif tu announce je “Kita dah masuk Tanah Haram…” perasaan sebak tu sukar digambarkan.
 Rasa macam mimpi jadi kenyataan dapat jejak tempat di mana Rasulullah pernah suatu ketika dahulu terima wahyu dan berdakwah, tempat dimana Islam bermula, perit jerih perjuangan Rasul dan sahabat membangunkan Islam. Masa sampai tu fajar baru menyinsing. Kami terus ke Hotel Movenpick, check in bilik, makan breakfast dan kemudian turun ke lobi untuk Umrah yang pertama :):)

Bersambung…

Kenduri Kahwin Contoh

Hihi gitu tajuk.

Alhamdulillah hujung minggu yg lepas, my BIL, Khairul Asraf selamat bergelar suami. Majlis berlangsung di Kulim, Kedah hometown biras baru saya, Wanee:) Nikah Sabtu dan kenduri keesokan harinya.

Satu yang sangat menarik perhatian saya adalah kedua-dua majlis diadakan dengan sangat sederhana. Selepas majlis nikah di masjid, ada jamuan di rumah pengantin perempuan untuk keluarga kami. Very small scale. Kawan-kawan pengantin pun takde. Lauk pun homemade.

FullSizeRender60

Selepas nikah. Incik suami dan baby Awliya tiada dalam gambar…

Esoknya pulak kenduri berlangsung di Dewan Bandaran Kulim. Ketibaan kami diraikan dengan kompang kemudian selawat oleh sekumpulan pelajar tahfiz(kalau tak silap la sebab berjubah putih dan berserban/kopiah). Sepanjang majlis ada nasyid dari kumpulan yang sama. Tiada majlis tepung tawar dan merenjis kerana tiada pelamin. Atas pentas tu tempat makan beradab dan satu lg sudut ada kek pengantin.

Lepas makan, pengantin potong kek sendiri2. Oh ya dj atau pengacara majlis juga tiada. Jadi aturcara just go with the flow. Simple sangat. Best pulak tgk.

Mesti wonder kan kat mana amik gambar dengan pengantin sebab takde pelamin. Hehe. Ambil gambar bawah pentas je. Kadang bila nak pengantin duduk, tarik kerusi dari meja makan tu dan amik gambar. Haha comel je.

Overall majlis ni sangat simple. Takde protokol. Tapi kami dari pihak pengantin lelaki tetap rasa diraikan. Zaman sekarang ni susah nak jumpa yang simple gini hehe.

FullSizeRender62

‘Aaqil dan Ummi makan kenduri paklang Asraf

FullSizeRender63

Kami berdua dengan Raja Sehari

FullSizeRender64

Family Iboi + Family BokBak

FullSizeRender61

Rombongan berarak nak masuk dewan, ‘Aaqil tetiba nak jalan ke arah vespa. So janji dgn dia lepas kenduri kita pergi kat vespa. Hihi

It might not be applicable to all, but modesty is still the best kan? May Allah bless their marriage till jannah. Amiin

p/s : balik Taiping/Baling kali ni berdua dengan ‘Aaqil tumpang adik ipar dari Shah Alam. Alhamdulillah ‘Aaqil behave je walaupun ada tantrum selang 6jam haha boleh gitu

Work-Play Hard at the Lost World of Tambun

Ice breaking. War cry. Project Logo. Telematch. Fun at themepark. Networking dinner. Adventure Race. Budget & Roadmap. Photosession. Performance. Kampung Glamour. Sunburnt. Night Hotspring. BBQ. Family. Friends. Bosses. Work Hard Play Hard. HahahaIMG_7142

 

FullSizeRender3

FullSizeRender4

FullSizeRender5

 

IMG_7144IMG_7143

FullSizeRender6And most importantly, alhamdulillah selamat pergi dan pulang. Punyalah berdebar tak ingat. Weeks before hari kejadian dah terbayang2 nak drive sejauh tu (IPOH je ponnn) pertama kali dalam hidup. Dengan ‘Aaqil sebagai co-pilot some more. Fuh fuh

Thanks a lot to my parents and brothers, Im and Af sebab teman drive dan tolong layan ‘Aaqil sepanjang Ummi work. Love love… <3

Menuai Hasil Kebun!

Bahagianya melihat sayuran yang diternak gemuk. Kemudian dituai beramai-ramai. Memang meriah sangat hihi

IMG_7088

makcik makcik kebun

Inilah rutin masyarakat Jalan Kelubi sejak sebulan yg lepas. Dgn bantuan MBSA, dan sepakat penduduk kejiranan, dapatlah secara rasminya sayuran bayam hijau, bayam merah dan kangkung ni dituai oleh kami dgn total 98kilogram!!!

Yang seronok tu dari pangkat atok nenek sampailah ke anak cucu turun sama nak merewang. Acara dimulakan dengan sarapan secara potluck. Lepas tu satu group menuai tanaman dan satu group lagi timbang dan bungkus untuk diagihkan kepada masyarakah Jalan Kelubi. Ada makcik tu volunteer nak masak kangkung belacan fresh dari ladang sebagai juadah lunch…pergh

IMG_7089

spot my ‘AAQIL!

Lunch ada nasi arab, nasi putih, ayam panggang LOCO, kangkung belacan, sambal tempoyak, sambal belacan dan ikan masin. Memang terangkatttt

Kalau nak ikutkan ada banyak lagi sayuran lain. Sawi, kalian, terung, etc pastu buah2an mcm cermai, mangga dsbg. Memandangkan majority ahli kejiranan kami ni terdiri dari golongan yang sudah bersara, maka sistem gotong royong dan gilir siram pokok dan menjaga tanaman ni telah dibuat. Syoklah jugak tengok semangat kejiranan yang tiba-tiba timbul dgn meriahnya.

‘Aaqil pulak sejak kecik dia suka pergi siram pokok dan kutip siput kat halaman rumah tu. So bila dah ada Kebun Komuniti ni lagilah seronok dia. Ummi kalau balik kerja selalu kena jenguk dulu kat kebun tu ada ‘Aaqil kat situ ke tak. Kadang dgn glove dan topi hijau dia. Tolong cabut sekali sayur. Kadang tu sekadar lari2 antara batas. Untunglah childhood duduk ‘kampung’ atok wan yeeeeee 🙂

Oh ya hasil tanaman tu semua kena timbang dan dilaporkan kepada pihak MBSA sebab fund, air untuk siram pokok, tanah, batas etc semua dari MBSA. Maknanya takde istilah mencuri hasil tanaman la. Katalah kita rasa nak makan sup bayam, petiklah kat kebun lepastu timbang dan bagitau ketua kebun. Untuk direkodkan. Macamtu 🙂

IMG_7087

kanak-kanak pun happy makan kat kebun hehe

Moga usaha ini berterusan dan dapat kumpul saham akhirat kerana berbakti kepada tanah dan menghidupkan semangat kejiranan, amin!

IMG_7086

kelas baja kompos katanya. ahaks!

 

IMG_7085

pekebun import dari seksyen 9 haha

 

IMG_7024

ni lah aktiviti ‘Aaqil petang2. gloves tu dia punya ok

 

FullSizeRender

antara kangkung yg terawal dituaiiii

 

FullSizeRender2

kangkung belacan hasil tanaman kebun komuniti 🙂

 

Cerita Raya

Selayang – Rantau – Tampin – Baling – Taiping – Cameron Highlands

Tu lah cerita raya kami secara ringkas. Ahaks. Hasilnya, 5 round basuh baju yang masih belum settle lagi ke saat ini. Haha. Tapi alhamdulillah rasa seronok raya tahun ni sebab dapat jumpa almost all my uncles and aunties daripada belah saya dan suami. Penat tapi seronok.

Raya pertama kami di rumah atok abah di Selayang. Raya kali ni ‘Aaqil sangatlah sporting nak pakai songkok dan samping lengkap sampai ke petang haha. Seronok amik gambar dia. Main dengan cousins. Makan nasi impit sup tulang, nasi beriyani udang etc etc. Kuat makan anak ummi ni alhamdulillah. Mood ‘Aaqil sepanjang raya ni sangat cemerlang dan sihat tak demam so sebab tu ummi walid pun otomatik jadi happy jugak hehe.

Oh kemudian seterusnya macam biasa ikut tradisi beraya di Negeri Sembilan pada raya ke-2. Lompat-lompat rumah tok nek sedara dan berakhir di rumah atok mak di Tampin. Sampai dah maghrib pun. Makan2 mandi2 then patah balik Setapak. Zombie gila sbb smpi Setapak dekat kul 2 pagi! Esoknya nak bertolak ke Baling, kampung suami pulak.

Dari Baling kami tidur di Taiping satu malam sebelum berhoneymoon kali ke-18 di Cameron Highlands. Percaya tak ni kali pertama suami pegi CH. Padahal CH dengan Taiping tu takde lah jauh sangat. Saya pulak dah 10 tahun tak naik CH. Tak teringat betapa mencabarnya perjalanan nak kesana!. Dahlah kitorang bertolak pun agak lewat dari Taiping. Elok nak naik tu hari dah gelap. Tak sangka perjalanan naik ke atas tu hampir 2 jam! Ya Allah dlam gelapnya dgn jalan pulak macam ular kena katok. Huihhh saspen woooo. Doa je banyak2 moga selamat sampai, kereta tak buat hal tengah jalan. Sampai pekan Brinchang dalam kul 9pm jugak. Tapau KFC sebelum check in hotel.

photo 1 photo 2 photo 3 photo 4 photo 5

photo 1 photo 2 photo 3

Ok sambung di lain entri. Kita buat entri CH nanti ya.

Alhamdulillah 🙂

perhimpunan 5 generasi

Hujung minggu yang lalu pada 7 Jun 2014 adalah hari yang cukup bersejarah buat keluarga besar arwah Hj Sulaiman, my great grandfather. Kira pangkat onyang la. Yang hadir ni adalah dikalangan anak cucu cicit piut Hj Sulaiman. Ini merupakan perjumpaan yang julung kali diadakan. Orang kuat yang menjadi mastermind perjumpaan ini adalah generasi ke-2, geng sepupu abah dan juga abah sendiri! Perjumpaan ini diberi nama, “Sireh Pulang ke Gagang-Waris Hj Sulaiman Berkampung”.

photo 1

Beberapa minggu sebelum dah rancak berbincang mengenai event ni melalui whatsapp. Oh terima kasih kepada teknologi yang memudahkan semua ni. Facebook pun memainkan peranan penting jugak sebab mudah nak cari dan berhubung semula. Alhamdulillah..

Adik beradik atok Mohamed Sura (abah kepada my dad) ada 5 orang kesemuanya; Bero, Kamisah, Abd Manan, Mohamed Sura dan Sakinah. Cuma atok dan Nek Sakinah je yang masih hidup. Majlis ni diadakan di rumah sepupu abah, di Kg Salak Tinggi.

Beberapa minggu sebelum event dah diberikan link kepada ahli keluarga untuk mengisi online form. Haa dalam ni la diletakkan segala butiran dan dari generasi keberapa dan sebagainya. Pembahagian tugas dari segi penyediaan fotografi, lokasi, makanan, saguhati, pendaftaran juga diputuskan awal-awal lagi. Kalau tak silap saya kos untuk event ni menjangkau RM10k. Hasil daripada sumbangan ahli keluarga, alhamdulillah budget ni small matter je. Malah siap berlebih lagi..

It’s a one day event dari pagi ke petang. Acara dimulakan dengan pendaftaran ahli keluarga. Yang belum isi butiran kena isi bora
ng yang diberi dan kemudian diberi sticker nama and kat tepi tu tertulis generasi ke berapa. Sambil2 tu dibuat sesi kenal mengenal oleh setiap keluarga (Gen 2). Sambil2 tu kanak-kanak ada tempat untuk bermain jigsaw dan boardgames. Ada yang breakfast. Free flow of food! Ada nasi lemak, bihun goreng, kuih muih… Sesi taaruf berjalan agak lama diselang seli dengan photosession. Walaupun panas terik hari tu tapi semua sporting je hihi..

photo 5

Selesai acara tu, semua makan tengahari yang dimasak khas oleh tuan rumah. Seekor lembu tumbang untuk event ni hehe. Ada sup tulang, masak lemak tulang, rending daging, sambal jawa, acar jelatah dan air sirap. Haha cakap pasal air sirap ni saya menyaksikan air direfill dalam bekas dispenser tu dekat 10x kot the whole event. Memang hot stuff maklumlah peluh pon freeflow hari tu. Tak dapat bayangkan orang kuat yang masak memasak tu, memang tabah…

photo 4

Kemudian ada sesi bergambar beramai2 ala-ala masuk paper, ala-ala nak keluar majalah 3 hihi. Dianggarkan 400 orang yang hadir, ramai kannn. Yang dalam gambar ni pun tak semua yang ada. Actual number mungkin 600 ke 700 orang kot waris Hj Sulaiman ni. Oh lepas tu ada bacaan tahlil, popkuiz dan disudahi dengan karaoke. Sebelum majlis bersurai, semua di beri doorgift berupa beg berisi moist choc cake dan air mineral, serta gambar yang diprint! Setiap keluarga diberi satu thumbdrive yang diisi butiran ahli keluarga. Majlis selesai lepas asar cemtu…

Alhamdulillah..walaupun saya tak dapat nak hafal nama (dan rupa) setiap ahli keluarga yang hadir (seriously, its just like attending an event full with strangers!), tapi inshaallah dalam 400 tu saya dapatlah cam at least 20 orang yang kalau berselisih kat shopping mall tu taklah jelling gitu je haha..moga ukhuwah ini kekal selamanya dan dapat dianjurkan lagi  sekurang-kurangnya setahun sekali…

Oh Vivix!

Atok saya umurnya dah menjangkau 80-an. Semenjak arwah wan takde 3 tahun lepas, atok dah tak tinggal di rumah pusaka keluarga kami di Tampin. Atok akan berpindah dari rumah ke rumah anak-anak atok. Seminggu di rumah kami, 2 minggu di rumah pakngah, hujung minggu di rumah pakcu, minggu depannya di rumah paklang. Pindah dan pindah. Dan setiap kali bertukar rumah tu la atok akan bawa bersama beg ubatnya. Dalam beg tu ada tupperware kecil berisi ubat harian/mingguan atok. Setiap malam mak akan duduk berborak sebelah atok sambil sort kan ubat atok untuk stok esoknya atau minggu seterusnya.photo (2)

Mesti korang rasa atok ku rajin makan ubat kan. Oh tidak. Atok saya adalah sangat liat makan ubat. Pernah tu dia tipu2 kata dah makan sebenarnya tak makan pun. Bila sakit baru kantoi rupanya selama ni atok tak makan ubat huhu. Kadang kasihan jugak tengok. Yelah kalau kita di tempat atok pun mana nak tahan tiap hari kena telan hampir sepuluh jenis tablet (tak pernah ambil tahu berapa bilangan sebenar.im a bad granddaughter). Saiz pun macam-macam. Warna warni. Tapi itu yang membuatkan atok tak sakit. Ya ubat untuk warga emas terutama umur macam atok bukan untuk tambahkan sihat, tapi lebih kepada supaya tak sakit. Atau kurang selalu sakit…

Saya kira atas kesedaran ini, Shaklee perkenalkan suplemen cecair yang sangat premium dan serba boleh iaitu Vivix! Malahan sesuai untuk warga emas kerana kehebatannya memperbaiki kualiti hidup pesakit yang mengalami penyakit yang berpunca dari penuaan. Penghidap penyakit kronik seperti kanser, buah pinggang dan lupus(SLE) juga mengalami perubahan positif dengan pengambilan Vivix secara konsisten. Sebab itu Vivix digelar sebagai produk PREMIUM!!photo (3)

Vivix dihasilkan daripada 4 ramuan yang sangat sukar ditemui! Ia adalah campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu. Korang pernah terbaca tak buah2an dan sayur2an yang berwarna ungu atau merah kaya dengan khasiat? Bayangkan khasiat Vivix ni apabila semua digabungkan dalam satu botol.
Ok berikut adalah antara kelebihan Vivix yang semua orang patut tau,

• Bertindak sebagai antioksidan
Antioksidan ni berkait rapat dengan radikal bebas yg boleh membuatkan kita mudah dijangkiti penyakit dan sebagainya. Persekitaran kita yg tercemar ni banyak menyumbang radikal bebas ke dlm badan kita.

• Mencegah dan mengawal penyakit kronik disebabkan oleh faktor umur
Ni memang stetmen berani. Tapi memang dah terbukti sehinggakan Vivix boleh dikenali sebagai suplemen ajaib yang mampu :
1. Mengawal penyakit DIABETIS
2. Menjadi agen Anti Penuaan
3. Mengawal penyakit JANTUNG
4. Memastikan kesihatan badan secara menyeluruh
5. Mencegah KANSER

Baru-baru ni saya ada share tentang Vivix di fb saya. Kemudian PakDin, pakcik suami saya kongsi testimonial Vivix yang rupa-rupanya diambil oleh Tok suami saya! Kalau tak silap umur Tok dah 70-an tapi masih kuat berjalan ke sana ke mari. photo
Sebelum ni pun memang kuat cuma ada la kadang-kadang sakit sikit-sikit. Nampaknya Vivix serasi dengan Tok suami saya. Alhamdulillah.

Hanya pengambilan 5ml setiap hari, sebotol tu ada 150ml. Memang berbaloi dibeli untuk tok nenek mak ayah atau untuk diri sendiri! Kalau tak sakit nak makan pun boleh sebab Vivix ni juga baik untuk antipenuaan. Lagipun kita tak tahu bila sakit nak datang kan jadi elok dicegah seawal mungkin. Moga kita tak perlu telan ubat bertablet2 di kemudian hari…

Untuk tempahan Vivix secara terus, sila klik sini.

Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC

Adikku si Gen Z

I hope its not too late to congratulate my beloved baby brother, ‘Imran for making through to LAW SCHOOL. Ok la kan sounds hip sangat bila mention gitu walaupun hakikatnya Asasi Undang-Undang di UITM Shah Alam. Hihi

20140515-095541.jpg
Sebetulnya saya benar-benar kenal ‘Im ni masa dia cuti lepas SPM lah. Sebab sebelum ni dia duk asrama. Saya pulak lepas kahwin tak duduk rumah mak jadi ni la masa yang betul-betul kami berdua duk sekali bawah satu bumbung.

Dalam adik beradik saya seakan ada generation gap. Macam ada 2 group. Yang geng kakak abang ni gen Y dan adik2 yang masih belajar ni gen Z. Kadang tak satu wave. Tanggungjawab kami pun berbeza-beza. Saya rasa siapa pun yang ada adik beradik ramai dan jauh perbezaan usia akan merasakan ini.

Jadi seolahnya kita tak faham mereka dan mereka tak faham kita. Banyak la yang saya belajar bila akhirnya kami duduk sebumbung. I find he has lots of good qualities. Sebelum ni kalau adik2ku yang balik asrama sekejap2 saya akan rasa macam apesalla diorang ni macamni tak macam kitorang dulu etc etc… So now I learn the differences and accept the way he/she is… :’) Maklumlah kita ni hidup zaman mirc/friendster/sms20sen, mereka hidup zaman twitter/fb/whatsapp/4g jadi cara pemikiran mereka berbeza, antara faktornya lah kan…
Note : You will understand this generation gap thingy as you go through some articles on the net. Really an eye opener. Sekurang-kurangnya bila kita tak puas hati dengan adik2 atau bos2 kita yang babyboomers kita boleh berlapang dada dan katakan pada diri kita,” its okay, this is just a gen gap thing laa no biggy”..

On top of that, we all agree that ‘Im ni special in his own way. Dia bukan mediocre science stream must get straight A’s. He has his own way of thinking that makes him unique. That makes him who he is now.

I used to look at him as budak nakal tak nak dengar cakap. But now after months living with him, dia adalah antara anak mak yang sangat mendengar kata. In fact lagi taat dari masa saya di umur dia kot. Kira boleh diharap la kat rumah tu as man in the house. Kalau suruh dia takkan tangguh. And he is natural with kids. He’s like a guy version of Raiyan my sister haha. Walaupunnnnnn agak kuat menyakat anak-anak buah dia tapi sangat penyabar melayan budak-budak…

Lagi satu ‘Im ni (eh eh macam nak promot adik pulak uols haha) sangat berdikari. Dia proaktif cari kerja part time lepas SPM. Mula dengan team wedding photog, lepastu tak menjadi dia try pulak kerja kat MyNews.com. 2mggu je tahan sebab takdapat gaji. Masa cuti sekolah tak silap dia pernah kerja McD. Rajin buat ot… He’s not a typical spoilt brother…

Anyways, I pray for his success in uni life and hereafter. Moga ‘Imran tabah hadapi dugaan di tahun mendatang and will make our family proud. This is just the beginning!!

Ummi & ‘Aaqil sayang Pakchak NOOOO hihi ❤️❤️