Category Archives: Memori Ashgabat

Ashgabat 2014/2015 – Down Memory Lane

Ok as most of you know, we visited Ashgabat during year end holidays. So much fun. Kami memang plan 2 minggu cuti akhir tahun (xmas – new yr) tapi asalnya taktau nak pergi mana. So what I did was I gave my husband proposal of places to go. Ada 4 ke 5 option tak silap. Very high level schedule lah. Nak tengok budget. Maka salah satu option itu dipilih dan alhamdulillah MEMANG TERBAIKKKK.

Basically itinerary trip kami berpandukan ini;

3 malam di Ashbagat
3 malam di Abu Dhabi
3 malam di Dubai
3 malam di Ashgabat

Continue reading

stokis katanyaa

hehe ‘kedai’ kecilku…berangan je stokis kih3

20130920-095337.jpg

alang2 semalam order baru sampai so amik gambar sikit…
lebih separuh pesanan kawan2 kat sini, nak cod jap lagi..
selebihnya suplemen kami sekeluarga harapnya cukup sampai disember hmm

minggu ni ada order lagi inshaallah nxt week bakal dibawa ke sini.alhamdulillah…

start small end BIG!

kalau anda nak order dari tanah air tercinta, boleh pm saya melalui fesbuk atau whatsapp atau email(ada dlm gambar atas)..
penghantaran seluruh malaysia, cod bangsar&shah alam (by my sister)…

have a great weekend ahead!tapi ‘kedai’ saya business as usual ye hehe

‘like’ fbpage saya Vitamin Village for more info on Shaklee products!

kausar
Ashgabat

merdekaraya di ashgabat

masa balik sini ada lagi 2 minggu syawal sebenarnya.tapi sbb semua pun dah masuk ofis so tak terasa sangat raya.ada la 2-3 jemputan raya tapi makan2 gitu je la.not so much beraya pun

so jumaat lepas ofis organize sambutan merdeka-raya.sama macam tahun sebelum ni, dibuat kat merdem

foodwise kami bahagi2 sesama mommies untuk masak.antara hidangan, rotijala kuah kari, karipap, popia, nasi tomato, nasi minyak, ayam masak merah, rendang daging, dalca, acar, nasi impit kuah kacang, bihun goreng, bubur gandum, kuih raya dsbg…pastu ada grilled lamb from merdem 🙂

20130913-151259.jpg
majlis bermula jam 7.sebab hari kerja kan jadi kelam kabut sikit la petang tu

btw iols masak bubur gandum & rendang daging for the event

20130913-151420.jpg

lepas speech dari ceo & embassy, majlis tangkap gambar pastu makan le ape lagiiii

sambil2 makan tu ada karaoke session nyanyi lagu raya lagu tak raya hehe

20130913-151550.jpg

20130913-151616.jpg
haha pastu guess whattt.walid & ‘aaqil menang melaram raya ok.kira best dress la.alololo comel.cian ummi tak menang sbb madam2 ramai nau yg glemer malam tu hikhik

majlis bersurai kul 10.30pm

20130913-151807.jpg
amik gambar bertiga sebelum ‘aaqil start makan ifyouknowwhatimean

;p

memori ramadhan di ashgabat

sebentar tadi selesai sudah sahur terakhir kami di ashgabat.at least for me la sbb taktau lg suami akan sambut ramadhan lg kat sini tahun depan atau tidak…petang ni kami akan bertolak pulang beraya di tanahair tercinta :’)

sungguh ramadhan tahun ni tersangat istimewa dan meninggalkan seribu kenangan manis.alhamdulillah…

pertama kali berpuasa di negara org, dapat terawikh lengkap (wp kadang2 je dpt jemaah), diberi kekuatan utk puasa penuh sampai ke hari ni wp hampir 17j dan masih fully bf ‘aaqil.stok susu dlm freezer tu tak terusik pun.kadang ada hari ‘aaqil kuat mengempeng sampai ummi lembik tp syukur takde la sampai tak berasap dapur tu huhu.30juzu’ juga hampir lengkap, ada berbaki lg 3juzu’…inshaallah sempat habis tahun ni, after so many years….

pastu yg best lg at least 2 hari dalam seminggu tu mesti ada jemputan berbuka.rezeki ramadhan…

jom checkitout gambar2 pilihan sepanjang ramadhan di ashgabat ecewah… ;p

20130802-051556.jpg
menu 14 ramadhan.made this along with mushroom soup 🙂 the mission was to finish our button mushrooms in the fridge.sini cendawan senang jmp.sekilo dlm rm18

20130802-052021.jpg
‘ashgabat chicks’ (thats what we called ourselves kah2) at kakzana’s house for iftar

20130802-052214.jpg
jalan2 malam2 lepas balik dari majlis berbuka di kedutaan malaysia.sempat berfotoshoot dgn geng bitarap127 hihi

20130802-052438.jpg
3 malaysian kids.sebenarnya ada lg satu gmbr with babushka(nenek in russian).ni la fotoshoot nya.khaira nnt da blk raya dah tak balik sini balik sbb mummy dia due end oct…sobs.sbbtu berfotoshoot bagai

20130802-052727.jpg
masa tgh tunggu van nak pegi yimpas beli bahan nak wat biskut raya

20130802-052929.jpg
iftar organized by scomi friends, turkmen style.kat hujung tu tempat amik food & solat.interesting sgt konsep ni hehe

20130802-053156.jpg
saje buat biskut raya nak wat syarat je hehe.buat pastu bawak pi iftar.projek dgn nadia n fariza at my house.alhamdulillah 🙂

20130802-053427.jpg
tu diaaa kompilasi group photo iftar tahun ni di pelbagai lokasi.ashgabat chicks ni mmg mana2 nak bergambar.nasib la suami2 semua sporting tlg jaga anak haha

sedih nak tinggalkan ramadhan.rasa macam kejap sangat dah nak raya huhu.mixed feelings la.happy nak balik raya tapi sedih ramadhan dah di penghujung….

moga diberi kesempatan utk bertemu ramadhan yg akan datang, inshaallah

homemade soya bean & okara

kat sini takde jual airsoya kotak.kacang soya pun kitorang beli 2pkt dari dubai.aritu teringin sgt minum air soya beli la v-soy (import dr msia ok) 2kotak dr dubai.2hari je hbs licin kih2

kelmarin invite kawan2 suami berbuka dirumah.kunun la nak wat special so antara menu pilihan adalah homemade air kacang soya 🙂

so sehari sebelum tu gigih la mensoyabean hehe….

20130719-154644.jpg

pertama kali dalam hidup ni buat air soya sendiri.pat on my back!resepi mcm biasa digoogle la kan.cilok dari jintanmanis.com…

….pakai resepi ni,

200g soyabean (direndam semalaman)
2liter air masak
1cwn gula
stgh tsp garam
3 helai daun pandan

lepas dah rendam, basuh dan toskan kacang soya.ambil secawan kacang dan air dgn nisbah 1:3, blend sampai hancur.tapis guna kain wat tehtarik (ai pakai kain muslin 2lapis).
buat sampai kacang&air habis.letak daun pandan & garam.masak atas api sederhana hingga buih2, kacau selalu.masukkan gula dan kacau lagi hingga gula larut….siap!
boleh diminum panas atau sejuk.boleh tahan 3hari jika disimpan dlm botol tertutup

20130719-155721.jpg
husband likes it hot but i like it cold w ice cubes.yums!!

kacang soya yg dibeli aritu ada 2packs, 400g each.so inshaallah dapatla 8liter air soya.berkira ok hahahhaa

oh oh lepastu hampas soya(okara) tu jangan dibuang!! boleh dibuat vadai.sedappp!lebih sedap dari yg kacang dhal tu,

20130719-155917.jpg
gaulkan hampas dgn sebiji bawang besar dipotong dadu, 2helai cili kering, setangkai daun kari, garam & 2tbsp tepung….bulat2 leper2kan dan goreng tenggelam….

vadai ni pun jadi menu berbuka kelmarin juga.selain nasi tomato, ayam masak merah, kari daging & papadom….

alhamdulillah….

ramadhan during summer

waktu solat di bulan ramadhan yg mulia ini…

20130716-041228.jpg

lihatlah isya’ jam berapa…selalu kul 11 baru setel terawih.kul 12 baru tdo, kul 3 bgn sahur…

i takpe lg boleh tdo siang extra.sian kat suami hari2 zombi pi keja.takpe, pahala lebih sikit inshaallah huhu

tu belum cite ttg cuaca yg makin panas sekarang. temp dah cecah 41-43c …mencabar sangat

p/s : target 10juz/wk ni.moga dpermudahkan…

serunding ikan

pertama kali dlm hidup buat serunding.sempena nak sambut ramadhan kami berempat geng mak2 anak kecik , me nadia fariza & hani gather kat my house buat projek serunding…

resepi ni dpt dari kak daiah, ‘senior’ kami.dia pnh duk myanmar few yrs.ni resepi asal myanmar…

kekdahnya, rebus ikan (apa2 ikan yg byk isi).toskan dan biarkan sejuk.lepastu carik2kan.kitorg pakai garfu mmg senang.pastu goreng dengan chilli flakes.sampai garing…
gaul dgn bawang goreng, siap!!

tapi yg buat lama tu sbb kitorg buat bawang goreng from scratch!

so sambil2 tu kitorg buat moist choc cake & masak lunch sekali.makan2 lunch then kul 4pm balik umah memasing, malam tu dah stat terawikh 🙂

ni la serunding kami posing dgn si cilik2….

20130710-161613.jpg

alhamdulillah dptla sorang sikit…hehe.kek tak sempat amik gambar pulak.ni pun gambar cilok dr fb nadia hehe

jap lg nak buat onde2 dgn nadia&fariza.nak bwk ke mjlis berbuka puasa kat rumah kak ila di molanepes

selamat berbuka semua!

oraza is coming

kat sini tak macam malaysia ie ada pengumuman penetapan tarikh bermulanya ramadhan

tapi pengumuman tak rasmi adalah apabila keluar jadual waktu imsak & bukapuasa…

20130707-213613.jpg

maknanya kami akan mula berpuasa pada 9 julai ni, sehari awal dari tanahair…

mohon maaf atas segala keterlanjuran kata2, dsbg. moga ramadhan kali ni adalah yg terbaik utk kita semua

first time berpuasa di negara orang.moga dipermudahkan bangun sahur

selamat berpuasa!