Category Archives: Random

Of 4th Trimester

Hehe. Maksudnya berpantang, post natal. 

Alhamdulillah dilancarkan urusan kelahiran. Balik rumah, sambung dgn berpantang. Rasanya sebulan baru rasa betul2 settle down dengan baby dan sakit dan emosi. Dan bentuk badan asal ?

Jaundice. Masa discaj ada tanya kat nurse takde bilirubin reading ke. Nurse kata doc tak amik reading sebab baby tak nampak kuning. Kami discaj hari ke-3 delivery. Hari ke-5, nurse Klinik Kesihatan Setapak datang melawat. Kena advise bwk baby amik darah sebab kuning tu nmpk ketara.  So kami akur, esoknya bawak hahh tudiaa reading 205! (Tahap kena duk bwh lampu adalah 275). Normal reading adalah 85. Tapi reading lebih 200 tu i was saspen jugak. Doctor KK kata kena monitor reading pattern sampai hari ke-14 sebab ni tempoh kritikal yg boleh efek otak baby. Esoknya gi lagi reading dah 183. Few days after 150. Last week 133. Begitulah menurun sampai dah nak sebulan ni baru nmpk kuning tu tak obvious sgt. Sama macam ‘Aaqil dulu. Dah hbs pantang baru free from jaundice. Ingatkan ‘Arfaan takdpt sbb sama darah O dgn ummi rupanya ada jgk huhu. Treatment sama je, kena kerap menyusu dan kuning akan hilang dgn kerapnya kencing+berak. 

Ruam. Ni ‘Arfaan ada kat muka sejak lahir. Macam jerawat kecik. Tiap hari makin byk. Kat area mata hilang, naik kat leher. Leher hilang, naik kat tangan. Horror jgk tgk. See. Mcm very sensitive skin kan. I still blame the half boiled eggs the nite before delivery. Adeh. Tapi yelah benda nak jadi kan. Balik rumah, tambah dgn kejap panas kejap ekon pun ya jgk. Masa discaj doc bagi ubat sapu Fucidin dan ubat utk letak dlm air mandi. Neves kan bangun2 pagi esok tu tgk kat kepala ada gini. Iskk. Tiap hari dok belek kulit anak. Huhu. Alhamdulillah lepas 2wks camtu xnmpk dah jerawat tu.

Kulit mengelupas. Apa yg ummi makan dan tak makan masa pegnen yg buat ‘Arfaan dpt masalah kaitan kulit ni. So atas nasihat doc, lepas mandi kena sapu dgn baby oil atau losyen supaya kulit baby sentiasa lembap. Pun lepas 2wks baru ok. Alhamdulillah.

Nappy rash. Ni stat dari minggu ke-2 kot. Masa ‘Aaqil dulu dari kat hospital memang pakai cotton dan air utk cuci his bum2. Takde prob ni. Tapi skrg ni taktau la pcmc tukar prosedur ke jimat kos ke sebab sejak baby day one nurse pakai wet wipes utk cuci. Awal2 ok je. Lepas seminggu tu tiap kali diaper change ‘Arfaan menjerit2 bila lap especially kat celah bonts. Sian sgt dia. Tgk2 dah merah melecet siap ada gerutu lagi. Alahai sian. Sejak tu, kitorg tukar kepada kapas dan air suam, dan sapu sudocrem setiap kali tukar.  Lepas 2mggu gitu pakai Sudocrem, nmpk slow sgt nak hilang merah. So ummi sejenis kurang sabar maka pakailah Earth Mama. I swear by this product since ‘Aaqil eczema dulu. Mana ada rashes ke apa sapu ni je terus baik. After a week tukar ke earth mama, alhamdulillah terus ok. Cuma mungkin lepas habis pantang baru berani nak pakai wipes utk diaper change. Mmg lagi senang pakai wipes terutama kalau travelling kan. So sementara tak kuar memana ni bertabah la dgn cotton+air. Baby pun lagi selesa… ni reminder utk next baby ya haha ie no wet wipes for super newborn babies. 

Rasanya semua baby lain2 cabaran masa dalam hari. So nota2 kat atas ni bolehlah utk prevention di masa depan hehe

Ummi pun diduga jugak. Bengkak susu, sembelit, buasir. Alhamdulillah kali ni takde baby blues macam dulu. Ada la kot satu malam tu macam sebak tgk ‘Aaqil sbb kitorg kan berkepit berdua for so many years. Now ada orang ketiga hehe. Sejak ada ‘Arfaan dah kurang borak2 dgn dia. Yelah, walid lg byk masa dengan dia. So slow2 dapat dah rutin tu dan dapat borak2 dgn dia sambil peluk2 dia. Biasalah kot sindrom dapat anak no-2 ?

Bengkak susu. Alhamdulillah ‘Arfaan dapat menyusu seawal jam pertama lahir. Tak silap stgh jam lepas lahir, dia dah dpt bfeed dan terus pandai latch. Dan dia pun nangis bila lapar takdelah tidur je. First week ok demand n supply. Masuk 2nd week tu start dah bengkak susu. Fuh stres jugak. Nak pump tapi takde let down. So susu stuck. So bila baby susu sebelah, tandem sebelah lagi. Lepas beberapa hari baru ok. Kena pump at least 2x sehari baru susu stable. Now alhamdulillah dah ok cuma kadang overflow so ‘Arfaan jap2 lepas sbb takleh cope susu laju sgt. Pelan2 kayuh ye dikk…

Sembelit/Buasir. Mimpi ngeri bertandang lagi. 1st week ok. 2nd week dia mula. Adoi. Masa discaj ada dapat ubat minum Duphalac tu ie utk soften stool. Kat hospital tiap malam nurse bagi. Balik rumah je konfiden tak minum. Lagipun tiap meal mmg makan buah dan minum air banyak. So 2nd week tu mulalah episod duk dalam toilet berjam2 sampai nak nangis rasa. Nasib baik ubt bengkak masa pregnant dulu simpan lagi. So makan tu, minum Duphalac, makan oste. Seminggu jugak baru slow2 okay. Alhamdulillah. Pengajaran la lenkali jgn tinggal ubat doktor huhu…

Food craving. Haha ni taktau kenapa. Dugaan jugak ni. Alkisah momentum makan macam2 masa pegnen terbawa2 lepas deliver. Imagine tiap kali bwk baby p KK lalu kat gerai tepi2 tu mata buntang je tgk ada jual kuih apa. Scroll ig nampak orang pi makan mcm2 semua teringin. Ada satu hari ni tak tahan, pi order LactoMomma cookies sebab nak makan sedap punya pasal.  Depa claim milkbooster tapi sejak dulu saya memang tak lut dgn milkbooster so alhamdulillah kalau tidak bengkak2 makan ni adeh. Bagus biskut ni sbb dlm pantang boleh makan sebab takde telur dalam ingredients nya. Yang pecan tu sedap. Tapi mahal ya ampun. Dah hbs makan tu takde dah teringin lol. Masalah sebenar saya adalah sweet tooth. Suka benda manis. Dan sejuk. Asik teringat kat aiskrim n teh o ais dan frappe. Notty sangat pantang kali ni. Blame the instagram. Oh ya time2 cemni la FluffKL buat pop up bagai kan. Oh sgt la kejam. Tapi mak sabar. Tunggu lah 44 hari nanti makin panjang list ni?

Ala kulli hal, im forever grateful that i have my husband by my side the whole time. Dan confinement lady yg dtg tiap hari uruskan rumah baby semua. So im not too overwhelmed with these challenges. Malam2 kena berjaga pun rasa tak se stress dulu. Sebab gilir ngan husben. Tukar pampers pun most of the time husben yg buat. 

Alhamdulillah. Moga Allah mudahkan,lancarkan penjagaan baby lepas2 ni. I have to slowly cope with housechores and babycare. Lepasni bila dah habis cuti nak kena adapt dgn rutin tiap hari pulak. 

I just want to enjoy every moment raising my kids. May Allah bless amiin…

Birth Story : T minus 1

Feb 2nd, 12noon our 39w4d checkup. A day after Dr Seri came back from her holiday. Upon entering her room i said “Yay am still pregnant! Baby behave” lol. Dr Seri gelak haha. She was in casual attire since she’s still in vacation mode. Ada 3 patient je aritu so cepat jugakla sampai turn kitorang. So borak2 sikit then she said, “Lets have a look how the babys doing..”

I have this thing about ultrasound. I wont look at the screen so much. I’d look at the doc/sonographer’s expression. So i noticed that Dr Seri looked concern *lap peluh*. Well alhamdulillah..the baby’s fine, cord’s fine, amniotic fluid fine, placenta’s fine. But the look explained when she said,

 “Since this is a precious pregnancy, i cant let you go over 40wks. I have to schedule you for an induction on the edd (6 feb) sbb takut ada any complication kalau kita tunggu lagi. Other gynae will opt for caesarean for case like u. Tapi u’ve done this before kan kausar. U can go normal delivery tapi kena induce la ya…”

Lebih kurang macamtu. Oh btw the baby’s not engaged yet *sigh* Guess that evening walk at Taman Titiwangsa (the day before) didnt give much progress in that department huuu


                Our 39wks+ selfie hehe

So her instruction was for us to get admitted on 5th Feb after dinner and prep for the next morning delivery! Phew! ONLY IF the baby decided not to make his debut earlier hehehhe. Dr Seri reminds us not to take any air selusuh just to force the baby out – fyi, u’ll feel strong contractions but u wont be dilated, no progress. 

Half hearted ly we took the admission form. Whatever the best for you baby. But deep down inside was still hoping for a naturally induced delivery, just like ‘Aaqil last time. Takpe kata orang rezeki lain2 kan. May Allah ease this time around.

We didnt want to give in. That afternoon we went to One Utama shopping complex and we walk for 2hours straight to each level, from new wing to old wing. Sambil tu sempat stop for baskin robbins haha. At around 5.15 we made a move and went to pick up Aaqil at skool. 

We got back home and after maghrib we went to Wangsa Walk for dinner. Tried ourlt the new Jombali outlet. Out of the blue, i ordered 2 half boiled eggs as sides. Haha. I finished em but not my nasi goreng. The portion was too big i guess. Then we take a walk until the mall closed. Sambung yg petang tadi punya jalan2.

But still, no sign of contraction *sigh* So i posted this pic at my instagram acc,


Yassss 5.5km!! Way to go ???? but yeah…no sign just yet hmm

… to be continued 

2016 Rolla Costah

cant believe its already the last day of 2016! I’d say this year flies so fast u have no idea. So many ups and downs, dreams shattered, plans gone haywired, unexpected gift and surprisingly we managed to go through this year phewwww*lap peluh* … syukur ke hadrat ilahi

Familyplanning-wise, I can still remember we (our little family) started the year with high hope that my husband will demob to KL from Ashgabat for good in Feb; after been let down for few months, as promised by HR…since early 2015 mind u ;( So we braved few more weeks to Feb 2016. I even have my calendar being strikes out day by day, countdownla kunun. 

Come Feb, we got another news. All mob-demob of personnel kena freeze due to restructuring exercise throughout the company. Not only we were upset with the postponement, but with the not-so-happy rumors on salary cutting la, vss la, downsizing la etc. Feb was an emotional month for both our careers and family planning. I was sooooo overwhelmed with so many things in my head that i decided to leave Facebook (until today alhamdulillah still sober lol). Deleted fb from my phone. Thats what i did. Walaupun ekceli takde kena mengena pun dengan re-org tu. Kebetulan je. Hehe. Just so happen that i want to clear up my mind (fb ni kadang semak especially bila ada benda viral dan it occupies my mind yg tgh semak masa tu hihi). 

So yeah dari Feb pospon ke Mac. And finallyyyyyyy 19th March my husband finally back in KL like finally. 3x finally tu haha. Kurang beberapa hari je tu genap 4 tahun bermastautin di bumi Turkmenistan huhu. No doubt the country has been good to us, the memories we will forever cherish in our life ❤️

Not even 2 weeks we celebrated his homecoming, the company was vss-ing ppl, moving the staff, trasfer sana transfer sini. Then we heard rumors that my husband’s name was NOT in KL. Say whatttt. I even have the possibility to be transferred outside KL. What will happen to all our 2016 plans and dreams and —–

30th of March, at our airbnb stay in the middle of Tokyo city, we braved ourselves with the news…ie reading his letter of transfer to *drumrolls* Sabah operations. It was such an emotional night for both of us. Terus pk Aaqil camne, i camne, dia camne…after so many yrs being apart…then this happens.

It took us few hours to finally fall asleep and decided to sleep on it haha. Pagi tu macam2 idea keluar – sambil nak bersiap ke Disneyland. Can u imagine our mix of emotions at that time. We were on vacation and dealing w not so good news at the same time. My husband tried his luck to delay the date of mob to Sabah. Pujuk bos la. Riki HR la. But little that we know that not only us facing the sudden news. Some of our close friends been offered w vss. Some others went through the same ordeal as us, ie LDR and most of em w small kids. Alhamdulillah it  took us less than a day to actually digest this news and redha. Acceptance is hard but  thats the only option we have. And make the best of it. Alhamdulillah im still at KL office so its just back to square one. Cuma i no longer stay w my parents that is. New challenge tu. 

Financial-wise, it has been one of the most challenging year. Firstly, we no longer enjoy the international allowance that we hav since 2012. Now we are quite tight up with this ‘new arrangement’ ie we have to impulsely buy a 2nd car, new furnitures for the house at Sabah, monthly rental n expenses, AND the weekly flight ticket KK-KL-KK. Quite a big chunks of RM there. Aaqil was not happy with walid only around during weekends. But thats the best arrangement we can make for him so that it wont be the same as walid-kat-Ashgabat. Inshaallah duit flight tu berbaloi. Nak kira brp habis mmg nangis tapi life goes on. Ini bahagian kami…❤️ at least husben kat kk. Ada kawan tu wife kat bintulu, dia kat kl. Anak 2org kecik2 lg. Bintulu tu ada satu je kot flite pegi balik kl tiap hari. So my fren jaga si kakak, wife jaga baby. Cant imagine of we were in their shoes… Allah uji ikut kemampuan hambaNya…

Despite that,

Allah granted our du’a in front of Kaabah, at haramain, in Raudhah, ie to conceive again. Alhamdulillah. 2 months after my husband transferred to Sabah, we received this big-beyond-happiness news. Allah Maha Kaya. Allah Maha Adil. With me alone w Aaqil and this lil bub inside me, i know that if He get us to this, He will get us through this. My pregnancy so far alhamdulillah no complications. Allah blessed me with energy and redha and sabar. He knows my limit. Ada sorang kawan cakap, bila diuji macam ni, barulah kita rasa sangat pergantungan kita hanya pada Allah, bukan pd manusia…so true!!??

And the pregnancy just became the highlight of my year. All the tears and frustrations during the first quarter of the year seems nothing. Allah is the best planner. He wont give us all. He leave us with a tiny ongoing ujian so that we keep on remember Him. Syukur…

Oh so THAT ??? my fellow readers, are my 2016 roller coaster ride highlights he he. Other than that, in random..

1. We went to Japan(woot!) during sakura blooming – spring in March. Japan is just uhmaaazinggg. We wish to comeback someday he he. Mahal naw naw so kena tunggu tabung Aaqil penuh. Eh ??

2. I dunno how this made to the list but looking at the no of purple boxes growing giv me somewhat therapy hihi. Yes I got dUCk-ed. Like a pregnancy hormones or something. Frankly i’ve once condemned the brand for putting ridiculos price on a scarf. Tapi tak tahan beb. Especially bila tgk cite Love Vivy. Baby nak jgk lol salahkan baby. My fav would be the PB satin silk. N those georgettes. Chiffons pun best. Pendek je la ducktower tu compare ngan hardcore duckies hehe. My next target is their #worldmapduck. Moga berjaya dalam battle itteww?? If u nak try ducks tapi xmo spend too much you can go to ig #duckscarvestoletgo and buy the preloved ones w cheaper price. Tapi premium basics je la. Yg limited ed macam bloomingduck tu harga makin naik adalah sampai almost rm1k selai. Hehe

3. Aaqil been rushed to emergency due to high fever TWICE! Within less than 2mths gap. Sekali bln puasa, lg sekali cuti merdeka. Luckily nothing serious. Only infection so after few hrs under close monitoring he was discharged. And both happened during weekdays so husband wasnt around. Alhamdulillah my dad and lil sister were available to accompany us during those hard times. My family is definitely my strengths.

4. Trip to KK and Kundasang for a week. So happen that Aaqil’s school was closed for whole week during EidAdha+Hari Malaysia so i took leave and spend a week there. Supposed to blog about this but so malas. Later i pwomise.

5. Aaqil needs to wear glasses! I was quite upset when his specialist revealed to us the news. I was in denial. He’s supposed to start wearing ’em in Aug. But i just ignore the prescription letter by the doctor. Suami pun xmo paksa nnt mak buyung marahh hihi. Until in Nov if im not mistaken, I finally told my husband ok lets do this. Power dia tak tinggi sgt pun dlm 75 gtu je. Tapi silau tinggi. We also dont want his squint eyes to recur. We went high and low looking for the most suitable glasses for his age. Yelah budak2 kan lasak, belum pandai jaga barang etc. So MIRAFLEX is the best brand in town. Very practical and comfortable for kids. The frames are made of rubber, comes w more than 20 colors! Cantikk. Cuma downside dia adalah tak byk kedai ada brand ni. We finally found his glasses at a very small optical store at Mydin PV12. So far dah pakai dekat 3wks and he seems okay with it alhamdulillah 

6. One of the sweetest memory for 2016 was ; Aaqil received an award for Best Khalifah in his class during Ihtifal ceremony! Alhamdulillah. Also he is now able to read in Malay. He just started ReadEasy for english few months back. We are forever proud of him regardless. May he continues to excel in both academic n akhlak n a better muslim for sure. Amiin

7. Recently we went for our babymoon(nak jugak) cum roadtrip cum LegoLand trip for year end vacation! SO.MUCH.FUN… Coz we also cramped in our iteneraries with jjcm at JB and Melaka. Bestttt! Later jugak i blog if rajin hihehu

  Our most recent photo – boxing day 2016 ?? Me @ 34wks?

And that my dear, wraps up our 2016. No doubt it has been colorful with lots of love and blessings alhamdulillahhh 

May 2017 brings us more hope, more happiness, more rezeki and better person amiiin! ❤️

Where have I been?!

Its been a long hiatus. So long that I even forgot my wordpress password. Boooo. Luckily I can still xs the account through my phone. So here I am updating my blog like anyone cares lol. Ok nonetheless, sooo many things happened (and didn’t happen ;p) and alhamdulillah regardless.Well lets recap in a brief what are the things happen for the past few months, for the sake of my future self yang mesti nak baca kan (waving to future Kausar ha ha);

September

Went for a short trip to Dubai. Meet me half way as they say. Encik suami ada kursus di sana maka saya dan ‘Aaqil pun join sekali alang2 hotel semua disediakan. So terbang lah kami berdua ke negara padang pasiaq nak pi jumpa walid kat sana. Aaqil ni suka naik aeroplane jadi memang takde masalah. Asalkan makan tidur tv cukup so he’s a happy boy. Cuma kelas suami saya tu sampai ke malam jadi setiap siang saya dan ‘Aaqil habiskan masa berdua sahaja. It was fun though despite the summer weather in Dubai. So we stay indoor or went to malls. Habis kursus, we went separate ways, walid ke Ashgabat weols back to KUL. Oh btw talking about tickets, kebetulan Emirates buat sale so beli tiket last minute tapi harga lebih rendah dari biasa, rezeki jgn ditolak he he.

We came back to a very hazy Malaysia. Jerebu yg sangat teruk dalam sejarah. Sampai beberapa kali sekolah kena tutup. Termasuklah playschool ‘Aaqil. Ummi pulak tak dpt la nak cuti tiap hari tu kan so Alhamdulillah duduk ngan atok wan. Maknjang pun baru balik dari UK so ramai la nak tolong tengokkan. Betul janji Allah yang dalam setiap kesulitan, ada kesenangan. And it always comes from my dear family I love u. Anddddd because of the bad haze, my eczema flared up. It was soooo bad that I hope it was just a nightmare. I have to go back and forth to dermatologist. I had this once in 2014 kot and they gave me jab. But this time doctor tu suruh sapu je ubat dia bagi. Hmmphh. Steroid yg lagi kuat dari elomet katanya. Lepas 2-3x kali jumpa barulah ok sikit. Ngeri sebab eczema tu jenis bulat2 besar 5sen dan ada byk seluruh badan. Mcm psoriasis pun ada. But doctor kata eczema. Phew. Benci eczema hashtagnangis.
October

Oh what not to dislike about this month. The appraisal month. Cycle yg ni memang gila sikit appraisal nya. Sampai 3 boss review. Amend tah berapa kali. Memang cycle yg tough. Seiring dengan keadaan harga minyak pasaran dan ekonomi dunia yang meruncing. Only He knows.

On a happier note, my little bro got engaged! Simple ceremony in Puchong and inshaallah the walimah will be held sometime in Aug 2016. Moga Allah lancarkan segala perancangan dan urusan. Amiin
November
Yeah my birthday month. Nothing much happens this month. Oh yaa ‘aaqil ‘graduated’ from his playschool. How time flies kan. Kejap je anak besar. Suami balik kejap cuti so sempat la nak settlekan rumah Setapak yg lama ditinggalkan tu. Dan prepare utk Umrah Disember eg vaksin, payment, dokumen utk visa dan kursus.

Disember
Suami balik Malaysia lepas kursus di Dubai(again). Sepatutnya back for good. Tapi nampaknya lepas umrah dia still kena balik semula ke Ashgabat. Kena tunggu beberapa bulan lagi sampai pengganti dia boleh ke sana dan dapat work permit. Oh highlight of our December (and 2015) is definitely our ibadah Umrah 21-31 Dec with my parents. Kami berlima ke sana di bawah pakej Tabung Haji, masuk Mekah dahulu. Dah lama tergendala nak blog pasal umrah ni haih. Inshaallah ada masa (dan mood) saya share ya.

That’s the end of 2015 recap. Hehe. An eventful year I must say. Despite the economic downturn, oil price crisis, blablabla… we are surviving and I pray that everyone does. What doesn’t kill us makes us stronger, amiin. May He grants us bigger rewards in the hereafter for being patience. 
Till next entry. Muahciked

Bulatan Gembira : Niat yang Benar

Beberapa minggu lepas saya ada mendengar tazkirah di ikimfm disampaikan oleh Ustzh Norhayati. Kurang pasti tajuk apa tapi berkisar tentang NIAT YANG BENAR.

Niat yang benar ni bukan sekadar niat di hati dan dibibir. Tapi disertakan dengan usaha untuk beroleh apa yang diniatkan tu. Contoh yang ustazah beri adalah sahabat Nabi yang tersangat inginkan mati syahid. Saya sempat google hadis berkenaan kisah ini, haaa eloklah saya kongsikan,

Daripada Jabir katanya, “Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah SAW pada hari Uhud, katakan kepadaku, kalau aku terbunuh (dalam peperangan ini), di mana aku? Jawab baginda: Di syurga. Lalu lelaki itu segera meletakkan beberapa biji tamar yang ada di tangannya, kemudian dia berperang sehingga mati terbunuh.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hadis sohih tu. Betapa niat beliau BENAR maka beliau keluar berperang kerana dengan cara itu, lebih dekat beliau kepada syahid. Mungkin di kalangan rakan-rakan beliau yang lain pun ada niat untuk mati syahid tapi sekadar duduk di rumah bersama keluarga maka ini tidak dikategorikan sebagai NIAT YANG BENAR.

Hehe kenapa tetiba nak sentuh pasal ni. Saje je. Aritu mak buat samosa untuk buka puasa. Sambil makan dan puji memuji kesedapan samosa tu, mak cakaplah mak dari dulu memang teringin nak master dalam buat kuih melayu yg sedia maklum sangat susah. Dan alhamdulillah hasil attempt yang banyak kali, dah boleh kira master la. Seri muka, karipap, kuih lapis,talam ubi antara kuih buatan mak yg juga faveret kami adik beradik. So saya teringat pasal NIAT YANG BENAR ni. Kita boleh cakap kita nak sesuatu tapi kita duduk saje harapkan ia datang dengan sendiri memang tak lah. Kalau kita niat nak buat karipap misalnya, kita kena pergi keluar beli kentang, kena usaha cari resipi, kena usaha luangkan masa, kena usaha tanya tips kat orang yang lebih pakar. Usaha-usaha itu yang menjadikan sesuatu niat menjadi NIAT YANG BENAR. Kerana usaha itu memungkinkan kita beroleh apa yang kita nak, yakni karipap. Haha

Kalau nak kahwin kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dgn baitul muslim hihi
Kalau nak anak kena ada niat yang benar. Uhuk. Contohnya kira waktu subur
Kalau nak ke umrah atau naik haji kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dengan tabung haji dan pergi kursus dan improve bacaan Qur’an/dalam solat
Kalau nak tolong orang pun kena ada niat yang benar. Contohnya dengan buat terus
Kalau nak kuruskan badan kena ada niat yang benar. Contohnya dengan pergi bersenam
Kalau nak improve kesihatan kena ada niat yang benar. Contohnya kurangkan makanan tak berkhasiat
Kalau nak mula simpan duit kena ada niat yang benar. Contohnya kawal perbelanjaan bulanan
Kalau nak daki gunung Kinabalu kena ada niat yang benar. Contohnya pegi gym/jogging tiap hari tingkatkan stamina
Kalau nak cemerlang exam kena ada niat yang benar. Contohnya study sungguh-sungguh

And the list goes on. Niat akan jadi sekadar niat bila kita tidak letakkan usaha. Inshaallah Allah memandang setiap usaha hambaNya.
Ya. Segalanya bermula dengan niat. Tetapi niat yang benar itulah lebih afdhol. Omputih kata true intention.

Wallahua’lam

Crabby Crab Crab Crab

Penangan tengok ig haniszalikha duk jilat jari makan kat Crab Factory : Original Louisiana Boil, terus ku tag encik suami. Maka tertunailah hasrat di hati nak makan kat situ masa suami balik cuti aritu he he.
FullSizeRender22

Saya imagine kedai dia besar macam Chilis ke KFC ke. Tapi hakikatnya kedai dia kecik je, kat rumah kedai biasa, boleh isi max 30pax je kot. Small scale. So kalau tak buat reservation, kena lah q kat luar kedai yg sebelahnya ada 7E dan juga Guardian hihu. Kebetulan kami tunggu tak sampai 15mins, alhamdulillah.

Rambang mata ok tengok menu dia. Lobsters, crabs, scallops, prawns, Japanese snails, yabbies, mussles, octopus and so much more. And most of these are fresh and ALIVE inside the aquarium hehe. Tapi jangan rambang mata sangat ye sebab harga dia akan terus jadikan anda pandai buat keputusan haha tak rasa nak order semua T_T. So kami pilih ;

1. Yabbies – rupa dan rasa dia macam udang kacuk ngan lobster hehe
2. Crab – tak pasti nama dia sebab not in the menu. Kebetulan malam tu ada offer ketam yg diterbangkan fresh dari Paris. So we had a good deal on that hihi

FullSizeRender23

‘Aaqil tengah buat silap mata dgn harapan dpt makan free

Lepas pilih main menu, boleh pilih sos! Inilah yang I tunggu2 sebab review cik haniszalikha ituh. So terus putuskan nak sos Southern Bang (pedasssss) utk ketam dan Garlic utk yabbies’. Mind you, they serve in plastic bag tau, like literally, jadi kalau ada anak kecik kenalah amik 2 plastic bags. Satu pedas satu tak pedas. Macamtew. Side dishes eg corn, potatoes, mushrooms, sausages. Yerp, no salads. No pasta for dinner menu.

The verdict?
1. For seafood lovers, go for it!
2. The Southern Bang sauce is TO DIE FOR. Menjilat jari. Pedas menepati perut nogoghi ku. Nora bagi 5bintanggg
3. Bit overpriced la. Makan hotel pun murah lagi lol. Ada satu set ni, nama dia Big Bang Theory ke hape, harga almost RM1k utk 8-12pax. Haha go figure. Kalau nak ikutkan, rasa macam ketam or udang kita beli kat pasar je. Maybe (just MAYBE) sebab semua tu diterbangkan dari Louisiana. Nak kena cek birth cert binatang2 itu hmpph.
4. No kids menu. Kalau ada anak kecik susah sikit nak cari menu yg sesuai. Kitorg ingat ada pasta. Rupanya pasta ada time lunch je. So ‘Aaqil makan sausage n jagung. Nasib baik dia berselera. Siap cicah2 kat dlm plastic hehe.
5. Very messy. Guna tangan kiri kanan. So kalau nak bwk baby kena makan bergilir. Errr kalau ada baby makan mana2 pun kena bergilir kot eh hehe

FullSizeRender24

Macam sedih pulak tengok gambar ni sebab makan takde pinggan, kutip dari plastik. Btw ni Day 8 post surgery ‘Aaqil.

Overall rating saya bagi 6/10.

Akhir kata, jangan lupa sediakan ubat gatal untuk mereka yang eczema dan lecithin utk mereka yang berkolestrol tinggi.
FullSizeRender25

P/s : Jangan risau alas meja tu memang alas plastik pakai buang. Hehe

Alkisah Bulatan Gembira

Beberapa hari lepas diberi kesempatan untuk hadiri bulatan gembira. Sejujurnya sejak kahwin saya lama break dari usrah dan baru tahun lepas kembali mula balik. Tu pun melompat2 naqibah. Kejap ada kejap takde. Alkisah sebab ahli yg sentiasa tak cukup korum. Yelah masing2 bekerja da nada anak kecik.

Kalau ikut Imam Hasan Al-Banna, usrah ni ada 3 rukun tau : Taaruf (kenal), Tafahum (understand each other), Takaful (bantu membantu)… kita takkan dapat ketiga2 ni kalau asik nak melompat usrah. Betul tau. Sebab dengan group usrah lama dulu memang dah sampai ketiga2 ni. Sayangnya terpaksa bubar/tukar group bila masing2 dah berkeluarga dan berpindah luar kawasan.

Selalunya agenda bulatan gembira ni camni;
Continue reading

Selphy to The Next Level

Old fashioned way is always the best! Rindu zaman dulu2 pakai kodak, gambar semua elok tersimpan. Siap boleh cuci berulang kali lagi. Zaman sekolah dulu kalau lepas event apa2 mesti gambar2 photographer akan lekat kat dinding, lepas tu masing2 kena pilih nak cuci gambar mana dan order. Sekeping 80sen. Ingat tak ingat takkk….

Continue reading

Resepi Bubur Butir Nangka

Macam dah berkurun kan tak blog pasal masak memasak hihi. Tapi saya rasa resepi ni worth sharing sebab seronok dibuat dan sedap dimakan. Berbaloiii
Saya tak pernah tau kewujudan bubur ni sebab mak memang tak pernah masak. Tak pernah jumpa kat kedai ke rumah orang ke. First time saya makan bubur ni masa Ramadhan tahun 2013, majlis iftar potluck kat Ashgabat. Memula macam tak berani nak makan sebab i mmg tau tak suka bubur chacha. Rupa dia kan macam bubur chacha kan dgn kaler2 etc. Bila dah start makan tak boleh benti camnoooo. Sedap sangat!! Tq Kak Zana sebab memperkenalkanku kepada makanan ini. Gituw sangat! Haha

Ok jom kita tgk camne nak buat bubur yang sedap ni, zasssss!

Continue reading