Category Archives: Pada Pendapat Saya

Of Milk Collector

Did I tell you I love love this thing? Sangat convenient especially untuk buat stok susu masa cuti bersalin.

Peneman setiap hari, at least 3x sehari. 7oz Bmilk liners by JingleJungle, marker pen and THE milk collector!

Masa zaman bf ‘Aaqil takde milk collector. Jadi memang sepenuhnya pakai pump biasa utk buat stok susu sebelum masuk kerja. I used Medela FS tapi tak difreestylekan masa tu jadi macam agak stress tiap kali nak pump huhu. Asik pk je cukup ke tak. Lagipun first time kan nak tinggalkan anak jd asik risau stok tak cukup plus ‘Aaqil mmg kuat menyusu.

So bila tau pregnant last year, rajin la alert dgn gajet bfeeding yg latest. One of the gadget that I look fwd to use was the milk collector. Kalau tak silap 1st brand (ori) adalah Hakka. Lepastu byk la brand lain muncul dan harga lagi murah. Hakka ori dlm RM80 gitu kot. But I got mine (cant remember the brand name) from fabmom dlm RM35 masa YES last year. 

This time around I have 3mths maternity leave (thank u company!) so got ample time utk buat stok susu. Brought my Avent manual to KK as well just incase. Mula2 tu switch2 la kejap pakai pump kejap pakai MC tu. Masuk 2nd week pakai MC je tiap kali. 

Tips : setiap kali bfeed baby, especially time engorged, susukan baby sebelah dan letak MC lagi sebelah. Sebab memang sedia maklum bahawa baby la yg terbaik utk bagi susu let down. Let down tu adalah bila u rasa susu tu macam air terjun keluar. Dan sangat rugi kalau biarkan sebelah lagi letdown begitu sahaja masa tgh susukan baby. MC ni design dia lembut macam silikon so memang flexible dan tak sakit. Yang Hakka tak silap ada tempat stand dan penutup sekali. Yg i beli tu seketul gitu je. So lepas pump kena cepat2 masuk dlm plastik utk chill and freeze. Supaya hygiene.  

Tu lah stok lepas almost sebulan. Saya tak pump tiap feeding. Dalam 3x je sehari sebab taknak bg signal demand tinggi nanti asik2 nak kena pump atau selalu engorge – tak selesa. Selalunya pagi pump 2x dan malam 1x. Tak pk lagi camane nak bawak balik KL. Mungkin kena pinjam icebox ofismate husben kot. Dan moga2 selamat sampai dan kekal beku ya tskkk.

Bagi saya tentang stok susu ni kita takleh compare ngan orang lain. Sebab demand baby lain2. Ada baby minum byk ada yg minum sikit. So berpada2lah jgn sbb tgk orang pump sampai ada deepfreezer penuh, kita pun nak camtu jgk sampai stress2. My 2 cents.

Macam ‘Aaqil dulu kena tinggalkan 18oz average tiap hari time i pi ofis. ‘Arfaan mcm tak berapa kuat susu mcm ‘Aaqil. So once dah tau ‘Arfaan minum byk mana nanti boleh la ekjas sikit mana patut. Stok ni pun rasanya utk topup masa Ramadhan nnt huhu sebab masa tu dia baru 4-5bln… 

Ummi walid kena banyak doa supaya rezeki ‘Arfaan cukup sampai 2tahun. Agak risau juga sebab ‘Aaqil dulu ummi pump sampai umur setahun je. Lepastu duk Ashgabat setahun direct feeding je. Lepas 2yrs dah tak bfeed siang, ngempeng malam je…

May Allah ease this breastfeeding journey amiiiin….

Alkisah Berpantang

Perasaan teringin nak ada confinement lady aka penjaga pantang ni dah lama ada. So elok masuk 2nd trimester aritu terus mencari CL dgn gigihnya. Tanya2 kawan, carik kat instagram, bloghopping.

Dapat few contacts. So lepas tanya2 pakej dan compare harga, maka Nov 2016 (3bln sdlm edd) pun dapat lock dgn Datin Rina, owner ig @fazrina_postnatalcare. Basically my criteria,

  • Boleh ulang alik ie tak tinggal sekali
  • Testimonial bagus
  • Tak perlu nak ambil atau hantar ie transportation all in masuk dlm pakej

Kalau ikut pakej yg agen ni bagi mmg best. Sebab ada 3 pilihan – stay in, ulang alik (halfday) atau ulangalik(fullday). We took the last option. Datang kul 9pg balik jam 4pm. Sbb book tu masa 2016, so dapat la harga 2016. Kalau tak silap tahun ni harga dah naik huhu. Tapi memang CL ni kena book awal. At least 3bln sblm due. Kalau yg CL sendirian berhad tu lagi kena awal sebab dia sorang2 je gerak takde orang bwh dia.

So pantang kali ni memang rasa teratur sikit. Dan kalau kena berjaga malam pun taklah stress bgn pagi tu sebab ada orang yg amik baby kat katil(ummi sambung tidur lg sejam gitu) utk mandikan. Lepastu ada org basuh sidai lipat baju. Ada orang masak kemas dapur. 

Isnin – Khamis : mandi herba, urut, tungku

Jumaat : mandi herba, tangas, tungku

Sabtu : mandi herba, tangas, scrub badan, tungku

Ahad : mandi herba, tungku

Bengkung everyday. Camtulah jadual tiap hari dan badan rasa ringan sangat. Dont know how to explain ringan but yeah. Walaupun iols tak brp suka badan berminyak2 dgn minyak urut tu kan tapi takpe bak kata Hanis Zalikha, berpantang ni adalah a gift to women. A GIFT okayhh. Sebab u dont have to do anything, kena pamper je urut. Tinggal bfeed baby je. Tukar diapers pun CL ni buatkan kadang2. Logika nya berpantang dgn betul ni adalah sebab badan kita ni dah go through lots of changes for the past 9mths pregnancy. Lepas deliver baby, badan tu bukan boleh buat mcm biasa. Kena ‘repair’ dulu mana patut. Tu yg ada urut tungku tangas bengkung.

CL ku namanya Efi. Alhamdulillah Efi serasi sgt dengan kitorang. Baik orangnya. Tak pernah selama 28 hari tu tgk dia moody ke stress ke kecik ati ke. Walaupun kdg saya ni takmo pakai pilis, tak bg lumur minyak yuyi kat baby, ada hari taknak bengkung sbb buasir, makan sesaje lambat2 sbb tgk tv dan sebagainya. Dia selalu cakap “akak kalau ada apa2 tak puas hati akak cakap kat saya terus ya.” Husben pun suka dgn kerja Efi. Siap hari2 suruh tanya Efi nak tak jadi maid kitorg lepas ni. Bila dah stat kerja. So tiap kali time urut tu borak2 cucuk jarum sikit2. Tapi dia insist nak balik Indo bln 4 sebab dah 3 tahun tak jumpa anak2 dia. Dia dah takleh kerja jauh dari anak lepas ni. Tapi dia bg cadangan la eg kawan dia ada yg free, suh tny Datin Rina tu etcetc.  Imagine we used to not liking the idea of having a maid (stranger) in our house but having Efi around make us changed our mind. Gitu je la cite ‘amik maid’ ni sampai situ je. Tak terpk lagi nak bayar agent buat permit utk betul2 amik maid kat rumah huhu

Macam ni lah tiap hari petang2 Efi tolong lipat baju. Laundry walid n ‘Aaqil pun dia buatkan..

‘Arfaan pun tiap hari kena tuam and tungku lepas mandi taw ❤Kiri tu batu sungai yg dibakar atas api kemudian diletakkan daun pisang, dan dibakut dgn towel. Ataupun batu tungku namanya. Tuam satu badan lepas sesi urut untuk lancarkan aliran darah. Kanan pula air rebusan herba dalam periuk. Wapnya lah utk tangas. Kita pakai jubah masuk tangan semua, periuk ni masuk dlm jubah. Kasi wap keluar. 20-30mins. Lepastu bila scrub memang tanggal daki2 inshaallah… scrub kelapa parut atau serbuk kopi. Nyums haha

Lauk pantang fav. Kalau Efi masak ni memang tak sabar nak makan. Ni dia close up. Kentang bilis goreng rangup2 w daun limau purut, bwg2 dan serai hiris. Nyumm. Husben n ‘Aaqil pun suka! Lauk ayam kampung. Sayur. Buah dan air suam wajibbb

Biasanya petang sebelum Efi balik tu dia akan siapkan lauk malam, rebuskan air herba utk mandi petang dan mandikan ‘Arfaan lagi sekali. So malam tu boleh rilek2 (hehe dari siang pun rilek2). Husben je la kena masak tambah lauk utk dia n ‘Aaqil. 

Alhamdulillah dipermudahkan pantang kali ni. Masa awal2 pregnan aritu stres jugak pk nak pantang mana nak duk mana sape nak hantar ambil ‘Aaqil kat skool etc. So husben nekad amik unpaid leave for 1.5months (tq sayang) dan amik CL utk pantang. Alhamdulillah….

Oh kepada sesiapa yg berminat nak ambil CL dr Pn Rina, boleh visit ig dia kat atas tu. inshaallah fast response if nak tanya apa2. CL under dia pun ada dlm 25org. Doa la byk2 dpt CL yg serasi. Sebab lain org lain expectation kan. Kalau boleh time oantang ni la nak bertenang setenangnya. Takmo la CL tu jd penyebab stress hehe. 

Entri sebagai kenangan di kemudian hari. Hehe

Of Hearing Test

Newborn Hearing Screening test adalah salah satu ujian yg akan dijalankan kpd baby yg lahir di Prince Court. Ingat lagi masa ‘Aaqil dulu neves sesangat tatau kenapa tapi alhamdulillah ‘Aaqil pass. Biasalah first time parents apa yg tak neves kan huhu

Sama juga masa ‘Arfaan. Neves jugak. Especially bila perasan masa first day dia lahir tu dia tak terkejut2 sgt. Bunyi pintu bukak tutup pun dia tidur nyenyak. Kazen2 dtg buat bising lompat2 pun dia tidur tak heran.

Hari ke-2, staff PCMC ada 2 org dtg nak buat hearing test. Bawak test device. Dulu 2012 dia bawak baby gi tempat lain. Kali ni dia buat terus kat bilik wad.

Masa tu ‘Arfaan tidur. Memang masa terbaik utk buat test ni ketika baby tidur, dalam bilik yg sangat senyap. So staff ni pun masukkan la device ni kat telinga kiri. Failed! Re-test, also failed. Kat telinga kanan pun sama. Dua2 staff ni muka concern sesangat. Mungkin sebab jarang dapat result fail kan. 

Oh muka ummi takyah cerita la. Mmg rasa macam nak nangis time tu jugak. Husben takde masa tu keluar lunch tak silap.

“Err kenapa ye..”

“Dua2 telinga mcm tak respon. Bunyi sampai ke koklea tapi takde respon”

“So mcmane ya..”

“Jadi kena repeat test lagi seminggu. Nanti kami advise sebelum discaj…”

“Tapi sebab apa ya. Normal ke result fail”

“Normal je. Kadang2 sebab air ketuban ada lagi dalam telinga belum kering lagi…”

So ummi ditinggalkan dengan penuh tanda tanya. Dan ofkoslah sedihhh sangat. Terus google huhu. Hearing impairment or deaf on babies. Reason? Premature (tidak), ada keturunan yg ada masalah pendengaran (tidak), low Apgar Score (arfaan 9/10, so tidak) etc… cuma ada satu tu yg mungkin ada related iaitu ibu masa mengandung ada ambil certain antibiotik atau ubat. Terus flashback aritu ada ambil antibiotik sbb ear infection. Pastu amik ubat sebab demam. Blamed myself the whole time. 

Googled every hour. Hearing aid. Earpiece. Cochlea implant. Special schools. Got nothing to do at the hospital, postdelivery so u get how crazy i was thinking of our baby’s future and he’s not even a week old. Huhu. Bila masa senyap betul2, kadang2 i saje tutup pintu toilet kuat sikit nak tgk ‘Arfaan ada terkejut tak. Bila dia tidur nyenyak, i purposedly make some noise near his ears. But negative. And it got me worried even more.

We discharged on the 5th and our next appointment with the Audiologist and paed was on the 14th. Masa discaj Dr Anthony kata failure rate utk test ni 50% sebab tu tak byk hospital keen utk buat screening ni for newborn. Tapi bagus utk buat for babies so that we know his hearing condition and impairment if any. 

The whole 9 days was not easy either. Aktiviti menguji pendengaran anak diteruskan di rumah. Dan nampak dia respon kalau pintu tertutup dgn kuat, bunyi motor atau lori kat luar etc. So i was certain that he can hear but perhaps the audiologist nanti will come out of hearing level i suppose??? Ye lah, contoh dia boleh dgr bunyi kuat tapi bukan bunyi perlahan. So aktiviti menguji pendengaran anak bertukar kepada uji dgn suara halus atau freq lebih rendah. Sabor je la. The struggle was real. The worry was no joke 😭 tapi rasanya i je beriya. Husbandku lebih tenang…huhu

On the 14th (12 days old) we went to PCMC and met the audiologist, En Iqbal. Test sama je. Device pun sama. Kejap je tak sampai beberapa minit, device tu keluarkan ‘bunyi PASS’, ie bunyi yg berbeza dari first test. Ya Allah upon hearing the sound came out from the device, i beamed with joy. Alhamdulillah his hearing both ears are fine, nothing to worry the audiologist said. 

Kemungkinan keputusan FAIL masa first time adalah,

1. Terlalu awal. Baby baru umur 2 hari

2. Ada cecair dalam salur telinga yg block masa ujian dijalankan eg amniotic fluid. Jadi tak accurate.

Saja berkongsi kisah ni supaya mana2 parents yg lalui peristiwa yg sama supaya tidak terlalu risau sebab ia adalah normal. Saya ada baca forum tu, anak dia 2nd test pun fail tapi bila umur sebulan, repeat test baru pass. So ITS NORMAL. Terutama utk parents yg deliver baby kat PCMC la sebab memang baby kena lalui test ni. Tak sure utk hospital lain.

Moga perkongsian ini bermanfaat!

Pelaburan Yang Menguntungkan?

Bila umur dah mencecah 30-an tak boleh tidak kita tentu inginkan kewangan yang stabil. Yelah, masa umur 20-an masih dalam peringkat nak berjinak-jinak dapat duit sendiri, gaji tiap bulan, nak ekjas gaya hidup, nak belanja byk mana tiap bulan. Dari prepaid beralih kepada postpaid. Dari makan gerai dah boleh makan fine dine sekali sekala. Dari bawak motor dah boleh berkereta. Dari rumah sewa dah duduk rumah sendiri…

Fasa umur 30 ke 40 tahun ni adalah tempoh yang sangat penting untuk kita buat keputusan tentang pelaburan, simpanan dan perancangan persaraan. Sejujurnya, seawal kita dapat gaji pertama tapi ye lah proses nak stabil kan diri emosi dan nafsu shopping tu memang kena ekjas slow2 hehe

Oh tapi saya nak bercerita tentang pelaburan yang lain.

Saya membayangkan 5 sekawan yang mula bekerja pada tahun yang sama dengan jumlah gaji yang sama, increment tahunan yang sama. Masing-masing tiada simpanan. Bermula pada titik yang sama. Tapi semestinya komitmen mereka berbeza2. Ada yang kahwin dulu, ada yang perlu tanggung mak ayah di kampung, ada yang belajar sambil bekerja…Gaya hidup dan corak perbelanjaan mereka juga berbeza….variables ini bertindak sebagai ‘expenses’ dari hasil gaji yang SAMA tersebut.

Bulan berganti bulan. Tahun berganti tahun.

Selepas 10 tahun, saya boleh katakan portfolio kewangan untuk 5 sekawan ini boleh jadi jurang yang sangat besar antara satu dgn yang lain walaupun hakikatnya income mereka tak banyak perbezaan. Apa yang boleh menentukan perubahan portfolio masing2?

1. Pelaburan yang dibuat ie hartanah, emas, fixed deposit, saham
2. Perbelanjaan bulanan mengikut gaya hidup
3. Simpanan berkala
4. Pendapatan melalui bisnes sampingan

Cabaran yang 4 kat atas ni memang sangat tidak dapat dinafikan. Nak melabur ada risikonya. Nak berbelanja ada nafsunya. Nak menyimpan ada halangannya. Nak berbisnes ada turun naiknya.

Saya pun ada cerita. Portfolio saya ada kalanya goyang apabila tiba-tiba ada keinginan luar biasa terhadap baju anak, perabot rumah, melancong, barang kemas, tudung dan handbag. Haha! Tapi itulah lumrah orang dewasa dan berduit kononnya. Dah dapat gaji mestilah nak belanja diri sendiri kan. Reward diri katanya. Reward yang tiada kesudahan. Hujung bulan menangis tengok baki akaun. True story.

Walau apa pun cabaran untuk meletakkan portfolio kewangan anda di peringkat terbaik di mata anda sendiri (hehe), paling jangan dilupa satu faktor yang boleh mengubah portfolio kita pada bila-bila masa, dengan peratusan peningkatan atau penurunan yang tak dijangka iaitu,

MELABUR MELALUI SEDEKAH, ZAKAT DAN INFAK.

Diriwayatkan oleh Ibn Masoud, Ibn Abbas dan beberapa orang para sahabat: “Satu dinar kamu infakkan pada jalan Allah, sedinar diinfakkan untuk membebaskan hamba, sedinar engkau sedekahkan kepada orang-orang miskin dan sedinar engkau infakkan kepada keluarga engkau, yang paling besar pahalanya yang diinfakkan kepada keluarga engkau”. (Hadis Riwayat Muslim)

Seorang ustaz pernah berkongsi, sistem kewangan Allah adalah yang paling hebat. Kita tak tau kita labur RM10 kepada masjid dengan seikhlas hati akan memungkinkan kita mendapat pulangan RM10k pada bulan berikutnya melalui saluran yang kita tak nampak. Tiada istilah fixed deposit. Tiada istilah minimum bonus. Kadang peratusan pulangannya di luar logik akal. Setuju tak? Tak semestinya sedekah dalam bentuk wang sahaja, malah boleh juga dalam bentuk yang pelbagai. Saya pasti setiap dari kita ada momen tersendiri mendapat pulangan dariNya yang tak disangka. What u give u’ll get back inshaallah. Lakukan seikhlas hati, bukan niat mendapat balasan. Allah itu maha kaya.

Jadi sila tambah kepada yang empat itu,

5. Sedekah, derma, infak, bantuan kepada yang memerlukan.

Moga Allah REDHA dan portfolio kewangan kita bukan sekadar indah di dunia, tetapi berhasil dan membantu kita di akhirat kelak, amiiin.

Bulatan Gembira : Niat yang Benar

Beberapa minggu lepas saya ada mendengar tazkirah di ikimfm disampaikan oleh Ustzh Norhayati. Kurang pasti tajuk apa tapi berkisar tentang NIAT YANG BENAR.

Niat yang benar ni bukan sekadar niat di hati dan dibibir. Tapi disertakan dengan usaha untuk beroleh apa yang diniatkan tu. Contoh yang ustazah beri adalah sahabat Nabi yang tersangat inginkan mati syahid. Saya sempat google hadis berkenaan kisah ini, haaa eloklah saya kongsikan,

Daripada Jabir katanya, “Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah SAW pada hari Uhud, katakan kepadaku, kalau aku terbunuh (dalam peperangan ini), di mana aku? Jawab baginda: Di syurga. Lalu lelaki itu segera meletakkan beberapa biji tamar yang ada di tangannya, kemudian dia berperang sehingga mati terbunuh.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hadis sohih tu. Betapa niat beliau BENAR maka beliau keluar berperang kerana dengan cara itu, lebih dekat beliau kepada syahid. Mungkin di kalangan rakan-rakan beliau yang lain pun ada niat untuk mati syahid tapi sekadar duduk di rumah bersama keluarga maka ini tidak dikategorikan sebagai NIAT YANG BENAR.

Hehe kenapa tetiba nak sentuh pasal ni. Saje je. Aritu mak buat samosa untuk buka puasa. Sambil makan dan puji memuji kesedapan samosa tu, mak cakaplah mak dari dulu memang teringin nak master dalam buat kuih melayu yg sedia maklum sangat susah. Dan alhamdulillah hasil attempt yang banyak kali, dah boleh kira master la. Seri muka, karipap, kuih lapis,talam ubi antara kuih buatan mak yg juga faveret kami adik beradik. So saya teringat pasal NIAT YANG BENAR ni. Kita boleh cakap kita nak sesuatu tapi kita duduk saje harapkan ia datang dengan sendiri memang tak lah. Kalau kita niat nak buat karipap misalnya, kita kena pergi keluar beli kentang, kena usaha cari resipi, kena usaha luangkan masa, kena usaha tanya tips kat orang yang lebih pakar. Usaha-usaha itu yang menjadikan sesuatu niat menjadi NIAT YANG BENAR. Kerana usaha itu memungkinkan kita beroleh apa yang kita nak, yakni karipap. Haha

Kalau nak kahwin kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dgn baitul muslim hihi
Kalau nak anak kena ada niat yang benar. Uhuk. Contohnya kira waktu subur
Kalau nak ke umrah atau naik haji kena ada niat yang benar. Contohnya daftar dengan tabung haji dan pergi kursus dan improve bacaan Qur’an/dalam solat
Kalau nak tolong orang pun kena ada niat yang benar. Contohnya dengan buat terus
Kalau nak kuruskan badan kena ada niat yang benar. Contohnya dengan pergi bersenam
Kalau nak improve kesihatan kena ada niat yang benar. Contohnya kurangkan makanan tak berkhasiat
Kalau nak mula simpan duit kena ada niat yang benar. Contohnya kawal perbelanjaan bulanan
Kalau nak daki gunung Kinabalu kena ada niat yang benar. Contohnya pegi gym/jogging tiap hari tingkatkan stamina
Kalau nak cemerlang exam kena ada niat yang benar. Contohnya study sungguh-sungguh

And the list goes on. Niat akan jadi sekadar niat bila kita tidak letakkan usaha. Inshaallah Allah memandang setiap usaha hambaNya.
Ya. Segalanya bermula dengan niat. Tetapi niat yang benar itulah lebih afdhol. Omputih kata true intention.

Wallahua’lam

Alkisah ‘Aaqil dan Potty-Train

So ‘Aaqil reached another big milestone; DIAPER-LESS. Yay! Alhamdulillah.

Jujurnya tersangatlah malas nak potty train ‘Aaqil sebab tak ready nak melayan bocor atau kencing malam atau kencing merata. Oh well excuses lol. Sampai sekarang umur dia dah 3thn stgh dah pun. So I said to myself…nantilah akhir tahun cuti panjang sikit atau masa Walid dia dah balik for good baru kita potty train ‘Aaqil.

Then one day I came back from office, I would say rahmat of the 1st day of 10 Malam Terakhir Ramadhan, ‘Aaqil was not wearing diaper and he said he didn’t want to wear diaper anymore, ever. Part of me was happy but boy was.i.nervous. coz I was not ready just yet haha! Ummi ummi… anak yang volunteer sabar jelah. But later that night I still put him on diaper just for terawikh sebab susah kan kat masjid. Sampai2 je masjid, ‘Aaqil dah terkepit2 nak gi toilet. So cakap kat dia kencing je lah kan ada pampers. Haha. Dia kata nak kat toilet jugak. So pusinglah satu masjid negeri tu carik toilet. So terlepas Isya’ dan terawikh 2 rakaat haha.

Malam tu pulak banyak kali dia ingatkan supaya belikan dia ‘seluar kecik’. Takut Ummi lupa hehe. Esoknya barulah tau kisah sebenar di sebalik kenapa takmo pakai pampers dah haha…. IMG_8693

Lepas 3 hari bangun pagi pampers kering dan ke toilet nak mandi kencing dengan banyaknya, maka saya decide utk off kan pampers di waktu malam juga. Yup within less than a week, ‘Aaqil is fully diapers-free! Alhamdulillah.

Tips potty train saya pun tak reti nak kongsi sebab ‘Aaqil ni dah dikira lewat banding dgn kanak-kanak lain yang umur 2 tahun dah start potty train kan. Cuma faedah kalau potty train di usia ‘lewat’ ni adalah anak cepat faham dan tangkap maka cepatlah settle inshaallah. Lagi tips;

1. Belikan seluar kecik(or spender as we call it ;p) ikut design yg anak kita nak. Mcm boys ada spiderman, batman, cars, Thomas. Girls pulak ada hello kitty, princess, frozen etc. Supaya semangat sikit hehe. Masa ‘Aaqil awal-awal tu saya belikan design Thomas&Friends. Lepas tu atok wan dia belikan yg movie Cars tu. Eksaited dia nak pilih pakai yg mana hehe.

2. Beberapa hari pertama tu kena ingatkan untuk pergi toilet selang sejam. Terutama sebelum keluar rumah, sebelum berjalan jauh dan sebelum tidur. Lama-lama dia sendiri akan mintak nak pergi toilet. Macam ‘Aaqil adalah insiden ‘terbocor’(this is normal) 3x. Sekali tu kencing malam – ni kes malam2 kat kampong sejuk dan dia minum susu banyak sblm tidur. Lagi 2x tu dia cakap Ummi dah basahhh… pasrah la mengelapp..

3. Jangan tanya ‘nak kencing ke?’. Tapi bawak je lah pergi toliet terus sebab kadang mereka ni tahan taknak kencing sebab lapar #truestory ataupun sebab nak main.

4. Standby pampers dalam kereta atau dalam handbag sehelai JUST IN CASE tak ketemu toilet atau trefik jem melampau.

5. Bagi reward jika dah berjaya milestone tertentu. Yang ni pernah plan nak buat (biasalah PLAN nak potty train tu ada lama dah ;p) tapi sebab ‘Aaqil alhamdulillah awal settle jadi ummi tak sempat pun bagi reward. Huhu nanti kena jugak bagi ni

6. Kerjasama dari pasangan tu penting. Terutama bila nak bergilir teman anak ke toilet. Terutama public toilet T_T. ‘Aaqil ni kadang kat mall pun nak yakyak. Adoyai. Rumah orang toksah cakap la. Setiap rumah (raya rumah orang) dia nak visit toilet hehe. Kadang tu sikit je kencing dia tapi mungkin perasaan nak kencing tu rasa nak gi toilet je. Takpelah looking at the bright side, asalkan tak terkencing dlm seluar ;p

Bagi saya, potty train ni kita buat bila ibubapa dan anak dah bersedia. Paling penting, anak dah bersedia. Tanda-tanda dah bersedia adalah; dah boleh cakap maka boleh bagitau nak kencing/yakyak, bila bgn tidur pampers dia kering dan boleh faham/terima arahan. Ada juga yang buat ikut fasa. Siang tak pakai diaper tapi malam pakai. Pun boleh juga. Sebab bocor kat tilam memang lagi parah huhu.

Tak tau kebetulan atau apa. Ramadhan 2014 ‘Aaqil putus susu. Ramadhan 2015 ‘Aaqil putus pampers. Hehe

Berkat Ramadhan…

Alhamdulillah <3

Kenduri Kahwin Contoh

Hihi gitu tajuk.

Alhamdulillah hujung minggu yg lepas, my BIL, Khairul Asraf selamat bergelar suami. Majlis berlangsung di Kulim, Kedah hometown biras baru saya, Wanee:) Nikah Sabtu dan kenduri keesokan harinya.

Satu yang sangat menarik perhatian saya adalah kedua-dua majlis diadakan dengan sangat sederhana. Selepas majlis nikah di masjid, ada jamuan di rumah pengantin perempuan untuk keluarga kami. Very small scale. Kawan-kawan pengantin pun takde. Lauk pun homemade.

FullSizeRender60

Selepas nikah. Incik suami dan baby Awliya tiada dalam gambar…

Esoknya pulak kenduri berlangsung di Dewan Bandaran Kulim. Ketibaan kami diraikan dengan kompang kemudian selawat oleh sekumpulan pelajar tahfiz(kalau tak silap la sebab berjubah putih dan berserban/kopiah). Sepanjang majlis ada nasyid dari kumpulan yang sama. Tiada majlis tepung tawar dan merenjis kerana tiada pelamin. Atas pentas tu tempat makan beradab dan satu lg sudut ada kek pengantin.

Lepas makan, pengantin potong kek sendiri2. Oh ya dj atau pengacara majlis juga tiada. Jadi aturcara just go with the flow. Simple sangat. Best pulak tgk.

Mesti wonder kan kat mana amik gambar dengan pengantin sebab takde pelamin. Hehe. Ambil gambar bawah pentas je. Kadang bila nak pengantin duduk, tarik kerusi dari meja makan tu dan amik gambar. Haha comel je.

Overall majlis ni sangat simple. Takde protokol. Tapi kami dari pihak pengantin lelaki tetap rasa diraikan. Zaman sekarang ni susah nak jumpa yang simple gini hehe.

FullSizeRender62

‘Aaqil dan Ummi makan kenduri paklang Asraf

FullSizeRender63

Kami berdua dengan Raja Sehari

FullSizeRender64

Family Iboi + Family BokBak

FullSizeRender61

Rombongan berarak nak masuk dewan, ‘Aaqil tetiba nak jalan ke arah vespa. So janji dgn dia lepas kenduri kita pergi kat vespa. Hihi

It might not be applicable to all, but modesty is still the best kan? May Allah bless their marriage till jannah. Amiin

p/s : balik Taiping/Baling kali ni berdua dengan ‘Aaqil tumpang adik ipar dari Shah Alam. Alhamdulillah ‘Aaqil behave je walaupun ada tantrum selang 6jam haha boleh gitu

Bulatan Gembira : Adab Berhujah

Terutama zaman sekarang dimana ‘perbalahan’ ni boleh berlaku dimana-mana, pakai jari pun boleh. FB, instagram, blog, whatsapp group. Setiap hari akan ada isu tak kiralah politik ke, video viral, trend terkini, artis bercerai, mahupun perbalahan resipi nasi lemak siapa paling sedap (contoh je).

Antara yang popular dan tiada berkesudahan;
– maid vs daycare
– parenting
– breastfeeding vs formula milk
– surirumah vs ibu bekerja
– vaksin anak
– TH vs 1MDB
– makan gaji vs bisnes
– MLM vs nonMLM
– isu rohingya
– GST
– pedophiles

Ya tu belum kira isu artis itu ini yang boleh jadikan pertelingkahan panjang lebar yang saya kira tuan punya badan sendiri tak baca dan ambil tahu pun hujah peminat mereka. Hihi
imagesCAAJTZ1Q
Dalam bulatan gembira (usrah) baru2 ni ada diskas pasal ni. Nak share kat sini. Beberapa perkara yang kita perlu faham dalam isu berbalah atau lebih sopan ehem BERHUJAH adalah,

1. Elak jadi orang terakhir berikan hujah kerana ia menunjukkan ego kita di tahap mana
2. Nyatakan poin-poin kita dgn hikmah, dan hentikan setakat itu
3. Kita tak boleh ubah persepsi dan pendapat orang sekelip mata. Kalau berhujah sampai tahun depan pun, kalau si A kata dia juga yang betul maka sia-sialah perbalahan itu
4. Objektif awal untuk memberi hujah akan bertukar kepada menegakkan benang yg basah atau siapa punya hujah lebih hebat dan selalunya akan libatkan emosi yang akhirnya semua pihak pun di posisi yg kalah (atau fefeeling menang)
5. Berlapang dada. Terima seadanya. Raikan perbezaan pendapat

Memang media sosial ni ujian akhir zaman. Dari taktau jadi tau. Dari niat nak baca jadi rasa sakit hati. Dari rasa sakit hati rasa nak balas balik. Dari balas sekali rasa nak balas 2-3x. Lagi sedih kalau ada yang hingga mendoakan perkara tak baik berlaku kepada sipolan2 sbg balasan taknak ikut apa yg dia kata, nauzubillah.
Contoh dalam twitter ada term #unmention. Nak perli seseorang yang kita tahu dia akan baca status (hujah) kita. Nanti dapat serangan balas melalui #unmention juga. FB pun selalu juga begini. Si A guna ayat sarcasm dengan harapan Si B akan terasa.

Begitulah hingga tiada kesudahan.

What kind of world we are living in. Lets try as much to respect each other and be kind. Kalau orang takleh nak berbuat baik ngan kita, biarlah kita dahulu buat baik dengan SENYAP atau BERHENTI BERHUJAH.

Moga Allah ampunkan dosa kita dan lindungi kita dari ujian akhir zaman ini…

Crabby Crab Crab Crab

Penangan tengok ig haniszalikha duk jilat jari makan kat Crab Factory : Original Louisiana Boil, terus ku tag encik suami. Maka tertunailah hasrat di hati nak makan kat situ masa suami balik cuti aritu he he.
FullSizeRender22

Saya imagine kedai dia besar macam Chilis ke KFC ke. Tapi hakikatnya kedai dia kecik je, kat rumah kedai biasa, boleh isi max 30pax je kot. Small scale. So kalau tak buat reservation, kena lah q kat luar kedai yg sebelahnya ada 7E dan juga Guardian hihu. Kebetulan kami tunggu tak sampai 15mins, alhamdulillah.

Rambang mata ok tengok menu dia. Lobsters, crabs, scallops, prawns, Japanese snails, yabbies, mussles, octopus and so much more. And most of these are fresh and ALIVE inside the aquarium hehe. Tapi jangan rambang mata sangat ye sebab harga dia akan terus jadikan anda pandai buat keputusan haha tak rasa nak order semua T_T. So kami pilih ;

1. Yabbies – rupa dan rasa dia macam udang kacuk ngan lobster hehe
2. Crab – tak pasti nama dia sebab not in the menu. Kebetulan malam tu ada offer ketam yg diterbangkan fresh dari Paris. So we had a good deal on that hihi

FullSizeRender23

‘Aaqil tengah buat silap mata dgn harapan dpt makan free

Lepas pilih main menu, boleh pilih sos! Inilah yang I tunggu2 sebab review cik haniszalikha ituh. So terus putuskan nak sos Southern Bang (pedasssss) utk ketam dan Garlic utk yabbies’. Mind you, they serve in plastic bag tau, like literally, jadi kalau ada anak kecik kenalah amik 2 plastic bags. Satu pedas satu tak pedas. Macamtew. Side dishes eg corn, potatoes, mushrooms, sausages. Yerp, no salads. No pasta for dinner menu.

The verdict?
1. For seafood lovers, go for it!
2. The Southern Bang sauce is TO DIE FOR. Menjilat jari. Pedas menepati perut nogoghi ku. Nora bagi 5bintanggg
3. Bit overpriced la. Makan hotel pun murah lagi lol. Ada satu set ni, nama dia Big Bang Theory ke hape, harga almost RM1k utk 8-12pax. Haha go figure. Kalau nak ikutkan, rasa macam ketam or udang kita beli kat pasar je. Maybe (just MAYBE) sebab semua tu diterbangkan dari Louisiana. Nak kena cek birth cert binatang2 itu hmpph.
4. No kids menu. Kalau ada anak kecik susah sikit nak cari menu yg sesuai. Kitorg ingat ada pasta. Rupanya pasta ada time lunch je. So ‘Aaqil makan sausage n jagung. Nasib baik dia berselera. Siap cicah2 kat dlm plastic hehe.
5. Very messy. Guna tangan kiri kanan. So kalau nak bwk baby kena makan bergilir. Errr kalau ada baby makan mana2 pun kena bergilir kot eh hehe

FullSizeRender24

Macam sedih pulak tengok gambar ni sebab makan takde pinggan, kutip dari plastik. Btw ni Day 8 post surgery ‘Aaqil.

Overall rating saya bagi 6/10.

Akhir kata, jangan lupa sediakan ubat gatal untuk mereka yang eczema dan lecithin utk mereka yang berkolestrol tinggi.
FullSizeRender25

P/s : Jangan risau alas meja tu memang alas plastik pakai buang. Hehe

Stress Ke? Baca Ni…

Bercakap pasal stress di tempat kerja bukan disebabkan kerja itu sendiri tetapi disebabkan stress dengan orang-orang yang bekerja bersama kita memang benda standard. Selalunya kerja tu tak la menstresskan sampai bawak balik stress tu ke rumah, tapi yang buat hati kurang tenteram tu adalah mereka yang bersama menambahkan pressure kita kat ofis. Betul tak. Saya percaya ramai yg pernah rasakan ini; bila tekanan kerja memuncak, pastu kena push dari atas kiri kanan, kena perli, pendapat diperkecilkan dsbg. Fuh. Saya pernah tau sampai satu tahap tu dah kritikal sangat sampai saya masukkan nama mereka ini dalam doa saya lepas solat sebab saya sedar masa tu saya takde kudrat nak kawal dan hanya Allah yang pegang hati manusia nak lembutkan hati ke, nak ‘jinak’kan ke huhu.

Saya akur bahawa kita takleh puaskan hati semua orang. Lepas je saya doa sungguh2, alhamdulillah dah kurang rasa stress lain macam tu. Bagi saya, saya kerja kerana Allah, saya buat kerja saya sehabis baik, tunaikan tanggungjawab saya. Apa jua yang kacau kiri kanan atas bawah semua tu adalah sekadar rencah. Allah uji sebab sayang. Sebab Dia tahu kita mampu hadapi.

We don’t live in this world to please our bosses, our subordinates, our colleagues. But non other than to please Allah. Lepas kita dah set macam tu, inshaallah kita pi ofis pun rasa tenang je. Takde rasa nak nyumpah orang. Takde rasa nak backstab orang. Takde rasa nak stress tanpa hala. Inshaallah..
IMG_7216

Benda yg sama jugak saya pesan kat suami bila dia stress kat ofis. Dahlah anak isteri jauh, lagi la terasa. Saya ni at least balik rumah tgk ‘Aaqil terus hilang segala gundah gulana huhu. I told him, hidup ni kalau nak puaskan hati semua orang memang akan stress je manjang. Don’t be so hard on yourself. Imagine eh. Katalah kita kat ofis stress dengan boss, sampai membawa ke rumah, main ngan anak pun teringat stress kat boss tak habis lagi. Yang boss tu ada kesah ke? Dia balik rumah dia happy je. So siapa yg rugi sekarang? Kita lah kan. Tak pasal2 naik bp, kesihatan terganggu. So selagi kita buat kerja kita dgn penuh dedikasi dan jujur, inshaallah Allah akan bantu kita dgn berlapang dada.

Mahal tau berlapang dada ni. Siapa yang selalu rasa serba tak kena cuba amalkan berlapang dada ni. Maafkan lah mereka yg menstresskan kita ni kerana mereka juga manusia biasa yg banyak kekurangan. Yang penting kita cuba sebaiknya untuk tidak menstresskan orang lain atau cakap tak elok tentang orang ‘yang menstresskan’ tu. Kalau tak, kita pun sama je macam mereka. Jaga pahala dan amal kita.

Inshaallah kalau kita ikhlaskan niat pi kerja Allah akan bantu mudahkan. Ni tak kiralah kerja makan gaji ke bisnes sendiri ke malah surirumah sekalipun. Kalau kita dah set nak Allah pandang amalan kita, kita takkan terlalu dahagakan pujian atau kredit drp orang lain. Alaaa sekali sekala nak le jugak kredit kan (ahaks) tapi taklah sampai tahap buat semua benda sebab nak please orang huhu. Letih weh kalau cenggituuu

Alkisah beberapa tahun lepas, tiap bulan saya ada HATE LIST. Kelakar tau. So dalam minda saya ni saya kalau geram ngan orang tu saya akan letak nama dia dalam carta tu. Bila camtu saya jadi lega sebab hah padan muka dah masuk dalam hate list ittew. Padahal kan orang yg masuk carta tu ada kisah ke. Hehe gaya penceritaan saya ni macam kerja saya ni stressfull kan. Jangan la terpedaya sebab saya ni memang jenis drama queen lebey. Satu yang saya perasan adalah saya jenis yang suka simpan stress. Tak cerita kat kawan even satu team projek. Which is not good la in a way. Kadang kat suami pun saya sangat selektif kalau nak bercerita perihal stress kat ofis. Kalau pun saya cerita, saya takkan quote nama. Maklumlah satu kompeni LOL. Jaga periuk nasi org katanya. Tapi bila fikir2 balik psl hate list ni, rasa macam lawak pun ada. Lepas fasa ‘hatelist’ tu saya bersara la dari berbuat demikian sebab saya dah amik unpaid leave setahun hahahha.

Jadi moral of the story nya. Takyahla layan sangat stress kat ofis ke, kat orang sekeliling ke sebab kita fikir ni je,

1. Hati manusia Allah yang pegang
2. Ikhlaskan niat, lakukan semua kerana redha Allah
3. Pujian sanjungan kredit dari manusia itu adalah bonus dan hanya interpretasi manusia. Not our ultimate goals
4. Fokus utama adalah untuk perbaiki diri untuk jadi lebih baik

In the end, kita semua akan kembali padaNya. Amalan yg dikira, bukan pujian, bukan favouritism dari orang ramai. Atau encik boss #tetiba

Sekian wallahua’lam 🙂