Category Archives: Pada Pendapat Saya

8 Tips Traveling Alone with Toddler

Abaikanlah ye tajuk mat saleh tu sebab taktau term apa dalam bahasa melayu. Cemteww.

Sebetulnya memang tak pernah terbang berdua dengan ‘Aaqil. Jadi bila suami tersayang kata tak jadi ikut kami balik Malaysia sebab last minute tiket habis, fuh memang berpeluh-peluh jugak lah. Dua sebab ku saspen adalah,

1. Long journey/flights (total of almost 15hrs journey incl transit)
2. Bukan direct flight ASB-KUL. Tapi ada transit Bangkok. Kena faham selok belok airport, transfer luggage, transit counter blabla

Maka,

Continue reading

7 Tips Parenting Yang Saya Suka

Its 20’th Jan again! Happy 3rd Birthday anak ummi sayanggggg <3 IMG_4788 May Allah showers you with his love and eternal blessings. Bagi saya, ‘Aaqil ni mudah nak dijaga. Ada la beberapa time yang ya allah geramnyaaaaa. Tapi saya ambil tu sebagai cara Allah ‘sampaikan’ pahala kepada saya (dan mereka disekeliling dia ahaks). Sempena memasuki tahun ke-4 sebagai ibubapa, ada beberapa poin dari artikel parenting(secara random) yang saya nak share dan boleh dijadikan panduan (selain dari from my mom ofkos) untuk  saya terapkan-tapi-kadang2-emosi-menjadikanku-ngelat;

Continue reading

HANGAT : Tips Memilih Jenis Bisnes

Rentetan daripada entri INI, saya nak berkongsilah mengapa pemilihan jenis bisnes tu penting untuk pastikan kita terus konsisten.

KENALPASTI DIRI SENDIRI
Jika anda masih bekerja makan gaji yang terikat dengan masa ofis, maka pilihlah jenis perniagaan yang anda boleh handle mengikut kemampuan masa anda. Semestinya membuka restoran adalah antara option yang tidak sesuai kerana anda terikat dengan waktu pejabat dsbg.

MODAL YANG RENDAH
Memilih perniagaan yang bermodal tinggi adalah antara kesilapan yang kita paling taknak lakukan. Lebih-lebih lagi jika ini merupakan pengalaman pertama kali anda berbisnes. Bayangkan anda laburkan modal hingga enam angka untuk membuka suatu perniagaan, jika pulangan bersih setiap bulan hanyalah 4angka, berapa tahun/dekad baru anda dapat pulang balik modal? Saya pernah terbaca satu artikel yang mengatakan limitkan modal untuk bisnes pertama anda sekitar 3 atau 4 angka sahaja. Jika sudah menjangkau 5 angka, anda mestilah seorang yang sudah lengkap ilmu berbisnes, mentor ada kiri kanan depan belakang kerana bisnes adalah suatu yang sangat serius.

MINAT DAN HOBI
Seboleh mungkin, jadikan bisnes ini bukan sesuatu yang membebankan, yang mendatangkan stress. Buat sesuatu yang kita minat dan membuatkan kita teruja setiap hari. Contohnya macam saya sangat minat memasak. Tapi bab mengemas selepas memasak tu saya tak berapa minat, suka outsource kat orang lain. So bidang pemakanan memang tak sesuai untuk saya (buat masa ini – modal rendah). Lagi satu saya tak minat buka lipat gantung (ulangrutin ini jika buka bazar dsbg) gosok ukur baju tudung. Maka bidang jual baju tudung memang bukan passion saya. Mesti setiap hari saya rasa tertekan nak teruskan bisnes. Haha. Jadi, penting untuk tidak ikut trend semasa, pilihlah ikut kemampuan dan minat diri.

SIMPANAN STOK/LEBIHAN
Ini lagi satu yang saya lemah. Saya selalu tengok hotel atau restoran terutama sewaktu bufet ramadhan, pasti akan ada pembaziran sebab dah masuk waktu isya'(terawih) pun kambing golek baru suku yang terusik. Atau di RNR melihat makanan dari pagi membawa ke malam seperti tak luak. Belum kira bab hygiene lagi. Memang agak menggerunkan bab pembaziran ni. Lainlah kalau katering, kita memang sediakan ikut pax jadi kebarangkalian membazir itu kurang berbanding buffet.

MENTOR BISNES
Tak kiralah modal bisnes anda serendah RM100 hatta RM10000 sekalipun, pastikan anda tidak bergerak sendiri. Ya, memang anda KERJA SENDIRI tapi bisnes tanpa networking adalah umpama katak di bawah tempurung. Syok sendiri hihi. Mentor ni biasanya mereka yang merasai jatuh bangun bisnes dalam bidang yang sama kita pilih. Mereka ni dah banyak ilmu dan ilmu ni lah yang kita kena korek. Pada zahirnya bisnes ni memang nampak yang indah je eg kereta besar, orang puji, hidup selesa, tak terikat waktu kerja dsbg. Tapi hanya mereka yang tahu kisah disebalik kesenangan tersebut. Kadang-kadang dari merekalah kita dapat kekuatan untuk terus berbisnes inshaallah.

Saya rasa setakat itu tips yang saya nak kongsi. Bagi saya, saya amat selesa dengan bisnes Shaklee yang saya jalani sekarang kerana,
1. Modal RM65
2. Tak perlu simpan stok. Beli apabila pembeli perlukan
3. Segalanya online, dari pendaftaran, pembelian, transaksi hinggalah coaching perihal bisnes. Pengeposan oleh Shaklee sendiri. Nak pos sendiri pun boleh
4. Mentor yang sentiasa ada untuk guide dan kongsi tips
5. Sesuai dengan nature kerja saya yang 9to5 kerana order saya uruskan melalui whatsapp dan SMS
6. Saya enjoy buat bisnes ini kerana saya bukan sahaja dapat menambah nilai kesihatan pelanggan saya malah dapat menambah nilai pendapatan bulanan saya

Alhamdulillah. Moga anda juga akan ditemukan dengan bisnes yang bersesuaian dengan anda. Pokoknya, UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI.

Wallahualam

Pelaburan untuk Kesihatan?

Beberapa hari lepas berborak dengan team projek saya berkenaan beli properties. Beli kat mana harga berapa dsbg. Maklumlah sekarang rata-rata rumah berharga jutaan ringgit jika di kawasan KL ni. Kalau nak murah sikit area Nilai, Serdang, Sepang. Boss saya pun ada dalam ‘diskusi’ tu. Pendapat dia apa tau,

“Baik invest in health daripada rumah besar harta banyak tapi asik sakit, asik masuk hospital…”
“Invest macammana tu boss. Makan suplemen ke?” Hihi
“Workout, jaga makan. Wife i memang faham sangat dengan I. Pagi-pagi breakfast mesti kena ada fruits. Lepastu jus delima yang diperah sendiri. Bagus buah delima ni sebab dia kaya apa tuh…??”
“Antioksidan kan boss”
“Haa antioksidan! Tapi ni perah sendiri la. Memang bagus”
“Mesti boss makan ayam organik kan. RM12 kan sekilo”
“Aah i memang amalkan ayam organik. Selalu beli kat pasar borong….yadayadayada”
“So boss memang tak amik la nasi lemak, benda goreng2..”
“Ambil la. Tapi kontrol..You sekarang umur berapa? Nanti dah start 35 tahun ke atas mulalah asik sakit badan, cepat letih, asik nak tidur awal, takboleh stay up lama2. Beza betul dgn zaman 20’s dulu. You mungkin tak rasa lagi sekarang…tu yang I start invest in health..”

Haa stetmen pertama tu yang paling saya tersentak. Ada betulnya. Kalau nak tau, boss saya ni memang nampak muda dan fit. Umur dia dah mid 40’s but he looks younger than his actual age. Rajin workout, jaga makan, eat clean…TAPI it all comes with money. Takyah pergi jauh, kira je kos nak beli ayam organik selama sebulan. Kalau 20 ekor dah lebih RM200 kan sebulan, untuk ayam saje. DAN mereka yang amalkan ini memang seorang yang berdisiplin tinggi dan tahan godaan makanan sedap (tssskkk)… take care of your body

Jika kita tak mampu untuk tukar lifestyle kepada yang disebut diatas, pilihan yang ada cumalah dengan pengambilan suplemen. Saya tahu kesannnya tak sehebat anda lakukan yang di atas kerana ada sesetengah orang, lagi ambil suplemen lagilah sambil lewa bab jaga makan “Sebab saya ambil suplemen jadi saya tak perlu risau..”

BUT thats the least we can do to our body inshaallah…

Antara SEBAB lain mengapa anda perlu invest in health/buat pelaburan kesihatan;
1. Jika anda seorang perokok ataupun ada suami/ahli keluarga yang merokok
2. History family yang menghidap penyakit diabetis, sakit jantung, kanser dsbg
3. Sudah berumur 30 tahun ke atas
4. Tidak mempunyai insuran kesihatan
5. Sukar/Tak suka jumpa doktor
6. Bekerja di tempat yang terdedah dengan pencemaran
7. Sentiasa tertekan dan tak gembira di tempat kerja
8. Gemar makan makanan yang berkolestrol tinggi, manis-manis

Dan list ni boleh jadi panjang lagi. Pokok pangkalnya, dimana tahap kesihatan kita sekarang? Adakah anda bersedia untuk peruntukkan sekurang-kurangnya 5% dari gaji bulanan anda untuk makan secara sihat atau laburkan untuk pembelian suplemen?

Wallahua’lam. Jomlah sama-sama jaga badan kita, yang Allah sudah amanahkan kepada kita 🙂

Tolak Tambah

Dunia dan ujian.

Kehidupan orang lain sentiasa kelihatan lebih bahagia dari kehidupan kita. The grass is always greener on the other side. Sebab kita tak nampak ujian yang ditimpa ke atas orang lain. Kita hanya nampak yang best je. Macamtulah fitrah manusia yang sebolehnya impikan kehidupan yang perfect tanpa masalah, bed of roses, segalanya ikut perancangan kita. Plan je jadi.

Allahuakbar tiada seorang pun yang memiliki kehidupan yang perfect. Saya amat tersentuh dengan perkongsian Neelofa berkenaan penghijrahan beliau. So humbled with what she has gone through prior to penghijrahan. Antara yang bagi saya amat menarik adalah apabila Neelofa kata betapa dia dah ada segalanya yang dia nak in life tapi ada satu kekosongan yang belum terisi. Bagaimana media portray kehidupan selebriti itu sempurna, cantik bijak berbakat berharta populariti tetapi pasti Allah TAKKAN BERIKAN SEMUA. Allah uji Neelofa dengan keresahan.

Saya cuba kaitkan dengan diri saya. Betapa saya amat risau jika perjalanan hidup saya perfect kerana saya tau akan datang sesuatu yang menguji. Ada suatu ketika saya rasakan saya dah ada segalanya, I have a loving husband, a son, supportive family, good friends. Bila perjalanan hidup kita tersangat teratur kadang membuatkan saya terdetik apalah ujian yang bakal menimpa saya/keluarga. See saya diuji dengan ‘keresahan’. Hukum alam kan. Bila hujan pelangi akan datang. Bila panas hujan pulak mai. Segalanya akan Allah tambah tolak dalam hidup kita.

Banyak momen dalam hidup saya berkisar tentang tolak tambah. Allah ambil nyawa ibu mertua, Allah beri kami berita gembira kehamilan. Allah beri kami ‘Aaqil, masa tu jugalah Allah takdirkan suami bertugas/tinggal di luar Malaysia. Allah beri saya handphone baru, Dia takdirkan hp lama saya (yang masih elok) hilang. Banyak lagi kejadian kecil tolak tambah yang buat saya berfikir untuk tidak terlalu taksub dengan nikmat dariNya dan banyak muhasabah. Segala pemberian nikmat, ‘penarikan’ nikmat adalah hak mutlak Allah.

Sekadar coretan sebagai peringatan buat diri. Jangan terlalu resah terhadap kesenangan orang lain kerana kita taktau apa yang dia sedang atau telah lalui seiring dengan kesenangan yang Allah beri pada dia. Hatta seorang itu berpendapatan 6 angka sebulan, jutawan, hidup serba lengkap, anak cukup sepasang, tapi little that we know what they been through. Satu nikmat yang kita tak tahu adalah – KETENANGAN HATI. Fizikalnya kita nampak kesenangan orang tapi siapa tahu dia sebenarnya tak tenang dan sentiasa resah. Siapa tahu ketenangan yang kita miliki sekarang adalah sebenarnya nikmat yang (kalau orang tau) semua orang nak jugak.

Kita sebagai hambaNya yang kerdil perlu banyak berdoa dan beristighfar agar dikurniakan kekuatan untuk menghadapi ujian nikmat dan musibah. Sesungguhnya ujian nikmat itu sangat-sangat besar TETAPI halus. Kita sukar nak nampak ia sebagai ujian, berbanding bila kita didatangi musibah. Zikir dan istighfar sahaja penguat jiwa kita.

Bersempena 10 hari terakhir Ramadhan, marilah kita perkuatkan hubungan kita dengan Allah agar Dia berikan kita yang terbaik, dikurniakan kesabaran, menjadikan kita hambaNya yang sentiasa bersyukur. Moga ia menjadi titik tolak perubahan dalam diri kita.

Be thankful, Be happy now, Be happy here 🙂 given

“SYUKUR itu lebih sukar daripada SABAR”

P/S : Saya taktau kenapa saya amat terkesan dan ‘cemburu’ dengan Neelofa yang diberikan hidayah yang mungkin kita memang dah lama berhijab ni pun tak dapat lalui. Sebab dia cari, maka Allah beri. Kan?

Wallahua’lam…

Sarapan Mudah dan Pantas

Percaya tak bagaimana kita mulakan pagi kita akan menentukan bagaimana kelancaran hari kita? Sebab tu saya yakin sarapan yang berkhasiat, pantas, mudah dan sedap amat penting untuk pagi dan hari yang lancar. Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) adalah pilihan terbaik untuk sarapan bagi mereka yang sibuk tetapi ingin terus produktif dan masih khasiat! esp

Masa zaman muda-muda dulu saya ‘rajin’ bangun lambat . Sepanjang hari tu saya rasa tak best dan lesu. Dan akhirnya hari saya tak produktif. Cuba renungkan situasi ini;

Situasi 1
Bila mulakan hari dengan awal, jalan pun kurang sesak, tiba di ofis pun awal, sempat tunaikan solat Dhuha, dan bersarapan dengan tenang. Biasanya saya akan ambil ESP sambil menyemak email, calendar harian dan senaraikan perkara yang perlu dibuat untuk sepanjang hari. Boleh pulang dengan lebih awal kerana hari berjalan lancar…

Situasi 2
Jika saya terbangun lewat, saya akan lewat sampai di ofis dan ia akan menyebabkan saya tergesa-gesa membuat semua perkara yang akhirnya meletihkan saya dan perlu pulang lewat dari ofis.

ESP sebenarnya membantu saya utk kembali kepada track asal jika saya berada di Situasi 2. Saya masih sempat untuk ‘kembali positif’ dengan pengambilan ESP. Bagaimana? Sarapan dengan ESP mudah disediakan dan sangat praktikal. Sambil buat kerja mahupun mesyuarat saya masih boleh ‘bersarapan’ dan khasiat yang berpanjangan. Tak perlu spend masa 15-30minit untuk tapau dan sarapan di pentri — hey kan saya dah lewat sampai ofis! ESP ni sesuai untuk mereka yang always on the go atau orang yang mulakan hari dgn lewat. Kaya protein dan kenyang lebih lama, sedar2 dah waktu lunch!

(Resepi ESP saya : 1.5sudu besar ESP + 250ml susu segar sejuk + 2sudu besar Milo)

Saya boleh rasakan perbezaan hari saya dan juga positiviti saya pada hari tersebut. Sebab apa jua yang berlaku di awal hari akan memberi kesan kepada emosi saya. Jika saya happy pagi tu maka happy lah dan positif lah saya sepanjang hari. Jika pagi saya bermula dengan perkara negatif (eg kelam kabut) maka ia akan efek keseluruhan hari saya…

Anda pula bagaimana? 🙂

Untuk tempahan ESP secara terus, sila klik sini.

Bisnes vs Makan Gaji

Disclaimer : Ini bukan pendapat bias kerana saya sedang ‘menyarung kedua-dua kasut’. Harap maklum.

Seronok tau bisnes Shaklee ni kerana sangat menguji ketahanan dan kesabaran diri. Ramai yang ingat bisnes ni adalah bisnes PALING SENANG DI DUNIA sebab modal RM65 je lepastu semua buat online je lepastu ramai dah jadi jutawan goyang kaki blabla… Tapi tak ramai yang tau sebenarnya sama sukarnya dengan bisnes yang bermodalkan RM20,000 mahupun RM200,000. Sebab lumrahnya perniagaan ni sama sahaja. Apa usaha yang anda letak, itulah yang anda dapat…

Contohnya kalau kerja makan gaji, kita malas ke kita rajin ke hujung bulan gaji tetap masuk kan. Walaupun kita malas nak buat kerja seminggu, mengular ke atau buat tapi dengan berat hati atau buat sambil komplen, ia takkan efek langsung kat gaji hujung bulan tu.

Tapi berbeza dengan perniagaan sendiri. Katalah seminggu tu mood down gila malas nak promosi atau tak buat apa2 yang menambah nilai, maka zero lah pendapatannya. Memang bisnes tu takkan ke mana-mana bermaksud tiadalah income yang best di hujung bulan.

Semalam sambil saya memandu pulang dari kerja saya terfikir mengapa ada hadith yang menyebut 9 daripada 10 sumber rezeki datang dari PERNIAGAAN. Berikut adalah apa yang terlintas di fikiran saya,

  1. Islam menggalakkan umatnya sentiasa menjadi RAJIN. Saya tak katakan orang yang makan gaji ni tak rajin (helo saya pun sekarang sedang makan gaji. ayah saya dulu sara kami sekeluarga dengan makan gaji. suami saya pun sara saya guna duit makan gaji) tetapi kita cenderung untuk menjadi selesa dan PASRAH dengan apa pun yang terjadi kepada nasib kita sebagai pekerja dan perkara di luar kawalan kita contohnya polisi syarikat, untung rugi syarikat, rekod prestasi tahunan dan sebagainya. Apabila kita sampai mode pasrah maka kita akan terima seadanya (sayalah tu)
  2. Keuntungan jangka masa panjang. Kebanyakan perniagaan perlukan 2 ke 4 tahun untuk betul-betul stabil. Ada yang hingga 10 tahun untuk akhirnya kita menjadi bos besar, bergantung kepada modal dan kompleksiti sesebuah perniagaan tersebut. Tempoh ‘struggle’ ni lah yang tak ramai mampu nak lalui. Tetapi jika dilihat kepada jangka masa panjang, hanya perniagaan yang akan dapat memberi pulangan pasif kepada seseorang. Pasif ini bermaksud anda sudah ada empayar sendiri dan anda sudah kurang aktiviti secara literal dan lebih kepada pengurusan di peringkat atasan. CEO lah maksudnya. Tugasan tak banyak tetapi TANGGUNGJAWAB dan AURA semakin besar kerana sudah mempunyai empayar yang memerlukan anda sebagai tunggak.
  3. Meningkatkan imej orang Islam di mata masyarakat. Sudah tentu kita nak melihat masyarakat seislam kita kaya dan berjaya kan. Jika teman berbeza agama sudah lama pilih perniagaan sebagai cabang utama mengapa tidak kita? Mungkin kerana kita sudah SELESA atau pun takut nak struggle di beberapa tahun terawal (sayalah juga tu).

Oleh kerana itu saya mula menjinakkan diri dalam bidang bisnes ini melalui Shaklee. Saya sedar yang mood saya dengan kerja 9to5 turun naik. Tapi dalam bisnes Shaklee saya banyak belajar mengenal diri sendiri, banyak belajar mengenal banyak benda yang sebelum ni saya tak dapat pelajari dalam kerja hakiki saya, alhamdulillah. Saya belajar untuk menjadi lebih positif dan berfikiran terbuka. Moga jodoh saya panjang dalam bisnes ini agar saya dapat menjadi mentor kepada lebih ramai orang dan mengemudi empayar saya sendiri suatu hari nanti, inshaallah :’) Mohon doa semua hihi

p/s : ini semua pendapat peribadi saya, tiada kena mengena dengan orang yang saya pernah kenali ataupun tidak, wallahua’lam.

.Kausar | SID 907655 | 0122635678 (sms/whatsapp) | COD Shah Alam & KLCC  

pengalaman berLASIK

Haaa inilah sebabnya saya berkaca mata ke ofis dan kemana-mana sahaja aritu. Biasanya pakai contact lenses sebab saya mmg jenis yang rimas pakai spek huhu. Antara syarat untuk buat lasik adalah kena off-contact lens sekurang-kurangnya 10hari sebelum lasik…

Untuk mereka yang berminat membuat prosedur ni, saya ingin kongsikan la pengalaman saya sendiri hihi. Ok anda kena tahu yang lasik ni ada 2 part, pertama kena cek kesesuaian mata, kedua, prosedur lasik tu sendiri.

Saya tak pasti di klinik lain, tapi di Prince Court/PCMC, setiap part tu memerlukan satu hari penuh. Ramai patientnya. Berikut detail untuk setiap hari tersebut…

Hari 1
Beberapa ujian akan dilakukan ke atas mata. Kat PCMC dipanggil ‘Eye Assesment Test’. Total ada 17 ujian yang anda perlu lulus sebelum anda diputuskan berjaya atau tidak untuk teruskan lasik. Antara ujiannya adalah,
– Ujian power mata asas
– Ukur ketebalan kornea
– Pemeriksaan saraf mata
– Ujian power mata(detail) : macam nak buat spek tu
– Pemeriksaan keadaan belakang bebola mata samada ada bengkak dsbg
– Uji tekanan mata
– Uji eye dryness

Dalam beberapa ujian kat atas ni nurse akan titiskan 3 jenis eye-drop utk besarkan mata. Dan utk bius sekali. Haa masa ni mata memang blur sikit walaupun pakai spek. Pastu pening dan kurang selesa sikit. Tapi lepas 4 jam gitu mata ok la balik. Just untuk test mata je.20140609-111322-40402341.jpg

Pembantu doctor akan ceritakan secara detail apa mengapa bagaimana lasik ni dilakukan, just to educate the patient. I rasa interesting sangat sebab baru I tau apa lasik ni sebenarnya. Dulu ingatkan just laser2 pastu setel hihi.20140609-111323-40403119.jpg

Kornea mata mestilah cukup tebal untuk menjalani lasik. Contohnya walaupun seseorang itu power dia 1400, tapi kornea dia tebal. Maka dia boleh buat full lasik. Jika tak cukup tebal mungkin partial je boleh dibuat. Masa saya buat ujian ketebalan kornea tu nurse ada kata kornea saya agak nipis. Memang pasrah je la sebab kalau tak lepas nak buat lasik nak wat camne kan.

20140609-121934-44374817.jpg Tapi lepas dibuat calculation, mata saya lulus sebab power mata saya dikira agak rendah (200-400), alhamdulillah..

Hari 2
Inilah hari lasik!! Sehari sebelum tu dia akan bagi eyedrop untuk kecikkan bola mata. Pastu takleh pakai mekap, deodorant, perfume etc. Nurse akan cek bila mata kita dah dikira betul-betul bersedia then boleh prep.20140609-111323-40403511.jpg

Having our lunch. My last picture with glasses ;p

Masa saya masuk ‘OT’ tu Prof Muhaya baru nak mulakan lasik dengan sorang patient ni. Prof suh saya tengok omg omg. Ya allah takutnya masa ni. Sebab saya sebolehnya taknak tahu apa yang terjadi tak sangka pulak memang stail PCMC ni kita kena tgk patient sebelum punya prosedur. Ada 2 mesin. Mesin pertama suction, 30secs tiap mata. Jangan risau takut mata berkelip sebab dia akan selotape mata kita kasi bukak je haha…

Setel yang tu pergi pulak ke mesin ke-2. Yang ni pulak Prof bukak lapisan luar kornea, kemudian laser 20secs pastu tutup balik. Masa ni bau cam hangit2 sikit heh.
Pastu setel! Tak sampai 5 minit pun keseluruhan prosedur… Tapi ye lah sebab tgk orang kena buat kan memang saspen. I siap ckp dgn Prof, “adoiii beranak lagi senang…” kahkah

Jangan risau sebab memang tak sakit sebab sebelum tu dia akan bagi bius dlm bentuk eyedrop so tak rasa pape. Cuma lepas prosedur tu kena makan ubat painkiller la sebab takut bila bius habis rasa pedih2 sikit.

Buat dengan Prof Muhaya ni rasa tenang je. Sebab dia akan berbual dengan kita. Sambil tu dia akan berzikir dan cakap “subhanallah sangat tenang sangat bagus…sikit lagi…haa setell dahhh…”. Yang paling saya tersentuh masa kat mesin ke2 tu, masa sedang laser tu Prof baca doa “ya allah jadikan lah (nama) isteri mithali, ibu yang baik, anak yang baik. Mati dlm husnulkhatimah. Dimasukkan kedlm syurga”…tersebak pulak huu. Kuaminkan je. Prof suh kit abaca al-Ikhlas dalam hati.photo 2

Few minutes after lasik. Mata blur sebenarnya tu. ‘Aaqil baru bangun tidur dan mengamuk ummi hilang tadi carik tak jumpa

Lepas lasik, mata masih blur lagi, mata kena pakai spek hitam yang disediakan dlm pakej. Lepas 3-4jam baru cerah mata hihi best sangattt. Cuma mata masih kering dan tak berapa selesa lagi. So balik dari spital kena orang drivekan.20140609-111324-40404429.jpg

Ada 2 jenis eye-drop yg kena letak 4x tiap hari selama seminggu. Lepastu ada eye lubricant yg macam eye-mo tu utk pakai sebulan sebab mata akan mudah kering awal-awal ni…yang kecik tu, dpt 2 kotak ada 20pcs tiap kotak.20140609-111325-40405598.jpg

Thanks husband dan ‘Aaqil yang sudi teman saya 2 hari tu hihi. Memang letih menunggu sebab patient ramai sangat. Yg sekali dgn saya hari yg sama lasik tu ada lebih 20org kot. Saya patient no 17 dah petang kul 3 cemtu huuu20140609-111321-40401320.jpg

Tak sangka lepas 20 tahun kerabunan dapat balik clear vision subhanallah.
Moga info ini dapat bantu uols yang bercadang nak buat lasik. Inshaallah 🙂

Adikku si Gen Z

I hope its not too late to congratulate my beloved baby brother, ‘Imran for making through to LAW SCHOOL. Ok la kan sounds hip sangat bila mention gitu walaupun hakikatnya Asasi Undang-Undang di UITM Shah Alam. Hihi

20140515-095541.jpg
Sebetulnya saya benar-benar kenal ‘Im ni masa dia cuti lepas SPM lah. Sebab sebelum ni dia duk asrama. Saya pulak lepas kahwin tak duduk rumah mak jadi ni la masa yang betul-betul kami berdua duk sekali bawah satu bumbung.

Dalam adik beradik saya seakan ada generation gap. Macam ada 2 group. Yang geng kakak abang ni gen Y dan adik2 yang masih belajar ni gen Z. Kadang tak satu wave. Tanggungjawab kami pun berbeza-beza. Saya rasa siapa pun yang ada adik beradik ramai dan jauh perbezaan usia akan merasakan ini.

Jadi seolahnya kita tak faham mereka dan mereka tak faham kita. Banyak la yang saya belajar bila akhirnya kami duduk sebumbung. I find he has lots of good qualities. Sebelum ni kalau adik2ku yang balik asrama sekejap2 saya akan rasa macam apesalla diorang ni macamni tak macam kitorang dulu etc etc… So now I learn the differences and accept the way he/she is… :’) Maklumlah kita ni hidup zaman mirc/friendster/sms20sen, mereka hidup zaman twitter/fb/whatsapp/4g jadi cara pemikiran mereka berbeza, antara faktornya lah kan…
Note : You will understand this generation gap thingy as you go through some articles on the net. Really an eye opener. Sekurang-kurangnya bila kita tak puas hati dengan adik2 atau bos2 kita yang babyboomers kita boleh berlapang dada dan katakan pada diri kita,” its okay, this is just a gen gap thing laa no biggy”..

On top of that, we all agree that ‘Im ni special in his own way. Dia bukan mediocre science stream must get straight A’s. He has his own way of thinking that makes him unique. That makes him who he is now.

I used to look at him as budak nakal tak nak dengar cakap. But now after months living with him, dia adalah antara anak mak yang sangat mendengar kata. In fact lagi taat dari masa saya di umur dia kot. Kira boleh diharap la kat rumah tu as man in the house. Kalau suruh dia takkan tangguh. And he is natural with kids. He’s like a guy version of Raiyan my sister haha. Walaupunnnnnn agak kuat menyakat anak-anak buah dia tapi sangat penyabar melayan budak-budak…

Lagi satu ‘Im ni (eh eh macam nak promot adik pulak uols haha) sangat berdikari. Dia proaktif cari kerja part time lepas SPM. Mula dengan team wedding photog, lepastu tak menjadi dia try pulak kerja kat MyNews.com. 2mggu je tahan sebab takdapat gaji. Masa cuti sekolah tak silap dia pernah kerja McD. Rajin buat ot… He’s not a typical spoilt brother…

Anyways, I pray for his success in uni life and hereafter. Moga ‘Imran tabah hadapi dugaan di tahun mendatang and will make our family proud. This is just the beginning!!

Ummi & ‘Aaqil sayang Pakchak NOOOO hihi ❤️❤️

giu & bill

siapa suka tengok siri giuliana and bill angkat tangan!

giubill

mula2 saya kenal bill rancic masa dia dalam the apprentice 1.oh masa tu saya masih kat UM dan geng2 bilik tv saya (geng veteran??) mmg head over heels lah dgn bill.sebab dia adalah salah satu contoh terbaik untuk seseorang yang ‘beauty with brain’.lepas tu dia menang pulak, maka jadi anak majikan donald trump maka ditambah lagi menjadi beauty with brain with monayy hoho

dalam masa yang sama kadang2 ada lah tengok giuliana de pandi dan ryan seacrest mengacarakan e! news kat 712.ala2 melodi versi hollywood.macam biasa2 je sebab tgk pun sebab tgk ryan dlm american idol

beberapa tahun lepas berakhirnya the apprentice yang bill menang tuh,dapat tau yang bill nak kahwin.saya memang bajet dia kahwin dengan one of beauty with brain jugak.boy was i wrong.dia kahwin dengan giuliana minah kepochi ala2 melodi yang saya panggil bimbo(masa tu).saya macam apakah??patut bill yang digelumangi ahli2 perniagaan ofkos akan berjumpa dengan wanita2 bijak dan cantik contohnya ivanka trump (ya allah sure kamu panggil saya shallow).biasalah masa tu zaman remaja.suka je nak pasangkan bill dgn ivanka sbb sgt cocok.haha.tapi akhirnya kenapakah hanya dgn giu (kata saya).maka selepas itu memang tak minat dah mengikuti perkembangan bill rancic lebih2 lagi bila tgk e! news nama ‘de pandi’ dah bertukar menjadi ‘rancic’.fanatik tak i haha

maka berkurun lama tak ambil tahu kesah mereka ni tiba2 tahun lepas masa tgh channel hopping, terpress 712,ada rancangan realiti mereka berdua sebagai pasangan suami isteri, Giuliana & Bill.yang kelakarnya masa ni pun dah mind set ‘ala saja je tgk.takdelah best pun…’(in denial)

haha

ok

pastu

ye.i terfolow dan sekarang dah habis pun season 2.semalam episod terakhir dan saya amat berharap ada season baru lepas ni.kenapa?baca sehingga ke akhir entri 🙂

apa yang best??

tahu tak giuliana tu adalah sangat best dan kelakar dan comel dan penyayang dan cool dan TAK PERNAH MERAJUK dan TAK GEDIK dan bijak dan pandai dan lulusan universiti dan cantikkk dan memanggg beauty with brain.she can multitasks.she always pretend like she’s a bimbo but the truth is she’s NOT.sekarang saya lebih minat giu dari bill pulak hehe
betullah kata pepatah dont judge a book by its cover ;P (ye,saya lah tu huhu)

bill pulak saya memang dah tgk karakter2 dia dalam apprentice.jadi sekarang saya boleh tambah lagi ciri dia iaitu penyayang dan sangat bersifat kekeluargaan.dan dia memang sangat sayangkan giuliana!!

perfect PERFECT couple 🙂

saya kalau tengok cerita ni tiap 5 minit ke mcmtu mesti separa menjerit “ahh sweet!!” atau “aaaa comel gilaaa” atau “kiutnya giuliana!!“…haha!exagerrate,kan.tak caya tanya suami haha.sampai dgn dia2 saya ajak tgk sekali he he

pendapat peribadi saya,banyak moral story yang ditonjolkan secara tak lansung – how they support each other’s career/life regardless, love each other despite differences, do activities together, respect their inlaws etc

saya tahu adalah agak pelik untuk menjadikan mat salleh sebagai contoh.tapi tak salah kalau ada nilai2 murni yang boleh kita ambil sebagai pengajaran (alasan tak boleh blah).tak macam kesah si jessica simpson dan suaminya yang saya rasa banyak melalut dan ..ok saya mengaku saya pernah tgk beberapa episod tapi terasa sangat geli,maaf..

antara episod kegemaran saya adalah -> masa bill belajar ckp itali sebelum balik rumah keluarga giu(lawakkk), masa mereka join larian utk kidney sempena memperingati ayah bill(supercute! dan touching huhu), masa mereka remarried atas kapal(oh superdupersweet!aritu balik shah alam siap bincang ngan mak lagi episod ni sebab mak pun tgk jugak he he), jacobi quits(sedih le pulak) dan juga kisah2 mereka dgn gynae:)

oh dan salah satu highlight dalam season 2 ini adalah bagaimana mereka berusaha untuk mendapatkan anak yang saya rasa sangat sweet dan touching.terasa kisah mereka sangat dekat dengan kisah saya dan suami.terutama episod terakhir.ini juga antara sebab saya semakin suka dengan siri ini.hmm.saya harap hubungan mereka berkekalan(tidak spt pasangan hollywood lain) dan dikurniakan anak yang ‘beauty with brain’sss juga 🙂

babydusts to all~~
motif ending entry dgn babydust??

🙂