Category Archives: Pregnancy

Alkisah Berpantang

Perasaan teringin nak ada confinement lady aka penjaga pantang ni dah lama ada. So elok masuk 2nd trimester aritu terus mencari CL dgn gigihnya. Tanya2 kawan, carik kat instagram, bloghopping.

Dapat few contacts. So lepas tanya2 pakej dan compare harga, maka Nov 2016 (3bln sdlm edd) pun dapat lock dgn Datin Rina, owner ig @fazrina_postnatalcare. Basically my criteria,

  • Boleh ulang alik ie tak tinggal sekali
  • Testimonial bagus
  • Tak perlu nak ambil atau hantar ie transportation all in masuk dlm pakej

Kalau ikut pakej yg agen ni bagi mmg best. Sebab ada 3 pilihan – stay in, ulang alik (halfday) atau ulangalik(fullday). We took the last option. Datang kul 9pg balik jam 4pm. Sbb book tu masa 2016, so dapat la harga 2016. Kalau tak silap tahun ni harga dah naik huhu. Tapi memang CL ni kena book awal. At least 3bln sblm due. Kalau yg CL sendirian berhad tu lagi kena awal sebab dia sorang2 je gerak takde orang bwh dia.

So pantang kali ni memang rasa teratur sikit. Dan kalau kena berjaga malam pun taklah stress bgn pagi tu sebab ada orang yg amik baby kat katil(ummi sambung tidur lg sejam gitu) utk mandikan. Lepastu ada org basuh sidai lipat baju. Ada orang masak kemas dapur. 

Isnin – Khamis : mandi herba, urut, tungku

Jumaat : mandi herba, tangas, tungku

Sabtu : mandi herba, tangas, scrub badan, tungku

Ahad : mandi herba, tungku

Bengkung everyday. Camtulah jadual tiap hari dan badan rasa ringan sangat. Dont know how to explain ringan but yeah. Walaupun iols tak brp suka badan berminyak2 dgn minyak urut tu kan tapi takpe bak kata Hanis Zalikha, berpantang ni adalah a gift to women. A GIFT okayhh. Sebab u dont have to do anything, kena pamper je urut. Tinggal bfeed baby je. Tukar diapers pun CL ni buatkan kadang2. Logika nya berpantang dgn betul ni adalah sebab badan kita ni dah go through lots of changes for the past 9mths pregnancy. Lepas deliver baby, badan tu bukan boleh buat mcm biasa. Kena ‘repair’ dulu mana patut. Tu yg ada urut tungku tangas bengkung.

CL ku namanya Efi. Alhamdulillah Efi serasi sgt dengan kitorang. Baik orangnya. Tak pernah selama 28 hari tu tgk dia moody ke stress ke kecik ati ke. Walaupun kdg saya ni takmo pakai pilis, tak bg lumur minyak yuyi kat baby, ada hari taknak bengkung sbb buasir, makan sesaje lambat2 sbb tgk tv dan sebagainya. Dia selalu cakap “akak kalau ada apa2 tak puas hati akak cakap kat saya terus ya.” Husben pun suka dgn kerja Efi. Siap hari2 suruh tanya Efi nak tak jadi maid kitorg lepas ni. Bila dah stat kerja. So tiap kali time urut tu borak2 cucuk jarum sikit2. Tapi dia insist nak balik Indo bln 4 sebab dah 3 tahun tak jumpa anak2 dia. Dia dah takleh kerja jauh dari anak lepas ni. Tapi dia bg cadangan la eg kawan dia ada yg free, suh tny Datin Rina tu etcetc.  Imagine we used to not liking the idea of having a maid (stranger) in our house but having Efi around make us changed our mind. Gitu je la cite ‘amik maid’ ni sampai situ je. Tak terpk lagi nak bayar agent buat permit utk betul2 amik maid kat rumah huhu

Macam ni lah tiap hari petang2 Efi tolong lipat baju. Laundry walid n ‘Aaqil pun dia buatkan..

‘Arfaan pun tiap hari kena tuam and tungku lepas mandi taw ❤Kiri tu batu sungai yg dibakar atas api kemudian diletakkan daun pisang, dan dibakut dgn towel. Ataupun batu tungku namanya. Tuam satu badan lepas sesi urut untuk lancarkan aliran darah. Kanan pula air rebusan herba dalam periuk. Wapnya lah utk tangas. Kita pakai jubah masuk tangan semua, periuk ni masuk dlm jubah. Kasi wap keluar. 20-30mins. Lepastu bila scrub memang tanggal daki2 inshaallah… scrub kelapa parut atau serbuk kopi. Nyums haha

Lauk pantang fav. Kalau Efi masak ni memang tak sabar nak makan. Ni dia close up. Kentang bilis goreng rangup2 w daun limau purut, bwg2 dan serai hiris. Nyumm. Husben n ‘Aaqil pun suka! Lauk ayam kampung. Sayur. Buah dan air suam wajibbb

Biasanya petang sebelum Efi balik tu dia akan siapkan lauk malam, rebuskan air herba utk mandi petang dan mandikan ‘Arfaan lagi sekali. So malam tu boleh rilek2 (hehe dari siang pun rilek2). Husben je la kena masak tambah lauk utk dia n ‘Aaqil. 

Alhamdulillah dipermudahkan pantang kali ni. Masa awal2 pregnan aritu stres jugak pk nak pantang mana nak duk mana sape nak hantar ambil ‘Aaqil kat skool etc. So husben nekad amik unpaid leave for 1.5months (tq sayang) dan amik CL utk pantang. Alhamdulillah….

Oh kepada sesiapa yg berminat nak ambil CL dr Pn Rina, boleh visit ig dia kat atas tu. inshaallah fast response if nak tanya apa2. CL under dia pun ada dlm 25org. Doa la byk2 dpt CL yg serasi. Sebab lain org lain expectation kan. Kalau boleh time oantang ni la nak bertenang setenangnya. Takmo la CL tu jd penyebab stress hehe. 

Entri sebagai kenangan di kemudian hari. Hehe

Birth Story : D-Day

3rd Feb 2017

0325hrs

I woke up feeling discomfort. Tried to change my sleeping position few times but I failed to fall asleep. Sigh. No pain just yet. No contraction. Just a bit discomfort. Blamed the half boiled egg i had for dinner. Hehe padan muka. Went to the loo. Takde hasil. Hmm

*terkebil-kebil mata sambil jeles kat suami & Aaqil tido nyenyak*

Few minutes to 0500hrs i started to feel mild cramping. I was unsure whether it was just normal braxton hicks or its THE contraction. So i ignored. 

0530hrs

This is when I started to time my contraction, coz it seemed hmmm regular. Just like what i did during my first labor 🙂

See. Its already 10mins apart! Weehoo! Err thats not how u supposed to respond to a contraction but u get what i mean he he. In between contractions, i tried to sleep but i just cant — mix of feelings ie worried, excited, nervous… 

Azan subuh, I woke up my husband. Told him “sayang, dah sakit tadi since 5pg. Rasa kena pergi hospital ni”. Pergh He woke up, solat, and prepared ‘Aaqil for school and prepped our stuff to bring to hospital. He even managed to iron all his t-shirts that he’ll bring to the hosp. My super husband hehehe. I got up and performed Subuh. Perhaps my last prayer prior to the ‘war’. Beranak ni umpama jihad kan kata orang huhu. It was the longest Subuh ever because remember i was in between contractions. Neves gila nak rukuk ke sujud sebab takut terberanak sbb mcm squat kan…

After subuh i sambung baring. In my mind, let husband send ‘Aaqil to school first. He’ll be back home to fetch me and then we can go to emergency. Perhaps grab some breakfast in between.

Memang tak la kan. 

Husband was not keen to leave me alone at home. So he pujuk me to go mandi. So 7.30am i went mandi and it took me forever to get ready. In the toilet ada 3x contractions. Everytime, i’d hold the sink with my both hands, standing. Tak berani nak squat sebab still kat rumah. Huhu. 

0815hrs

Off we went. I told my family through whatsapp that we were on our way to prince court. It was Home – Petrol station – Aaqil’s school – PCMC btw. The pain was getting stronger. Especially when the road was bumpy. I tried as much not to scream. Along the way i figured that with this amount of pain, if the opening is only 1cm, i swear i’d take epidural. I remember when we went to emergency during Aaqil’s labor, i was so much calmer. And it was 3cm when we arrived. So this time around its either my pain threshold is lesser or the opening is bigger. Prayed for the latter.

0910hrs

Arrived at PCMC emergency. They got me a wheelchair and wheeled me to labour room at Level 6. While my husband parked the car. Sambil tu staff hosp yg tolak tu inteview nak kasi calm kot. Sampai labour room, the midwife asked me to change and she asked me to lie down coz she’ll do the internal check, the VE la ofcourse kan. 

“Ada plan nak pakai epidural ke atau pain mgmt lain…”  inshaallah tak nurse

*the VE*

“Ok betul ni awk taknak gas ke” geleng. Tp kenapa dia tak offer epidural

“Berapa dah nurse”

She grinned. “Dah nak deliver ni. Dah 7cm ya…kalau awk rasa macam nak teran awk tekan butang ni ya utk panggil nurse”

We both smiled with relieved. Kan dah kataaaaa memang sakit dia macam opening dah besar. But this time around my waterbag didnt burst ‘voluntarily’ hehe. 

0945hrs

The contractions already 5mins apart. Dr Seri came in. Happy gila nampak dia and she was equally happy to see us before 5th Feb haha. Siap tanya what did you do (sbb baru je jumpa dia less than 24hrs ago, baby still not engaged) hhehhe. 

She prepped herself and checked me again. 9.5cm way to goooo baby. Didnt feel anything when she breaks my waterbag. Siap tanya nurse air ketuban saya dah pecah ke nurse sebab rasa basah ?

Was soooo excited (in pain). So near but yet so far. The final phase was the most challenging ie PUSHING THE BABY OUT. 

1000hrs (i think ;p)

Dr Seri came in. Another VE, ok 10cm. Ok i can see baby’s hair. But baby dah berak takpe its ok this is normal. She said. Anytime now ok kausar. There were my husband, Dr Seri, midwive and 2 nurses in the room. Dulu time Aaqil ada satu team bola dlm bilik masa nak push haha almaklum lama dalam labor room. Kali ni tak ramai sgt. 

They were all looking at the CTG reader. Ok the contraction coming…. Think I had to went through 2 cycle of contractions with 3 sets of counting (to push) each. It was so painful that i screamed for the first time, “Sakitnya ya Allah!”. Cant remain calm no more huhu. In less than 15mins, at 10.10am, the baby’s out!!! Phew alhamdulillah :):) rasa lega baby tu blubbbb keluar dari my womb was beyond words. Next cord cutting – took out the placenta – episiotomy stitching yaw.

The midwife put my baby on my chest and all i can say was alhamdulillah subhanallah and panasnya baby LOL emotional much. 

Everything happened so fast we even had time to ask for a picture with our Dr Seri, right after she finished stitching me up. Look at our happy faces, minutes after the ‘war’ ?…

Alhamdulillah ❤

Introducing our 2nd mujahid,
Muhammad ‘Arfaan Kamil, weigh 3.13kg, length 49cm, born on 3rd Feb, Friday, at 1010hrs. The 39wks+ carrying you in my womb and 5hrs labor pain were all worth it. I’d say it was an easy and spontaneous delivery indeed alhamdulillah…

May you grow to be a devoted muslim amiin. I’d like to humbly share my doa 5x a day, since the day i knew i was pregnant, 

“Ya Allah lindungilah kandunganku dari sebarang komplikasi. Berikanlah aku kesihatan yang baik sepanjang kehamilan ini. Kurniakanlah kami anak2 yg soleh, taat, sempurna, bijak, comel dan menjadi qurratu’ain buat semua. Permudahkanlah urusan ku melahirkan zuriat ini. Dijauhkan dari sebarang komplikasi. Permudahkanlah urusan confinement ku nanti. Rabbi yassir wala tuassir ya karim. Bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syai un fil ardhi wala fissamaa’i wahuwassamii’ul ‘aliim…”

Amalkan surah Yusuf, Luqman, Maryam, dan Taubah, memang surah2 ni agak panjang so it’ll take me few nights to finish each surah. 2 pages/nite. Surah Luqman je pendek sikit leh habis sekali baca. Lepas dah fullterm tu ulang baca surah Maryam je. Moga amalan ni sedikit sebanyak permudahkan urusan kehamilan dan proses melahirkan bayi inshaallah. Future reminder for me as well 🙂

Memorable Melaka

On our way back to KL from JB last month we had a little detour to Melaka. Hanis Zalikha to be blamed. I watched her (son’s) reality show the other day and they had this roadtrip to Melaka just to find foodsss. She was 39wks pregnant during the shoot. While i was 34wks masa masuk Melaka tu he he

We checked out at 12noon so when we reached Melaka it was just in time for a late lunch. Masa tu dalam 3pm kot. So our first destination was of course the famous Ee Ji Ban Chicken Rice Ball! 

Punyalah susah nak dapat parking memula tu. So my husband dropped me first to find meja for us. Around 15mins baru dapat meja phew. So many ppl i tell youuu. 

We ordered their chicken rice balls (1 set 10pcs, RM3). But nasi for aaqil. Half chicken. Kailan goreng. Fishball soup. Nyonya petai squid goreng garam (mcm sambal gitu). Sedapppnya. Especially the rice balls. Aaqil last2 paw ktorg punya hihi. So we ordered another 10pcs ?

The price was a bit on the high side because half chicken is the minimum order. If not, we cant dine in (as pasted on their wall). So if you go in a group of 4 adults, the portion would be just nice. 

Dengan kekenyangan, we cont our journey to search for the Kuih Keria Gula Melaka! THE keria. Hehe. The stall was only less than 15mins journey from the chicken rice shop. When we reached there, there was around 40ppl queueing, but the keria was not there LOL! I guess theyre all waiting for the next batch of keria to arrive. So we parked our car, grab an umbrella (it was scorching hawtt) and joined the long q. Since the q was not moving so my husband and aaqil went for zohor+asar at the nearby masjid.

….10 minutes later, the ‘staff’ came with packs of keria. There were at least 20packs kot. The first few ppl in the q bought one-five packs each haha. Memang tgk situasi tu akakkk konfirm takde rejeki nak makan keria viral. Even the q was not moving. Yet. 

Then one hamba allah, a young lady, approached me and hand me over a piece of keria that she managed to grab. She said “awk ambiklah saya bagi free. At least tau rasa dia. Takut tak sampai turn awk…” All eyes were on me. Refused to take the keria at first but looking at her face, she was really sincere. So peganglah seketul keria kat tangan kanan, kiri pegang payung. Hehe

Few minutes later, a young man approached me and hand me over 2 packs of keria!!!! Of course I refused! He insisted. Ok how should i react to this. So i asked him “err berapa ringgit ni ya..byk sangat ni” “eh takpelah kak. Isteri saya pun mengandung ni saya beli utk dia jadi saya beli utk akak jugak”………

Speechless. Allah bless these generous and thoughtful ppl. May Allah grant them more rezeki…

So i walked away from the q with most of the eyes were on me. I was stunned with the generosity ?

We enjoyed the keria so much that we almost finished the whole packs (20pcs) in less than an hour! Considering our tummy full masa tu LOL. The keria were soooooooooooo goooooooddddd alhamdulillah …

We reached KL almost maghrib, mandi solat and out for coin laundry&light dinner hehe. No klebang coconut shake but thats okay. Next pregnancy lah cemtuw ??

Thank you Melaka for the memories, see you again inshaAllah with the new addition in the family amiiiin

The Unforgettable 38w4d Checkup

So a week after we went for another check up. Which was yesterday. The hilarious one i must say. Funny but complicated. Lol

Few days before i was sooo looking forward for birth, coz first; my husband finally here (yay!), second; its about time when Aaqil was born ie at around 38wks, third; cant wait to meet this lil bub, his weight is just niceeee, just the right ‘size’ for me to push him out? I even googled “gentle birthing tips” and “how to induce labor naturally” ha ha thats how serious i was. We even planned the long weekend for jalan2 at mall dari hujung ke hujung just to kickoff the labor ;p

So yesterday, husband teased me. Nak naik tangga tak sampai tingkat 6 (the clinic) . But i replied takpelah, tgk nanti kalau baby belum engagaged kita turun pakai tangga lah. He he.

I gained 2kgs in a week!! Yayy. Siap cakap yesss masa timbang. Nurse tu pun pelik2 tny kenapa suka haha. 

Fiza called my name. Tak sempat nak duduk dpn Dr Seri terus Dr Seri cakap “kausar duk diam2 ya” pastu tgk my face clueless, dia sambung…”Coz i’ll be flying to xxx tonite. I’ll only be back on 1 Feb…”

Buntang mata jap. Taktau nak react camne. Pandang husband. Pastu sengih lama2 tergelak sbb kelakar dr seri cakap gitu ??

Dr Seri kata the plan was adhoc and she has to make this trip yada yada. Family related thingy. Tapi rasa cam kelakarrrr sangat the whole session we were laughing our hearts out sebab now we have to plan to just stay home the whole weekend lol. And no more Jan babyyyy. Dgn Fiza2 pun sama masuk dalam cerita psl cny holiday plan lol

Dr Seri quickly ok let us scan the baby so we know where we’re at. She pressed my tummy. Oooo tinggi lagi ni. Phew baby has not engaged yet. Haha phew okay. And he gained 200g in a week alhamdulillahhh. No more worries. Ummi makan byk. If the babys out after Dr Seri balik, he’ll prolly be 3.2kg camtu whoaaa. Aaqil was only 2.85kg mind you. She even said that she doesnt like to induce her patients just because she’ll be away for vacation its ufair to them. And she’s not keen on ‘giveaway’ her patients to other gynaes. Mcm rasa xbest gitu. Awwww

The head was still ‘floating’ as shown in the ultrasound screen. Not in the birth canal yet. Not just yet. Alhamdulillahh 

Dr Shilpa will be replacing Dr Seri’s cases when shes away. But ye lah of course you want your own gynae to be there when u in labor kan. Plus shes the only muslim lady gynae in the hosp. I want her to sambut my baby…

So. For now, all i can do is not to induce labor naturally just yet. Let the baby snuggle a lil bit longer. Enjoy the last few days being preganant. Aaqil to enjoy his last few days of being the only child. Oh and did i tell you that i’ve begin my nesting instinct — i can spent this cny weekend spring cleaning my wardrobe, my fridge, my freezer… He he

Having said that, on topppppp of everything, the most important thing is my baby is safely delivered, healthy and we both have no complications post delivery. Amiin. Whoever sambut the baby is no 2. Babies know their birthday. Allah knows best. Right. 
Oh we’ll be meeting the gynae again on 2nd Feb! What happen in between today to that date is rahsia Allah. Pray for us!! ❤️

Of Recent Checkup

So earlier today we went for our 38wks check up. Was quite nervous the whole time because we need only oneeeeeee more week before we can let the baby out. Aci ke ayat cemtuh. Coz next week husband will still be in KK. And i still have to close out my project final review. CNY only we can call “its timeeee babyyyyy” ? So sekarang baby pls help yourself inside ummi buatlah mcm rumah sendiri sementara tunggu walid balik okayy

So i just gained 100gram from my weight 2wks ago ie 60.7kg. Say whatttt. We actually went for brunch at Haslam prior to the checkup — nasi campur ngan roti canai pisang dgn 2gelas air. So i thot that wud make me emm 2kgs heavier, no? In total i’ve gained 13kgs from my pre pregnancy weight. Ok la kan. 

So masa scan i was hoping that the baby took all the 100g plus 100g from i dunno where. Our 36wks recorded 2.6kgs. Today? 2.76kg. When Dr Seri plotted the fetal growth in the chart, it seemed the baby growth is at plateau abit. Growth not as expected. 

Suspen.

“Hmm kenapa eh doc. Saya makan banyak dah… Amniotic fluid ok kan”

“Tu la i tgk mcm plateau ni. Hmm. Let me measure the fluid. So far i nampak normal je. If not i kena induce you…”

Terus muka pucat pandang husben. Dalam hati doa supaya everything is normal. I dun fancy the word induce. Tskkk

“Ok sini ok. Here also ok. Hah… Ur fluid level just fine. Kenapa ni adikkkk. I rasa u memang jenis ruan kecik ni…”

Pandai Dr Seri sedapkan hati i huhu

Oh btw baby still on the high side. Tak turun lagi. Which makes me relief. Coz we need at least another week pretty pls. CNY onwards nanti kita jalan bebanyak ok. Ukur jubin mall, squat dsbg

So next checkup is in 6days. 

Lepas pcmc singgah low yat plaza. Husband nak cari barang. So lepak minum frappe nak kasi berat katanya. But honestly i ate a lot. Err i think. Tho at times i ate in less portion coz my tummy getting smaller i guess. 

As long as the baby is fine and healthy we are more than happy amiiin

So baby pls stay put til next checkup and grow sikit je lagi before we meet okayhhh ❤️

2016 Rolla Costah

cant believe its already the last day of 2016! I’d say this year flies so fast u have no idea. So many ups and downs, dreams shattered, plans gone haywired, unexpected gift and surprisingly we managed to go through this year phewwww*lap peluh* … syukur ke hadrat ilahi

Familyplanning-wise, I can still remember we (our little family) started the year with high hope that my husband will demob to KL from Ashgabat for good in Feb; after been let down for few months, as promised by HR…since early 2015 mind u ;( So we braved few more weeks to Feb 2016. I even have my calendar being strikes out day by day, countdownla kunun. 

Come Feb, we got another news. All mob-demob of personnel kena freeze due to restructuring exercise throughout the company. Not only we were upset with the postponement, but with the not-so-happy rumors on salary cutting la, vss la, downsizing la etc. Feb was an emotional month for both our careers and family planning. I was sooooo overwhelmed with so many things in my head that i decided to leave Facebook (until today alhamdulillah still sober lol). Deleted fb from my phone. Thats what i did. Walaupun ekceli takde kena mengena pun dengan re-org tu. Kebetulan je. Hehe. Just so happen that i want to clear up my mind (fb ni kadang semak especially bila ada benda viral dan it occupies my mind yg tgh semak masa tu hihi). 

So yeah dari Feb pospon ke Mac. And finallyyyyyyy 19th March my husband finally back in KL like finally. 3x finally tu haha. Kurang beberapa hari je tu genap 4 tahun bermastautin di bumi Turkmenistan huhu. No doubt the country has been good to us, the memories we will forever cherish in our life ❤️

Not even 2 weeks we celebrated his homecoming, the company was vss-ing ppl, moving the staff, trasfer sana transfer sini. Then we heard rumors that my husband’s name was NOT in KL. Say whatttt. I even have the possibility to be transferred outside KL. What will happen to all our 2016 plans and dreams and —–

30th of March, at our airbnb stay in the middle of Tokyo city, we braved ourselves with the news…ie reading his letter of transfer to *drumrolls* Sabah operations. It was such an emotional night for both of us. Terus pk Aaqil camne, i camne, dia camne…after so many yrs being apart…then this happens.

It took us few hours to finally fall asleep and decided to sleep on it haha. Pagi tu macam2 idea keluar – sambil nak bersiap ke Disneyland. Can u imagine our mix of emotions at that time. We were on vacation and dealing w not so good news at the same time. My husband tried his luck to delay the date of mob to Sabah. Pujuk bos la. Riki HR la. But little that we know that not only us facing the sudden news. Some of our close friends been offered w vss. Some others went through the same ordeal as us, ie LDR and most of em w small kids. Alhamdulillah it  took us less than a day to actually digest this news and redha. Acceptance is hard but  thats the only option we have. And make the best of it. Alhamdulillah im still at KL office so its just back to square one. Cuma i no longer stay w my parents that is. New challenge tu. 

Financial-wise, it has been one of the most challenging year. Firstly, we no longer enjoy the international allowance that we hav since 2012. Now we are quite tight up with this ‘new arrangement’ ie we have to impulsely buy a 2nd car, new furnitures for the house at Sabah, monthly rental n expenses, AND the weekly flight ticket KK-KL-KK. Quite a big chunks of RM there. Aaqil was not happy with walid only around during weekends. But thats the best arrangement we can make for him so that it wont be the same as walid-kat-Ashgabat. Inshaallah duit flight tu berbaloi. Nak kira brp habis mmg nangis tapi life goes on. Ini bahagian kami…❤️ at least husben kat kk. Ada kawan tu wife kat bintulu, dia kat kl. Anak 2org kecik2 lg. Bintulu tu ada satu je kot flite pegi balik kl tiap hari. So my fren jaga si kakak, wife jaga baby. Cant imagine of we were in their shoes… Allah uji ikut kemampuan hambaNya…

Despite that,

Allah granted our du’a in front of Kaabah, at haramain, in Raudhah, ie to conceive again. Alhamdulillah. 2 months after my husband transferred to Sabah, we received this big-beyond-happiness news. Allah Maha Kaya. Allah Maha Adil. With me alone w Aaqil and this lil bub inside me, i know that if He get us to this, He will get us through this. My pregnancy so far alhamdulillah no complications. Allah blessed me with energy and redha and sabar. He knows my limit. Ada sorang kawan cakap, bila diuji macam ni, barulah kita rasa sangat pergantungan kita hanya pada Allah, bukan pd manusia…so true!!??

And the pregnancy just became the highlight of my year. All the tears and frustrations during the first quarter of the year seems nothing. Allah is the best planner. He wont give us all. He leave us with a tiny ongoing ujian so that we keep on remember Him. Syukur…

Oh so THAT ??? my fellow readers, are my 2016 roller coaster ride highlights he he. Other than that, in random..

1. We went to Japan(woot!) during sakura blooming – spring in March. Japan is just uhmaaazinggg. We wish to comeback someday he he. Mahal naw naw so kena tunggu tabung Aaqil penuh. Eh ??

2. I dunno how this made to the list but looking at the no of purple boxes growing giv me somewhat therapy hihi. Yes I got dUCk-ed. Like a pregnancy hormones or something. Frankly i’ve once condemned the brand for putting ridiculos price on a scarf. Tapi tak tahan beb. Especially bila tgk cite Love Vivy. Baby nak jgk lol salahkan baby. My fav would be the PB satin silk. N those georgettes. Chiffons pun best. Pendek je la ducktower tu compare ngan hardcore duckies hehe. My next target is their #worldmapduck. Moga berjaya dalam battle itteww?? If u nak try ducks tapi xmo spend too much you can go to ig #duckscarvestoletgo and buy the preloved ones w cheaper price. Tapi premium basics je la. Yg limited ed macam bloomingduck tu harga makin naik adalah sampai almost rm1k selai. Hehe

3. Aaqil been rushed to emergency due to high fever TWICE! Within less than 2mths gap. Sekali bln puasa, lg sekali cuti merdeka. Luckily nothing serious. Only infection so after few hrs under close monitoring he was discharged. And both happened during weekdays so husband wasnt around. Alhamdulillah my dad and lil sister were available to accompany us during those hard times. My family is definitely my strengths.

4. Trip to KK and Kundasang for a week. So happen that Aaqil’s school was closed for whole week during EidAdha+Hari Malaysia so i took leave and spend a week there. Supposed to blog about this but so malas. Later i pwomise.

5. Aaqil needs to wear glasses! I was quite upset when his specialist revealed to us the news. I was in denial. He’s supposed to start wearing ’em in Aug. But i just ignore the prescription letter by the doctor. Suami pun xmo paksa nnt mak buyung marahh hihi. Until in Nov if im not mistaken, I finally told my husband ok lets do this. Power dia tak tinggi sgt pun dlm 75 gtu je. Tapi silau tinggi. We also dont want his squint eyes to recur. We went high and low looking for the most suitable glasses for his age. Yelah budak2 kan lasak, belum pandai jaga barang etc. So MIRAFLEX is the best brand in town. Very practical and comfortable for kids. The frames are made of rubber, comes w more than 20 colors! Cantikk. Cuma downside dia adalah tak byk kedai ada brand ni. We finally found his glasses at a very small optical store at Mydin PV12. So far dah pakai dekat 3wks and he seems okay with it alhamdulillah 

6. One of the sweetest memory for 2016 was ; Aaqil received an award for Best Khalifah in his class during Ihtifal ceremony! Alhamdulillah. Also he is now able to read in Malay. He just started ReadEasy for english few months back. We are forever proud of him regardless. May he continues to excel in both academic n akhlak n a better muslim for sure. Amiin

7. Recently we went for our babymoon(nak jugak) cum roadtrip cum LegoLand trip for year end vacation! SO.MUCH.FUN… Coz we also cramped in our iteneraries with jjcm at JB and Melaka. Bestttt! Later jugak i blog if rajin hihehu

  Our most recent photo – boxing day 2016 ?? Me @ 34wks?

And that my dear, wraps up our 2016. No doubt it has been colorful with lots of love and blessings alhamdulillahhh 

May 2017 brings us more hope, more happiness, more rezeki and better person amiiin! ❤️

Half Way There

In any pregnancy, this is one of the most long awaited and exciting moment — feeling your baby move 🙂 

Masa ‘Aaqil dulu ingat lagi first time rasa “dubb” kat dalam tu masa raya puasa, kat Baling. Masa tu dlm 20-21wks pregnant. Terkejut sebab ehhhhhh. Lepas tu asik tunggu je next kick hehe.

Kali ni dia rasa mild2 je start dari 17wks. Macam bubble gitu. Tak reti pulak identify significant kick. Mungkin sebab bukan 1st pregnancy so kita cepat notice perubahan dalam rahim. Sekarang pun rasa ala2 gelombang. Dan paling obvious malam2 lepas dinner ❤️ 

Alhamdulillah. Moga anak ummi membesar dengan sihat dan kuat dan sempurna segalanya, selamat hingga fullterm, amiin.

Now dah nak masuk 21wks. Will be going for detailed scan end of this month. Nervous pulak rasa. 

Mual2 dah takde. Tapi alahai on off pulak tonsil bengkak, batuk selsema sakit tekak. Doktor bagi antibiotik tapi takmau makan sebab tak berani bila google(well google kata semua xleh). Dont wanna risk anything so i prefer to go natural heal. Tho i still take small dose of pcm sebab kadang dah tak tahan sangat melepek sian kat ‘Aaqil. Ada sekali tu sampai demam panas so pasrah telan pcm. Antibiotik tu i ganti dengan makan Garlic Complex Shaklee. Alhamdulillah 2hari bengkak tonsil surut. Tu yg paling best utk substitute pcm. Thumbs up! Cuma batuk selsema ni bertahan je pantang la air sejuk jap, minum air panas air suam atau honey lemon je. Asalkan tak demam kita tunggu je la dia heal sendiri. Inshaallah…

Selera makan kali ni tak macam masa 1st dulu. Tak mampu lagi nak makan banyak gila. Selera ada tapi masih portion biasa. Terkejut pabila kenyang sebelum waktunya. Eh eh seperti kaciwa pula hehehhehe. Tingin la nak makan lunch dinner lepastu lapar lagi boleh makan desert tapi nan ado. Takpe asalkan baby sihat je ummi ok. Nanti bfeed kita makan banyak2 k ;p

Lagi nak bebel pasal penyakit malas. Saya pregnancy #2 adalah malas. Tapi malas tu takleh dilayan. Oh kalau boleh dilayan memang bahaya. Mujur suami jauh jadi penyakit malas tu tidak terlalu berleluasa dan semakin parah lol. Pastu suka tido lajak2. Padahal belum 3rd tri lagi. Kemon kemon. Alkisah nak tido puas2 nanti nak kena jaga baby tgh malam. Cant imagine those having babies back to back with toddlers some more. Where you guys (i mean mommies) get your energy huh? 

Yang kelakar tu sejak 1st tri dah panic  attack. Buat jadual pagi sampai malam ie mandikan anak2, basuh botol2, basuh bpump, aaqil nak kena makan, baby nak susu, ummi bfeed ni kelaparan kena masak sedap2, siapkan barang skool/nurseri. Mana nak basuh baju sidai baju. Dulu masa ‘Aaqil baby duk umah mak. Mak siap masak, so tinggal melahap makan je. baju pun tinggal lipat je mak n adik2 dah tlg basuh jemur. Sobs. I was so lucky and blessed!

Baby bump? Masih boleh sorok. Masih boleh pakai baju n blouse n skirt prepregnancy. Seluar kije ada 2 helai je masih boleh pakai. Jeans dah kena pakai button extension. I foresee next month kena shopping (yay!) for maternity pants and nursing blouses. Inshaallah…

Ok lah sekian bebelan pabila kerajinan menaip itu datang. Sebagai tatapan di masa depan. Gitew. Till next post.

Tata

Another Bun in The Oven

Bismillah. Yes, Im pregnant again, syukur. 

First trimester just ended today. Phew, alhamdulillah. This time around has been more or less the same macam masa aaqil dulu.

Ada la beza sikit compared to last time terutama sebab kali ni dah takleh manja sangat. Husband is only around during weekends, so…yeah. Let me recap,

– no vomitting syukur. Tapi mual tu normal la. Same cam dulu

– ohoi kali ni takde craving (so far). Cuma ada satu time tu selera nak western je. Imagine nasi berlauk pun boleh memualkan. Scroll ig penuh gambar food pun rasa mual haih

– timing 6 ke 10wks tu masa bulan puasa. So go figure. Penat ngantuk lapar mual semua bersatu. Alhamdulillah Allah beri kekuatan utk puasa penuh. Tapi puasa 6 tak dpt kali ni. Sungguh mencabar itellyou

– syukur juga diberi kekuatan nak buat housechores on weekdays. Aaqil pun dah besar dan faham ummi tak larat. Buat susu sendiri, gi toilet sendiri, mandi sendiri, kemas toys sendiri. Walau kadang kena jd mommymonster haha

– kali ni takleh minum air masak. Rasa mual. Nak air manis dan berperisa je. 

– bab memasak boleh je cuma malas. Takde isu bau tumisan pun cuma isu malas nak masak. Dalam seminggu tu mungkin 2-3x je masak

– bertenaga di hari bekerja tetapi elok suami sampai rumah jumaat malam, terus tetiba nak baring lebih. Lembik. Blame the hormone hihi

– bau kereta masih tak menyenangkan. Stat enjin je terus bukak semua tingkap. Fresh air fresh airrrrr

– bau bilik sendiri yg sangat xbest. Sampai ada satu time tu tukar cadar tilam bantal semua. Tapi sama jurrrrr

– rasa mual bila perut kosong dan bila perut terlampau kenyang. Kena makan tiap 2jam tapi takleh lelebih

– lately selalu pening lebih. Muka pucat. Bibir kering. Bila pregnancy glow nak mai ni ;p

Not whining. Just my notes for future. We are beyond happy with this pregnancy. Waited for years (plus we were and still on long distance). Thank you Allah for this miracle. Buku merah dah buat minggu lepas hihi. Milestone!

Nah belanja satu gambar… 
 

Ultrasound scan at 12wks☺️ #abangsikatbelahtepi

Do make du’a for us. May Allah protect the baby(and us) and bless this journey ❤️

birth story : the day/night before

hari tu berkobar2 nak tulis entri.lepastu balik pantang kat rumah tak datang pulak mood nya huhu

so sekarang ada mood suam2 kuku ni think better i write something before i forget everything hihi

pagi khamis 19 Jan 2012 (sehari sebelum hari kelahiran) memang takde tanda.in fact pergi ofis macam biasa, siap breakfast nasi lemak kedai mesra 2 bungkus.hehe.lepastu buat lah kerja macam biasa.disebabkan keesokannya dah plan nak mintak mc dari Dr Seri (appointment at 38wks), jadi hari ni jugak hari 2nd last kerja lah.kononnya.so setelkan kerja ie drawing vendor, handover notes etc2

menjelang tengahari tu tah kenapa rasa letihhh yang amat.elok kul 12 tu masuk filing room(aka surau) pi tidur.lebih kurang sejam lepastu mamai2 bangun sebab kena jugak lunch.haaaa masa ni dah mula start sakit badan.especially kat area pelvic.tp tak bajet pape la sbb duk bayang ‘ni mesti baby dah selamat masuk laluan ni’.so rasa happy gitu…

turun beli lunch kat kedai mesra.pastu join officemates lunch kt office.tgh lunch tu borak2 pasal my due date la.pasal beranak la.haha

masa solat zohor dah mula rasa badan berat gila.lain macam.tapi buat mcm biasa sbb dlm hati kata ‘mcm ni la kot kalau baby dah engaged’…

petang tu sambung kerja tapi rasa letih sangat.so ckp kat suami yg sgt2 tak larat nak balik sendiri so nak tunggu je dia balik sekali.selingan; fyi,start me 36wks, suami sangat lah kebizian, tiap hari balik lepas isya’.disebabkan tak larat nak tunggu, balik sendiri naik lrt+taxi tiap hari.tapi hari tu mmg nak jalan pun tak larat.so tunggu je la suami siap kerja…

alhamdulillah tunggu tak lama.kul 6.30pm mcm tu suami dtg amik kat lobi.elok masuk kereta je, mula rasa sakit mcm period pain yg kejap2 tuh.tp time tu in denial.bgtau hubby tapi nak sedap kan hati, ckp kat dia ‘braxton hicks je ni..jap lg okay lah…’

dah sampai jln semarak tu suami tanya larat ke nak masak atau nak singgah makan dulu.so we decided to eat kat gerai tepi tasik.along the way ni sakit tu datang dan pergi.lepas dah decide tu, sakit dtg balik.so ckp dgn suami balik terus je la.nanti order la pizza ke hape ke.but I told hubby i want to tapau air kelapa muda(yg buah) kat gerai area tasik tuh.ok lepas tu sakit tu pergi balik.masa ni tgh jem kat jln semarak so sempat la tukar decision byk kali hahahha.elok bbrp minit lepastu, sakit dtg lg.ok terus ckp kat suami ‘takyahla saya tak larat sangat kita balik je lah’ hihi.pening kepala suami melayan karenah isteri…

little that we know that the intermittent pain is THE contractions…our son trying to tell us that e’s ready to meet the world, subhanallah!:)

as mentioned in my previous post, i start to time my pain/contractions once i arrived home.masa tu dah maghrib.bgtau suami yg mungkin masanya dah sampai dan decide nak tgk berapa jarak antara tiap kontraksi.sah la konsisten timing nya.masa tu jarak 10-15minit.tak sedap hati punya pasal,bgtau suami kita pegi emergency la mlm ni.

jadi dah tau bakal di admit mlm tu, cepat2 capai towel dan mandi puas2 dan syampoo rambut etc.lepastu potong kuku, lipat2 baju, kemas rumah, dan mula pack utk pantang kat shah alam.hubby pulak masak maggi spesel as dinner.buat semua2 tu dlm keadaan sakit yg dtg dan pergi…

sempat separuh jalan je packing utk pantang.suami suh stop buat keje dia kata nnt kalau konfem beranak nnt dia sambungkan pack.packing utk g hospital mmg dah ready since 2wks before so xrisau sgt…

setel semua dlm kul 11pm.ingat lg masa tu kitorang sangat2 letih dan mengantuk.so i told hubby ‘saya nak tido jap lah.nanti 11.30pm kita siap2 pegi hospital…’.suami ok kan je.tapi belum sempat nak lelap mata,dgr bunyi something from my v and tetiba air yg suam2 keluar dari my v nonstop.gush of water!my water broke!dahla masa tu atas katil kan haha.tried not to be panicked terus siap2.i dah tak gerak dah sebab taknak air kuar lg byk.so hubby tolong amikkan baju n tudung.main sarung je jubah n tudung ariani tuh.kalau tak silap suami turun dulu hntr barang kat kereta.sambil tu i smsed abah,mak,kaklong n angah…

suami bagi tuala la sub kepit kat celah kangkang sbb takut meleleh kan.hah takde maknanya.air tu mcm air terjun dah.banjir air ketuban dari katil smpi ke pintu rumah.tuala pun lencun…kat kereta suami dah lapik kan dgn newspaper siap2.mmg pasrah je.jubah pun dah basah sgt2…

otw nak pi prince court boleh pulak jalan tun razak tu jem.padahal dah midnite tuh.rupanya satu lane tutup sebab depa duk potong pokok ka baiki jalan ka apa tah.mak siyes tak ingat sbb masa tu pk anak je dlm perut tu takut lemas huhu

sampai2 kat emergency, suami papah i masuk.jalan masa tu mmg kepit2 la haha.kepit tuala yg dah lencun.tapi kalau takde tuala tu mmg lg laju kot air tu keluar huhu.staff PCMC nampak je, terus sorong wheelchair.dia interview sket2.then terus call labour room.lawak sbb time tu ada patient lain kat kaunter.dia dok ckp goodluck.yg lain2 tu usha2 baju i yg dah basah huhu

masuk2 labour room misi bagi baju n pad.and then suruh baring.dia prepare apa yg patut few minutes after that dia masuk bilik cakap nak buat ve(seluk/cek bukaan).haha berdebar weih sebab ni antara perkara yg manggerunkan dalam proses kelahiran hoho.first time dlm hidup kena seluk was not that bad.maybe sebab dlm kepala dah prepare for the worse.ai bajet dia seluk pakai 2jari tp suami ckp dia nmpk yg keluar lima2 jari.maknanya mmg satu tangan tgn masuk.tp mmg masa kena seluk tu dlm hati ckp ‘woiiiiiii macam tu keeee??’ haha.so anyways, masa tu dah 3cm.woottt!!mak happy gila ok sbb dah 3cm dan dah nak beranak.kalau ikut pembacaan/study anak first adalah 1cm tiap sejam.masa tu kul 12midnite.so bajet dlm lepas subuh konfirm baby kuar(yakin je kan)…

tapi salah tekaan ku……. (to be continued sbb entri ni dah panjang benor)

p/s : my lil miracle is one month today, alhamdulillah 🙂